Forum » Elektrotehnika in elektronika » Elektriko kradu...
Elektriko kradu...
LordTado ::
lp
En v vasi je kradu elektriko in sedaj se je pojavil problem kako ugotovit kolk je pokradu a se to res ne da?
A nimajo števcev v transformatorskih postajah,da vidijo skupno porabo vasi...?
En v vasi je kradu elektriko in sedaj se je pojavil problem kako ugotovit kolk je pokradu a se to res ne da?
A nimajo števcev v transformatorskih postajah,da vidijo skupno porabo vasi...?
TESKAn ::
IMO seštejte tisti, ki ste plačevali, to odštejte od skupne porabe (elektro bo že vedel, koliko ste porabili vsi skupaj? Sploh, če vas terjajo za plačilo), pa imate.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
#000000 ::
Ne da ne vedo kolk je ukradene elektrike, vedo celo kdo jo je ukradu. Pač primerjaš podatke o porabi za nazaj in vidiš da nekdo nekaj mesecev porabi manj, od ugotovitve da štoma manjka pa je poraba spet normalna.
49106 ::
A ress? Kaj pa če se eno sezono greješ na štrom(vidiš da je predrago), drugo leto pa na kurilno olje?
Brane2 ::
Jaz ne razumem komu se je pojavil ta problem.
Če prav razumem stvari, je "problem" kvečjemu med Elektrom in kradljivcem.
Vas nima nič s tem. Vsak v vasi je odgovoren za žiceraj ZA svojim števcem, ne pa za žiceraj pred njim.
Če je to torej med Elektrom in malim kradljivcem, who cares. Se bosta že zmenila.
Razen, če je ta mali kradljivec OP. Takrat je to seveda "problem človeštva"...
Če prav razumem stvari, je "problem" kvečjemu med Elektrom in kradljivcem.
Vas nima nič s tem. Vsak v vasi je odgovoren za žiceraj ZA svojim števcem, ne pa za žiceraj pred njim.
Če je to torej med Elektrom in malim kradljivcem, who cares. Se bosta že zmenila.
Razen, če je ta mali kradljivec OP. Takrat je to seveda "problem človeštva"...
On the journey of life, I chose the psycho path.
#000000 ::
A ress? Kaj pa če se eno sezono greješ na štrom(vidiš da je predrago), drugo leto pa na kurilno olje?
Ja če se eno sezono greješ na štrom ti dvignejo pavšal, kako znižat pavšal pa ne vem.
Kolega je mel neki zjeban števc in ko so po pol leta pogruntal (on je vedel da ne kaže prav) so mu dal položnico za 400 evrov in dvignili elektiko z 20 na 60 evrov :)
black ice ::
Sims ::
Tolko za info.
Mesečni obrok ti glede na poračun avtomatsko po potrebi dvignejo. Lahko pa spremljaš sam, javiš po telefonu vrednosti (recimo poraba v 2 mesecih) in če ne kuriš na štrom, pomeni ni skokov, lahko na osnovi tega znižaš mesečno premijo. Na koncu tako ali tako plačaš porabljeno. Recimo, mi smo letos nekaj gradili, dosti varili pa neki stroji. In je bil poračun relativno velik. Plačevalo se pa je na lansko leto, ko ni bilo gradnje. Sedaj sem popisal en mesec. In videl, da je poraba enaka, kot pred gradnjo. Počakal bom še en. Nato pa javil in znižal premijo. Sem se tudi menil po telefonu in so res prijazni(pogovor se snema :d). Lahko pa plačujem več in se veselim nakoncu leta priliva ...
Glede vasi pa tudi meni ni jasno. Naj se bolji tisti, ki je krado ... ali pa tudi ne :D
Mesečni obrok ti glede na poračun avtomatsko po potrebi dvignejo. Lahko pa spremljaš sam, javiš po telefonu vrednosti (recimo poraba v 2 mesecih) in če ne kuriš na štrom, pomeni ni skokov, lahko na osnovi tega znižaš mesečno premijo. Na koncu tako ali tako plačaš porabljeno. Recimo, mi smo letos nekaj gradili, dosti varili pa neki stroji. In je bil poračun relativno velik. Plačevalo se pa je na lansko leto, ko ni bilo gradnje. Sedaj sem popisal en mesec. In videl, da je poraba enaka, kot pred gradnjo. Počakal bom še en. Nato pa javil in znižal premijo. Sem se tudi menil po telefonu in so res prijazni(pogovor se snema :d). Lahko pa plačujem več in se veselim nakoncu leta priliva ...
Glede vasi pa tudi meni ni jasno. Naj se bolji tisti, ki je krado ... ali pa tudi ne :D
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Sims ()
Tarzan ::
Kot so rekli, vam štejejo elektriko, ki jo porabite v stanovanjih in hišah. Da bi dobili kak poračun, ker je elektrika izginila med transformatorsko postajo in vašim naseljem ni šans, ker dejansko tu krivi niste nič. Na dobavitelju električne energije je, da razišče, kje je do izgube prišlo, najde kradljivca - kar izgleda so že naredili, in mu izstavi račun za odtujeno električno energijo. Če pa je uspel krasti vam in je vam veselo obračal števce, potem pa definitivno imate poleg elektrodistributerja tudi vi velik problem, kako to rešiti. V to sicer dvomim, ampak, po moje se tudi to dogaja.
Velikokrat kradljivi sosedje štrom uporabljaj še za kako gojenje skanka. Sti mogoče iz Litije? :D
Velikokrat kradljivi sosedje štrom uporabljaj še za kako gojenje skanka. Sti mogoče iz Litije? :D
telexdell ::
Nič se ne ugotavlja, koliko je ukradel, ampak le kako dolgo je kradel. V zakonu lepo piše. Če je kdo priklopil elektriko mimo števca se mu poraba obračuna v takšni višini in za ves čas trajanja (največ eno leto!) kot omogoča instalacija. Če je torej doma premostil števec in ima npr. 25A varovalko to pomeni tam 400kWh na dan pri trifaznem odjemu in 140kWh na dan pri enofaznem odjemu. To pomeni 46 ali 16 EUR na dan. Če pa je premostil glavne varovalke potem pa se bodo upoštevale varovalke v transformatorski postaji katere so lahko 10x ali več močnejše.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
technolog ::
@texdell, daj no daj. Tega pa ne verjamem. Potem dejansko napelje eno žarnico mimo omrežja, pa me ocufajo za 30k EUR?
Pyr0Beast ::
Nič se ne ugotavlja, koliko je ukradel, ampak le kako dolgo je kradel. V zakonu lepo piše. Če je kdo priklopil elektriko mimo števca se mu poraba obračuna v takšni višini in za ves čas trajanja (največ eno leto!) kot omogoča instalacija. Če je torej doma premostil števec in ima npr. 25A varovalko to pomeni tam 400kWh na dan pri trifaznem odjemu in 140kWh na dan pri enofaznem odjemu. To pomeni 46 ali 16 EUR na dan. Če pa je premostil glavne varovalke potem pa se bodo upoštevale varovalke v transformatorski postaji katere so lahko 10x ali več močnejše.
Heh. Če bi le inštalacija zdržala trafo odjem, pa ne. :)
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
telexdell ::
So leta 2007 spremenili zakon u.l.126/2007 kateri določa le 200 (ogrevalna sezona!) ali 130 ur na mesec odvisno od moči glavnih varovalk ali preseka kabla v hišo (če je odvzeta elektrika pred glavnimi varovalkami). Vse skupaj je obračunano po ta visoki tarifi. Kljub temu to znese pri moči glavnih varovalk 3x25 A znese od 550-840 EUR/mesec. Poleg pa je potrebno prišteti še stroške odkrivanja kraje, stroške odklopov, stroške postopkov...
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
luli ::
Mene zanima, kakšno odškodnino lahko zahteva odjemalec elektrike, če se je nekdo priključil za njegovim števcem brez dogovora/služnosti ali najema.
L.P.
L.P.
TBit ::
Mene zanima, kakšno odškodnino lahko zahteva odjemalec elektrike, če se je nekdo priključil za njegovim števcem brez dogovora/služnosti ali najema.
L.P.
Od elektrodistribucije nič ... ker omrežje za tvojim števcem je tvoja skrb !
Toliko za info največje distribucijsko podejtje že nekaj časa zamenjuje analogne števce z digitalnimi, poleg tega pa vgrajuje tudi sumarne števece v transformatorske postaje tako da se bo vsaka kraja na omrežju za TP takoj poznala.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Elektrika (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 13428 (4751) | Ganon |
» | Prevelika poraba električne energije (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 13993 (12311) | feryz |
» | Kako elektro podjetja zalotijo krajo elektrike? (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 18546 (16579) | Unknown_001 |
» | Koliko plačate elektriko (stanovanje)? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 32465 (28906) | BorutK-73 |