» »

Wlan omrežje 20 odjemnikov

Wlan omrežje 20 odjemnikov

Gringl ::

Pozdravljeni

Imam par vprašanj in upam da bo mi lahko gdo pomagal.

Znanec daje v najem študentom sobe ker po stavbi ni utp kablov da bi lahko speljali po kablih je edina možnost wifi omrežje, gor bi blo obešenih od 20 do 30 računalnikov, stanovanje je 3 nadstropno (3 bitonske plošče) dolgo kakih 50m dolgo v obliki L plus 15m dolgo

Me zanima če bi lahko vso to področje pokril z eno anteno, tak na hitro sem našel nekaj takega

http://www.mimovrste.com/artikel/247002...

me zanima če bi bilo to dovolj, ali kako drugo anteno če možno samo eno da pokrije vse to območje v rangu okol 500€ + - 100 ali 200€, (ali bi bilo boljše če se da v vsako etažo ena antena, samo potem spet potrebno vlečt kable do antene in je to problem) bilo bi še potrebno če bi se dalo zaklenit da bi dobil vsak rač samo 1mb linije (recimo na mac wifi mrežne), da nebi negdo z torenti zašopal vsega.

Če ima gdo izkušnje glede podobne stvari oz z to anteno, bi bil zelo hvaležen za vsako informacijo

Lp

terryww ::

recimo v vsakem nadstropju 1 wrt54* router z ddwrt ali čem podobnim, s samo enim je probl že iz enga štuka v drugega, sploh pri železobetonskih ploščah. no, tak so moje izkušnje. druga stvar je, da ti zna en router (pa tud če je 300EUR) pogrnit, ko nekdo zažene torrente. ne vem, iz glave bi rekel v srednjem nadstr. star comp z nekim pci(e) wifi adapterjem z malo jačo anteno (nekdo v malih oglasih ravno prodaja bolj sposobno anteno) in v 1,3 nadst. po 1 wrt54 router. stroški pribl. 120EUR pa laufa da se vikaš.

fajn bi bilo počakat, da se oglasi kak admin, ki skrbi za wifi v podjetjih/faxih, me zanima, kak tam kaj to rešujejo.
It is the night. My body's weak.
I'm on the run. No time to sleep.

antireal ::

Drugač je tale ruckus super zadeva. Sem jih par preizkusil in nesejo nenormalno daleč.

Lonsarg ::

Jaz imam doma na podstrehi v 2. nadstropju router, torej v spodnji štuk gre skozi dva betonska. In sem imel tako Asus Wl 500W, kto sedaj Tp-Link WR941, oba 3 antenska MIMO routerja. Pa je stvar taka, da rabiš tudi na sprejemniku spodaj dobeo anteno, recimo laptop tudi spodaj deluje zelo močan signal, tut rpek mreže se da prenašat, medtek ko stacionarni PC z WiFI kartico najprej sploh ni lovil, potem smo pa eno močnejšo enteno kupil pa je lovil.

Ampak za tvoj primer 20-30 računalnikov ne pride v upoštev dokupovat stvari, da vsak računalnik posebaj poskrbiš, da ima res dober sprejemnik, more biti router tako dober, da bo tudi na švoh sprejemnikih špilalo. Sam če sem jaz z pod 100EUR routerji spravil signal spodaj lih malo preslab za kake poceni wifi adapterje, potem bi vsaj glede na ceno, ta 400EUR škatla morala ornh polni signal spravit tudi za šibke sprejemnike. Saj tko gre opis naprave, sam 100% ne moreš biti dokler ne probaš, ali prebereš na kakem forumu točni opis tele škatlice, kok doseže daleč.

Router za 20-30 povezave pa si jaz osebno ne bi upal nič drugega kot PC uporabit, kaka x86 verzija OpenWRTja, če obstaja kak compilan ISO bi zelo poenostavila zadevo, brez potrebe kakega znanja, sam ne vem če obstaja.

x.sci ::

Fino bi bilo slisat izkusnje nekoga, ki je dejansko postavil wlan za tako stevilo uporabnikov. (Educated) guess tule bi bil, da bo za tako stevilo uporabnikov z enim samim APjem slo zelo zelo tezko, ker je to za uporabnike verjetno glavni dostop, pa studenti niso ravno znani po nizki porabi interneta (pac zivimo v casu youtubea). Vecje mreze imajo ponavadi "kontroler" in pa nanj povezanih x APjev (ki se obnasajo kot malo bolj pametne antene), samo to je ze iz tvojega budgeta.

Gwanaroth ::

V firmi mamo za ~50 klientov 4 wrt-54gl routerje z openwrt firmwarom. Gre lepo skozi. Je pa res, da ni torrent prometa oz. česarkoli p2p.
Lights often keep secret hypnosis..

jRk0 ::

wrt 54gl se zagotovo ne bo sesul, dosti drugih in drazjih pa se vcasih kar vstavi, mam recimo doma asusa MIMO s 3 antenami in kar zablokira vcasih (sicer je domet pa res dober in boljsi od wrtja). ampak ce hoces zanesljivost, pol vsekakor rajsi vec wrtjev nabavi.

z Ruckus pa mam samo izkusnje z onimi, ko podpirajo multicast (na vsaki strani je skatlca) in na tistem je za en drek wlan, ker kakor torrente vklopis, se neha vse odzivat drugo
You fuck up once, you loose two teeth.

gokky ::

Enkrat sem imel enega zunanjega Ruckusa na testu. Zadeva nese perfektno daleč in še precej neobčutljiva je na premikajoče se železje (prenos čez cesto je bil s tem pesmica, z dd-wrt pa mi je padalo ob vsakem malo bolj počasnem hladilniku). Samo cena mi mi bila všeč (za zunanjo uporabo je še 1x dražji).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gokky ()

toxius ::

Predlagam da se postavi konkretne routerje in med njimi naj se postavi WDS, vsekakor se mora upoštevat tudi procesorska moč routerja (20- 30 userjev uf... WRT54GL bo pokleknu mimogrede), v podjetju imamo to sicer rešeno z baznimi postajami kar ne pride v poštev v stanovanju, predlagam uporabo buffalo routerjev in več postavljenih v mrežo (eni so samo v vlogi ponavljalnikov, eni so hot spoti oz. access pointi, en je pa potem gateway...

Kakšna bo pa internetna povezava, upam da najmanj optika od T-2 (100/10) ali še kej več in simetričnega npr. 50/50...
Vsekakor poznam konkretne primere, ki so to realizirali, vendar to nikakor ne bo nihče mogel v parih vrsticah tukaj razložiti, je pa tudi kar nekaj dela. Predvsem pa je tudi pomembno da se dobro definirajo pravila igre na omrežju, omejitve na MAC naslov kaj vse lahko počne ;) (da ne bi torrenti ubili celotno mrežo)...

Gringl ::

Hvala vsem za odgovore.

Linija bi bla (optike nažalost ni) VDSL centrala kakih 500m vstran tako da bi šel paket 40/20 verjetno skoz.
Zdaj še tako čakamo odgovor telekoma, če se bomo pogodili, da bi šli v varjanto poslovnega paketa ki ga ponujajo hotelom, v vsako sobo modem z komunikatorjem, če je kabl do objekta dovolj parni (do vsake sobe je napeljava ampak nažalost samo kabl za isdn) tako ma vsaka soba lahko ip tv plus net wifi od modema sinope. Sob je zaenkrat 30 par še jih bo zraven.

Lp

jRk0 ::

povej kje je to lokacija? tezko verjamem da bo 40/20 slo, prvic zato, ker ni taksne hitrosti na VDSL (40/15, 40/8 je al pa 60/25), drugic pa bogve kolko se res poveze:D
You fuck up once, you loose two teeth.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jRk0 ()

Yacksy ::

Moj pogled na zadevo:
- očitno je bajta zelo velika, zato bo dobro omrežje tudi kar nekaj koštalo. Ampak, če gledaš, da je v planu v bajto spravit kar nekaj študentov, se investicija kar hitro povrne
- najslabša varijanta je, da se odločiš za eno povprečno opremo, ki bo na pol delovala, saj so potem samo križi in težave. Študentje seveda so (smo) power userji, tako da znajo poceni ruterčki kaj hitro počepnit pod bremenom
- do posamezne dostopne točke potrebuješ Ethernet uplink, se pravi, da si s postavitvijo dostopnih točk lokacijsko omejen na mesta, kjer imaš Ethernet kabel

Sicer se za eno pametno Wi-Fi postavitev običajno najprej pogleda objekt in se naredi kakšen hiter test z kakšnim AP-jem, ampak za tvoj primer bi na hitro rekel:
- 1x dober usmerjevalnik, ki bi bil sposoben handlati linijo in ima možnost kakšnih naprednih firewallow in rate limitingov po IP-ju/MAC-u. Varijanta bi bila tudi PC z kako Linux distribucijo, komercialni produkti za take potrebe se začnejo pri cca. 300 EUR
- 2 - 3x profi AP. Tisto kar si gledal je kar kul, Ruckus ti bo dal dober price/performance, saj je narejen za take obremenitve.

Zaradi mene lahko tudi z raznimi DD-WRT-ji poizkusiš, ampak po mojem lahko pri taki rešitvi pričakuješ občasne težave.
Shit happens

gokky ::

Z Ruckusom sem že videl rešitve, ki so povsem solidno delovale tudi, če AP ni imel ethernet uplinka. NIsem pa prepričan, da je bil samo (en) AP, zna biti, da so kupili tudi kontrolno enoto.

Gringl ::

Zadevo smo rešli, Telekom bo potegnil optiko, tv bo preko kabelske preko optike, internet linija pa bo 100/100, ker bo v prihodnosti še več kot 20 odjemalcev do 50 nekje, je začel lastnil razmišljat v smeri da bi se naredla malo bolj profesionalno,

Recimo
Zone direct kontroler
http://www.telos.si/ruckus/ruckus_zone-...

in 2 anteni recimo ti

http://www.telos.si/ruckus/ruckusZF2942...

Cena bi prišla do okol 2k EUR.

Je mogoče še kaka druga varjanta kaka druga firma ki ima tako oz podobno stvar, vredu bi bilo če bi se lahko vse kontroliralo preko kontrolerja kot v tem primeru. Cena pa je sedaj do 2kEUR maks.

Za vsak odgovor se že vnaprej zahvaljujem

Lp

Lonsarg ::

Če se kupuje stvar za 2k EUR se prepričaj da podpira tudi IPv6. Za toliko denarja ni razloga, zakaj ne bi ta oprema zdržala 10-20 let. In takrat bo IPv6 obveza.

trnvpeti ::

vzames en mikrotik, recimo 450G, proxy, qos, pravila, nadomestis directorja
potem pa vzames par ruckusov(enega, dva, tri)
pa bos prisel na ceno 1keur

Yacksy ::

Kolikor vem, je tale Director samo za management AP-jev, še vedno potrebuješ usmerjevalnik, da ti skrbi za routing. S tem, da potrebuješ kar en hud router, da ti shandla 100/100 linijo.

Ruckusovi AP-ji z Directorjem podpirajo še par dodatnih bombončkov, med drugim tudi Wi-Fi Meshing, kar pomeni, da se lahko AP priklopi na enega drugega preko Wi-Fi-ja, ne potrebuješ žičnega uplinka na vseh AP-jih. Če pa je že v planu naredit eno ornk zadevo, je mogoče smiselno pomislit na 802.11n mrežo. Seveda to vse skupaj malce podraži, ampak je pa Bandwidth na Wi-Fi-ju veliko hujši.

Planirati sistem za 20 let v naprej je malo optimistično. Pri sedanjem tempu razvoja opreme ter omrežij je po mojem optimistično gledat na uporabo opreme nadaljnih 5, max. 10 let :) Podpora IPv6 je fajn, samo trenutno ga podpira tako malo opreme, da ne bi dajal to med prve stvari, ki jo mora trenutno oprema podpirati.
Shit happens

Gringl ::

.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gringl ()

jRk0 ::

WRT54G je ze 8 let zunaj :D
You fuck up once, you loose two teeth.

jkreuztzfeld ::

Pravzaprav je 2k skupaj s kontrolerjem, še kar poceni. Vsaj v primerjavi z npr. Ciscom.

Vsekakor bi ti glede na število uporabnikov predlagal dual-band 802.11n - če si zadevo lahko privoščiš.
--
Great minds run in great circles.

Zgodovina sprememb…

Gringl ::

recimo da dve taka AP-ja,

http://www.mimovrste.com/artikel/248001...

bi mogla bit ok, al? Sta že dual band, podpirata tudi IEEE 802.11b/g/n, ceno sicer podraži za 300EUR samo če igra kot se šika in lifetime waranty bi se moglo splačat.

Gringl ::

Za ruter pa bi kaj takega

http://www.telos.si/draytek/Vigor2950.h...

že moglo zadostovat oz bi mogo shendlat linijo in cca. 50 userjev al ?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Siol TV brezžično do prenosnika

Oddelek: Omrežja in internet
319997 (6786) trnvpeti
»

Nadomestilo MediaFlexa "Rukus"

Oddelek: Omrežja in internet
81400 (1290) zee
»

internetna povezava 25Mbps in ~40 uporabnikov..

Oddelek: Omrežja in internet
192144 (1591) gokky
»

Siolov IPTV preko Wlana

Oddelek: Omrežja in internet
63698 (3356) Zm3-D3n
»

Kakšna povezava za večji in zanesljiv prenos za (Siol/T-2 televizijo)

Oddelek: Omrežja in internet
141893 (1455) Yacksy

Več podobnih tem