» »

Trženje spletnih storitev

Trženje spletnih storitev

shorvat ::

Lep pozdrav,

imam namen ustanoviti podjetje, ki se bo ukvarjalo s trženjem spletnih storitev in programske opreme. Prebral sem ZGD (zakon o gospodarskih družbah), ZEPEP (zakon o elektronskem poslovanju), OZ (obligacijski zakonik) in še nekatere zakone ampak si še vedno ne vem odgovoriti na določena "pereča" vprašanja.

Konkreten primer:

izdelal bom spletni informacijski sistem za podporo spletni trgovini (v sistem se bodo beležila naročila iz spletne trgovine. Le-ta bo v osnovi omogočal izdelavo in tiskanje računov, tiskanje in pošiljanje opominov, itd...). Čez čas bom sistem nadgrajeval z dodatnimi funkcionalnostmi.

Podjetje, ki bo ta sistem kupilo, si želi, da gre znesek za nakup sistema njim v stroške, zato moram pri prodaji (v namen na računu) navesti ime izdelka.

Zanimajo me naslednje zadeve:

1. Lahko v naziv izdelka na računu vpišem poljubno ime? Kaj če je to ime že registrirana blagovna znamka tretjega podjetja oz. celo ime tretjega podjetja?
2. Moram s podjetjem, kateremu sistem prodajam, skleniti pogodbo, v kateri bo razvidno ime (ki je indentično tistemu na računu)? Je pogodba sploh potrebna?
3. Je za podjetje, ki je kupilo sistem pomembno, kaj piše v nazivu artikla na računu, ko gre za nadgradnjo (da bo lahko uveljavljajo nakup nadgradnje kot strošek)?

Lp, shorvat

Tody ::

1.) Če je ime že registrirana blagovna znamka, je nekako samoumnevno da tega NE smeš narest ane? Like zato je REGISTIRIRANA! Drugače lahko v račun napišeš da si jim prodal kilo dreka, če to njim ustreza.

2.)Ni ti treba sklenit nikakršne pogodbe izdat jim moreš račun.

3.) Ponavadi je pomembno, ker če napišeš samo nadgradnja programske opreme je lahko to svašta, nevem kaj ti je tok problem se en ime zmislit. Kle se gre samo za to da če davčna pride je zadeva bolj jasna, kot da se kdo začne zanimat točno zakaj se je porabil par 1000 eur in se je od tega plačal davek.

shorvat ::

Hvala za odgovor.

Se pravi, da lahko prodam programsko opremo s poljubnim imenom (če le-to ime ni že registrirana blagovna znamka).

Recimo izdelam programski paket z imenom XYZ. Ga prodam in na računu kot naziv artikla navedem "Programski paket XYZ". Moram zato, ker sem produkt prodal pod imenom XYZ imeti še kak drug dokument oz. dokazilo v podjetju?

Lahko pride inšpektro na firmo in preveri, kaj smo mi pod tem imenom prodali? Ga to spoh zanima? Po pojem mnenju ga, ker si kupec nakup všteva v osnovna sredstva in s tem zviša strošek in zniža davčno osnovo.

Tody ::

Ti dejansko ne rabiš imeti programa, še manj mu kazat kake izvorne kode. On bo prišel k tebi in bo želel videti račun ki si ga izdal podjetju. Ta račun more bit pač zaveden po vseh pravilih, ki obstajajo. Če imaš ti ta program fizično ga pa vrjetno ne bo dosti zanimalo. Lahko pa povpraša po kaki legalni opremi samo nevem če so to isti inšepktorji.

shorvat ::

ok, hvala

vse skupaj me bega zato, ker če v trgovini kupim žarnico, moram zraven dobiti navodila za uporabo (banalno gledano) - to je verjetno iz stališča varovanja potrošnikov - zato mi nekako ne gre v račun, da lahko prodaš programsko opremo brez da imaš dokumentacijo, navodila za uporabo etc etc...

MrBrdo ::

ja pomojem je tudi razlika v maloprodaji (žarnice) in če prodaš neko zadevo podjetju, po možnosti celo po meri... ker potem se itak lahko individualno dogovoriš oz. ponudiš garancijo ali pa podporo
MrBrdo


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google poražen

Oddelek: Novice / Tožbe
487150 (1873) Red_Mamba

Ime frizerskega studia...(predlogi) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8414595 (12211) 111111111
»

DEMISE d.o.o. oz. DEMISE-PC d.o.o (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8018492 (14307) RejZoR
»

Comtron - težave z garancijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
788754 (5258) St235
»

Internetna domena

Oddelek: Omrežja in internet
212078 (1751) fiction

Več podobnih tem