» »

Zračno vs vodno hlajenje - nasvet

Zračno vs vodno hlajenje - nasvet

nUUb ::

Zanima me ali se splača iti na vodno, trenuto imam mugen 2ko in v redu hladi, za pod 50 eur. Kako je z cenami razreda z EK vodni bloki(nabava poleti)? Načeloma namenjeno za intel 775 quada in pa ati hd 4000 serijo ter dovolj toplo matično(po izbiri), možnost dokupa blokov, da je dost močna pumpa.
Lep pozdrav!
i7 2600k@4.8GHz - nV 760 - 850 EVO 250GB - 4TB FreeNAS
ASUS 1920x1080@144Hz

popster ::

odvisno kaj bi rad z prehodom dosegel..
če bi rad imel impresiven izgled potem verjetno Da.

tehnik66 ::

Za to kar si ti naštel boš v EK-ju porabil za 300EUR+.
Za ta denar bi si lahko kupil novo grafično(5850) ,prodal mugna ter 4850 in si npr. kupil nov hladilnik Xigmatek Thor's Hammer + dva dobra ventilatorja pa še mal bi ti ostal.

BALAST ::

Takole ti rečem iz lastnih izkušenj.

Prvič, ko greš v nakup vodnega hlajenja je res velik strošek (nad 250EUR).
So pa temperature najmanj 15°C hladnejše od originalnega hladilnika, če si pa izbral dobro pretočen radiator, hitro črpalko in pretočne vodne bloke se pozna še za 5-10°C manjšo temperaturo. na koncu je okoli 10°C hladnejši celo od najbolšega zračnega hladilnika, ki so pa tudi od 75EUR naprej.

Sam sem z relativno poceni kompletkom Innovatek hladil prvo C2D na 4Ghz, v Iddle 32, load 56, prešel na kvalitetnejše EK hlajenje, ki je v Iddle 29, load 48.
Povsod z ventilatorji na 800obr/min in je tišje, kot samo original CPU ventilator, ker imam radiator in ventilatorje znotraj ohišja. Ja, zelo se splača dat za prostornejše CoolerMaster/Antec/NZXT ohišje, kjer bo lahko radiator znotraj ohišja in pihal zrak NAVZVEN. 800 obr/min je resda slišno, ampak če pa dodaš na 240mm radiator 4 ventilatorje na 500obr/min na sistem push-pull, je pretok skorajda izenačen z 1000obr/min le da so tišji ventilatorji.

Pa še vsakič, ko boš nadgrajeval ostane 3/4 vodnega kompleta s teboj, samo dokupiš recimo vodni blok za CPU-GPU, kar si pa imel prej pa prodaš za polovično ceno. Innovatek mi tako zdaj hladi komplet AMD PhenomII na Iddle 48 Load 56 pri 3,8Ghz. Na 240mm hladilniku z dvema 700Rpm ventilatorjema, pa grafična ATI 5750 je v vodnem toku tudi hladnejša za 18°C pri igranju. Namesto prej 68°C zdaj 50°C, poleg procesorja je polno navita in dosega hitrost Ati 4870-Gtx 260 z 10.200 GPU 3DMARK Vantage točk, pred navitjem pa je imela samo 8.000.

Nekateri vodno hladijo že desetletja z minimalnimi dograjevanji, drugi se pa spet nočejo več ukvarjat z vodo, ampak gledajo samo na novejše komponente, ki so pe eni strani res zmogljivejše, ampak tudi dražje, kot navit sistem na vodnem hlajenju.
Iz te teze si upam trditi, da kdor je kupil vodno hlajenje bo kasneje nadgrajeval komponente sistema, kot tisti, ki nimajo vodnega hlajenja. Ali je to pol leta ali 4 leta je pa odvisno od namena uporabe.

zee ::

Približno dve leti sem uporabljal vodno hlajenje za hlajenje delovne postaje (2x Intel Xeon 5310...), ker regulacija ventilatorjev na matični plošči ni delovala. Sistem se je obnesel odlično in je deloval zelo dobro in zelo tiho (za odvajanje toplote sem uporabljal radiator s tremi 120 mm ventilatorji). Kasneje sem na podoben način hladil še eno drugo delovno postajo, kjer sem v hlajenje vključil še trde diske.

Težava pri hlajenju delovnih postaj z vodo je predvsem v tem, da potrebuješ zelo veliko ohišje (najbolje se je obnesel Coolermaster CosmoS). Drugi problem je, ko ti crkne matična plošča in je potrebno celotno hlajenje razdreti.

Sklep:
Za entuziaste, ki vedo, kaj hočejo z vodnim hlajenjem doseči, je to to. Za nedeljske računalničarje pa je zračno hlajenje dosti boljša izbira (manj dela + z novejšimi hladilniki in ventilatorji lahko dosežeš podobno tišino); delovno postajo iz podpisa tako trenutno hladi sedem tihih 120 mm ventilatorjev.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

BALAST ::

Drugi problem je, ko ti crkne matična plošča in je potrebno celotno hlajenje razdreti.


Če si splaniral res vse na minimalno dolžino cevi, kar je možno da boš imel problem pri razstavljanju matične. Drugače to sploh ni problem, če imaš vsaj 5cm daljše cevke. Odviješ vodne bloke dol, z elastiko privežež cevi z bloki na vrh ohišja in enostavno vzameš matično ven, enako z procesorjem, grafično....
Vodo hlajenje je res brezsmiselno podirat, ker te zamudi najmanj pol ure, da zopet doliješ in stestiraš, da res ne puščajo cevi in bloki preden zaženeš celoten sistem.

Je pa odločitev vedno na kupcu, saj zato pa je računalniška srenja tako založena z raznimi dodatki, ventilatorji, različnimi ohišji... da bi želel dat vsak posameznik računalniku nek specifičen izgled. ;)

zee ::

Pri meni so bile cevi že še dovolj dolge, problem je, da jih je bilo še pa še. Strežniška matična plošča pa tudi ni ravno poceni (~400 EUR).
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

TOP ::

Tako kot je nekdo že napisal,za nedeljskega uporabnika ni in če ne misliš nekaj delat pod ekstremno navitim procom tudi ne.Glede tišine se ne strinjam,da je vodno tišje,ker rabiš več ventov in tudi pupma odaja določen zvok.Spet pa odvisno za kaka ušesa.

popster ::

ravno je nec izdelal neko vodno hlajenje za nedeljske uporabnike:D

ModriN96 ::

Škoda dnarja za vodna hlajenja...kupš Mugen 2 pa maš use rešen ;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

VODNO HLAJENJE (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
27153833 (36943) Dr_M
»

Vodno hlajenje za Phenom II (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
6811278 (10394) Janac
»

Pomoč pri vodnem hlajenju - radiator

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
312905 (2614) TOP
»

Kje kupit stvari za vodno hlajenje?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
302654 (1904) Eddy
»

Hipoteza: "VODNO HLAJENJE" >>>>resnica čaka

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
252249 (1676) VASkO

Več podobnih tem