Forum » Problemi človeštva » Slovenska levica
Slovenska levica
Temo vidijo: vsi
ZaphodBB ::
lexios> Vse ostalo je le 4 letno plansko kolobarjenje in politične rošade! Kakšna klofuta in odgovornost neki...
Ljudje, ki verjamejo, da želja po dobičku lahko popravi NLB zajeb, so tako naivni, da jim ponujam prednaročilo svoje še nenapisane knjige o bančništvu.
NLB zajeba ne moremo več popravit. Mura zajeba ne moremo več popravit. Istrabenz zajeba ne moremo več popravit. Lahko samo preprečimo, da bi se taki zajebi dogajali v prihodnje.
Never send good money after bad money.
Slovenci smo se odločili, da bomo vse naredili sami. To se nam je zdelo najbolj primerno. Tudi meni se je zdelo tako 10 let nazaj. Tedaj sem podpiral idejo o nacionalnem interesu in se mi je zdelo fino, da so gospodarstvo sprivatizirali Slovenski rdeči direktorji. Potem se je pa izkazalo, da smo preslabo oz. sploh nismo gledali pod prste ljudem, ki so v našem imenu kupovali in prodajali jajca. Izkazalo se je, da so rdeči direktorji ena gamad, ki jim je za svoje družbeno okolje en kurac mar in namesto, da bi mentorirali in vzgajali mlade kadre rajši svoj denar vozijo v tujino in se bahajo kako so uspešni in sposobni.
Probali smo in smo ugotovili, da tako ne gre. Sedaj moramo pogruntat kako bomo zamejili ta naš eksperiment in začeli novega. C'est la vie.
Banko moramo pa prodat. Na dolgi rok bo država verjetno tako dobila več denarja v davkih, kot ga je pa sedaj plačevala v davkih in dividendah.
LuiIII ::
NLB-ja v enem letu po mojem sploh več ne bi smelo biti. Kupil ga ne bo nihče, razen če mu podarimo nekaj 100M€.
Me pa resno zanima kje bo bodoča vlada dobila denar za nekaj manj varčevalen proračun? Pa upam, da ne bodo šli zopet nekega betona mešat v neke infrastrukturne projekte ter s tem reševat najbolj neperspektivne dele gospodarstva.
Me pa resno zanima kje bo bodoča vlada dobila denar za nekaj manj varčevalen proračun? Pa upam, da ne bodo šli zopet nekega betona mešat v neke infrastrukturne projekte ter s tem reševat najbolj neperspektivne dele gospodarstva.
WarpedGone ::
Their f*cking problem. Jaz sem svoje bančne račune preselil drugam. Iz čisto preprostega razloga - neposredno NLB banditov ne mislim podpirat, če že na posredno podporo ne morem vplivat. In vsakomur svetujem, da naj naredi isto. Moreš bit pa fino čez les, da raznim tipom kalibra Medja zaupaš svoj denar.
Obstaja kaka top lista drugih bank?
Če se že selim, bom mal izbiral komu bom v prihodnje posojal svoj denar.
Zahteve:
- vključenost v BA sistem
- trajniki ali kaj temu podobnega
- mogoče še kak detajl (internetno 'poslovanje' ne uporabljam)
Me pa resno zanima kje bo bodoča vlada dobila denar za nekaj manj varčevalen proračun?
Obveznice bodo izdali po 10% obrestni meri nato pa nafehtal bankrot.
It's that simple.
Zbogom in hvala za vse ribe
Mr.B ::
LuiIII,NLB ima najmnaj 2/3 vsega dolga slovenskih Državnih bank Tega je zagotovo danes čez 2 miljardi€. S takim pravnim redom, kot je v državi, boš moral dati kake 2 miljardi€, tako na lepe oči. Pa pustimo da ni kretena, razen državljanov Slovenije, ki bodo reševali NLB...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
Daedalus ::
Jaz sem osebni račun selil na Delavsko Hranilnico, predvsem zaradi zelo ugodnega kredita za obnovo stanovanja. Zaenkrat sem zadovoljen, banka kot taka očitno dobro posluje, trajniki erc.. niso problem, pa spletna banka je čisto zadovoljivo opremljena.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
jype ::
Daedalus> Their f*cking problem.
Ne, tudi tvoj je, če se tega zavedaš v resnici sploh ni pomembno.
Niti ne. NLB je mrtva banka in karkoli zmečeš not, si na slabšem, ko če preprosto poveš folku - selite račune in poberite denar, tole nima več smisla. Ker ga dejansko nima več, poglej samo zadnje cifre o izgubi v lanskem letu, pričakovani (kateri že?) dokapitalizaciji letos in obsegu kreditov, ki ne bojo nikol plačani. EOL.
Pol pa še vrži v mix kapitalsko neustrezno Abanko, ki ji ni ratalo zbranti 50 mio v zadnji rundi, zdaj pa more do junija načarati 90 mio, in NKBM... pa imaš vse težave slovenskega bančništva na kupu. Tri banke v državni lasti, vredne približno 0. In kaj se že zgodi s firmo, ki je zafurala svoj posel? Ja, v stečaj gre.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Daedalus ()
Daedalus> Niti ne. NLB je mrtva banka in karkoli zmečeš not, si na slabšem, ko če preprosto poveš folku - selite račune in poberite denar, tole nima več smisla.
Ja, ampak to (ljudi nagnat ven) _moraš_ storiti, še zdaleč ni poceni in je nemara ceneje še desetkrat dokapitalizirat NLB kot 300 jurjev upokojencev pripravit do tega, da zamenjajo račun.
Daedalus> In kaj se že zgodi s firmo, ki je zafurala svoj posel? Ja, v stečaj gre.
To mene ne moti, če v tej firmi ni zaposlenih 80% prebivalstva.
Ja, ampak to (ljudi nagnat ven) _moraš_ storiti, še zdaleč ni poceni in je nemara ceneje še desetkrat dokapitalizirat NLB kot 300 jurjev upokojencev pripravit do tega, da zamenjajo račun.
Daedalus> In kaj se že zgodi s firmo, ki je zafurala svoj posel? Ja, v stečaj gre.
Ne, ceneje je, da država časti stroške selitve računov penzičem, kot pa da kaj takega držimo pokonci.
V NLB ni zaposlenih 80% prebivalstva. Je pa v treh državnih bankah ene 80% razlogov za trenutno stanje. Če se hočemo resno znebiti politično-kapitalskih navez v škodo cele države, se kaj takega ne sme več ponovit, ever.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
Daedalus> V NLB ni zaposlenih 80% prebivalstva.
Seveda ne. Moja implikacija ni nobena zaposlitev, temveč strošek, ki ga imaš, če z neumnostjo ustvariš pogoje, v katerih 80% države ne more do denarnih sredstev, ki jih nujno potrebuje za preživljanje.
Seveda ne. Moja implikacija ni nobena zaposlitev, temveč strošek, ki ga imaš, če z neumnostjo ustvariš pogoje, v katerih 80% države ne more do denarnih sredstev, ki jih nujno potrebuje za preživljanje.
jype, bulshit
Tisti, ki ima denar na banki, da lahko mesečno preživi, že dolgo ni debil, da bi imel ta denar v kaki NLB. Upokojenci pa itak ob penziji potrkajo na banko.
Torej v tvojem strahu jype, imaš dve opciji :
1. Prisilna uprava : kjer mora NLB za svoje poslovanje imeti letne dokapitalizacije
2. Slaba banka. Razlika je le, da gre denar od dokapitalizacij v Slabo banko, kjer pa prisilna uprava terja od kreditojemalcev. NLB pa začne normalno polovati, seveda z boljšim raitingom...
No relano jype je tretja pot. Dejmo sedaj potopiti Zavarovalnice. Seveda DRŽAVNE, saj so ti krediti zavarovani pri Zavarovalnicah. Hec pa je da je del glavnic, če že ne večina nekako odplačanih. Bilanco NLB bomo pri tem bistveno izboljšali, celo dobro bi jo lahko prodali, samo kaj če bomo potem morali dokapitalizirati razne Penzion Sklade
Tisti, ki ima denar na banki, da lahko mesečno preživi, že dolgo ni debil, da bi imel ta denar v kaki NLB. Upokojenci pa itak ob penziji potrkajo na banko.
Torej v tvojem strahu jype, imaš dve opciji :
1. Prisilna uprava : kjer mora NLB za svoje poslovanje imeti letne dokapitalizacije
2. Slaba banka. Razlika je le, da gre denar od dokapitalizacij v Slabo banko, kjer pa prisilna uprava terja od kreditojemalcev. NLB pa začne normalno polovati, seveda z boljšim raitingom...
No relano jype je tretja pot. Dejmo sedaj potopiti Zavarovalnice. Seveda DRŽAVNE, saj so ti krediti zavarovani pri Zavarovalnicah. Hec pa je da je del glavnic, če že ne večina nekako odplačanih. Bilanco NLB bomo pri tem bistveno izboljšali, celo dobro bi jo lahko prodali, samo kaj če bomo potem morali dokapitalizirati razne Penzion Sklade
Ne. Jaz ne sprejmem argumenta, da se banke ne da spucat idiotov, ki v njej delajo škodo.
Ne da, ne zna, noče. Semantika. Na koncu je čisto vseeno. Imamo banko za katero jamčimo in trop idiotov, ki v njej delajo škodo. Pri vsakem poskusu reguliranja teh idiotov, idioti uspejo ovce prepričat, da jim stopijo v bran.
Glede na to, koliko časa se vseskupaj vleče je pragmatičen zaključek, da se tega "ne da rešit zlepa". Tvoje retorično dvobojevanje ne služi ničemur. NLBju je jugo-slovenska politika zakoličila usodo v 70ih, ko so zaradi ideoloških ciljev eliminirali Nika Kavčiča in njegovo ekipo. Idioti v NLB niso prišli po nesreči
ZaphodBB> Ne da, ne zna, noče. Semantika. Na koncu je čisto vseeno. Imamo banko za katero jamčimo in trop idiotov, ki v njej delajo škodo. Pri vsakem poskusu reguliranja teh idiotov, idioti uspejo ovce prepričat, da jim stopijo v bran.
Ja, ampak to je problem, ki ga prodaja banke ne bo rešila, le prevedla ga bo na drug problem, katerega rešitev se lahko zajebe na točno enak način.
ZaphodBB> Glede na to, koliko časa se vseskupaj vleče je pragmatičen zaključek, da se tega "ne da rešit zlepa".
Pragmatičen zagotovo, ne pa edini ali celo optimalen.
ZaphodBB> Tvoje retorično dvobojevanje ne služi ničemur.
Jaz bi rad stal zraven tistega, ki dela škodo, mu gledal pod prste, in se vsakih 15 sekund prijel za glavo z besedami "Pa kaj je s tabo, halo?"
ZaphodBB> NLBju je jugo-slovenska politika zakoličila usodo v 70ih, ko so zaradi ideoloških ciljev eliminirali Nika Kavčiča in njegovo ekipo. Idioti v NLB niso prišli po nesreči
Tudi odšli ne bodo ponesreči, če sploh.
Ja, ampak to je problem, ki ga prodaja banke ne bo rešila, le prevedla ga bo na drug problem, katerega rešitev se lahko zajebe na točno enak način.
ZaphodBB> Glede na to, koliko časa se vseskupaj vleče je pragmatičen zaključek, da se tega "ne da rešit zlepa".
Jaz bi rad stal zraven tistega, ki dela škodo, mu gledal pod prste, in se vsakih 15 sekund prijel za glavo z besedami "Pa kaj je s tabo, halo?"
ZaphodBB> NLBju je jugo-slovenska politika zakoličila usodo v 70ih, ko so zaradi ideoloških ciljev eliminirali Nika Kavčiča in njegovo ekipo. Idioti v NLB niso prišli po nesreči
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
Ne prodaja. Stečaj, pa mirna Bosnia. Kaj si češ na svetu pomagat s katastrofo tipa NLB, ki je med drugim po sili razmer ratala sproti še največji pivovar v državi? Da kupa stanovaj, ki propadajo in čakajo na boljše čase v rokah popolnoma nekompetentne banke, sploh ne omenjam. Banko v stečaj, njeno premoženje v stečajno maso, penziče selit drugam, pa je to to. Se sploh ne rabiš ubadat z idioti, ker bojo itak po naravi stvari ostali brez dela. Adijo, podgane.
jype - ti pa se še naprej ubadaj s težavami, ki jih v resnici ni. Komitenti (fizične osebe) NLB niso noben problem. Problem so zafurani krediti, zafurano bančno poslovanje in froci na vrhu banke, ki si najprej omislijo nove avte pa dopust. Pol pa razlagajo, kako je 70k drobiž. Itak da je, če jih ne plačaš iz svojega žepa. In ker je lahko zgodovina dober indikator, se lahko mirno strinjamo, da dokler bomo meli državne banke, bojo po njih rile strankarske svinje. Prodati jih brez da izločiš slabe naložbe, ne moreš. In tu je pol bolšja računica, da jih preprosto daš v stečaj. Pa naj še kak bančni Strabag pride pri nas do posla. Ob pregovorni slovenski (politični in upravljalski) sposobnosti, se bo to itak zgodilo.
jype - ti pa se še naprej ubadaj s težavami, ki jih v resnici ni. Komitenti (fizične osebe) NLB niso noben problem. Problem so zafurani krediti, zafurano bančno poslovanje in froci na vrhu banke, ki si najprej omislijo nove avte pa dopust. Pol pa razlagajo, kako je 70k drobiž. Itak da je, če jih ne plačaš iz svojega žepa. In ker je lahko zgodovina dober indikator, se lahko mirno strinjamo, da dokler bomo meli državne banke, bojo po njih rile strankarske svinje. Prodati jih brez da izločiš slabe naložbe, ne moreš. In tu je pol bolšja računica, da jih preprosto daš v stečaj. Pa naj še kak bančni Strabag pride pri nas do posla. Ob pregovorni slovenski (politični in upravljalski) sposobnosti, se bo to itak zgodilo.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
Ne, pa niso.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
A si ti že kdaj videl kako zgledajo grafi ekonomskih kazalcev, ko "too big to fail" banke crknejo?
Videti je, da ne.
Videti je, da ne.
Too big to fail? It already failed, do a reality check.
Takole malo v branje, da bo jasno s kakim čudnim hibridom imamo za opravit. Iz wunderbar... banke, pivovarne, zdravilišča, medijske hiše, vse na kupu.
Takole malo v branje, da bo jasno s kakim čudnim hibridom imamo za opravit. Iz wunderbar... banke, pivovarne, zdravilišča, medijske hiše, vse na kupu.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Daedalus ()
Gregor P ::
Jaz sem osebni račun selil na Delavsko Hranilnico, predvsem zaradi zelo ugodnega kredita za obnovo stanovanja. Zaenkrat sem zadovoljen, banka kot taka očitno dobro posluje, trajniki erc.. niso problem, pa spletna banka je čisto zadovoljivo opremljena.
Se strinjam v Sloveniji bi tudi sam izbral DH; vendar pa sedaj ko smo v EU se tudi tujih bank ne branim (torej če prebivaš v Sloveniji ter si izbereš banko onkraj naših meja v EU).
Morda ti bo WarpedOne tale Pregled nadomestil za opravljanje plačilnih storitev Banke Slovenije v pomoč
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
ZaphodBB> Ne da, ne zna, noče. Semantika. Na koncu je čisto vseeno. Imamo banko za katero jamčimo in trop idiotov, ki v njej delajo škodo. Pri vsakem poskusu reguliranja teh idiotov, idioti uspejo ovce prepričat, da jim stopijo v bran.
Mislim, da podcenjuješ obseg in kompleksnost problema. Idioti v banki lahko delajo kar hočejo, ker vejo da jim nihče nič ne more. Regulatorji in branilci pravnega reda gledajo stran, ker so vsi po vrsti tako ali drugače pomakali prste v skledo. Politiki vlečejo pragmatične poteze, ki jim najbolj koristijo v kratkem roku.
Če prodamo banko bomo s tem v pod prvo razrahljali vezi, ki vežejo banko in politiko. S tem politika izgubi oz. se ji zmanjša ena od skušnjav katerim se ne more in seveda noče upreti.
Kot država in državljani morda izgubimo občutek direktnega vpliva (hej nismo več v "ožjem krogu"). Toliko več pridobimo s tem, da sedaj dobimo možnost reguliranja banke, zato kar se zmanjšajo ovire, ki danes regulatorjem preprečujejo njihovo delo.
Z vsem dolžnim spoštovanjem, vendar se meni ljudje ki sedijo v nadzornih svetih slovenskih paradržavnih podjetij ne zdijo ravno najprimernejši za opravljanje tovrstnih funkcij. Zasebni lastniki imajo pač več koristi od sposobnih deležnikov, kot pa od ubogljivih. To je po mojem bistvena razlika.
Daj pa še povej, kaj se tebi zdi boljši način. Pa prosim te, uporabi realistično izvedljive ukrepe. Če se da se izogni idealnim vodnikom :).
Okapi ::
Se strinjam v Sloveniji bi tudi sam izbral DH;Kot zanimivost - direktor DH je leta 2011 zaslužil 217k evrov bruto. Pravi delavski direktor
O.
Kot zanimivost - direktor DH je leta 2011 zaslužil 217k evrov bruto. Pravi delavski direktor
In to je pomemben podatek ker...?
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
Okapi ::
A je kdo rekel, da je pomemben podatek? Če ne znaš brati, ti bom počasi ponovil - za-ni-mi-vost.
O.
O.
Gregor P ::
Upam, da mu je banka priskrbela tudi kakšen dober avto za očitno odlično vodenje banke
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
Spy ::
Their f*cking problem. Jaz sem svoje bančne račune preselil drugam. Iz čisto preprostega razloga - neposredno NLB banditov ne mislim podpirat, če že na posredno podporo ne morem vplivat.
Lepo pozdravljen. Dal ti bom namig. Slučajno operiram z zelo velikimi vsotami in na moje izjemno presenečenje sem ugotovil, da lahko gre denar neposredno v NLB tudi v primeru, ko si popolnoma prepričan, da z NLBjem nimaš več opravka. Zaradi varnostnih razlogov moram biti nekoliko nejasen. Skratka preveri poslovanje banke, kjer si preselil račune.
Zlo-venistanske mreže so resnično grozljive.
A je kdo rekel, da je pomemben podatek? Če ne znaš brati, ti bom počasi ponovil - za-ni-mi-vost.
Aja, trol moment pol.
@Spy - ni mi sicer čisto jasno, kam ciljaš... sam dvomim, da ima DH kaj neposrednega opravka z NLB. Če pa... bo pa treba res na tujo banko dati zadeve.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
Fritz ::
Aja, trol moment pol.
@Spy - ni mi sicer čisto jasno, kam ciljaš... sam dvomim, da ima DH kaj neposrednega opravka z NLB. Če pa... bo pa treba res na tujo banko dati zadeve.
Jaz imam na tuji banki že dolgo in sem z njimi kar zadovoljen, je pa res, da gre za glavno balkansko mafijsko banko (Hypo). Se pa spomnim, da sem tedaj gledal kako s komitenti ravnajo v NLB in sem si mislil, da morajo biti ljudje že prav mazohisti, da tam vztrajajo. Ko pa so novinarji začeli sigmo na plano vlačiti, potem sem si mislil, da moraš biti res zadet, da tole še naprej sofinanciraš.
Na drugo stran pa je treba priznati tudi slednje..4 leta sem posloval preko italijanske banke in verjemite, tega si ne želite. Cene vodenja računa so bistveno višje kot pri nas, storitev pa slabša (San Paolo IMI - današnji Sanpaolo Intesa).
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein
lexios ::
...tole nima več smisla. Ker ga dejansko nima več, poglej samo zadnje cifre o izgubi v lanskem letu, pričakovani (kateri že?) dokapitalizaciji letos in obsegu kreditov, ki ne bojo nikol plačani. EOL.
Pol pa še vrži v mix kapitalsko neustrezno Abanko, ki ji ni ratalo zbranti 50 mio v zadnji rundi, zdaj pa more do junija načarati 90 mio, in NKBM... pa imaš vse težave slovenskega bančništva na kupu. Tri banke v državni lasti, vredne približno 0. In kaj se že zgodi s firmo, ki je zafurala svoj posel? Ja, v stečaj gre.
Točno tko, zapret in konec! Naj zatem regulatorji opravijo svoje... Bmk, tudi če se vse kredite odpiše in "penzionistom" odplačuje s strani države zagarantirane prihranke komitentov, v končni fazi bomo državljani plačali manjšo ceno kot z nenehnimi dokapitalizacijami! Poleg tega se na ta način na kratki rok zaključi še zgodba okoli zasebnih kreditov in kreditnega krča...
A si ti že kdaj videl kako zgledajo grafi ekonomskih kazalcev, ko "too big to fail" banke crknejo?
"To big to fail" banka je že praktično crknjena, že dolgo ne kreditira več zdravega dela gospodarstva, kontaminiranemu delu pa tečejo zgolj še obresti, posledično vseskupaj crkuje na obroke, denar pa še kar veselo frči skozi okno! Ne ena, niti 10 novih dokapitalizacij ne reši več NLB in Abanke, zgolj odlagamo neizbežno in izčrpavamo gospodarstvo! Tole vodi le v novo spiralo, kr pozabite na stagnacijo, bo šlo še krepko navzdol...
Daedalus> Too big to fail? It already failed, do a reality check.
Ne mislim, da NLB ne more failat, mislim na dokumentirane primere velikih bank, ki so ob svojem propadu uničile tudi celotne regije, kjer so delovale (in zato zdaj države lifrajo denar v banke in velike ne propadejo več, če bi njihov propad povzročil štalo).
Ne mislim, da NLB ne more failat, mislim na dokumentirane primere velikih bank, ki so ob svojem propadu uničile tudi celotne regije, kjer so delovale (in zato zdaj države lifrajo denar v banke in velike ne propadejo več, če bi njihov propad povzročil štalo).
celotne regije, kjer so delovale (in zato zdaj države lifrajo denar v banke in velike ne propadejo več, če bi njihov propad povzročil štalo).
Regije kjer je razvita tržna ekonomija in logika! Propad NLB in Abanke bi povzročila pretežno štalo le v politiki in paradržavnih podjetjih, ki bi se jim s tem presekalo pipico! So what? Na dolgi rok je to natanko to! Hint, NLB je enkrat že propadla, no big deal!
lexios> Propad NLB in Abanke bi povzročila pretežno štalo le v politiki in paradržavnih podjetjih, ki bi se jim s tem presekalo pipico!
Žal to ne drži. Če bi to držalo, bi jaz absolutno podpiral prodajo (in če nihče noče kupit zaradi mene lahko NLB podarijo Markotu Breclju) in neizogiben stečaj.
Ampak ker se skozi NLB plačuje znaten delež BDP in mora država itak jamčiti za vloge se mi ta scenarij ne zdi ravno finančno ugoden, niti organizacijsko izvedljiv brez resnih težav za ogromen delež prebivalstva.
Žal to ne drži. Če bi to držalo, bi jaz absolutno podpiral prodajo (in če nihče noče kupit zaradi mene lahko NLB podarijo Markotu Breclju) in neizogiben stečaj.
Ampak ker se skozi NLB plačuje znaten delež BDP in mora država itak jamčiti za vloge se mi ta scenarij ne zdi ravno finančno ugoden, niti organizacijsko izvedljiv brez resnih težav za ogromen delež prebivalstva.
Ogromen delež prebivalstva je že v resnih težavah in samo molijo, da gre ta država s "paradnimi konji" končno še uradno v razglasitev bankrota, če mogoče še niste opazili!
Država jamči za vloge, nisem kalkuliral, sem pa prepričan, da je poslast vseskup v 3 p.m. cenejša izbira kot še nadalnjih 10 let podpirat isti princip dela in vsake pol leta dokapitalizirat eno od državnih bank... Tko da bi mene osebno na tvoji poziciji argumentov krepko bolj skrbelo za komitente oz. kr vse državljane, kot v primeru stečaja! Poleg tega ne pozabi na zavarovalnice in pozavarovalnice!
Hint nr. 2: NLB je enkrat že propadla! Baje gre v 3. rado...
Država jamči za vloge, nisem kalkuliral, sem pa prepričan, da je poslast vseskup v 3 p.m. cenejša izbira kot še nadalnjih 10 let podpirat isti princip dela in vsake pol leta dokapitalizirat eno od državnih bank... Tko da bi mene osebno na tvoji poziciji argumentov krepko bolj skrbelo za komitente oz. kr vse državljane, kot v primeru stečaja! Poleg tega ne pozabi na zavarovalnice in pozavarovalnice!
Hint nr. 2: NLB je enkrat že propadla! Baje gre v 3. rado...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: lexios ()
lexios> a je poslast vseskup v 3 p.m. cenejša izbira kot še nadalnjih 10 let podpirat isti princip dela in vsake pol leta dokapitalizirat eno od državnih bank...
Ja, saj tega nisem predlagal, halo?
lexios> Hint nr. 2: NLB je enkrat že propadla! Baje gre v 3. rado... :))
lexios> Hint nr. 2: NLB je enkrat že propadla! Baje gre v 3. rado... :))
Kaj si pa sploh predlagu, halo? Sj dost izbire praktično nimaš...
Ampak ker se skozi NLB plačuje znaten delež BDP
Podobni argumenti so se pojavili že v primeru propadanja Vegrad-a, SCT &com. - to big to fail "ker se preko teh podjetij vrača znaten delež v BDP"! Očitno marsikdo še vedno meni, da nas je ravno ignoriranje taga dejstva in propad "velikih" pahnil v še globjo krizo! Napaka, izvorni greh je bil v delovanju državnih bank, nedelovanju in milijonih na računih v tujini! Vseskup bi prej ali slej končalo na enak način! The sooner the better!
Hint nr. 3: Niti osel ne gre 2x na led...
lexios> Podobni argumenti so se pojavili že v primeru propadanja Vegrad-a, SCT &com. - to big to fail "ker se preko teh podjetij vrača znaten delež v BDP"!
To ni isto, no. Eno je banka, ki jo uporablja več kot pol države, drugo so pa tam neki Zidarji.
lexios> Hint nr. 3: Niti osel ne gre 2x na led...
A se hecaš? A sploh vidiš kaj se dogaja po svetu?
lexios> Kaj si pa sploh predlagu, halo? Sj dost izbire praktično nimaš...
Ja, preberi.
To ni isto, no. Eno je banka, ki jo uporablja več kot pol države, drugo so pa tam neki Zidarji.
lexios> Hint nr. 3: Niti osel ne gre 2x na led...
lexios> Kaj si pa sploh predlagu, halo? Sj dost izbire praktično nimaš...
Ja, preberi.
Zgodovina sprememb…
...ki so zidal več kot pol države!
Kaj se dogaja po svetu?
A ti vidiš kaj se dogaja v Sloveniji? Svetovna gospodarska kriza je kvečjemu trigger!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: lexios ()
lexios> Kaj se dogaja po svetu? >:D
Banke se pusti propast samo v dogovoru z bankami, ki prevzamejo posle, ali pa se jih ne pusti propast. Nikjer.
lexios> A ti vidiš kaj se dogaja v Sloveniji? Svetovna gospodarska kriza je kvečjemu trigger!
Vidim. Ne sprejmem argumenta, da je NLB treba podret (samo zato), ker da majo premočna vrata, da bi ven pometali barabe.
Komot se banko podre pozneje, ko se problem tržnega deleža elegantno reši brez škode za gospodarstvo.
Banke se pusti propast samo v dogovoru z bankami, ki prevzamejo posle, ali pa se jih ne pusti propast. Nikjer.
lexios> A ti vidiš kaj se dogaja v Sloveniji? Svetovna gospodarska kriza je kvečjemu trigger!
Vidim. Ne sprejmem argumenta, da je NLB treba podret (samo zato), ker da majo premočna vrata, da bi ven pometali barabe.
Komot se banko podre pozneje, ko se problem tržnega deleža elegantno reši brez škode za gospodarstvo.
Zgodovina sprememb…
...pridejo nove! Zakaj bi se s tem sploh ubadu, je bl simpl!
Tko kot se je to elegantno (brez škode za gospodarstvo - kar je nonsense in absolutno ne drži!) reševalo v preteklih 20-ih letih in kdj bo to, čez 10 let, ko bo konec krize? Sj tkrt komot rečemo, da krize še ni konec, pa furamo isto zgodbo o upehu še nadalnjih 20...
Za to obstaja dobr razlog, ki nima nikakršne veze s skrbjo za blagostanje regije!
...samo v dogovoru...
Kar v primeru interesa imho ni nerešljiv problem...
lexios> ...pridejo nove! Zakaj bi se s tem sploh ubadu, je bl simpl!
Ker ima moja babica, pa še pol milijona drugih babic, še vedno tam edini račun.
lexios> Tko kot se je to elegantno (brez škode za gospodarstvo - kar je nonsense in absolutno ne drži!) reševalo v preteklih 20-ih letih in kdj bo to, čez 10 let, ko bo konec krize? Sj tkrt komot rečemo, da krize še ni konec, pa furamo isto zgodbo o upehu še nadalnjih 20...
A mislš da če boš nehu pretepat ženo bo pa kej bolš?
lexios> Za to obstaja dobr razlog, ki nima nikakršne veze s skrbjo za blagostanje regije!
Fino. Dokler je blagostanje regije posledica, me ne moti.
Ker ima moja babica, pa še pol milijona drugih babic, še vedno tam edini račun.
lexios> Tko kot se je to elegantno (brez škode za gospodarstvo - kar je nonsense in absolutno ne drži!) reševalo v preteklih 20-ih letih in kdj bo to, čez 10 let, ko bo konec krize? Sj tkrt komot rečemo, da krize še ni konec, pa furamo isto zgodbo o upehu še nadalnjih 20...
A mislš da če boš nehu pretepat ženo bo pa kej bolš?
lexios> Za to obstaja dobr razlog, ki nima nikakršne veze s skrbjo za blagostanje regije!
Fino. Dokler je blagostanje regije posledica, me ne moti.
Zgodovina sprememb…
Ker ima moja babica, pa še pol milijona drugih babic, še vedno tam edini račun.Bulshit, to ni razlog da NLB dobi Prisilno upravo ali Slabo Banko.
A mislš da če boš nehu pretepat ženo bo pa kej bolš?Bulshit . Sesštev se babice, pa deli z vsemi dokapitalizacijami, ki jih boš ZAGOTOVO izvajal naslednjih 10 let. OK razen če najdeš nek novi naravni vir v deželi na sončni strani Alp. Samo, če grem brskati cca 10 let nazaj po slo-tech forumu, bi verjetno najdel kako izjavo od tebe, da država brez problema živi samo s prodajo ?
jype samo dve skupini se upirajo da se z NLB naredi karkoli :
1. Tisti, ki so v slabi bilanci cca 2+miljard€ ne izterljivih dolgov.
2. Tisti ki imajo in so imeli medene prste v NLB-ju.
3. Zavlačujmo, da bodo vsi normalni roki za izvajanje pregona zastarali...
To da pa propade delniški del NLB-ja, pa kaj pol. Banka ki ima toliko slabih terjatev, glede na koliko se ceni kompletni KOLHOZ NLB, ravno nima večjega vpliva na poslovanje Slovenke in Svetovne borze. Razen nekih državnih Kolhozov, ki bi brez banke že zdavnaj propadli. Ok če se nanašamo Spy, ima večina "kolhozov" račun pri NLB.
Pa preden se boš jype, začel z leporečjem in ostalim posipanjem pepela itd. DA banko je potrebno razbremeniti kreditov predvsem pod zgornjo točko 1. Ter začeti izvajati postopke odgovornosti, KI BODO IMELE TUDI POSLEDICE. Pa pod posledice ne mislim populistično, delal je slabo. Država bo tako in tako morala te kredite servisirat, toda bolje da to servisira ločeno, kot pa da NLB, kjub pozitivnim rezultatom, ves ta PLUS vrže nazaj za SERVISIRANJE LASTNIH KREDITOV, posledično je itak ne relevantna za delovanje v realnem konkurenčnem trgu, razen za primer Slovenije v ti. PAJDAŠKEM Kapitalizmu. "izraz sem si sposodil, toda ime nakazuje ...)
Mr.B> jype samo dve skupini se upirajo da se z NLB naredi karkoli :
Mr.B> 1. Tisti, ki so v slabi bilanci cca 2+miljard€ ne izterljivih dolgov.
Mr.B> 2. Tisti ki imajo in so imeli medene prste v NLB-ju.
Mr.B> 3. Zavlačujmo, da bodo vsi normalni roki za izvajanje pregona zastarali...
Jaz nisem nič od tega, zgolj razumem, kakšne so gospodarske posledice zloma banke z znatnim tržnim deležem v državi, ki ne more poskrbeti niti sama zase, kaj šele za propadajoče banke.
Mr.B> 1. Tisti, ki so v slabi bilanci cca 2+miljard€ ne izterljivih dolgov.
Mr.B> 2. Tisti ki imajo in so imeli medene prste v NLB-ju.
Mr.B> 3. Zavlačujmo, da bodo vsi normalni roki za izvajanje pregona zastarali...
Jaz nisem nič od tega, zgolj razumem, kakšne so gospodarske posledice zloma banke z znatnim tržnim deležem v državi, ki ne more poskrbeti niti sama zase, kaj šele za propadajoče banke.
jype , napačno si me razumel. Banko se bo začelo reševati takrat, ko Mafia sklad, ne bo dal denarja razen za kritje obresti. Do takrat pa se bo podajalo kvazi reševanje kot ga prodaja vsaka novo vlado. Zelo verjetno pa je to zadnja vlada "če se v matematiki niso všteli", ki bo ofcam prodajala vzroke za dokapitalizacijo... Potem boš pa imel opcijo a. Slabo banko, ali b. Prisilno upravo ali c. neki umotvor, kot se je zgodil ob osamosvojitvi iz LB na NLB v NovaNLB V vsakem primeru pa bomo morali peti kot bodo rekli.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mr.B ()
V resnici potrebuješ samo en majhen sposoben team z vsemi pooblastili, ki mu postaviš kriterije in izplačaš nagrado, ko jih doseže.
jype , v trenutnem stanju NLB-ja, ti ne koristi kaj dosti, ker te po domače po***** obresti. In to se dogaja z NLB. Ne glede koliko denarja, ki ga komitenti prinesejo v banko, ne morejo več ali manj dati kot nove kredite. To pa je tisti del, zakaj obstaja banka, katere funkcije pa NLB, ne more izvajati.
Kakršen koli bo ta tim, bo potrebno ločiti del, za katerega se ve, da ne bo izterljiv. Potem iti dalje. Problem pa je, kaj storiti z neizterljivim delom ? Nekateri bi radi, da se ga kar pozabi....
Kakršen koli bo ta tim, bo potrebno ločiti del, za katerega se ve, da ne bo izterljiv. Potem iti dalje. Problem pa je, kaj storiti z neizterljivim delom ? Nekateri bi radi, da se ga kar pozabi....
Mr.B> v trenutnem stanju NLB-ja, ti ne koristi kaj dosti, ker te po domače po***** obresti.
Ja. Saj jaz bi NLB tudi pustil, da umre, ampak najprej bi uredil vprašanje nasledstva (komitente bi razprodal komercialnim bankam, s posebnim zakonom pa zagotovil, da nikomur ni treba storiti ničesar, če mu je vseeno, s katero banko bo posloval po novem, če pa hoče, lahko svojo novo banko izbere).
Ali kaj podobnega.
Ja. Saj jaz bi NLB tudi pustil, da umre, ampak najprej bi uredil vprašanje nasledstva (komitente bi razprodal komercialnim bankam, s posebnim zakonom pa zagotovil, da nikomur ni treba storiti ničesar, če mu je vseeno, s katero banko bo posloval po novem, če pa hoče, lahko svojo novo banko izbere).
Ali kaj podobnega.
jype, zato pa je najlažje narediti z Slabo banko. NLB ostane takšna kot je brez obremenjenosti s slabimi krediti. V slabi banki, pa postaviš Prisilno upravo. Ta bo šla po salbih posojilih, in iskala odgovornost, ter zasega premoženje, ki se ga da zaseči.
Sedaj se čaka, da pregon, zaradi odgovornosti zastara. Dovolj bi bilo, da se vrže na cesto kadre, ki so take kredite dajali. Ti ljudje zagotovo ne bodo zaposlitvi v nobeni bančni ustanovi. Ok spet Slovenija, verjetno na finančnem ministrstvu pa bodo. Če razumeš, kam ciljam ....
Sedaj se čaka, da pregon, zaradi odgovornosti zastara. Dovolj bi bilo, da se vrže na cesto kadre, ki so take kredite dajali. Ti ljudje zagotovo ne bodo zaposlitvi v nobeni bančni ustanovi. Ok spet Slovenija, verjetno na finančnem ministrstvu pa bodo. Če razumeš, kam ciljam ....