Forum » Omrežja in internet » SPF zapis(pravilna konfiguracija)
SPF zapis(pravilna konfiguracija)
levaky ::
LP!
Že nekaj časa se mi dogaja, da maili iz mojega portala pri googlu in še nekaterih drugih ponudnikih pristanejo v SPAM folderju. Pomagal naj bi SPF zapis v DNS strežniku. Ker pa sem dokaj nov v tem, bi vas povprašal za nasvet.
Recimo, da je portal na domeni portal.com, strežnik pa ima ime en.streznik.com.
Portal pošilja mail(From) kot portal@portal.com.
Zapisi v mail logu zgledajo takole:
Kje moram sedaj nastaviti SPF record? V zonu za portal.com ali za en.streznik.com?
Kako mora zgledati SPF zapis? Trenutno imam v zonu portal.com zapis "v=spf1 a mx ip4:IPSTREZNIKA ~all". Ali je to pravilno?
Ali moram v zone za en.streznik.com dodati še "v=spf1 a:portal.com MX ~all"?
Najlepša hvala za pomoč, Matej
Že nekaj časa se mi dogaja, da maili iz mojega portala pri googlu in še nekaterih drugih ponudnikih pristanejo v SPAM folderju. Pomagal naj bi SPF zapis v DNS strežniku. Ker pa sem dokaj nov v tem, bi vas povprašal za nasvet.
Recimo, da je portal na domeni portal.com, strežnik pa ima ime en.streznik.com.
Portal pošilja mail(From) kot portal@portal.com.
Zapisi v mail logu zgledajo takole:
Apr 9 12:30:20 en.streznik postfix/qmgr[20388]: D96CE7B47: from=<webportal@en.streznik.com>, size=1838, nrcpt=1 (queue active)
Kje moram sedaj nastaviti SPF record? V zonu za portal.com ali za en.streznik.com?
Kako mora zgledati SPF zapis? Trenutno imam v zonu portal.com zapis "v=spf1 a mx ip4:IPSTREZNIKA ~all". Ali je to pravilno?
Ali moram v zone za en.streznik.com dodati še "v=spf1 a:portal.com MX ~all"?
Najlepša hvala za pomoč, Matej
Bakunin ::
Hja to je zanimivo...
V logih piše webportal@en.streznik.com, ampak From v headerju je pa portal@portal.com.
Return-Path v headerjih je pa webportal@en.streznik.com
Matej
V logih piše webportal@en.streznik.com, ampak From v headerju je pa portal@portal.com.
Return-Path v headerjih je pa webportal@en.streznik.com
Matej
jkreuztzfeld ::
Če sem te prav razumel, potem moraš v zono portal.com zapisati približno takole:
v=spf1 ip4:19.20.21.22 mx a:en.streznik.com ~all
Vsekakor predlagam kak SPF generator...
v=spf1 ip4:19.20.21.22 mx a:en.streznik.com ~all
Vsekakor predlagam kak SPF generator...
--
Great minds run in great circles.
Great minds run in great circles.
Bakunin ::
uredi tako, da bo posiljatelj enak v "envelope" ter v "glavi" sporocila. (php mail (-f $sender,...)_
Ok, sedaj portal namesto preko mail funkcije pošilja preko smtpja in so headerji vredu.
Matej
Apr 9 12:30:20 en.streznik postfix/qmgr[20388]: D96CE7B47: from=<portal@portal.com>, size=1838, nrcpt=1 (queue active)
Matej
Zgodovina sprememb…
- spremenil: levaky ()
Ok, kolikor sem pogledal tele wizarde, sem sedaj na:
v=spf1 ip4:10.10.10.10 mx a:en.server.com ~all
Kolikor sem gledal, lahko namesto 'ip4' dam tudi 'a':
v=spf1 a mx a:en.server.com ~all
ker portal.com itaq resolva na ip 10.10.10.10, ampak z IP4 je potrebno eno DNS povpraševanje manj in je verjetno tako bolj optimalno.
Svetujejo pa tudi, da v zono od en.server.com vnesem
v=spf1 a -all
bo to pravilno?
v=spf1 ip4:10.10.10.10 mx a:en.server.com ~all
Kolikor sem gledal, lahko namesto 'ip4' dam tudi 'a':
v=spf1 a mx a:en.server.com ~all
ker portal.com itaq resolva na ip 10.10.10.10, ampak z IP4 je potrebno eno DNS povpraševanje manj in je verjetno tako bolj optimalno.
Svetujejo pa tudi, da v zono od en.server.com vnesem
v=spf1 a -all
bo to pravilno?
680x0 ::
SPF zapis žal ne pomaga vedno. Zadnje čase veliko uporabnikov opaža, da jim Gmail v SPAM meče tudi mejle poslane z Google Apps domen, v katerih je SPF=Pass. Pa ne gre za domene s kako črno preteklostjo, pretok pošte pa je relativno nizek.
Maximus ::
Lahko daš zapis tudi tako: "v=spf1 ip4:19.20.21.22 -all"
Ta spf dodaj za obe domeni (portal.com in en.portal.com). Sicer pa prejemnik pregleduje FROM (portal.com) ter IP iz katerega je bil mail poslan.
Ta spf dodaj za obe domeni (portal.com in en.portal.com). Sicer pa prejemnik pregleduje FROM (portal.com) ter IP iz katerega je bil mail poslan.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vnos SPF zapisaOddelek: Omrežja in internet | 768 (677) | neskoncno |
» | [Google] emailOddelek: Omrežja in internet | 1334 (1130) | blue |
» | E-poštno zazna kot neželenoOddelek: Omrežja in internet | 1038 (863) | NoName |
» | Pošta z mojega e-naslova v spamOddelek: Omrežja in internet | 1967 (1582) | francy |
» | [Ubuntu server] mail poslan iz serverja zazna kot vsiljeno pošto (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 9088 (8058) | shorvat |