Forum » Programska oprema » Računalniški servisi in namestitev Windows xx
Računalniški servisi in namestitev Windows xx
ThinMan ::
Za glodanje čez teden :)
Hipotetično.
Kako imajo rešeno računalniški servisi nalaganje programske opreme.
Ali preverjajo licence npr. za os Windows (nalepka, račun, ...)
Oz. potegnejo ključ iz delujočega računalnika in ga uporabijo pri ponovni namestitvi.
Ali me lahko kot stranko zavrnejo in mi ne naložijo sistema. (ključ jim priložim na papirju - napisan na roke) V sefu pa imam spravljeno licenčno nalepko in račun nakupa.
Zakaj omenjam sef. Zato ker sem se pogovarjal z inšpektorji in predlagajo da se nalepke v kolikor še niso nameščene na računalniku spravijo v sef saj bi lahko drugače to licenco kdo zlorabil (kvazi računalniški mojstri). Meni se to ne zdi logično saj avtomatsko kršiš licenčne pogoje Microsofta.
lp,
TM
Hipotetično.
Kako imajo rešeno računalniški servisi nalaganje programske opreme.
Ali preverjajo licence npr. za os Windows (nalepka, račun, ...)
Oz. potegnejo ključ iz delujočega računalnika in ga uporabijo pri ponovni namestitvi.
Ali me lahko kot stranko zavrnejo in mi ne naložijo sistema. (ključ jim priložim na papirju - napisan na roke) V sefu pa imam spravljeno licenčno nalepko in račun nakupa.
Zakaj omenjam sef. Zato ker sem se pogovarjal z inšpektorji in predlagajo da se nalepke v kolikor še niso nameščene na računalniku spravijo v sef saj bi lahko drugače to licenco kdo zlorabil (kvazi računalniški mojstri). Meni se to ne zdi logično saj avtomatsko kršiš licenčne pogoje Microsofta.
lp,
TM
----
"We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails"
Cold1 ::
Oken ob namestitvi ni potrebno aktivirati, v bistvu jih nikoli ni potrebno aktivirati, po tridesetih dneh pač začnejo jamrati, ter se omejijo na nujne varnostne posodobitve.
Če servisu (oziroma računalniškemu "strokovnjaku") ne zaupaš, pač ne uporabljaj njihove storitve, če pa nimaš izbire jim ne zaupaj podatkov pa naj bodo ti na trdem disku, na listu papirja ali na nalepki.
Zase vem, da tudi zaupanja vrednemu podjetju nebi predal trdega diska, kaj šele kakšnemu "mojstru".
Če servisu (oziroma računalniškemu "strokovnjaku") ne zaupaš, pač ne uporabljaj njihove storitve, če pa nimaš izbire jim ne zaupaj podatkov pa naj bodo ti na trdem disku, na listu papirja ali na nalepki.
Zase vem, da tudi zaupanja vrednemu podjetju nebi predal trdega diska, kaj šele kakšnemu "mojstru".
_Dejan_ ::
ThinMan,
Če ne želiš predati licence, ti lahko v primeru Windows7(in Viste mislim da enako) naložijo sistem brez ključa ki ga naknadno sam vpišeš. Naložijo lahko tudi driverje, programje(za katero ne potrebuješ licence oz. če ima možnost kasnejšega vpisa)... Pač za to ti bodo zaračunali storitev nameščanja sistema ali kaj podobnega...
Če ne želiš predati licence, ti lahko v primeru Windows7(in Viste mislim da enako) naložijo sistem brez ključa ki ga naknadno sam vpišeš. Naložijo lahko tudi driverje, programje(za katero ne potrebuješ licence oz. če ima možnost kasnejšega vpisa)... Pač za to ti bodo zaračunali storitev nameščanja sistema ali kaj podobnega...
ASUS P5E3, INTEL Q6600(3000Mhz 333x9), ATI HD 2600XT,
A-Data 4x2GB PC3-10700H(9-9-9-24-2T),LSI 9260-8i,
4x OCZ Vertex Turbo 30GB(RAID10), 3x1TB (RAID1+Spare)
A-Data 4x2GB PC3-10700H(9-9-9-24-2T),LSI 9260-8i,
4x OCZ Vertex Turbo 30GB(RAID10), 3x1TB (RAID1+Spare)
ThinMan ::
Hipotetično - fantje, ne gre za mene osebno.
Lahko širša debata. Zakaj ja, zakaj ne, ...
Lahko širša debata. Zakaj ja, zakaj ne, ...
----
Cold1 ::
Kar se tiče varnosti podatkov - ne deli jih z nikomer, torej tudi z serviserji ne, ko daš računalnik v popravilo, podatkovne medije zadrži zase.
Popravilo programske opreme pa naj se izvaja s strani neke zaupanja vredne osebe. Tukaj bi moral biti prisoten podoben odnos kot pri zdravniku, odvetniku ali duhovniku, torej popolna zaupnost vseh informacij, ki jih vzdrževalec ima o stranki.
Kar se tiče licenc - le te imajo dvojno naravo: po eni strani so to podatki (na računalniku), ki Microsoftu omogočajo omejevati svoje storitve na dejanske plačnike, pirati tako ne predstavljajo dodatnega stroška, hkrati pa so spodbujani k nakupu, po drugi strani pa so licence dokumenti, ki pravno formalno dokazujejo upravičenost uporabe MS-ove intelektualne lastnine.
Licenčni podatki v tem drugem primeru niso relevantni, relevantni - kakor jaz razumem, pa naj se oglasi še kakšen pravnik - so zgolj in samo računi.
Popravilo programske opreme pa naj se izvaja s strani neke zaupanja vredne osebe. Tukaj bi moral biti prisoten podoben odnos kot pri zdravniku, odvetniku ali duhovniku, torej popolna zaupnost vseh informacij, ki jih vzdrževalec ima o stranki.
Kar se tiče licenc - le te imajo dvojno naravo: po eni strani so to podatki (na računalniku), ki Microsoftu omogočajo omejevati svoje storitve na dejanske plačnike, pirati tako ne predstavljajo dodatnega stroška, hkrati pa so spodbujani k nakupu, po drugi strani pa so licence dokumenti, ki pravno formalno dokazujejo upravičenost uporabe MS-ove intelektualne lastnine.
Licenčni podatki v tem drugem primeru niso relevantni, relevantni - kakor jaz razumem, pa naj se oglasi še kakšen pravnik - so zgolj in samo računi.
fosil ::
Zato ker sem se pogovarjal z inšpektorji in predlagajo da se nalepke v kolikor še niso nameščene na računalniku spravijo v sef
Ne vem kaj je bil to za en inšpektor, ampak kakor vem moraš nalepko obvezno nalepit na računalnik, drugače kršiš pogoje licence, ki jih postavlja MS. Torej ti je inšpektor predlagal, da programsko opremo uporabljaš na nezakonit način.
Tako je!
roscha ::
Tisti flanc ki ga moraš potrdit ob namestitvi MS šrota (EULA) je daleč POD slovensko zakonodajo, verjetno ga je del itak v nasprotju z bogve čem, tako da te rahlo briga kaj piše tam not.
Ko bomo postali 53. zvezna država potem bo MOGOČE celo treba brat take neumnosti, zaenkrat pa je za vse obvezujoča SLO zakonodaja in ne nek Ameriško - Mikrosoftovski bluz.
Ko bomo postali 53. zvezna država potem bo MOGOČE celo treba brat take neumnosti, zaenkrat pa je za vse obvezujoča SLO zakonodaja in ne nek Ameriško - Mikrosoftovski bluz.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Licenca windows (nadgradnja) - inšpekcija (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 13555 (8994) | Pimoz |
» | Inšpekcija: podatki na mreži, prenosni mediji, kriptirani podatki? (strani: 1 2 )Oddelek: Programska oprema | 14250 (12267) | noraguta |
» | Nakup windows 7 (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 16561 (8002) | gslo |
» | Tržni inšpektor in licence za "zastonjske" programe (strani: 1 2 3 )Oddelek: Programska oprema | 44545 (32039) | St235 |