» »

Bordanje

Bordanje

Med0 ::

no letos sm se spet spravu bordat, velk sm 180 cm pa številka noge je 45 (46 so buci), kupu buce ,bord,... Sam k sm jih učeri dau gor z bordom me je neki zaskrbel. Pač buci pridejo čez bord ene 7 cm in ko bordaš ko si na prstih prod hribu navgor me skrbi da bom z buci zadel v sneg in nebom mogel bordati,... je to res oz. kako to težavo rešiti če je res. LP Blaž

DC- ::

Kupit moraš ali wide bord ali pa malce dvignje vezi

guest #44 ::

Res je, wide bord ali višje vezi. Vsekakor pa predlagam, da malo pogledaš "low-profile" bootse, burton ima kar nekaj cenovno ugodnih modelov. Finta pa je v tem, da so fizično eno številko manjši. 46 butsi bi bli tko 45. Jaz imam tudi številko 46 in nimam wide borda ali dvignjenega. Se da bordat za začetni nivo, dokler ne karvaš pretirano.
Vezi provaj postavit tako, da ti gleda vn na obe strani enakomerno.

biokill ::

Mene tudi nekaj zanima, letos gremo s šolo za 5dni v kranjsko goro in jaz sem se odločil, da bi se navadil bordat....Bundo sem že kupil, rabim pa še hlače...Kolikor sem gledal po raznih obsešnih, so cene enormne, ali veste kje za kakšen outlet, ker zdaj nebi rad dajal več kot 100Eur....

Potem me pa še zanima, ali se mo bolj splača sposodit bord v kranjski gori, ali pa ga kupit (buce si bom sposodil od sošolca)
Ker pride okoli 80EUR za najem..



L.P.

Ph4nt0m ::

Jaz ti priporočam, da si bord sposodiš, če še nisi nikol bordal. To pa enostavno zato, da vidiš če je to zate ali ne. Vsekakor boš potreboval nekaj časa da se navadiš na vse skupaj, škoda bi bilo kupit nek nov bord, nato pa bi ugotovil, da te bordanje v bistvu ne zanima tako zelo. Mogoče še pogledaš za kakšen rabljen bord po ugodni ceni... Hlače pa hm... Jaz na tvojem mestu ne bi vzel nekih najbolj poceni, saj boš na začetku kar dosti v snegu in ti niti najmanj ne želim, da bi bil ves premočen. Jaz imam O'neill-ove hlače in bundo pa sem zelo zadovoljen. Cena tudi ni med najdražjimi, res pa tudi ni najbolj poceni.
www.kartusatoner.si

martincek1 ::

biokill priporočam ti, da si kupiš(če imaš finance), kar dober bord. Bordanje te bo sigurno zasvojilo, razen če si res antitalent - v tem primeru to verjetno že slutiš. Zakaj?
Sam sem za začetek kupil bord, ki je bil cela podrtija. Nenamazan, premajhen itd.. učil sem se na Pokljuki in sosednjih gričih. Po enem letu sem znal bolj malo in so bili izleti na Krvavec mučni. :)

Moj prijatelj(jaz sem ga učil), je šel prvič z bordom na Krvavec(nov, precej dober bord). Na sedežnico je najprej bord uzel "v roke" in si ga zapel šele zgoraj. Po petih "rundah" je znal bordati tako, kot da bi bil na njem že pol leta. Normalno je šel na sedežnico, sidra,... Kar hočem povedati je to, da se moraš učiti na daljših progah, ker ti vse ostalo kar ni povezano s kotaljenjem po bregu vzame 75% energije.

POZOR: Sem pa STROGO proti temu, da se učiš bordati v soboto, ko je na smučišču polno ljudi, ker boš tvegal nesrečo. Uči se v ponedeljek/torek, ko je smučišče prazno.

Tudi jaz imam probleme z sedanjim bordom (ne vem točno ker Elan bord je, ker je cel moder - dobil sem ga na srečelovu(sicer zelo kvaliteten freestyle bord)). Nogo imam 46 in mi kakšne 3 centimetre ob optimalnem zamiku vezi "noga" gleda čez bord.

Razmišljal sem o nakupu Elan El Grande, ampak zaenkrat za bord še nimam namena dati 300EUR, tako da si bom verjetno letos zanislil kakšne 2cm distančnike, kar bo sicer že veliiko bolje kot brez. :)


Imam pa še eno vprašanje: Koliko vas ima želvo? Kako se kaj obnese, res obvaruje hrbet pred poškodbo v primeru padca? Bordam že kakšne pet let in se mi zdi glede na moje znanje in način bordanja pametno, da si jo omislim. Velik sem 191cm...

Zgodovina sprememb…

guest #44 ::

Meni je uspelo že prvi dan se naučit bordat...tolko, da sem drugo polovico dneva bil precej več na bordu kot na snegu. Malo mentalne priprave pomaga, nekaj poguma in smisel za ravnotežje, če smučaš že nekaj let potem nebi smela bit taka kriza. Namreč na snegu sem že od malih nog in ti je vse malo bolj domače. Če začneš iz nule pa mogoče res mal bala.
Dejstvo je, da razen če se mi nekako pošteno zameri bord ne taknem več smučk. Ima svoje pomankljivosti ja, ampak občutek je dost bolj pristen, kot pri smučkah.

Avenger ::

Ah, jaz sem šel na bord takrat ko je bil še bolj frišen in kul, hehe, v enem dnevu sem se nekako že držal gor, ampak dejstvo je, da je treba kar precej vadit, če greš tkole ene 3x v letu na smučišče pozabi na bord in raje še naprej smučaj, boš imel več od tega. Drugo je če vsako leto čas, da greš za teden ali dva.

Na koncu sem šel lepo nazaj na smučke in mi je smučanje čisto lepo v užitek. Pa ne pozna se mi tudi če celo leto nisem smučal.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

jizzer ::

Če sem vlki 180 cm me zanima kolko naj bo bord vlki pa kje si jih lahko na internetu prečikiram? Hvala!

Vikking ::

Teža je veliko bolj pomembnejša od višine. Prav tako vrsta deske.

Če bi se iskalo izključno na višino pa je nekje srednje pravilo, da naj bi segal do brade. Ampak teža je prvi faktor, ki se naj bi upošteval.

jizzer ::

67kg? =)

Vikking ::

jizzer je izjavil:

67kg? =)


Kakšen bord kupuješ, slog?

Poglej video, lepo razloži:

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

strictom ::

Za začetnike kvaliteta opreme nima ful veze. Glavno je pa da ti je vse prav.

Sam sem se učil napremajhnem freeride bordu s trdimi vezmi. Prvi dan smučanja z novim (prav velikim) bordom, sem se boljše vozil kot kdarkoli prej.
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

Vikking ::

mogoče pa buce kupit kvalitetne, pa je mir za skoz.

Med0 ::

ej zanima me za 45/46 številko noge rabm vezi xl al l?

guest #44 ::

L...vsaj moje so pa mam isto številko, so pa L vezi na 3/4 svoje zmogljivosti pri taki številki, ampak je čisto dovolj.

Med0 ::

kere trgovine pa kj priporočate za snowbordarsko opremo?
pa da bi blo tud kj ugodn

strictom ::

Če hočeš ugodn krep, pol hervis. Za vse ostalo mal bol kvalitetno pa kakšn madnes, obsešn, ...
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

cikopiko ::

Pozdravljeni,

da ne odpiram nove teme, bi rad tukaj zastavil eno strokovno vprašanje.:D
Preselil sem se v Avstrijo, med Alpe, imam manj kot 10 min vožnje do treh večjih smučišč. Nikoli nisem smučal ali bordal, oktobra lansko leto sem si na sejmu nabavil vso opremo za bordanje in po enem dnevu na smučišču sem nezahtevno 3 km progo že prepeljal brez padca. Sedaj, po mescu dni, že brez težav odpeljem zahtevno (črno) progo, za zabavo si pa privoščim tudi freeride. Na snegu v glavnem preživim ves prosti čas. Toliko o tem.
Imam bord Head Fusion (155/24 cm), kupljen na sejmu za 40 €, a prej nikoli vožen. Za začetek mi je več kot dovolj. Sedaj imam namen nabaviti še en boljši bord, ker ta Headov se mi zdi rahlo preozek in vsak majhen kamenček povzroči ris na drsni površini. Pa me zanima, kaj priporočate. Kot sem rekel, vozim po progah in freeride, moja višina pa je 177 cm, teža 65 kg. Ne spoznam se ravno na te zadeve, prebral sem ogromno člankov in vsak ima svojo teorijo. Zato prosim za informacijo iz prve roke. Pa še nekaj, vidim, da jih veliko promovira Burton borde. Malo sem gledal, Burton ima precej zasoljene cene, pa bi rad tudi tehtne argumente, je Burton dejansko boljši od ostalih in če je, v čem? Ali pa je Burton samo statusni simbol, kot recimo vse več bedakov v naših cestah, ki se razkazujejo z Audiji, a v denarnici nimajo za kekec pašteto?
Hvala vsakemu posebej za koristno informacijo ali nasvet.
Lp,

Robert

RockyS ::

Ris boš dobil na vsakem bordu. Tu ti ne pomaga nič.
Burton je v večini primerih na smučiščih statusni simbol. Kaj ti pomaga bord za 700€ + cote za jurja če bordaš kot mona ali pa večino časa preživiš v gostilni, ker si nočeš delat sramote?

Najboljše bi bilo da imaš dva borda, enega za proge in drugega za freeride. Sicer ne vem kako bi ti šlo stroškovno skozi. Za širino je seveda odvisno od tega kako številko noge imaš, tak da najboljše da prodajalcu rečeš. Al pa vzameš podobni buc iz police in ga postaviš na bord pa vidiš kje si.
Kupiš tisto za kar imaš denar. Vse kar bi se zapufal ali sposodil denar je vstran vržen denar. Prvo poskrbi za kvalitetno zaščito, torej želvo, rokavice (ki imajo ščitnike) in seveda čelado. Že to te pride toliko kot ena navadna dila.

cikopiko ::

Najprej hvala za odgovor.
No, se mi je kar zdelo, da Burton le ne dela čudežev :D Izposoja me ni zanimala že v štartu, sem raje še pred zimo nabavil vso opremo, čeprav še nikoli nisem niti stal na bordu :D Res pa je, da sem kupil stvari na sejmu, kot "rabljene", a sem za komplet opremo (bord, buci (Atomic), hlače, želva, čelada, očala in rokavice z zapestnimi ščitniki) odštel le 214€. Pa so dejansko rabljene bile le rokavice, vse ostalo je bilo nerabljeno. Hlače, očala, buci in čelada so še imeli pripeto original etiketo. :D Tako da bom vsekakor tudi letos šel pogledat in če ne bom našel nič uporabnega, bom pa kupil kaj iz trgovine. Finance mi niso ovira, ker zaslužim več, kot znam zapraviti, vendar ne vidim razloga, zakaj bi dal za bord 600€ in več, če se s takšnim za 250€ prav tako dobro peljem. Razkazovanje z raznimi znamkami in s tem samouvrščanje v nek višji sloj pa me nikoli ni zanimalo.
Še enkrat hvala za odgovor, bom si nabavil posebej bord za freeride in enega za proge. Vse ostalo pa bom sproti ugotavljal.

Invictus ::

Ko znaš enkrat dobro bordat, je razlike med poceni in dragimi bordi očitna. Tako kot pri smučah. Ampak zato rabiš malo kilometrine.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

cikopiko ::

Ja, to zasledim marsikje, ga pa ni junaka, ki bi mi znal argumentirat, zakaj. Verjamem, da če res kupiš bord za 120€ se bo verjetno zvijal kot karton in pri večjih obremenitvah morda počil. Sam pa se gibljem nekje med 200 in 300€, več za bord nisem pripravljen odšteti, ker vse, kar je več, se mi zdi metanje denarja skozi okno. In glede na to, da park in ekstremni skoki mene ne zanimajo, vozim po progah in vedno več tudi freeride. Pri freeridu se zgodi, skočim kdaj pa kdaj, ampak ne tako daleč ali globoko, da bi bilo omembe vredno. Moja teža je sorazmerno majhna, mam okrog 65 kg.
Kaj torej zmore deska za 800€ boljše, kot ena za 300€?

Invictus ::

Ne vem, sem smučar ... :D

Načeloma je pa vse odvisno od načina smučanja, fizične pripravljenosti, vrste snega, terena, itd ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

cikopiko ::

Pozdravljeni,

še eno kratko vprašanje; nameravam si kupiti naslednje vezi:

http://www.f2.com/ftwo/bindings.php?L=1...

in me zanima, če so vezi kompatibilne z navadnimi bootsi ali je nujno potrebno imeti tudi bootse, ki so prirejeni za ta hiter "step in"? Moji bootsi so od Atomica, št. 42 -
- po nekih tabelah od F2 bi naj velikost L ustrezala.

Hvala lepa vnaprej!

Lep pozdrav,

Robert


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri snowboard?

Oddelek: Šport
131493 (1209) cresh
»

Kupujem bord

Oddelek: Šport
183227 (1676) Machete
»

Nakup borda (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5115734 (6202) Tydek
»

Smučanje ali Bordanje?!

Oddelek: Loža
224209 (3854) ahac
»

Začetnik: bordanje ali smučanje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5215330 (14568) c0dehunter

Več podobnih tem