» »

Programje za poslovno E-bančništvo (Halcom & stuff) - nejasnosti

Programje za poslovno E-bančništvo (Halcom & stuff) - nejasnosti

imagodei ::

Računovodkinji v podjetju bo treba zamenjat računalo. Prejšnjega je imela kar nekaj leti in zdaj ostaja celega boga nekega novega programja za e-bančništvo, vse skupaj je pa jako komplicirano. Nimam v mislih nameščanja; kot papagaj na pamet namestit vse zahtevane programe ni problem. Težava je, da ne maram kaosa in me moti do te točke, da se žrem, če stvari nimam jasno "porihtanih" in strukturiranih.

Torej: menjamo PC in gremo iz XP-jev na Win7. Menda bo treba zamenjat ActiveCard Reader, skupaj s pripadajočo programsko opremo (gonilniki, programje). Morali bomo iti na novejšo verzijo čitalca, ali tisto od CREA, ali pa od HALCOMa. Druga reč je Halcom programje Ena za vse, ki omogoča poslovanje z bankami. Ampak tle je menda spet neko programje za branje Halcomove pametne kartice? Wait - WTF, a ni dost en program za branje iz čitalca?

Na kar še tretji program - Personal E-Bank, ki ga dobiš ali pri Halcomu, ali pa pri banki, kjer vzameš paket Ena za vse.

In to še ni vse: treba je naložiti še nek Nexus Personal za Halcom, ki spet dela neko neznano reč.


Mislim, resno - a to je v želji po čim večjem zaslužku tako zakomplicirano? Ne more en paket vsebovat vsega - gonilnikov, programa za upravljanje s pametnimi karticami in e-bančništva? Zakaj in čemu tako? (Retorično vprašanje).

Če se komu da in je uspel prebrat tale semi-rant, če bi lahko malo opisal, za kaj gre pri posameznem programju, ker mene tole malo "zreže". Nisem čisto siguren, zakaj Halcomova kartica rabi svoje programje in npr. tisto, ki pride skupaj s čitalcem, ne zadostuje. In zakaj Nexus personal + Personal E-bank?

Tenkjuverimač!
- Hoc est qui sumus -

dukedl ::

hmm..če jz prov tole štekam..

Personal E-bank = NLB Proklik
Nexus Personal = program za delo s kartico(omogoča spremembo PINa, itd)
gonilnik za čitalec je pa pač gonilnik za strojno opremo.

lahko da se motim.
lp dukedl

Okapi ::

Problem je, ker imajo vse skupaj v navodilih grozno komplicirano napisano in pojasnjeno tako, da ti ni nič jasno, vsaj pri NLB prokliku. Pa nekatere stvari dobiš podvojene - od Halcoma za certifikat oziroma kartico in od NLB za proklik. Na koncu se namreč izkaže, da je bolj preprosto - daš CD v računalnik in namestiš, kar je gor in bi načeloma moralo delati, četudi nimaš pojma, kaj se dogaja:-) Vsaj pri meni je bilo tako.

Čitalnik kartic bi pa tudi moral biti marsikateri dober. Jaz uporabljam ActivIdentity na USB, dela mi pa tudi tisti, ki je vgrajen v Dellov prenosnik.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

imagodei ::

V bistvu je res precej preprosto. Sicer sem moral naročit nov čitalec, ampak sem si predstavljal, da je precej več enega smetja, kot ga na koncu je. Navodila so obupna, predvsem zaradi podvojenosti. Tko kot je napisal Okapi, dobiš od Halcoma, od banke, FAQ-ji so napisani nestrukturirano in samo debelo gledaš, postopki inštalacije tudi.

V resnici je zadeva dokaj simpl: priključiš čitalec, inštaliraš gonilnike (Win 7 mi je čitalec zaznal sam, ampak kot nekega Microsoft generika, tako da sem iz Halcomove strani potegnil gonilnike za Omnikey), inštaliraš Personal E-Bank (spet iz Halcomove strani), zraven itak dobiš Nexus personal.

Potem sem zalaufal Nexus, vstavil kartico in je inštaliral Halcom Root certificate in ko je kartica v čitalcu, so (v brskalniku npr.) na voljo certifikati.


Na ZS mi je pomagal tudi uporabnik Klemenn, tako da hvala lepa!
- Hoc est qui sumus -

denisbegood ::

Pozdrav

Zanima me ali ima lahko pravna osebe spletno bančništvo brez čitalca za pametno kartioc, npr kot NLB Klik za domačo uporabo, ali pa je le ta obvezen? Ali je v tem primeru možno oddajati podatke na DURS samo z digitalnim certifikatom(brez pametne kartice, samo z digitalnim potrdilom)?

dukedl ::

ubistvu je tud na pametni kartici isti certifikat kot za navadn klik..no, sam da je za firmo..tale zadeva s pametno kartico je sam zarad večje zaščite. zdej pa obstajajo tud usb čitalci, ko daš notr sam delček kartice(podobno kot sim kartica)..

no lahko, da se motim
lp dukedl

tony1 ::

denisbegood je izjavil:

Pozdrav

Zanima me ali ima lahko pravna osebe spletno bančništvo brez čitalca za pametno kartioc, npr kot NLB Klik za domačo uporabo, ali pa je le ta obvezen? Ali je v tem primeru možno oddajati podatke na DURS samo z digitalnim certifikatom(brez pametne kartice, samo z digitalnim potrdilom)?


Tehnično je seveda en in isti s certifikat s kartico ali brez nje (in za DURS je seveda dovolj samo certifikat!). Ni hudič, da ni s Proklikom podobno...

ToniT ::

Proklik ne dela brez čitalca kartic. Certifikat mora biti na kartici (oz. pametnem USB ključku)! Večja varnost.

fosil ::

Kako pa je s prenosom baze proklika na nov pc?
Zadeva baje uporablja tudi neko bazo na računalniku, ve kdo kako je s tem?
Tako je!

ToniT ::

Proklik shranjuje podatke v bazi PERSONALEBANK.MDB. Dovolj je, da skopiraš to datoteko. Deluje pa samo z istim certifikatom. Če pa želiš prenesti še predloge itd. pa skopiraj še txt datoteke iz istega direktorija.

aigmt ::

@imagodei
vse kar rabiš posebej je čitalec kartic, ostalo (Nexus, ...) dobiš pri halcomu

jst sm en čas uporabljal halcomovo kartico Ena za vse pa mi je bilo KR NEKI, kr naprej so bile TEŽAVE
enkrat kartice ni zaznalo v Nexusu, enkrat ni registreralo certifikatov, enkrat mi čitalca ni zaznalo, (no vsaj tako je zgledalo, dokler so na Halcomu ugotovili, da nimajo pojma o pojmu pa so me poslali k Crea plus, ko sem pa klical na CREA plus, so mi pa z veseljem pomagali in mi testirali vse in se je na koncu izkazalo, da je Nexus kriv za te težave);(

zdej uporabljam .NET kartico je teh težav nimam in bolj lažje je vse v primerjavi s Halcomovimi rešitvami

imagodei ::

Hvala, ampak v petih mesecih mi je, ne boš verjel, že uspelo urediti. ;)
- Hoc est qui sumus -

aigmt ::

no sam, da ti je ratal narest :) malo berem stare teme, da vidim če ima ali je imel še kdo podobne ali enake težave kot sm jih jst imel preden sem zamenjal

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: aigmt ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Halcom ena za vse kako z njo podpisovati pošto v Thunderbirdu in drugje

Oddelek: Informacijska varnost
152653 (2050) mat xxl
»

Varnost spletnih bank - enkratna gesla

Oddelek: Informacijska varnost
346772 (4924) seba-beba
»

NLB Proklik

Oddelek: Pomoč in nasveti
183485 (3007) Machete
»

Proklik pomoc - pokvarjen disk

Oddelek: Pomoč in nasveti
152540 (2210) MIHAc27
»

Halcom kartica ali ključ?

Oddelek: Strojna oprema
132028 (1700) Okapi

Več podobnih tem