» »

ustanovitev s.p.-ja; stroški

ustanovitev s.p.-ja; stroški

pluto1457 ::

trenutno nezaposlen, na zavodu za zaposlovanje, pa sem pred iztekom denarnega nadomestila, pa sem pred težko odločitvijo. ali se kje zaposliti za 500-600eur, ali odpreti s.p. z pridobljeno subvencijo in imeti odprt s.p. eno leto kolikor zahteva zakon..po preteku 1 leta bi zaprosil za skrajšan delovni čas preko s.p.-ja na račun dojenčka ki ga imamo doma ( država krije 50%dajatev ); ali je bolje prej vzeti skrajšan delovni čas, a tedaj ne dobiš subvencije..

zanima me čimveč uporabnih informacij in če mogoče kdo ve koliko je trenutno stroškov mesečno za vse kar moraš plačati. dobrodošli vsi pozitivni komentarji:)

LP

Gost ::

Najprej se vprašaj, če imaš poslovne načrte in ideje za svoj posel. Če boš s.p. odpiral samo zaradi subvencije boš lahko v krepkem minusu:
- računovodstvo (odvisno od obsega, nekje od 50EUR dalje, povprečno 100EUR)
- poslovni bančni račun (10EUR/mesec)
- prispevki (minimalni so 280EUR/mesec)
- Davki se računajo od dobička po dohodninski lestvici (progresivna obdavčitev) enkrat letno kot dohodnina ter vsak mesec kot akontacije davka od dobička prejšnjega leta (prvo leto se s tem ne sekiraj potem pa se pomeni z računovodjo, kaj to pomeni zate).

Prednosti:
- vse stroške povezane s poslom lahko pišeš na s.p. in si tako nižaš davke

Furbo ::

Subvencija pokrije samo stroške prispevkov, pa še tiste bolj tako-tako. Pa včasih je še narejena tako, da se ti plačevanje teh prispevkov povrne šele po enem letu, vmes se moraš pa kar lepo sam financirati.

Pa še to, subvencija ti gre kar lepo v dobiček, če imaš stroške je to o.k., sicer se boš pa zbudil s kahlo na glavi.

Če nimaš zagotovljenega dela, nikar ne odpiraj s.p.

Subvencije si ljudje predstavljajo kot nekakšen zastonj denar od države, temu ni tako.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

fosil ::

Zdi se mi, da moraš za subvencijo imet s.p. odprt dve leti.
Vsaj do prek kratkim je bilo tako.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

IceIceBaby ::

Ja, dobiš 4500EUR pa 2 leti moraš imeti odprt s.p. To pomeni, da subvencija ne pokrije niti vseh stroškov.

Je pa vseeno dobra zadeva. 4500EUR je vseeno kar nekaj denarja. Če imaš pametno idejo lahko subvencija kar konkretno pomaga na začetku.

Okapi ::

Kot pravi Furbo, če ne misliš nič delati, je precej nesmiselno odpirati s.p. Imel boš samo nekaj dodatnih stroškov, korist (v primerjavi s tem, da si brezposeln in zavarovan kot občan) bo pa samo v tem, da ti bo tekla delovna doba.

Drugače so pa stroški nekaj manjši, kot pravi gost. Poslovni račun pri NLB je recimo dobrih 5 evrov na mesec. Računovodski stroški so lahko tudi manjši, če posluješ z minimalnim številom izdanih in prejetih računov. Subvencija se sicer res šteje kot prihodek, ampak se izniči s prispevki, tako da boš na nuli in ne bo od tega nobenega davka ali dohodnine.

O.

pluto1457 ::

subvencija je 4500 eur za dobo enega leta. preverjeno. seveda imam idejo, ne bi ga odpiral samo zaradi fensi/šmensi...vprašanje je pa kako bi se izteklo..oziroma koliko si upaš raskirat. jasno mi je za prvo leto pr davkih pa to..samo zanima me potem za dalje, če naprimer nimaš veliko prometa, veliko izstavljenih računov...kaj to prinese pri dohodnini za naslednje leto..

ajde LP

IceIceBaby ::

subvencija je 4500 eur za dobo enega leta. preverjeno.


Lani je bilo za 2 leti. Letos bo verjetno enako.

samo zanima me potem za dalje, če naprimer nimaš veliko prometa, veliko izstavljenih računov...kaj to prinese pri dohodnini za naslednje leto..


Če nimaš veliko dobička ne pomeni nič. Ves dobiček se pri s.p. obdavči po dohodninski lestvici. Če dobička ni veliko ne boš plačal veliko davka. Promet nima veze z dohodnino. Važen je čisti dobiček.

Preden začneš se vprašaj, če je poslovni model res dober. Če že zdaj razmišljal o tem, da ne bo veliko računov je verjetno nekaj narobe.

Vikking ::

Če nimaš veliko dobička ne pomeni nič. Ves dobiček se pri s.p. obdavči po dohodninski lestvici. Če dobička ni veliko ne boš plačal veliko davka. Promet nima veze z dohodnino. Važen je čisti dobiček.

In če imaš kar nekaj dobička, ga nižaš z različnimi stroški. Da imaš potem pozitivno nulo. Recimo: nakup materiala, osnovnih sredstev, potni stroški.. vse kar lahko povežeš z dejavnsostjo podjetja.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Internetni zaslužek in davki (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9223865 (14472) St235
»

informacije glede ustanovitve podjetja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10619332 (16869) wind
»

[Paypal] Davki

Oddelek: Loža
337988 (6120) Invictus
»

Ali se mi splača ustanovit s.p.? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6112901 (10856) IceIceBaby

Več podobnih tem