» »

Kloniranje računalnikov

Kloniranje računalnikov

dronyx ::

Za razmnoževanje enakih računalnikov se običajno uporablja postopek, da zaženeš PC z nekim zagonskim CD in potem s kakšnim programom tipa Ghost naložiš sliko (image) računalnika na disk. pri čemer je težava še v tem, da mora biti slika na CDju oz DVDju (kar je glede na današnje velikosti že težko) ali pa na USB zunanjem disku.

V bistvu pa mene zanima, zakaj nimajo računalniki vgrajenega nekega standardnega vmesnika (porta), kot je recimo USB, kjer bi samo povezal s kablom dva računalnika in bi lahko samo s pomočjo pritiska na tipko prenesel vsebino diska iz enega na drugega, ostalo pa bi opravil bios oziroma firmware?

To se mi zdi nekako smiselno, da bi obstajalo?
  • spremenil: dronyx ()

matobeli ::

pomojem bi lako kako zmutil v win7 in backupu, uporabil pa cros utp kabel. nisem pa še poizkusil

noraguta ::

sej maš usb , pxe,...... ampak to je osnova za rešitve tvojega problema. pa ud vsak oem ima sw kateri izkorišča to.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

CitroX ::

Tole neposredno po mreži:
http://clonezilla.org/
Preizkušeno deluje med enakimi računalniki.

dronyx ::

Meni je jasno, da obstajajo različni načini. Ni mi pa jasno, zakaj te opcije ni serijsko vgrajene že v bios računalnika, tako da ne rabiš nobene dodatne clonezile, ghosta, zagonskega cd-ja (pxe tudi potrebuje nekje na omrežju TFTP...) itd. Vzameš recimo USB ali UTP kabel, povežeš med sabo enaka računalnika in stisneš eno samo tipko. Clone.

Kakor jaz poznam PC-je, tega ne ponuja še nobeden izdelovalec in večina firm to potrebuje, saj se ne kupuje po en računalnik.

Glede na to, da ima danes skoraj vsak PC serijsko vgrajen GB mrežni vmesnik bi bil po moje še najbolj smiselno, da bi kloniranje potekalo prek tega in lahko bi naredili še multicast, tako da recimo sistem lahko hkrati porine sliko diska na poljubno mnogo računalnikov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

zee ::

Apple ponuja tako opcijo, ko prižgeš nov Applov računalnik. Računalnika samo povežeš med sabo z mrežnim kablom in to je skoraj to.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zvezdica27 ::

lp,

po moje tudi ni tak problem narediti image diska in ga nato prenesti na drug disk. Jaz sem to delal sicer z enakimi diski, mislim pa, da Linux SystemRescueCD (Partimage) omogoča to tudi z različnimi kapacitetami diskov.

Tako da - vsekakor bi bilo lažje preko kabla (apple) ampak... lej, to je res malenskostno opravilo.

Najbrž pa imajo proizvajalci računalnikov za to namenski software oz. namenske rešitve.

zz

mjk ::

kaj pa licence?
zato ni stvar serijsko.

dronyx ::

Kakšne licence misliš? Firme imajo običajno VLK licence, saj verjetno ne misliš, da neka firma s par tisoč računalniki namešča in aktivira vsak računalnik posebej?

Drugače pa imaš tudi razne načine (recimo sysprep), da se kopija diska računalnika ob prvem zagonu ustrezno postavi.

Res pa je, da večje firme verjetno za te potrebe uporabljajo drugačne metode postavljanja računalnikov in distribucije SW, kot je recimo Microsoftov SMS in Novellov Zenworks.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

JureZlak ::

Mi na firmi, sicer uporabljamo zenworks, ampak je čista zguba časa glede kloniranja mašin ker v zapleteni mrežni strukturi zadeva ne dela tako kot bi mogla, tako da načeloma uporabljamo ostale funkcije. Za kloniranje mašin bolj ali manj uporabljamo Microsoft WDS, ki ti postavi vedno frišno mašino v praktično istem času kot ga porabiš za kloniranje, ostale aplikacije pa potem porinemo na računalnik preko zenworks bundle-ov.
Načeloma nisem pristaš kloniranja računalnikov, ker imaš dolgoročno veliko več težav s takšnimi računalniki, še posebno v večjih firmah kjer imaš kakšne posebne aplikacije.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

težave z zagonom računalnika po kloniranju diskov

Oddelek: Pomoč in nasveti
475458 (4464) gruntfürmich
»

Prenos sistema iz HDD na SSD (stotič:)) (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5717046 (10538) opeter
»

Ghost, Acronis, Clonezilla

Oddelek: Pomoč in nasveti
162188 (1707) harvey
»

Norton Ghost - kako kopirati image preko mreže?

Oddelek: Programska oprema
151349 (1189) pirx
»

Norton Ghost

Oddelek: Programska oprema
373536 (2766) smirnof

Več podobnih tem