» »

Težave z baterijo na HP Compaq NC6400

Težave z baterijo na HP Compaq NC6400

vojko123 ::

Imam težavo s prenosnikom, windowsov merilec baterije namreč prikazuje nerealno stanje saj po popolnem polnenju enakomerno pada do nekje 50 %, potem pa kar naenkrat pade na 6-7 %, in tudi ko indikator prikazuje 0 % baterija potem drži še več kot uro. Stvar je nadležna, ker nikoli ne vem koliko je dejansko baterije, kar je pa še huje je, da se pri polnenju zaradi previsokih napetosti baterija uničuje.

Mislim da problem ni softverski, ker tudi ko računalnik ponovno zaženem (potem ko je indikator že padel na 0) in grem recimo direkt v bios, utripa oranžna lučka, ki signalizira nizko stanje baterije, pa spet računalnik sveti v biosu še po uro in več. Drugače pa vse ostalo deluje brezhibno, vsaj kolikor jaz vidim.

Podatki o prenosniku:

HP Compaq NC6400

P/N RM072UC#ABZ

OS:

Windows XP Professional SP3 OEM

CPU:

Intel Core Duo T2400

Matična:

BIOS Version 68YCU Ver. F.0B 9.5.2007 (najnovejši)

Model: HP 30AD KBC Version 56.34
Chipset: i945GM Rev. 03
Southbridge: 82801 GHM (ICH7-M/U)
SLIC: Yes
SLP OA: v2.0
Video: Intel GMA 950 Calistoga


ACPI Hardware monitoring

Sensor information:

Sensor: National LM79
Mode: SMBus
PECI Mode: No

Chassis information:

Sensor intrusion detected: Unspecified
ICH Intrusion detected: Yes


Tole tazadnje se mi zdi zanimivo, čeprav ne vem kaj točno pomeni.

Ma kdo kako idejo?

vojko123 ::

Mislim da sem pogruntal kaj je narobe. Zgleda da je smart čip na bateriji malce pobezljal, nisem še imel priliko preverit z drugo baterijo vendar mi nekaj pravi da bo to to. Zdej zakaj je pobezljal, mislim da sem kriv kar sam, jemal sem baterijo ven pri vžganem laptopu in baje da to ni pripročljivo delat. Zdej pa a ma kdo LPT - I2C adapter in softver za reprogramiranje EEPROMA?

Pyr0Beast ::

Nič ni pobezljal ker pobezljati ne more.
Ne sekiraj se in prazni dokler se prenosnik ne izklopi iz baterije.

Problem je ravno v software-u od windowsa kateri ti izklaplja, ko prenosnik doseže 5% preostale kapacitete. Nastavi na 0% in dol si povleci RmClock ter poglej do kakšne napetosti se baterija prazni.
Do 2.7V na celico je čisto ok. Baterija ponavadi odklopi pri 3.0V ali 3.3V na celico.

Sam čip se rekalibrira, ko stanje baterije pride na napetost odklopa, torej 3.3 ali 3.0V iz popolnoma polne baterije, izmeri kakšno ima kapaciteto in to je to, kar poda ob naslednjem polnenju. Gre pa zadeva gor dol za kake 5% max, zato je to potrebno ponavljati večkrat.

In pa da. Memory efekt Li-ion baterije imajo. Le da ta ni kemični ampak programski.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

vojko123 ::

Pa sej sem že izklopu avtomatsko ugašanje, če ti pravim da zdrži še več kot uro po tem ko indikator pade na nulo, že ene trikrat sem baterijo popolnoma napolnil pa potem popolnoma spraznil pa je isti šmorn, se pravi da se sam čip NE rekalibrira. Ravno v tem je problem.

Pyr0Beast ::

I2C lahko sfuras ze preko samega OS, samo ne vem ali lahko dostopas do samega eeproma v bateriji preko njega, namrec do samega cipa lahko. Drugace je treba odpreti baterijo.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

vojko123 ::

Ne vem kako je s programiranjem EEPROMA kar z baterijo v laptopu. Kolikor sem prebral ni možno. Sem pa našel en zanimiv program. http://www.softpedia.com/get/System/Sys...

"A software utility that increases the time laptop works on battery

When laptop battery has passed a certain number of charge/discharge cycles, its capacity decreases and it can't provide a lot of power. Worse yet, the battery gives incorrect info on its capacity. Usually it looks as follows. The battery discharging normally down to certain level. For example, down to 60%.

Then there is a sudden drop of the counter down to 5 % and the battery signaling that the remaining charge is just for 1 minute only, while actualy the remaining time is more then 1 hour. Naturally, its not comfortable to work with such battery. You can never know how long you can work and the only wayout is just to replace the battery.

UplBatteryExtender is the solution for this problem. It uses its own sophisticated algorithm of capacity calculation and shows the real time you can work using battery. So you can use the full power of the battery."

Testiram pa sporočim rezultate.

vojko123 ::

Hm ta program nekam ne deluje oz poroča isto kot windowsov merilec, čeprav mi je prvič po preračunavanju forsiral grafični števec sredi zaslona, ki je kazal realno stanje, naslednjič ko sem vžgal računalnik pa nič. Mogoče ga je treba plačat/registrirat. Je pa preračunal realno kapaciteto - 27400 mWh v primerjavi z 14000 pa še neki, ki jih poroča smart čip. Mah je kar je, drugič ko kupim baterijo bom pač malo več plačal za originalno z garancijo, pa če začne takole zajebavat naj mi jo zamenjajo.

Pyr0Beast ::

As said. Reprogramirat.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

vojko123 ::

Evo en updejt stanja, ista mašina brez kakršnihkoli sprememb, zdaj kaže pravo stanje. Edina razlika je, da nekaj časa nisem dajal ven baterije ven.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Življenska doba baterije pri prenosniku (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
716379 (4904) link_up
»

Še o težavah z novim iPadom (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
15132016 (25467) Owe-
»

Baterija prenosnika se ne polni

Oddelek: Pomoč in nasveti
148481 (6990) Steinkauz
»

polnjenje novega prenosnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
201775 (1555) Pyr0Beast
»

Stalno napajanje prenosnika iz vtičnice?

Oddelek: Pomoč in nasveti
71559 (1361) pirx

Več podobnih tem