» »

Izšel Ubuntu 10.10

1 2
3
4 5

Relanium ::

Kolikor vem ima VLC svoje kodeke.
Si morda poizkusil odstranit, ter ponovno namestit VLC?

Spletni radio si zagnal z VLCjem, drugje vrjetno dela? (npr Rhythmbox)

Se pa drugače tudi jaz strinjam z mnenjem glede polizdelka.
Dosti raje bi imel recimmo na 12 mesecev nov ubuntu, pa tega stvari bolj popravljene.
Pač uporabnikom ni boljšega, kot pa da stvar...... enostavno deluje....

Malo sem se igral z EDUROAM wirelessom na faxu, pa mi nekak ni hotelo zaznavat omrežij na voljo. Moram še malo potestirat, mi je pa v bližnjem kraju javno wireless omrežje zaznalo.
Na Win7 ni bilo problema - res pa da sem moral še neko stvar instalirat kar je tudi minus, ampak konec koncev če seštejem bolje to kot pa zajebancija.
aja, Broadcom wireless, lastniški gonilniki

@Icematxyz
Že že, ampak povprečen novinec si misli: zakaj le, če pa na win dela vse?
komponenta pa v primeru prenosnika pač pride v kompletu

IMO je to največji problem ki preprečuje Ubuntuju večji uspeh proti windowsem

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Relanium ()

echoman ::

Sem probal še z Rhythmbox-om in deluje :) Sem že odstranil in ponovno namestil, pa ni nič drugače.

dux ::

IMO so hitre izdaje dobre, ker drugače preveč zaostaneš pri podpori najnovejše strojne opreme. Že tako določeni gonilniki zaostajajo (na primer odprokodni za Ati-jeve grafične kartice, 11.04 bo spet imel samo zelo osnovno podporo za njih. Podobno je s kakšnimi zvočnimi čipseti, itd.)

Bi pa lahko malce bolj poudarili vlogo LTS-jev in poskušal ljudem dopovedat, da naj ne menjajo, če jim LTS deluje. Torej običajni uporabniki naj ostanejo na LTS, bolj pogumni pa naj nadgrajujejo.

Sicer pa poznam nekaj ljudi, ki jim je 10.10 rešil nekaj stvart, ki v 10.04 niso dobro delovale pa tudi nekaj obratnih primerov.
Upanje je v nasih odlocitvah

Icematxyz ::

Že že, ampak povprečen novinec si misli: zakaj le, če pa na win dela vse?


Daleč od tega, da uporabniki ad hoc omrežja na Windows OS v preteklosti niso imeli težav z WPA2. Kakšno je trenutni stanje ne vem. Glede na velik delež XP v "divjini" verjetno resni problemi še obstajajo. Daleč od tega, da nimajo težav z kodeki in medijskimi predvajalniki, daleč od tega da nimajo težav z uporabo gonilnikov za grafično kartico.

Dovolj je da obiskuješ slo-tech in sam ločiš zrno od plevela. Se pravi ni treba nikomur verjeti na besedo.

@jodlajodla

Kaj pa privzet predvajalnik Totem? Ne dela multimedija po tem, ko namestiš ubuntu-restricted-extras? Ogg zagotovo dela out of the box. Brez, da karkoli namestiš.

Zgodovina sprememb…

Icematxyz ::

Za EDUROAM pa ne vem. Zakaj imate določeni uporabniki probleme. Drugi pa ne. Bi pa mi bilo zelo všeč, če se to že enkrat razčisti. Pa da se točno ve, kaj je težava.

Torej bi že bil čas, da si kdo vzame čas in se obrne na skrbnika tega omrežja? In potem napiše zakaj imajo nekateri uporabniki Ubuntu težave s tem, da vneseš nekje 4 podatke v GUI vmesnik, pa zadeva ne deluje drugi pa ne? Smo spet pri strojni opremi in gonilnikih? In je v tem razlika? Bi torej nekdo zadevo preizkusil še z kakšnima dvema različnima prenosnikoma. In to potrdil ali ovrgel? To da na Windows gre na Ubuntu pa ne gre. To ne drži najbolj. Kje je torej razlika, da nekaterim gre nekaterim pa ne gre zadeva na Ubuntu?

Zgodovina sprememb…

Sims ::

Oj, spet en "majhen" problemček. Prilagam slikico. Imam 2 ikoni za zvok. Želim seveda le eno. Ena je v Indikator 0.4.6 druga pa v Opozorilno območje 2.30.2. Fora je, da ne želim izgubiti ikono za omrežje, ki se nahaja v opozorilnem območju.



Kakšne ideje? Hvala.

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

Icematxyz ::

Mislim, da bo potrebna nova namestitev. Lahko pa:

1.) Odjava in prijava v sejo. Če pa ne pomaga:
2.) Odstrani oba! Desni klik na vsakega posebej -> Odstrani s pulta. Na to pa desni klik na Pult -> Dodaj na pult. In dodaš predmeta Indikator in Opozorilno območje. Na to jih namestiš (premakni) na pravo mesto. In kot je privzeto, še desni klik na vsakega -> Zakleni na pult! Če stanje ne bo zadovoljivo takoj v tistem trenutku. Še odjava in prijava v sejo!

Zgodovina sprememb…

Sims ::

Da, to sem sicer že sprobal(sem že malo googlal). Sedaj sem ponovil vajo in enako, še vedno sta dve ikoni.

Icematxyz ::

To se je pojavilo naknadno. Ali je tako stanje že od same namestitve Ubuntu 10.10?

Sims ::

opazil sem sedaj naknadno. Težko rečem, kajti Indikatorja nisem imel vklopljenega. Sedaj sem si pa zaželel, da se vidi stanje baterije na prenosniku. Vklopim prikaz stanja ter dodam Indikator in se pojavi ikona za baterijo, ikona za zvok in ono pismce.

Sedaj, ko tole pišem sem odstranil Indikator. Ostala sta le ikona za zvok ter internet(ki sta na Opozorilno območje 2.30.2). Medem, se pa je pojavila ikona za baterijo(na opozorilnem območju). Sedaj je v bistvu stanje, kot sem hotel.

Čudno je tole, hehe. Sedaj sem dobil občutek, da se, ko dodaš indikator, ikone iz opozorilnega območja niso v celoti "prelile" v indikator.

Evo.

Aja, še nekaj. Funkcije, ikone za zvok, niso enake v opozorilnem območju in indikatorju. v indikatorju ima še recimo opcijo "utišaj". Torej sem prikrajšan sedaj za tale "mute" :D

Našel še tole: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/...

Torej gre za bug ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Sims ()

echoman ::

VLC podpira razširitev slike iz kateregakoli razmerja na 16:10 recimo, kar sam potrebujem. Tudi glede podnapisov v Totem-u nevem, ker ga nisem skoraj nič uporabljal. SMPlayer mi nekako ni všeč, ker ima preveč nepotrebnih funkcij zame in včasih se je kar zatikal.

Sicer filme bolj redko gledam, včasih pa spremljam kakšno oddajo ali kaj podobnega, zato tudi za IPTV ni druge rešitve kot VLC. Ko smo že ravno pri IPTV me zanima, kako bi lahko v Ubuntu-ju nastavil, da bi se preko porta trunk pravtako lahko gledali programi. Težava je v tem, ker je potem potrebno menjavati povezavo iz brezžične na žično, pri čemer je povezava le za IPTV, ne pa za internet in ostalo.

Obstaja rešitev?
Hvala! :)

Icematxyz ::

@Sims

Greva po vrsti. Pusti vse skupaj kot je. Na to pa ustvari novega testnega uporabnika.

Sistem -> Skrbništvo -> Uporabniki in skupine.

Pusti vse vrednosti na privzeto. Na to se izpiši iz seje. In vpiši v novo sejo. Ampak s tistim uporabnikom. Na to pa prilepi sem sliko stanja na pultu. Se pravi za Indikator in Opozorilno območje.

P.S. Prenosni računalnik se naj seveda napaja iz baterije. Ko boš naredil sliko zaslona oziroma omenjenih indikatorjev.

@jodlajodla

Torej Totem če prav razumem deluje brez težav? Spreminjanje razmerja stranic in podnapise podpira.

Glede VLC. Začnimo na začetku. Namestil si ga kako? Težava pa je, da noče predvajati filmov?

Zgodovina sprememb…

Sims ::

Ja, sedaj je pa združeno ... Naredil uporabnika "test". To finto sva že enkrat mela :D Še slika. Samo kaj se te tak zmrda, da kr padajo te moje nastavitve. Zgleda, da sem preveč "dumb" uporabnik.


Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

echoman ::

Totem deluje, vendar nikjer ne najdem razmerja 16:10 ;). VLC sem namestil preko programskega središča, težava pa je, da karkoli želim predvajati, se ne zgodi nič, le odpre se.

Še eno vprašanje:
Sicer filme bolj redko gledam, včasih pa spremljam kakšno oddajo ali kaj podobnega, zato tudi za IPTV ni druge rešitve kot VLC. Ko smo že ravno pri IPTV me zanima, kako bi lahko v Ubuntu-ju nastavil, da bi se preko porta trunk pravtako lahko gledali programi. Težava je v tem, ker je potem potrebno menjavati povezavo iz brezžične na žično, pri čemer je povezava le za IPTV, ne pa za internet in ostalo.

Obstaja rešitev?


Hvala! :)

Icematxyz ::

Samo kaj se te tak zmrda, da kr padajo te moje nastavitve. Zgleda, da sem preveč "dumb" uporabnik.


Kje pa je indikator baterije? "Težava" je v tem, da si kaj ročno nastavljal. Ubuntu pa naredi tako, kot si ga nastavil. Zdaj pa kaj si nastavil ne vem. Lahko ugibam.

Kot prvo naredi to (opcija 2):

http://slo-tech.com/novice/t435628/p290...

Potem pa pod izbirniki:

Sistem -> Skrbništvo -> Nadzornik sistema. Preveri če se pod zavihkom Procesi nahaja kakšen z imenom:

gnome-volume-control-applet

Če se ne, potem ne vem kaj si nastavil. Če se, ga lahko končaš (desni klik). Da se prepričaš, da je to to. Si pa morda pod:

Sistem -> Možnosti -> Zagonski programi

Dodal ročno vnos, da ti to zažene. Potem odkljukaj to opcijo. In bo tako kot mora biti ob naslednjem zagonu. Če si tukaj izključil večino zadev. In nisi nič dodajal. Poskusi vse (razen seveda ročnih vnosov) nazaj obkljukati in se vpiši/izpiši iz seje!

Sims ::

Indikatorja batreije tam ni bilo zato, ker ga nisem aktiviral pod upravljanje napajanja(mel sem kable noter, pozabil nastavit, da vedno kaže stanje). Skratka, to je delalo v "test" profilu.

Če killam gnome-volume-control-applet v "sims" profilu, izgine ikona za zvok v opozorilnem območju v indikatporju pa ostane.

Ročno sem delal že marsikaj :D Ampak v zvezi z zvokom nič. Tu je pomoje problem tega "sims" profila, ki ga vlečem že ne vem koliko verzij ubuntuja. Pomoje brezveze rovarit tu zaradi ene ikone.Bolje da nekako naredim čisto nov profil pa pač prenesem datoteke in podobno v tale nov profil.

Sem probal tudi to še enkrat, ko si mi že svetoval od prej-v "sims" profilu:
mv .gnome2 .gnome2-old
mv .gconf .gconf-old
mv .gconfd .gconfd-old

Pa ni nič bolje.

Icematxyz ::

Nekaj (verjetno ročna) nastavitev ti zažene /usr/bin/gnome-volume-control-applet.

V Ubuntu 10.10 se privzeto to več ne zgodi. Za to se ti tudi pri uporabniku "test" to ni zgodilo. Sem mislil, da si mogoče ročno dodal vnos pod Zagonski programi. Pa praviš, da nisi. Tako da ne vem. Kaj ti to zažene. Če se ti ne da razmišljati in bi rad zaenkrat obdržal trenutnega uporabnika. Uporabi kakšno "barbarsko" metodo:

sudo mv /usr/bin/gnome-volume-control-applet /usr/bin/gnome-volume-control-applet1

@jodlajodla

Sem namestil VLC s programskega središča. In dela brez težav. Tako da predvidevam, da ti težave povzroča gonilnik grafične kartice. Kaj se zgodi če pritisneš:

ALT + F2 in vpišeš vlc --vout x11 in potem ročno izberi video datoteko... In poskusi če jo VLC predvaja.

Zgodovina sprememb…

Relanium ::

Glede EDUROAM-a
sem si že takrat vzel čas in naredil slike
pač gonilniki

Prenosnik je Toshiba L670-15Q
Zgoraj v ikoni za povezave kolikor razumem bi mmoralo pokazati kateera omrežja so na voljo, jaz pa vidim samo takšenle prikaz:


Potem grem v povezava VPN / nastavi / zavihek: brezžično in tam nastavljam po teh navodilih:
http://sprayfly.com/2010/10/19/eduroam-...
Super kratka in jedrnata navodila, paač vstavim tako kot je (na sliki mogoče drugače ampak sem poizkusil vse možne kombinacije)
in stvar izgleda takole:

Kot vidiš, gumba uveljavi iz nekega razloga ne morem kliknit. Nimam pojma zakaj.

Ampak pač potem ko sem šel domov kot sem rekel sem sprobal še javni wireless, takrat je začuda delovalo,
in sem izkoristil ter nastavil še Eduroam.

Zdaj pač moram še najprej stestirat (ko bom naslednjič z prenosnikom na faxu)
in potem poročam če težava še obstaja.

Je pa problem, ker so navodila samo od skupnosti (sem ji hvaležen)
Naš predragi arnes pač se z ubuntujem ne ukvarja preveč. Na nekem računalniku so nekoč neko staro distribucijo sprobali
http://www.arnes.si/pomoc-uporabnikom/e...
In to je to, kar lahko od njih sploh pričakuješ

BTW:
Če mi še vedno ne bo delovalo, bom pa za foro šel vprašat skrbnika (Upam da je že slišal za ubuntu)

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

echoman ::

Sem zagnal v Terminalu, ker mi Alt+F2 ne deluje (nevem zakaj). V terminalu sem dobil naslednji izpis:
TagLib: [0x7f6fb403bfc0] stream_out_standard stream out error: no mux specified or found by extension
[0x7f6fb403be20] main stream output error: stream chain failed for `standard{mux="",access="",dst="1.1.1.1"}'
[0x172a4b0] main input error: cannot start stream output instance, aborting
Vorbis::File::read() - Could not find the Vorbis comment header.


Naložene pa imam gonilnike iz izbire, ki mi jo je ponudil Ubuntu, torej "Dodatni gonilniki".

Icematxyz ::

ker mi Alt+F2 ne deluje (nevem zakaj


Ah. Preden se sploh s čem se ukvarjaš.

Sistem -> Skrbništvo -> Dodatni gonilnik. Odstrani tistega na katerem je zelen indikator. Ponovno zaženi računalnik. In poskusi kako se VLC (brez --vout x11) obnese z odprto kodnimi gonilniki. Če predvaja video vsebine. Pa če dela ALT + F2. Pa kar povej katero grafično kartico imaš in kaj vse si do sedaj z Ubuntu 10.10 počel. Si se s Compiz kaj ukvarjal na primer in podobno...

@Relanium

To si že preletel?

Eduroam in ubuntu

MrStein ::

Icematxyz je izjavil:


Daleč od tega, da uporabniki ad hoc omrežja na Windows OS v preteklosti niso imeli težav z WPA2. Kakšno je trenutni stanje ne vem.

Nedelovanje ad-hoc/WPA v Ubuntu je dokumentirano.
Na XP, Vista in 7 pa dela. Sem preveril istočasno.

dux je izjavil:

IMO so hitre izdaje dobre, ker drugače preveč zaostaneš pri podpori najnovejše strojne opreme.

To lahko komot preko updejtov.
In pustijo obstoječi SW kot je.

Za instalacije pa lahko respin ISO-ta naredijo, ne vem, vsak mesec.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

Icematxyz ::

Nedelovanje ad-hoc/WPA v Ubuntu je dokumentirano.
Na XP, Vista in 7 pa dela. Sem preveril istočasno.


Ti si v bug reportu omenjal WPA2 in ad hoc povezavo. WPA pa je dokumentirano ja. In piše, da je to zaenkrat "tricky" zadeva. Ki deluje pod določenimi pogoji in nastavitvami za ad hoc povezavo. Za to zaenkrat za ad hoc povezavo pride najpogosteje v poštev WEP. Oziroma če nočeš uporabiti WEP izbereš kak drug pristop namesto ad hoc povezave. Na primer usmerjevalnik + dostopna točka. Kaj hočem povedati je to, da ne gre za BUG. Ampak trenutno pač zadeva: ad hoc povezava + WPA2 na Ubuntu ni podprta. Lahko pa me seveda kdo popravi. Razlog zakaj sem toliko krat poudaril ad hoc je ta, da ne bo kdo tega mešal z kakšnim drugim načinom povezovanja. Na primer usmerjevalnik in dostopna točka. In mislil, da nasploh v Ubuntu (če je na primer odjemalec na dostopni točki) to ne deluje. Se pravi zaščita omrežja višje od WEP.

Zgodovina sprememb…

MrStein ::

> Kaj hočem povedati je to, da ne gre za BUG.

V Etiopiji ni lakote. Je le akutno pomanjkanje hranil...
A zdaj se bomo semantike šli?

Stvar ne dela.
Sem kliknil "Create network" na enem PC, na drugem pa Connect.
WEP pa varnostno ni aktualen.

Glede usmerjevalnika pa: reboot v Win je hitrejši in cenejši od nabave dodatnega kosa hardvera. Pa prenos tudi: ad-hoc 20 Mbps, AP 9 Mbps.

Eni pa se res ne morete soočiti z realnostjo.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Icematxyz ::

Jaz bom uporabil usmerjevalnik + dostopno točko. Ubuntu pa bo odjemalec. Če bo po tem potreba. Za ad hoc povezavo, če jo bom kje moral vzpostaviti, pa bom zaenkrat uporabil WEP. Tako, da sem že soočen z realnostjo. Brez skrbi.

Glede tega, da je ceneje če doma uporabljaš ad hoc povezavo na prenosniku. Kot če bi moral kupiti "drag" usmerjevalnik z dostopno točko. Ne vem kakšen prenosnik uporabljaš. Razlika v ceni bo tam nekje ranga 1:5 do 1:10. V prid usmerjevalnika. Da sploh ne govorimo o tem, da pri ad hoc povezavi v domačem omrežju prenosni računalnik postane kaj? Nič drugega kot neke vrste usmerjevalnik. In kaj se zgodi potem, ko rabiš prenosni računalnik za zraven? Ali pa se bolj splača 24/7 imeti prižgan stacionarni računalnik? Ne vem če so tvoji argumenti najbolj trdni. O tem kaj je bolje. Ad hoc povezava + namenski prenosni računalnik ali usmerjevalnik + dostopna točka v lokalnem omrežju.

Ob koncu dneva bom pa jaz še vedno brez težav vzpostavil ad hoc povezavo z Ubuntu. Če bom si tako zaželel.

Tako da o "realnosti" se lahko pogovarjamo. Ampak nekako imam občutek, da ne bo ta "realnost" v tej razpravi na koncu tudi dejansko realna.

Zgodovina sprememb…

WarpedGone ::

Moram te pohvalit, ker si začel uporabljat vejice. Ni še to to, je pa že bistveno bolje kot je blo.
Zbogom in hvala za vse ribe

MrStein ::

Bom poslal pismo Marku, pa WiFi forumu.
Ad-hoc je brez veze. Naj kar črtajo s seznama.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Icematxyz ::

Potem še pa pošlji pismo na Microsoft. Da naj na primer črta XP s seznama OS, ki so sposobni izmenjave datotek. Če že tako dojemaš stvari in meniš, da si na pravi poti. Pač 2 muhi na en mah razrešiš s tem.

Zgodovina sprememb…

dux ::

MrStein je izjavil:


To lahko komot preko updejtov.
In pustijo obstoječi SW kot je.

Za instalacije pa lahko respin ISO-ta naredijo, ne vem, vsak mesec.


Nisem prepričan, da bi bila zaradi tega zadeva bistveno bolj stabilna. Treba bi bilo uporabljat nove različice jedra, ki bi bile vsekakor manj preizkušene. To se mi zdi precej problematično, glede na to, da je večina najhujših hroščev / težav povezana s strojno opremo / gonilniki.

Včasih se mi zdi, da hočejo storiti preveč naenkrat.
Upanje je v nasih odlocitvah

Relanium ::

Icematxyz je izjavil:


@Relanium

To si že preletel?

Eduroam in ubuntu

Nisem videl te teme, tnx

MrStein ::

Icematxyz je izjavil:

Potem še pa pošlji pismo na Microsoft. Da naj na primer črta XP s seznama OS, ki so sposobni izmenjave datotek. Če že tako dojemaš stvari in meniš, da si na pravi poti. Pač 2 muhi na en mah razrešiš s tem.

Skoraj vsak dan izmenjujem fajle z/na XP.
Deluje.
Včasih sicer ne (odvisno od nastavitev, ne pa slučajnosti).

ad-hoc/WPA , menjan CD, itd pa ne dela spljoh na Ubuntu 10.10. Opaziš razliko?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

echoman ::

Icematxyz je izjavil:

ker mi Alt+F2 ne deluje (nevem zakaj


Ah. Preden se sploh s čem se ukvarjaš.

Sistem -> Skrbništvo -> Dodatni gonilnik. Odstrani tistega na katerem je zelen indikator. Ponovno zaženi računalnik. In poskusi kako se VLC (brez --vout x11) obnese z odprto kodnimi gonilniki. Če predvaja video vsebine. Pa če dela ALT + F2. Pa kar povej katero grafično kartico imaš in kaj vse si do sedaj z Ubuntu 10.10 počel. Si se s Compiz kaj ukvarjal na primer in podobno...


Ja, nameščen imam še Compiz, ki pa mi je pri 10.04 delal le z gonilniki, ki mi jih je ponudil Ubuntu - sedaj sem napravil svežo namestitev, ter pravtako izbral enake gonilnike. Grafična je Sapphire ATI Radeon HD 4850. Preden pa se lotim postopka odstranjevanja gonilnika, me zanima še, če bodo nastavitve v Compiz-u ostale ohranjene, če/ko bom namestil gonilnike?

Icematxyz ::

@MrStein

Bom poslal pismo Marku, pa WiFi forumu.
Ad-hoc je brez veze. Naj kar črtajo s seznama.


Potem še pa pošlji pismo na Microsoft. Da naj na primer črta XP s seznama OS, ki so sposobni izmenjave datotek. Če že tako dojemaš stvari in meniš, da si na pravi poti. Pač 2 muhi na en mah razrešiš s tem.


Skoraj vsak dan izmenjujem fajle z/na XP.
Deluje.


Vsak dan lahko izmenjuješ (daš v souporabo) datoteke med Ubuntu -> Windows 7 če tako želiš. Se pravi tudi z ad hoc povezavo. Glede "pisma Microsoftu" pa ni letelo na to, da ti ne bi mogel souporabljati datotek med XP in Windows 7. Ampak če gremo po tvoji logiki "reševati" stvari. Potem bodimo dosledni. Se pravi -> Windows XP ne podpira novejših protokolov in varnostnih mehanizmov. Kot jih pri souporabi datotek podpira Vista+. Tako da piši Microsoftu, da je souporaba datotek na XP brezvezna in naj jo črtajo z seznama?

ad-hoc/WPA , menjan CD, itd pa ne dela spljoh na Ubuntu 10.10. Opaziš razliko?


Če pritisneš izvrzi gumb na pogonu. In ne uporabiš miške. Potem gre za BUG ja. To sva že napisala višje. In se strinjam s tem, da gre za bug.

ad-hoc/WPA pa sva tudi ugotovila, da nihče tega ne skriva, da je zadeva "tricky". In zahteva ustrezno strojno opremo in malo znanja? To je res. Ad hoc brez šifriranja in z WEP pa mora delati v tem trenutku out of the box. A ti ne dela? Potem gre za bug.

Če pa ti toliko pomeni možnost, da pod Ubuntu brez dodatnega usmerjevalnika + dostopne točke ustvariš WEP+ šifrirano povezavo. Pa uporabi ustrezno strojno opremo in potreboval boš nekaj znanja:

http://hostap.epitest.fi/hostapd/

Prepričan pa sem, da boš tudi na Ubuntu uporabil ad hoc povezavo. Če se boš znašel v situaciji, ko jo boš potreboval. In bi bilo zelo smešno, če bi se podpora ad hoc povezavi v Ubuntu po tvojem predlogu črtala z seznama. Če pa jo lahko z lahkoto vzpostaviš? In omogoča v veliko primerih izmenjavo datotek med Ubuntu in razno raznimi napravami in OS. Lahko pa jo ti sam ročno odstraniš z svojega računalnika? To je tudi opcija?

Icematxyz ::

Preden pa se lotim postopka odstranjevanja gonilnika, me zanima še, če bodo nastavitve v Compiz-u ostale ohranjene, če/ko bom namestil gonilnike?


Če ti niti ALT+F2 ne deluje. In je to povezano slučajno z "gonilniki" oziroma Compiz. Potem je celo zaželeno, da se nastavitve ne bi ohranile? Si izključil pod Compiz na primer Gnome Compatibility? Potem vključi nazaj to. Stisneš levi ALT in na to F2? Imaš kakšno "eksotično" tipkovnico, kjer kakšna funkcijska tipka "uravnava" ali zaklene ali kaj podobnega glede F2? Se pravi najprej razreši zadevo, da ti bo ALT+F2 delal. Ker to je res taka osnovna zadeva. Ki preprosto mora delati. Lahko pa klikneš (desni gumb) na Pult -> Dodaj na pult -> in dodaš na pult Zaženi program. In bo ikona na pultu na katero klikneš z miško. In bo odprlo enako okno kot ga odpre ALT + F2.

echoman ::

Predvidevam, da je možno z gonilniki. Tudi Compiz je deloval s tistimi odprto-kodnimi gonilniki, VLC pa ne. Naj povem še to razliko, da je pri odprto-kodnih gonilnikih že od samega nalaganja sistema resolucija 1920x1200 s sliko Ubuntu-ja in oranžnimi pikami pri nalaganju; če pogledam nalaganje pri dodatnih gonilnikih, je le besedilo Ubuntu 10.10 in pa oranžne pike pri resoluciji nekje 1184x752.

Compiz sem naložil tako, da sem v programsko središče odtipkal Compiz (zdi se mi, da je že bil nameščen), potem pa še enostaven up. vmesnik in pa posebne efekte zanj. Preizkusil sem kombinaciji Ctrl+Alt+L (za zaklep) in pa Ctrl+Alt+F2 (tekstovni vmesnik), ki delujeta. Alt+F2 pa sem trenutno (ravno ko sem napisal prejšnji stavek do konca) še enkrat preizkusil in sedaj čudežno dela.

Sem pravtako probal sedaj še z VLC-jem in ne dela v nobenem načinu. Kje bo napaka?

Hvala in LP! :)

EDIT: Pri odprto-kodnih gonilnikih se je tekst in in slika nekako razmazala.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: echoman ()

Icematxyz ::

Alt+F2 pa sem trenutno (ravno ko sem napisal prejšnji stavek do konca) še enkrat preizkusil in sedaj čudežno dela.


OK. -1 težava rešena čudežno. Smo že na tričetrt poti. ;)

Naj povem še to razliko, da je pri odprto-kodnih gonilnikih že od samega nalaganja sistema resolucija 1920x1200 s sliko Ubuntu-ja in oranžnimi pikami pri nalaganju; če pogledam nalaganje pri dodatnih gonilnikih, je le besedilo Ubuntu 10.10 in pa oranžne pike pri resoluciji nekje 1184x752.


Da to je normalno in pričakovano. Se pravi Plymouth (sličica ob zagonu) in razlika med odprto kodni ali zaprto kodni gonilniki.

Compiz sem naložil tako, da sem v programsko središče odtipkal Compiz


Compiz je že prednameščen. Če želiš kaj nastavljati. Pa moraš namestiti CCSM.

sudo apt-get install compizconfig-settings-manager

Najdeš ga potem v izbirnikih..

Glede VLC pa praviš, da si to poskusil:

ALT + F2 in vpišeš vlc --vout x11 in ne gre.

Poskusi še to:

V Alt + F2 okno vpiši metacity --replace in poskusi potem, kako se obnese VLC.

echoman ::

Nastavitve sem že imel nameščene, vendar sploh nisem vedel, kje jih lahko najdem (Gnome Compatibility je bil vključen). Glede VLC sem naredil, kakor si napisal, z "ukazom" metacity --replace pa je bilo enako kot pri omogočenem Compiz-u.

Icematxyz ::

To še poskusi:

ALT+F2 in vpišeš gstreamer-properties in pod zavihkom Video iz Samodejno zaznaj prestavi na X Window system (Ne Xv). Če ne bo pomagalo prestavi nazaj na privzeto.

P.S. V 10.04 ti je pa delal VLC?

Zgodovina sprememb…

echoman ::

Ne dela. V 10.04 mi je VLC deloval še zatem, ko sem nadgradil na 10.10 . Kmalu zatem sem napravil trenutno svežo namestitev. Tudi zvok v formatu .ogg ne deluje.

Icematxyz ::

Potem je pa zadeva FUBAR.

Vzemi LiveCD (LiveUSB) in zaženi zadevo. Na to pa tam preveri, če deluje .ogg predvajanje. Namesti tam VLC iz Programskega središča Ubuntu in preveri če predvaja video datoteke. In poročaj.

echoman ::

Sem se odjavil in prijavil kot skrbnik sistema, ter testiral VLC. Rezultat je seveda pozitiven, me pa zanima zakaj mi VLC potem ne dela tukaj, kjer sem prijavljen kot normalen uporabnik. Bom pregledal še nastavitve uporabnika - mogoče je tam kaj narobe...

Icematxyz ::

Da nastavitve so problem. Ali pa kakšna "čudna" namestitev programske opreme. Poskusi ustvarit drugega uporabnika ali kot sem rekel testiraj zadevo z LiveCD.

echoman ::

Naredil novega uporabnika in tudi njemu VLC deluje. Obstaja kakšna možnost, da bi "prepisal" profil VLC-ja trenutnega uporabnika, da bi mi potem zadeva delovala? Na tem računu sem si namreč že vse nastavil, zato res ne bi rad delal vsega še enkrat. Je to mogoče?

Hvala in lp! :)

Icematxyz ::

Problem ni v VLC. Problem je v nastavitvah, ki si jih izvajal. In ki jih moraš sedaj "od nastaviti". Vprašanje je torej, kaj vse si nastavljal?

Sklepam pa, da si nastavljal "vse", kaj se nastavljat da? Ali se pač motim?

Zgodovina sprememb…

echoman ::

Namestil: Compiz, Cairo-Dock (z OpenGL), Gimp, Picasa, ...

Nastavitev spreminjal nisem, razen postavitev gumbov v privzeti temi, ter ozadje. Ostalo sem naredil na skrbniškem računu, pa še to le ustvarjanje novega uporabnika.

Torej lahko še kaj nastavim, ali raje vse "preselim" na nov račun?

Icematxyz ::

Namestil: Compiz


Compiz je privzeto nameščen. Ampak OK.

Torej lahko še kaj nastavim, ali raje vse "preselim" na nov račun?


Mislim da bo slednje bistveno hitreje. Avant (AWN) si slučajno nameščal? Vidim, da je Avant povzročal neke težave... Morda poskusi in izključi še Cairo-Dock. Se pravi, da se ne naloži ob vpisu v sejo. In se odjavi in prijavi v sejo. In potem poskusi če deluje VLC. Drugače pa "migriraj" uporabnika da. Bo hitreje.

Zgodovina sprememb…

echoman ::

Zelo zanimivo, da sem čisto pozabil na ostale nastavitve VLC-ja, saj je bil problem namreč tam. V narobno okence sem vpisal IP za spremljanje IPTV :D Zbrisal sem IP in zadeva dela. Sicer pa res hvala za tole, ker mi sedaj poleg ctrl+alt+levi klik, dela tudi kolešček za premikanje kocke.

Zanima me še tole:
Sicer filme bolj redko gledam, včasih pa spremljam kakšno oddajo ali kaj podobnega, zato tudi za IPTV ni druge rešitve kot VLC. Ko smo že ravno pri IPTV me zanima, kako bi lahko v Ubuntu-ju nastavil, da bi se preko porta trunk pravtako lahko gledali programi. Težava je v tem, ker je potem potrebno menjavati povezavo iz brezžične na žično, pri čemer je povezava le za IPTV, ne pa za internet in ostalo.


Hvala! :)

Tilen ::

echoman je izjavil:

VLC podpira razširitev slike iz kateregakoli razmerja na 16:10 recimo, kar sam potrebujem. Tudi glede podnapisov v Totem-u nevem, ker ga nisem skoraj nič uporabljal. SMPlayer mi nekako ni všeč, ker ima preveč nepotrebnih funkcij zame in včasih se je kar zatikal.

Sicer filme bolj redko gledam, včasih pa spremljam kakšno oddajo ali kaj podobnega, zato tudi za IPTV ni druge rešitve kot VLC. Ko smo že ravno pri IPTV me zanima, kako bi lahko v Ubuntu-ju nastavil, da bi se preko porta trunk pravtako lahko gledali programi. Težava je v tem, ker je potem potrebno menjavati povezavo iz brezžične na žično, pri čemer je povezava le za IPTV, ne pa za internet in ostalo.

Obstaja rešitev?
Hvala! :)


Seveda obstaja rešitev. Static routing.



Primer za IPTV NIC:

Persistent Routes:
  Network Address          Netmask  Gateway Address  Metric
      239.10.30.0    255.255.255.0    10.100.111.20       1
        232.0.0.0        255.0.0.0    10.100.111.20       1
      239.255.0.0      255.255.0.0    10.100.111.20       1
      224.10.18.0    255.255.255.0    10.100.111.20       1
          0.0.0.0          0.0.0.0    192.168.1.100       1
          0.0.0.0          0.0.0.0       10.100.0.1    1000


LEGENDA :
10.100.111.20 = primer IP naslova katerega tvoja mrežna kartica pridobi preko VIDEO vlan-a.
10.100.0.1 = IPTV gateway kateri dodeli IP iz VIDEO vlan-a tvoji mrežni kartici za IPTV
192.168.1.100 = IP modema/routerja

Sintaksa :


WINDOWS :

route [-f] [-p] [Command [Destination] [mask Netmask] [Gateway] [metric Metric]] [if Interface]]


LINUX (Ubuntu)

 route add [-net|-host] <IP/Net> netmask <Mask> gw <Gateway IP> dev <Int>X

V kolikor si končal in ti hkrati ne delujeta internet in IPTV potem vedi, da si naredil nekaj narobe.

Lp
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

echoman ::

Potem samo vnesem ukaz za Linux in stvar bi morala delovat? Je potrebno kaj spremeniti/zamenjati?

Naj še enkrat povem, da se na splet povezujem preko brezžične povezave, IPTV gledam preko kabla. Je to nastavitev za trunk oz. za moj primer, da imam potem še vedno brezžično in kabel, le da lahko oboje naenkrat delam?

Hvala in LP! :)

Tilen ::

Potem samo vnesem ukaz za Linux in stvar bi morala delovat? Je potrebno kaj spremeniti/zamenjati?


Najprej moraš ugotoviti kateri so IP naslovi v tvojem primeru (glej legendo). Nihče od nas jih ne ve. Takrat ko ti IPTV deluje zlistaj vse IP naslove na tem interface-u in jih vnesi v statičen route za ta interface kot kaže primer.

Howto add permanent static routes in Ubuntu.

Ubuntu Linux view the status of my network Interfaces/card.

Sedaj pa veselo na delo! ;)
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

echoman ::

Že septembra sem na drug računalnik, ki ga uporabljajo vsi v družini namestil Ubuntu. Ker se mi je zdelo, da bodo vsi uporabniki uporabljali tiskalnik in shranjevali kakšne podatke na skupni disk, sem izpeljal še to. Vendar se je ponovno pojavila težava. Računalnik nekaj časa deluje odlično, kar naenkrat pa se zgodi "freeze". To se dogaja sedaj že zelo pogosto, vendar ne bi rad ponovno nameščal Win XP, ker imam tukaj že lepo nastavljen omrežni tiskalnik in disk, povrhu vsega pa so se uporabniki na Ubuntu že privadili. Če bodo morali ponovno na XP, potem jim ne bi več zamenjeval OS. Je pa res, da večinoma "freezne" takrat, ko se na računalnik nameščajo posodobitve, zato ga je potrebno na silo ugasniti, ker nima restart gumba.

Kako bi lahko odpravil problem?
Hvala! :)

P.S.: Na računalniku je nameščen Ubuntu 10.04 LTS, sem ga pa že prej (pred 4 meseci) imel nameščenega in so se pojavile enake težave kot sedaj, zato sem OS zamenjal z Win XP. Potem pa sem septembra, kakor sem že napisal prešel na Ubuntu.
1 2
3
4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ubuntu 10.10 - 10 Out Of 10 (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1093159045 (116638) Icematxyz
»

Izšel Ubuntu 11.04 (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
20648160 (38022) Icematxyz
»

Izšel Ubuntu 10.10 (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
22164921 (55005) Icematxyz
»

Izšel GNOME 3.0

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
286671 (4541) 71GA
»

GNOME 3 skoraj nared

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
367895 (5957) Zvezdica27

Več podobnih tem