» »

rastlinjak

rastlinjak

Avenger ::

Za gojenje paradižnika je v teh krajih rastlinjak nuja - enega sicer že imamo, plastičnega, ampak smo se letos odločil posadit več paradižnika različnih sort in nočem da so skupaj, poleg tega upam letos rešit težavo s kapljanjem kondenza po listih... tako da bi naredil še enega, ampak drugačnega, ne da plastičen ni dober - je pa kar veliko muke s sestavljanjem, pa tud zastonj ni.

Sem videl pri enemu tak simpl funkcionalen rastlinjak, ukrivljene kovinske cevi so bile (verjetno) zapičene v zemljo, na vrhu pa so bile z objemkami povezane z ravno vzdolžno cevjo, skratka ena cev na eni strani, gornja cev pravokotno na stranske cevi, cev na drugi strani, z enega konca zgleda nekako tkole /°\.

Torej, a kdo ve, kje se dobijo ukrivljene jeklene cevi, radija okoli 2 metra in premera 20-30mm?
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Tarzan ::

Verjetno misiš dolžino 2 metra? Enako zadevo sem skupaj dajal jaz. Po mojem, da če vzameš kake cevi za ograjo bi znalo biti ok, drugače pa se te zadeve prodajajo na metre v vseh mogočih dimenzijah. Sam sem uporabil cevi, ki so neuporabljene že dolgo delale samo napoto. Mislim, da je šlo za prastare cevi centralnega ogrevanja. Precej predimenzionirane. :)

Avenger ::

cevi za ograjo? Mogoče že, ampak jaz bi rad okrogle, ukrivljene in pravih dimenzij - relativno lahke - vem kolk stane železo :) V raznih železninah imajo samo ravne cevi.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Pyr0Beast ::

Plastika je tako. Da četudi je UV odporna po dveh ali treh letih rata zelo motna (mat) ter krhka.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Fave ::

Jaz sem napravil tak rastlinjak iz PN cevi 16. To so cevi za nadometno električno inštalacijo. Tisto prečno sem pripel s PVC vezicami. Zadeva je funkcionirala 100%.
My mind's a hyper tool that fixes everything.

Vikking ::

Avenger, kupi železne palice, ki se uporabljajo za armirat beton, pri daljši dolžini jih ne bo problem sao ukrviti. Lahko jih variš, jih pa ne bi direktno zapiknil v zemljo. Je bolj pametno zabiti daljšo votlo cev v zemljo ter v to vtakniti železo ter ga privariti na to cev. Lahko jo tudi sidriraš v beton zabetoniraš). Na železo lahko privariš nastavke za privijačit deske, s katerimi še lepše napneš folijo vzdolžno tunela.

Lahko pa narediš tudi iz plastike. Kupi alkatenko, kjer dobiš tudi razne prikljčke za podaljševati, vezati kakšno kovinsko cev gor, da se lepo ukrivljat...

Lahko uprabištudji aluminijaste profile, ki jih sicer ne kriviš, a jih sestaviš v obliki hiške.

recimo:

rastlinjak



A za paradižnik, če res ne gre za veliko količino, je povsem dovolj streha, in za paradižnik veliko boljše če ima samo streho, da ga poleti ne ožge.

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: WarpedGone ()

Avenger ::

Ni dovolj streha, ker se lahko tista bolezen razvije že v eni kapljici vode na listu rastline - sem se tole lansko leto naučil, pa guglal sem precej. Mora bit res dobro zaščiten pred dežjem, zalivat se ne sme po listih, pa zarad kondenza mora bit rastlinjak zelo zračen.

Palice za armiranje betona so težke in razmerje teža/rigidnost je zelo neugodno v primerjavi s cevmi... poleg tega je tu spet varjenje, ki zakomplicira stvar. To kar sem pa videl na lastne oči je pa simpl k pasulj. Mogoče ni bilo zapičeno v zemljo, najbrž tud jaz ne bom, ampak vse privijačeno...

Fave: a ni blo to mal švoh? Kakšne so bile pa mere? Dolžina palice, dolžina med dvema palicama, dolžina med obema zapičenima koncema ene palice, dolžina prečne palice? Pa kako si pritrdil folijo? Si ne predstavljam, da bi jo lahko blazno napel, glede na tele cevke...
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Fave ::

Ko vse skupaj povežeš, postane presenetljivo stabilno. Čez ni bila napeta folija, ampak kovertan. Sfiksiral sem ga z ušpičenimi količki.

Palice imajo dolžino 3m. Če se prav spomnim jih nisem nič krajšal. Samo na eni strani žapičiš v zemljo, ukriviš, nato pa še drug konec v zemljo.

Za eno bolezen na paradižniku so pri nas doma uporabili kanto za zalivanje "špricunco" in vanjo nalili vodo ter noter zmešali en navaden jogurt. Sliši se smešno, ampak če nebi videl nebi verjel kako je pomagalo.

Aja še to. Če misliš delati dalje od 3m lahko kupiš tudi spojke za te cevi. Za fiksiranje levo-desno, sem jaz zabil kol na sredino gredice in od tam napel vrvico na vsak konec. Kot sem rekel, stvar se je izkazala za odlično. Sam material pa je drobiž.

Notri je bila naflancana solata v mojem primeru.
My mind's a hyper tool that fixes everything.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Fave ()

Tarzan ::

Fiksiraj zadevo kakih 20, 30 centimetrov od tal. Celotno kostrukcijo, tako da od spodaj še vedno lahko zrak nemoteno kroži. V zamljo vkoplješ betonske cevi premera cca. 20 centimetrov in notri zasidraš konstrukcijo. Ta način se je pri nas še najbolje obnesel. Poleg tega lahko zalivaš tudi od zunaj in ti ni treba laziti v šotor.

Ealbert ::

Pozdravljen!

Poskusi na tej strani :

Rastlinjaki

Se da dobiti kar iščeš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ealbert ()

tsh2 ::

I zakaj pa ne zbiješ ogrodje iz lesenih tramov ali celo palic ki jih greš nasekat v gozd (ceneje) in povrh z risalnimi žebljički nabiješ polivinil? :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Plastične cevi za postavitev tunela za zaščito pridelkov

Oddelek: Loža
239693 (8002) motoVILkA
»

rastlinjak - kaj in kje kupit?

Oddelek: Loža
1513741 (13069) kumer
»

Obremenitev

Oddelek: Loža
102014 (1597) fikus_
»

Izdelava rastlinjaka

Oddelek: Loža
2116460 (15527) Doman

Več podobnih tem