» »

Zdravstvo

Zdravstvo

49106 ::

Prijatelj(zaposlen, toda brez dodatnega zavarovanja) je preživel noč v izolski bolnišnici in plačal noč 570€.
Znanka(brez vsekakršnega zavoravanja) je preživela noč v avstrijski bolnišnici in plača 380€.


Čemu sploh plačujemo zdravstveno zavarovanje? Zakaj so naše bolnišnice (z osnovnim), kljub nižjim plačam zdravnikov in sester, dražje od avstrijskih (brez zavarovanja)

Kam gredo tile denarci? Si kdo žepe baše? Razlika ni baš majhna, oz. je ogromna če primerjamo še plače osebja.

Samuel ::

In oba sta bila v bolnici na oddihu, al kaj?

BALAST ::

Tole bi bilo lepo kakšno reportažo naredit, pa da se vidi kako je naše zdravstvo neučinkovito, drago, pa še koruptivno povrh.

Samuel ::

Pa te nič ne zanima, kaj jima je bilo. A so oba zdravili za točno enako bolezen/poškodbo? Verjetno to Messsiah sploh ni zanimalo.

49106 ::

Oba sta bla na operaciji, prijatelj se je porezal, znanka pa zaradi raka na trebušni slinavki.

Nisem omenil zato ker v AT plačaš glede na število nočitev in sklepam da je tudi pri nas tako.

Aljaz1980 ::

počakaj to je samo za nočitev ?

tony1 ::

Že deset let nazaj je (takrat minister) Keber povedal, da je zdravstvo (pre)velik in po definiciji neučinkovit sistem, v katerem je popolnoma običajno, da se na poti od proračuna do pacienta polovica denarja, tako ali drugače, izgubi.

Takle mamo.

BlueRunner ::

Hmmm... nekaj ne štima pri teh številkah.

Operacija pod splošno narkozo stane nekaj 1000EUR. Že samo najcenejše operacije (kila, hemeroidi, ...) se začno pri 1000EUR. Torej številka za nočitev v Izoli klapa samo pogojno (če je bila enostavna operacija, potem je osnovno zavarovanje pokrilo recimo 50% cene operacije in nočitve). Številka za Avstrijo pa ne klapa niti pod razno, ali pa se nanaša res izključno na ceno nočitve, ne pa tudi na ceno operacije. Seveda pa je potem cena nočitve svinjsko visoka.

Zheegec ::

On govori samo za NOČITEV, operacije je tukaj izključil.
Saj je še kar poceni, Polje odprti oddelek (ubistvu hotel z eno zvezdico) zaračuna eno nočitev zavarovalnici za skoraj 1kEUR. Torej podobno, kot CIT (Center za intenzivno terapijo).
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Samuel ::

Oseba z rakom brez kakršnega zavarovanja? :(

neki4 ::

Dopolnilno zavarovanje je drago do konca. Sploh če pogledaš kakšen račun iz lekarne za zdravila koliko je cena za obvezno in dodatno. Če greš k zobarju doplačaš nekje 10-20% storitve če nimaš dopolnilnega zavarovanja.

49106 ::

Samuel je izjavil:

Oseba z rakom brez kakršnega zavarovanja? :(


Samoplačniško? Pred tem je imela tudi dodatno zavarovanje, pa ji zdravniki niti diagnoze niso postavili. Čemu torej zavarovanje, če je zaradi tega le še dražje.

Bladerunner: V avstriji je tako, da plačaš noč, ki si jo preživel v bolnišnici. Če si bil operiran in greš lahko naslednji dan je to 380€, če ostaneš še en dan je 760€. Pri nas pa nevem kako se obračunava, je pa definitivno dražje.

Tear_DR0P ::

Dopolnilno zavarovanje je drago do konca.

ne bom trdil da je poceni, ampak v slovenskem zdravstvu, če ne hodiš okrog kot samoplačnik, se ga splača imeti
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Mercier ::

49106 je izjavil:


V avstriji je tako, da plačaš noč, ki si jo preživel v bolnišnici. Če si bil operiran in greš lahko naslednji dan je to 380€, če ostaneš še en dan je 760€. Pri nas pa nevem kako se obračunava, je pa definitivno dražje.


Recimo, pri porodih jamrajo, ker se slovenske nosečnice znajdejo nekje v Avstiji ravno v času popadkov. Zakaj, če je tako poceni?

Zheegec je izjavil:


Saj je še kar poceni, Polje odprti oddelek (ubistvu hotel z eno zvezdico) zaračuna eno nočitev zavarovalnici za skoraj 1kEUR.


Kolikor razumem stvari, bolnica (SLO) dobi plačan fiksni znesek za predvideno ševilo bolnikov (letno se pogleda v kristalno kroglo), ne glede na to, kako dolgo ostanejo in kaj z njimi počejo.

49106 ::

Tear_DR0P je izjavil:

Dopolnilno zavarovanje je drago do konca.

ne bom trdil da je poceni, ampak v slovenskem zdravstvu, če ne hodiš okrog kot samoplačnik, se ga splača imeti


Hja bolje kot nič je, se pa rado zatika pri diagnozah, sploh če zdravljenje stane. Če pa želiš, da se ti zdravniki zares posvetijo, je pa samoplačniška edina resna opcija.

guest #44 ::

Težko se je it samoplačnika, če se nam tolko pobere ob plači in zdravniki se preveč poznajo med seboj.

Valvoline ::

Pač zdravstveni sistem pr nas je narejen tako da hočeš-nočeš morš plačat dodatnega zavarovanja.Z osnovnim ski skoraj tko k da nimaš nobenga zavarovanja. Ne vem zakaj niso znesek dal not kr v obveznem,saj se izvzame dodatna nepotrebna zavarovalniška administracija.

Zgodovina sprememb…

detroit ::

Fantje vidim da teče debata teška:) Mene pa zanima (yep i have no idea) kakšno zadevo jst plačujem vzajemni za ene 23eur na mesec? Je potrebno?
Skero

joze67 ::

Mene pa zanima (yep i have no idea) kakšno zadevo jst plačujem vzajemni za ene 23eur na mesec? Je potrebno?


Ne, dokler si zdrav.

Zavarovanje pač. Si lahko privoščiš cca 15% doplačila, če te sprejmejo v bolnišnico? Če ja; ali če je tvoje stališče, da živiš zdravo in zato ne boš končal v bolnišnici - potem zavarovanja ne potrebuješ.

Za teh 23 EUR/mesec dobiš točno to - eno tveganje si pokril in ga umaknil s seznama skrbi.

Za bolj natančno oceno pa bi potreboval

  • cenik storitev

  • čimboljšo oceno verjetnosti, da te to doleti (npr na osnovi statistike čimbolj primerljive populacije)


Na osnovi tega izračunaš matematično ceno tveganja in primerjaš z zavarovalnino.

V splošnem pa je DPZ v primerjavi z OZ poceni, posebej če imaš visoko plačo.

detroit ::

joze67 je izjavil:


V splošnem pa je DPZ v primerjavi z OZ poceni, posebej če imaš visoko plačo.


Hehe pol pa sploooooh ni problema:))
Thanks za odgovore!
Skero

kivi113 ::

Pri rakastih bolnikih se bo dalo ogromno zdraviti/blažiti s konopljo.

Kemoterapije in ostala zdravila, ki jih dobivajo rakasti bolniki (proti bruhanju, apetit, slabo počutje, bolečine, depresija,... kaj še sodi zraven), so predvsem DRAGA. Glede učinkovitosti povprašajte tiste, ki se zdravijo.

Reorganizacija zdravstva bi bila pa tudi potrebna. Verjetno bi se dalo zdravnike pošteno plačati, če se iz zdravstva lahko odstrani večji del mahinacij (denarja, ki korupcijsko odteče).

Torej, kje je problem? Problem je NESPOŠTOVANJE ZAKONOV, in to je svetovni problem. Če bi se primerljivo obravnavalo tistega, ki ropa bencinsko črpalko s tistim, ki s korupcijo obogati z eno samo potezo, bi bilo zdravstvo definitivno boljše. In zdaj se bo kakšen, preden bo sploh premislil o zadevi, spomnil, da mešam jabolka in kardanske gredi, ampak priporočam, da malo razmislite o spoštovanju zakonov. Magar če tja do Iraka in Afganistana.

neki4 ::

Valvoline je izjavil:

Ne vem zakaj niso znesek dal not kr v obveznem,saj se izvzame dodatna nepotrebna zavarovalniška administracija.


Sej tako nekako bo. Dopolnilno bo verjetno kmalu združeno v obveznem.

nurmaln ::

Ne bo, ne bo.
Nekateri ljudje predobro zaslužijo, da bi ukinili dopolnilno zavarovanje.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

neki4 ::

Sej zato jih bodo sklenslali, predvsem Vzajemno, ki se s tem prav posebej ukvarja. Triglav in Adriatic pa pač ne bosta imela tega v svoji ponudbi.

neki4 ::

joze67 je izjavil:


V splošnem pa je DPZ v primerjavi z OZ poceni, posebej če imaš visoko plačo.


Seveda, ker dopolnilno vsak plačuje enak znesek, ne glede na dohodek. Ko bo dopolnilno del obveznega zavarovanja bodo največ plačevali tisti z večjimi dohodki.

USS Liberty ::

To, da bi ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje in Vzajemno, se mi zdi ena redkih pametnih potez te vlade. Nobenega razloga ni, da teh 23 evrov ne vplačujemo direktno v proračun MZ, in da s tem denarjem, preden pride do zdravstvenega sistema, najprej balinajo razni Jakliči in Auerji in si polnijo žepe.

Za Vzajemno itak vsi vemo, da tam vlada sama korupcija in klientelizem, v službo pa tam jemljejo po vezah in poznanstvih nesposobne s pomankljivo izobrazbo. V Vzajemni dela ena moja soseda - ena najbolj butastih oseb, kar sem jih kdaj spoznal...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

detroit ::

spominja me na javno upravo
Skero

Zheegec ::

USS Nimitz, upam da si sosedi to tudi povedal, ne pa samo da tarnaš tukaj po forumih. Saj je zaposlena v javnem podjetju...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

USS Liberty ::

ALIEn3001, sem ji že povedal... samo ženska je bolj trde glave in tudi, če ji narišeš, ne skapira, da je njena firma družbeno povsem nekoristna in nepotrebna...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

jernejl ::

USS Liberty je izjavil:

To, da bi ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje in Vzajemno, se mi zdi ena redkih pametnih potez te vlade. Nobenega razloga ni, da teh 23 evrov ne vplačujemo direktno v proračun MZ, in da s tem denarjem, preden pride do zdravstvenega sistema, najprej balinajo razni Jakliči in Auerji in si polnijo žepe.

Na podlagi česa sklepaš, da bi bilo kaj boljše, če tega ne bi več počele zavarovalnice ampak ZZZS?
ZZZS je kot tak en sam (nima konkurence), medtem ko PZZ ponujajo različne zavarovalnice (adriatic, vzajemna, triglav), od katerih se vsaka bori za svoje stranke oziroma del trga.

Lahko si predstavljam, kaj je ozadje te ideje, da bi obvezno in PZZ združili. Obvezno zdrav. zavarovanje se plačuje v % glede na dohodek, PZZ pa v enakem znesku za vse. Ko/če bodo to dvoje združili, bodo spet na udaru tisti z nadpovprečnimi plačami, ker bodo tudi za ta dodatek plačevali glede na višino plače. Ideja je torej v tem, da se pobere dodaten denar od tistih z nekoliko višjimi plačami - dodatna obremenitev že tako (v svetovnem merilu) zelo obremenjenega visoko kvalificiranega kadra.

TESKAn ::

Ne vem zakaj niso znesek dal not kr v obveznem,saj se izvzame dodatna nepotrebna zavarovalniška administracija.


Tako je bilo, dokler ni banda hotela malo sprivatizirat denar iz zdravstvene blagajne. Pa so vzeli kupček iz ZZZSja in ustanovili Vzajemno, zadevo poimenovali "prostovoljno dodatno zdravstveno zavarovanje" in ga z leti preko premikanja stroškov na dodatno zavarovanje spremenili v obvezno dodatno zdravstveno zavarovanje. Nato so hoteli zadevo še sprivatizirat, kar jim na srečo ni uspelo (vzajemna je ustanovljena z denarjem ZZZSja, v privatizaciji pa bi verjetno spet "posvečeni" pobrali večino tega kapitala).

"Dopolnilno" zavarovanje pa tudi nima smisla, če je razlika med imeti dopolnilno in ne imeti dopolnilno to, ali boš ali ne boš plačal za _osnovno_ storitev. Še večji absurd, greš k zobozdravniku, pa imaš ceno xx% krije osnovno zavarovanje, YY% dodatno zavarovanje, ZZ% doplačaš. Jaz hočem, da če plačam _dodatno_ zavarovanje, dobim za to _dodatne_ storitve, recimo pri zobozdravniku osnovno plombo krije obvezno zavarovanje, belo dobiš z dodatnim.

Lahko si predstavljam, kaj je ozadje te ideje, da bi obvezno in PZZ združili.

Ozadje je to, da prvič je vzajemna izšla iz ZZZSja, drugič dodatno zavarovanje ni prostovoljno, če ga rabiš za osnovno storitev, tretjič dodatno zavarovanje naj bo za dodatne storitve, ne za osnovne.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Miha_T ::

A mogoče kdo ve kdaj naj bi bilo dopolnilno zavarovanje ukinjeno oz. združeno z obveznim?

Pred kratkim sem dojel, da mi pri plači ne trgajo za dopolnilno zavarovanje torej nisem zavarovan že kar nekaj časa.

Če se sedaj prijavim na npr. Vzajemno mi zavarovanje začne veljati šele čez 3 mesece, plačevati ga pa začnem že takoj.

Mi kdo zna odgovoriti kdaj bo ta sprememba zakona? Ker nebi rad plačeval tri mesece nato bo pa ukinjeno.

Spraševal sem že po zavarovalnicah in na nekaterih informacijskih internetnih straneh ampak sem dobil zelo pristranske odgovore.

MIHAc27 ::

Če se ne motim, ko nehaš plačevati ti velja še 3 mesece. Vsaj meni je ko sem nehal.

Verjetno se z tem poskušajo izogniti takim, ki se zavarujejo šele, ko zvejo da so zelo bolni...

Miha_T ::

En mesec časa imaš da si urediš zavarovanje po preteku tega. Če ti ne uspe si 3 mesece nezavarovan čeprav zopet začneš plačevati...
To mi je use jasno.
Ne vem le ali naj se zavarujem ali ne. Če npr. sedaj začnem plačevati, v začetku drugega leta bo pa zavarovanje združeno z obveznim, bom nekaj obrokov plačal za brezveze, ker itak ne bom zavarovan ta čas...
Mah vrjetno se bom kar zavaroval in dal mal prispevka obubožani Vzajemni.

LeQuack ::

Še en izračun plače, za tiste ki ne vedo koliko gre za zavarovanje. Vzel sem eno malo nadpovprečno plačo 1500EUR, kar pa je normalna plača za nas inženirje :D

Torej:




Za takšno plačo mora bogi inženir dati:
- 320EUR za osnovno zdravstveno zavarovanje (+24EUR za dopolnilno)
- 610EUR za uboge upokojence, da mu lahko vrsto delajo pri zdravniku in v trgovini
- 450EUR davka na osebni dohodek
- nekaj drobiža za ostalo sranje

Od plače 3050EUR, ki mu jo delodajalec nameni, ti potem, ko te tako nesramno okradejo vsi zgoraj našteti, ostane le borih 1500EUR (+malica in prevoz 150EUR).
;(
Quack !

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LeQuack ()

Pyr0Beast ::

Hehehe. Zato pa začasno Diktaturo in odcepitev Novega mesta od ostalih veleumnih regij :)

Pa boste dobili 3kEUR na roko če se boste sem preselili =)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

joze67 ::

Plača je 2654,41EUR. Ostalo so obveznosti delodajalca in nikoli niso bile namenjene zaposlenemu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: joze67 ()

IIIman ::

LeQuack je izjavil:


- 610EUR za uboge upokojence, da mu lahko vrsto delajo pri zdravniku in v trgovini


No, ne mi rečt, da bi jih pa kar pred zid postavil v vrsti in postreljal?
Če te lahko popravim, tvoj prispevek za pokojninsko zavarovanje se pobira zato, da boš lahko ti nekoč tisti, ki boš delal samo vrsto pri zdravniku in trgovini. Pa čeprav ne vemo, če bomo to uspešno dočakali glede na trhlost celotnega pokojninskega sistema.

Go-ahead ::

Včeraj je možakar star cca 75 let moral prečepeti cel dan na kliničnem centru, da je dobil eno injekcijo za oči. (od 8. 00 do 14.00)

Verjetno je to posledica izredne organiziranosti del.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Go-ahead ()

WarpedGone ::

Plača je 2654,41EUR. Ostalo so obveznosti delodajalca in nikoli niso bile namenjene zaposlenemu.

Tale kratkovidnost mi resno pogreje kri.
Denar za ostale obveznosti je seveda padel kr iz neba, ga sploh ni blo treba ustvarit. Kolk so se eni sprijaznil da nas strižejo s kožo vret. Štokholmski sindrom par exelence.

Dajatve delodajalce so čisti marketinški nateg, da zgleda da nam država vzame pol manj, kot pa res vzame.

za pokojninsko zavarovanje se pobira zato, da boš lahko ti nekoč tisti, ki boš delal samo vrsto pri zdravniku in trgovini

To je pa tadruga naivnost...
Ko bi le res današnje vzdževanje nefunkcionalnih imelo kakšno direkt povezavo z mojim vzdrževanjem ko bom js nefunckionalen - pa jo ima le v tem, da če že danes nehamo s tem, tega sistema nazaj ne vzpostavimo več.

Da ne funkcionira, eh pustmo to ...
Zbogom in hvala za vse ribe

IIIman ::

WarpedGone je izjavil:



za pokojninsko zavarovanje se pobira zato, da boš lahko ti nekoč tisti, ki boš delal samo vrsto pri zdravniku in trgovini

To je pa tadruga naivnost...
Ko bi le res današnje vzdževanje nefunkcionalnih imelo kakšno direkt povezavo z mojim vzdrževanjem ko bom js nefunckionalen - pa jo ima le v tem, da če že danes nehamo s tem, tega sistema nazaj ne vzpostavimo več.

Da ne funkcionira, eh pustmo to ...


Ni stvar naivnosti, nekako mora zadeva laufat. Zadeva vsekakor ni rožnata, tega ne pravim in sam nisem navdušen nad našim pokojninskim sistemom. Prispevki so res visoki in denar je tudi treba pridelati, ne glede na to kako razporedimo strošek plače. Zmotil me je le del stavka, ki je izražal nestrpnost nad upokojenci.

joze67 ::

@Warped1: Dogovoril sem se za plačo 2651 EUR in to je to. Vem, da ima delodajalec dodatne stroške, ki pa potem itak niso samo stroški zaradi obveznosti do države (prispevki, davki na plače,...), ampak še materialni in drugi stroški (zagotavljanje delovnega mesta, infrastruktura, voda, elektrika, ...). Vse to je potrebno pokriti z ustvarjenim prihodkom in vse to je del poslovnega načrta delodajalca, s katerim jaz kot delavec načeloma nimam kaj dosti.

Drugače povedano: verjetno bi nekateri delodajalci, če bi se ta prispevek delodajalcev ukinilo, na ta račun povečali plače. Hudo množično pa to zanesljivo ne bi bilo, niti v obsegu ukinjenih prispevkov. Ker bo hitro ugotovil, da če sem danes pripravljen delati za 2651 EUR, bom verjetno tudi jutri.

Predlagam pa, da to debato nadaljujemo pozimi, ker boš imel vsaj kaj od tega, da te bo pogrevalo.

WarpedGone ::

Drugače povedano: verjetno bi nekateri delodajalci, če bi se ta prispevek delodajalcev ukinilo, na ta račun povečali plače. Hudo množično pa to zanesljivo ne bi bilo, niti v obsegu ukinjenih prispevkov. Ker bo hitro ugotovil, da če sem danes pripravljen delati za 2651 EUR, bom verjetno tudi jutri.


Če ti v tem ne vidiš svoje kratkovidnosti, si pač kratkoviden.
Žal je takih vsaj milijon tle okol...
Zbogom in hvala za vse ribe

LeQuack ::

WarpedGone je izjavil:

Drugače povedano: verjetno bi nekateri delodajalci, če bi se ta prispevek delodajalcev ukinilo, na ta račun povečali plače. Hudo množično pa to zanesljivo ne bi bilo, niti v obsegu ukinjenih prispevkov. Ker bo hitro ugotovil, da če sem danes pripravljen delati za 2651 EUR, bom verjetno tudi jutri.


Če ti v tem ne vidiš svoje kratkovidnosti, si pač kratkoviden.
Žal je takih vsaj milijon tle okol...


Vsaj eden, ki vidi stvari s prave perspektive. Prispevki delodajalca so samo lep način, kako ovcam predstavit, da jim je treba vzet dvakrat več. Ja, niso upoštevani v bruto plači, ampak kot prispevki bi bili itak oproščeni davka na dohodek, tako da je čisto vseeno, kako se jim reče. On jih mora nameniti državi zaradi tebe, ker te ima zaposlenega, čisto enako kot prispevke delavca.
Quack !


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9937581 (9421) jocoj
»

Zavarovanje

Oddelek: Loža
375117 (3932) paraboŁa
»

Kaj nam krije dodatno zdravstveno zavarovanje - vzajemna? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5318774 (17800) [D]emon

Prekinitev zavarovanja - VZAJEMNA (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7723606 (22083) Gandalfar

Več podobnih tem