» »

Računalnik se ne vklopi in ne zapiska!

Računalnik se ne vklopi in ne zapiska!

hugopeshi ::

Pozdravljeni!

Pred dobrimi tremi leti sem kupil računalnik z naslednjimi specifikacijami:

Matična plošča: ASUS P5N-E SLI, NVIDIA nForce 650i, LGA 775
Procesor: Intel Core2Duo E6420 2.13GHz
Pomnilniški moduli (RAM): 4 x 1GB, 800 MHz, Transcend
Grafična kartica: EVGA 8800GTS 320MB
Napajalnik: LC Power LC 6550, 550W
Zvočna kartica: Creative Sound Blaster Extreme Music
OS: Licenčni Windows 7 Professional

DVD zapisovalnik in HDD Seagate 250Gb sta bila prenešena iz starega računalnika, ker sta bila pred kratkim kupljena. Problem se je pričel pojavljati po enem letu, ko se ob vžigu računalnika ni pojavil pisk. Vsi ventilatorji so delovali, ekran pa je ostal brez slike. Računalnik sem nato izklopil iz električnega omrežja oz. ga rebootal, nakar je prišlo do piska in računalnik se je uspešno zagnal. Tako je ta "napaka" postala običaj in vedno je bilo potrebno ugasnit (s pritiskom na reboot gumb pravtako ni prišlo do piska, zato sem največkrat za nekaj sekund pridržal gumb za zagon računalnika ali pa ga izklopil iz omrežja s stikalom na napajalniku) in znova zagnal računalnik. Problem se je s časom slabšal, tako da je bilo potrebno celo 4-krat rebootat računalnik. Najhuje pa je bilo pred mesecem dni, ko se računalnik po izključitvi iz el. omrežja in ponovni priključitvi, sploh ni vžgal! Potrebno je bilo počakati nekje 5 min, da se je lahko računalnik zagnal, a do piska ponavadi še vedno ni prišlo. Še ena opazka: problem se je vedno povečal, ko je bilo hladneje v sobi (v poletnih mesecih je bilo potrebnih manj rebootov za dosego piska).
Bral sem forume in iskal vzroke za napako. Izvedel sem posodobitev BIOS-a, vendar stanje se ni izboljšalo. Odstranjeval sem komponento po komponento in tako preveril, če je mogoče katera pokvarjena. Pri odstranitvi zvočne kartice, DVD zapisovalnika in treh RAM-ov (preostalo ploščico sem tudi prestavljal v preostale reže) še vedno ni prišlo do piska ob prvem zagonu. Ob odstranitvi grafične kartice in rama, pa so se pojavili tisti značilni piski. Kasneje je bila fuč grafična kartica, ki sem jo zamenjal z Nvidio GeForce 250GTS 1GB. Tudi po tej zamenjavi ni prišlo do poboljšanja.
Največje sume okvare sem predpisoval napajalniku in matični. Najlažje je bilo testirati napajalnik, zato sem priklopil drugega in stvar se je zagnala ob prvem zagonu. Tako sem pred dvema tednoma dokupil:

Napajalnik: LC Power LC6600, 600W
Trdi disk: WD Caviar Green 1.5TB SATAII (WD15EARS)
DVD zapisovalnik: Sony Optiarc AD-7241S

Prvih par dni je šlo kot po maslu, potem pa se je ponovno pojavila ta napaka. Pogledal sem tudi, ali je kakšen napihnjen kondenzatorček na matični plošči, pa ga pa ga ni bilo moč zaznati. Pravtako sem resetiral BIOS, da sem vzel baterijo ven za par sekund in jo dal nazaj, vendar stanje se ni izboljšalo. Je pa v primerjavi s starim napajalnikom stanje bolje in včasih celo pride do piska ob prvem zagonu, včasih pa ob drugem, danes pa celo ob tretjem.

Zato se obračam na vas, bralce foruma, če je morda imel kdo podobno izkušnjo ali pa ima morda kdo kakšen nasvet ali rešitev, naj napiše v postu. Za vse odgovore se že v naprej zahvaljujem.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

računalnik se ne prižge!

Oddelek: Pomoč in nasveti
142412 (2227) d4vid
»

Računalnik se poslavlja - grafika fuč (ali kaj drugega)?

Oddelek: Pomoč in nasveti
81859 (1695) Brias
»

Večji problemi z računalnikom (strojni,programski?)

Oddelek: Pomoč in nasveti
281503 (1162) vbohinc
»

racunalnik ne dela (pisk)

Oddelek: Pomoč in nasveti
102191 (2076) Azrael
»

PC ima rad bočni položaj ?!!!

Oddelek: Pomoč in nasveti
6800 (755) ali3n

Več podobnih tem