» »

Garmin 1350T ali Navigon 4310 max?

Garmin 1350T ali Navigon 4310 max?

TheJack ::

Vem, da je bilo tem o navigacijskih napravah že mali milijon (sem tudi vse prebral), ampak tokrat čisto konkretno: katero napravo naj vzamem, Garmina 1350T (http://www.mimovrste.com/artikel/318004... ali Navigona 4310 max (http://www.mimovrste.com/artikel/318004.... Cena je podoba, mere ekrana so enake.

Zanima me predvsem, katera naprava ima več (koristnih) funkcij, katera je hitrejša, katera ima boljši vmesnik in predvsem, kako je z mapami, torej natančnostjo le-teh (zanima me Slovenija in okolica) in nadgradnjami. Konkretno me zanima koliko časa lahko mape brezplačno nadgrajuješ.

Hvala za odgovore.
Bonis nocet, qui malis parcit.

kmetek ::

SLO GARMIN - boljše Slo karte.
TUJINA NAVIGON, hitrejša in boljši vmesnik

+ travnik karte pri obeh :)

TheJack ::

Hvala za odgovor. Odločil sem se za Garmina.
Bonis nocet, qui malis parcit.

TheJack ::

Tale topic je sicer že mrtev, ampak bom vseeno napisal svoje prve izkušnje z garminom 1350T, ki na žalost niso najboljše. Ne gre za to, da bi hotel kogarkoli prepričati, da je garmin slab (in so ostali boljši), saj ostalih ne poznam. Lahko so boljši, lahko so slabši. Najmanj kar lahko rečem, da ima Garmin neko ime in nek ugled, zato sem pričakoval bistveno več. Morda so bila pričakovanja prevelika, ne vem. Morebiti je cestna navigacija pač v takšni razvojni fazi in jo dajejo otroške bolezni.

Najprej moram povedati, da je bila naprava posodobljena na zadnjo različico kart in da je bil gor zadnji firmware. S punco sva se odpravila v Gardaland (severna Italija, blizu Verone). Za tiste ki ne veste, od Ljubljane do Gardalanda se pride po avtocestah in hitrih cestah. Vmes ni nobene lokalne. Italija naj bi bila pokrita 99,9% (garminove mape). Skratka, jaz sem Gardaland našel v sami napravi (je notri pod POI) in se odpravil na pot. Nekje tam v okolici Vicenze (Italije drugače ne poznam prav nič, nazadnje sem bil tam pred 15. leti) naju je garmin poslal na neko lokalno cesto. Posledično sva izgubila najmanj eno uro in pol, saj naju je pošiljal čez centre nekih miniaturnih mestec.

Nazaj grede sem napravo malce bolje preštudiral in ugotovil, da če ji v nastavitvah nastaviš iskanje poti na "najkrajša pot" namesto na "najkrajši čas" (kar je po defaultu), potem določi pot direktno po avtocestah. Če bi ga pustil na "najkrajšem času", bi naju spet vozil po lokalnih italijanskih cesticah, čez milijon semaforjev. Logike tu ni nobene, saj je jasno, da bi moral "najkrajši čas" pomeniti avtoceste, "najkrajša pot" pa morebiti res lokalne cestice. V primeru poti "Ljubljana - Gardaland" so tako po času kot po razdalji daleč najugodnejše avtoceste, kar je jasno prav vsakemu.

Po Italiji je naprava piskala vsakih pet minut, menda zaradi kamer na cesti. Vozil sem po omejitvijo, pa je vseeno piskalo. Npr. če je bila omejitev 130 km/h (kar je lepo pisalo tudi na garminu), je on pri kameri napisal, da je treba voziti 100 km/h in če nisem zmanjšal na toliko, je vztrajno piskal, dokler ni bila "kamera" mimo. Kadar je skratka zaznal kamero, je hotel, da vozim najmanj 30 km/h pod omejitvijo. Zoprno, nepotrebno, moteče in navsezadnje nevarno, saj s piskanjem ves čas po nepotrebnem moti voznika.

Tretja reč se tiče samih map (ki so bile, kot sem že omenil) najnovejše. Le-te so daleč od točnosti, še posebej v Sloveniji. Še dobro, da poznam cesto NG - A1, saj me je hotel Garmin pri Ajdovščini poslati na lokalno cestico, saj hitre ceste od Ajdovščine do avtoceste sploh nima vrisane!

Skratka, glede na to, da je cesta navigacija na trgu že precej časa in da je Garmin gotovo eno bolj znanih imen na tem trgu, sem pričakoval bistveno več.
Bonis nocet, qui malis parcit.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TheJack ()

sss ::

garmin dela napravo in ne map

bosko1982 ::

na navigona tudi lahko daš gor garmin SW... ali pa IGO8..ali pa kaj drugega (kompatibilnega z wince)... Sem že preizkusil in deluje...
katastrofa od človeštva...

DefSigma ::

to je nepomebno dejstvo, da garmin dela samo napravo. Jaz kot potrošnik kupim navigacijo v kompletu; napravo in karte in me popolnoma nič ne zanima kdo dela karte ampak kaj imam od nakupa. Meni je pomebno da navigacija dela dobro. pa naj garmin menja dobavitelja kart

TheJack ::

Res je.

Mimogrede še ena "zanimiva" izkušnja. Čez vikend sem šel v Lendavo (iz Ljubljane). Pot sicer dobro poznam, ampak sem garmina vseeno vključil iz radovednosti, kje me misli peljati. Izkušnja je bila malce drugačna kot sem pričakoval. Mislil sem, da ne bo imel vrisane nove obvoznice okoli Maribora, ampak jo je imel. Seveda pa me on ne bi peljal po njej, ampak je na vsak način hotel čez center Maribora. Toliko o tem, da problem sploh ni toliko v mapah, ampak v očitno zgrešenih algoritmih za iskanje poti. Zakaj garmin kljub vrisanim avtocestam in obvoznicam, po katerih je pot krajša tako časovno kot po razdalji, hoče na vsak način na lokalne ceste čez centre mest, ostaja uganka.
Bonis nocet, qui malis parcit.

klinker ::

Da ti ne povem kake je meni delal na poti v Prago :)) smo sli po najvecjih rovtah,ko pa smo bli na avtocesti pa je silu stalno z nje in pol takoj nazaj na avtocesto 8-O se dobro da sem si ga takrat sposodu lih za test,ker sem ga ravno hotel kupit,kar zdaj sigurno ne bom...bo treba pogledat za kako bolj dodelano zadevo :)

tony1 ::

TheJack je izjavil:

Nazaj grede sem napravo malce bolje preštudiral in ugotovil, da če ji v nastavitvah nastaviš iskanje poti na "najkrajša pot" namesto na "najkrajši čas" (kar je po defaultu), potem določi pot direktno po avtocestah. Če bi ga pustil na "najkrajšem času", bi naju spet vozil po lokalnih italijanskih cesticah, čez milijon semaforjev. Logike tu ni nobene, saj je jasno, da bi moral "najkrajši čas" pomeniti avtoceste, "najkrajša pot" pa morebiti res lokalne cestice. V primeru poti "Ljubljana - Gardaland" so tako po času kot po razdalji daleč najugodnejše avtoceste, kar je jasno prav vsakemu.


Tole je verjetno posledica za en kurc slovenskega prevoda... :|

Zvezdica27 ::

lp,

če imate Nokia telefone, lahko samo priporočim njeno najnovejšo navigacijo, ki je popolnoma zastonj + karte se posodabljajo iz spleta.

V Italiji sedaj že nekajkrat preverjeno dela b.p. edini minus je če nimate GPS čipa v telefonu, bo zadeva draga, saj se vklopi roaming in prenos podatkov v tujini - a za nove telefone ni boljše. Dobro, zdaj se lahko kregamo ali mora navigacija točno vedeti, da je na neki avtocesti nek izvoz najboljši (tako kot se v Lj. recimo za preboj v Šiško ne uporablja izvoz Šiška ampak je včasih Brdo najboljši itd.), ampak Udine, Trst, Benetke - zadeva je delala 100% točno in brez obvozov.

telefon inaš itak vedno s sabo, nalimaš ga na sprednjo šipo in to je to. Symbian je pa itak zakon.

Imam tudi namenski Garminov GPS (hribi, gozdovi) in imel sem tudi tega za v avto, nekega nuvija in moram priznati, da je Nokia zakon, sploh zato ker je posodabljanje kart šala mala - vse čez net in Ovi suite.

Edini problem je Balkan, kjer pa res ni kart, sam za nas Balkance je to itak domači teren ;)

zz

sloxl8 ::

[jokemode on]
Zakaj Garmin vozi po lokalnih cestah, skozi gozdove in po poljih? Najbrž imajo provizijo od vaških gostiln. :)
[jokemode off]

Tudi mene je Garmin po Avstriji, ki bi morala biti zelo dobro pokrita) vozil čez neke zakotne vasice in sem tako izgubil vsaj pol ure, saj sem lahko vozil največ 50km/h po tistih lokalnih/ovinkastih cestah, medtem ko je bila cesta na mapi kategorizirana za 90km/h - namesto, da bi me peljal po avtocesti 20km dlje, pa bi privarčeval tiste pol ure (res pa bi naredil nekaj kilometrov več) - verjetno je to tista EKO funkcija, ki jo sedaj oglašujejo. :)

S tem, da Garminu še vedno zamerim, da nima možnosti vnosa časa prispetja na cilj, na podlagi katerega bi izračunal, kdaj moraš na pot (kar imajo vsi ostali proizvajalci GPS naprav).

TheJack ::

Spet obujam tole temo, ker bi rad znova z vami delil prigodo z garminom. Človek res spozna vse kotičke naše ljube domovine. :D

Danes sem moral nekaj do gimnazije Želimlje. Do tja je šlo brez problema, nazaj grede se pa nenadoma znajdem pri samotni kmetiji, garmin pa od mene hoče, da zapeljem na makadam in to takšen, na katerega še s traktorjem ne bi šel. Ker se mi je mudilo, sem ga ubogal in se nekaj časa vozil po makadamu. Nazadnje sem spet prišel na cesto, po kateri sem prišel v Želimlje. Zakaj me je garmin peljal po makadamu, namesto po edini cesti, ki vozi v Želimlje, ostaja uganka. Izogibanje makadamskim cestam imam vključeno, firmware je zadnji (4.40).

Uganka ostaja tudi, zakaj Garmin prodaja polizdelke, oziroma še boljše vprašanje, kako jim ga, glede na to, da je 1350T na tržišču že dolgo časa, še ni uspelo porihtati. Če je Garmin res najboljše, kar se nudi na našem trgu, me je strah pomisliti, kakšne so šele ostale navigacijske naprave....

Znova se sprašujem (kot v mojem topicu o SE T715), če družbe sploh testirajo svoje izdelke, preden jih dajo na trg.

lexios ::

Si ti zihr da maš vse pravilno nastavljeno? Precej zanimivo se mi namreč zdi, da bi algoritem v eno smer deloval ok, v obratni smeri pa popušil do konca. Prej bi pomislu, da gre za problem v kartah - že menjal out of the box kartografijo? AdriaRoute? Ne vem no, če probleme povzroča kartografija, potem tudi mene resno skrbi, kakšni so šele ostali gps, saj kolikor vem namreč Garmin prodajalci hvalijo predvsem zaradi boljših kart in pokritosti (vsaj kar se Slo tiče)...

kos1 ::

imam Garmina in mi je najbolj pomembno, da me pripelje na cilj, ki ga zelim. kako, zakaj ..in kje mi je malo mar, saj imam cas.

OldSkul ::

TheJack, a to uporabljaš AdriaRoute mapo? Če ne, si jo hitr zrihtaj.

Drugače pa mene Garmin ni nikoli impresioniral. Trenutno se mi najboljši softwer zdi IGO PRIMO, ki lahko gre na večino naprav z windows CE operacijskim sistemom. Jaz ga furam na Navigon napravi.

TheJack ::

lexios: V nastavitvah nisem nič bistvenega spreminjal. Kot sem že omenil, je izogibanje makadamskim cestam vključeno. Naložena je zadnja kartografija in zadnji firmware. Resnici na ljubo so zadnji firmwari popravili (včasih) neverjetno dolgo iskanja satelitov (vsake toliko se je zgodilo, da je iskal signal deset minut in več). Še vedno pa se dogaja, da včasih preprosto preneha kazati hitrost in koliko km je še do cilja. Pomaga reset.

kos1: morebiti res. Ampak če bi recimo jaz garmina striktno upošteval, sploh do doma prišel ne bi. Garmin namreč "ne ve", da je cesta ob naši hiši kakšno leto ali dve nazaj postala slepa, saj so jo z ene strani zaprli, ker tam delajo nove bloke. Če bi torej garmina upošteval, me ne bi pripeljal domov, ampak direkt v zid.

OldSkul: nima še AR. Ko jo dobim, povem izkušnje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TheJack ()

lexios ::

Sicer pa the Jackov primer očitno ni nič posebnega. Evo, par primerov iz sosednjega foruma, probleme ima tudi konkurenca.>:D


Zdaj se malo igram s svojim 6310 in sem šokiran nad demonstracijo funkcije "Take me home". Namreč po navodilih navigacije bi moral na magistralki zaviti levo (čez polno črto) v oster ovinek (160°) namesto, da preprosto zavijem desno, kjer je narejen odcep za zavijanje desno. Tisti levi ovinek je namenjen nasproti vozečim in ne da jaz telovadim sred ceste. In to je primer, ki mi je dobro znan. Sedaj se sprašujem koliko podobnih cvetk še obstaja, ki me dejansko spravljajo v nevarnost in prekršek?! Ali lahko težim na Navigon, da to zrihtajo al oni ne jemljejo user feedbackov?


moja najboljša cvetka je bila na madžarskem - sicer poznal pot, vendar kljub temu "ubogal" (predvsem me je zanimalo kje bom končal ) štefko na šajbi - končalo se je na njivi - "štefka" pa je še kar naprej trobla - čez 200 m zavijte levo


klik

PS:
Garmin namreč "ne ve", da je cesta ob naši hiši kakšno leto ali dve nazaj postala slepa, saj so jo z ene strani zaprli, ker tam delajo nove bloke. Če bi torej garmina upošteval, me ne bi pripeljal domov, ampak direkt v zid.
Problem karte... Je pa 1350T ukinjen produkt, najbrž ga je nadomestil 1390T? :) Evo, zamenjaš številko in problem prejšnje serije izgine! To ti je marketing! :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

OldSkul ::

Seveda ima probleme, ker tudi Navigon uporablja iste mape za Slovenijo, kot Garmin (od Navteqa). Če pa na Garmin rukneš AdriaRoute bo pa druga zgodba.

TheJack ::

Še enkrat ponavljam, da po mojem problem ni toliko v mapah, ampak v očitno zgrešenem algoritmu za iskanje poti. Rad verjamem, da ima AR npr. vrisano celotno avtocesto do Nove Gorice, in da je na njej vrisana slepa ulica mimo moje hiše. Ok.

Ampak to npr. ne bi rešilo zafrkancije, ki sem jo imel do Gardalanda (glej zgoraj), saj je bila tam avtocesta vrisana povsem pravilno, on me je pa vseeno vodil po lokalnih cesticah (kasneje sem preverjal na zemljevidu; garmin je pri risanju poti dobesedno naredil "izboklino" nad avtocesto, me peljal po njej in potem spet na avtocesto, če si predstavljate). Prav tako boljša karta ne bi rešila današnjega zapleta. Vse ceste so bile namreč pravilno vrisane, garmin me je pa vseeno poslal na makadam...

Skratka, glede na to, kar je napisal lexios, ima avtomobilska navigacija na splošno še kar nekaj kilometrov do cilja. :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TheJack ()

kos1 ::

TheJack: pritisnem obvoz in cez nekaj casa(ko izracuna obvoz) se enkrat obvoz..in te pripelje po drugi strani..

TheJack ::

Ja, saj vem, kar ne morem pustiti tele teme pri miru. Pa vendarle. Danes sem moral poslovno v Slovenj Gradec (prvič v življenju, še nikoli prej nisem bil tam). Butelj kot sem, sem šel še enkrat na led (mimogrede: AR, in to najnovejšo verzijo, sem si v vmesnem času nabavil in jo v celi pripetiji tudi uporabljal), zato sem le vtipkal naslov Slovenj Gradcu in vozi miško (ja tudi sam ne razumem, kako sem si po toliko slabih izkušnjah lahko privoščil kaj takega). Sem si pa po opravljenem potovanju celo situacijo ogledal na zemljevidu.

Nagradno vprašanje: me je garmin peljal preko odcepa Žalec v Velenje (preko Črnove), od tam preko Mislinjske dobrave, Tomaške vasi in Šmartna v Slovenj Gradcu (skratka tam, kjer bi šel vsak človek pri zdravi pameti), ali pa me je peljal preko Polzele, Ložnice, Velenja, Plešnivca in Podgorja (gre za cesto, ki jo težko imenujemo s takšnim imenom)? Tisti, ki te kraje poznate, vam gre verjetno na smeh, ostali pa si situacijo poglejte na kakšnem zemljevidu.

Lahko bi dodal še kaj, ampak po mojem nima smisla.

Ancalagon ::

Hej! Ka mi lahko kdo pove kako lahko naredim 3D ?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Navigacija za avto?

Oddelek: Kaj kupiti
263572 (2994) šernk
»

Katera navigacija Garmin 760 ali Navigon 7110 (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
9019750 (10596) madmitch
»

nakup navigacijske naprave

Oddelek: Kaj kupiti
338615 (7121) gti85kw
»

Navigacija garmin

Oddelek: Kaj kupiti
319861 (9113) Dami
»

Navigacij TOMTOM,GARMIN, MIO

Oddelek: Kaj kupiti
1813107 (12545) zee

Več podobnih tem