» »

Neslišen računalnik, kaj dati okrog drobovja?

Neslišen računalnik, kaj dati okrog drobovja?

RedDrake ::

Torej, ker mi je v službi začelo dovolj presedati da mi računalnik deluje nekje na nivoju reaktivca med vzletanjem, sem izposloval novo mašino.
Ker sem slučajno jaz tisti ki bi naj bil IT v firmi, imam proste roke pri izbiri, budget je pa 500EUR (in to je dejanski budget, 505 EUR bi morda še šlo 510 100% ne!).
Moji pogoji bi pa bili:
- popolnoma neslišno (po možnosti brez enega samega ventilatorja, čeprav za ta denar malo dvomim v to)
- future proof (DDR3 - AM3/LGA1156)
- čimmanjša poraba
- "moč" ni bistvena, poganjal bom svoj custom linux, kjer programiram v C-ju
- 2 x DVI izhod

Torej kake ideje?
Osnovno sem razmišljal o AMD recimo x2 240 kakšni 785G plošči z integrirano grafiko in dodatno pasivno HD4350 (ali kaj podobnega - da dobim še drugi DVI izhod) in seveda 2 x 2GB spomina. To pobere cca 280-290 EUR iz budgeta.
To NI zacementirano, če imate boljše (cenejše) ideje - na dan z njimi!

Sedaj pa pride zame največji problem in sicer najti tišje/neslišne naslednje stvari:
- napajalnik
- ohišje
- CPU cooler (pasivni po možnosti)

LP,
B'
  • spremenil: RedDrake ()

popster ::

prenosniki so precej tihe mašine in v večini primerov je to dovolj

Kar se tiče neslišnih varjant se da marsikaj kupit pasivnega (poglej po po bolhi -pasivno hlajenje)


Sicer pa je tu en uredu tutorial na to temo

Drugače pa ostane še da neseš v drug prostor kompjuter (lahko ti uredim tak debel plašč -to sem mislil enkrat sprobat)

Ali pa čisto ekspirimentalno in verjetno noro tiho:
submerged pc (potopljen pc!)

axee ::

Vedno je bolje, da uporabljaš 2 400RPM ventilatorja kot enega 800RPM ki dela za oba.

Ok najprej disk; definitivno Samsung HD502HI. Tišje ne gre (tudi 2.5" diski) razen SSD. Pa vrjemi da ga ne boš slišal zlepa. To je EDINA opcija.
CPU cooler: Scythe Ninja 2, Thermalright HR-01+, CM Z600. To so EDINI pravi pasivni hladilniki (edini z res velikimi razmaki med režami). HR-01+ best od teh treh, mislim za cca 50EUR. Prolimatech Megahalems jih dohiti šele tam pri 800RPM (približek). Katerikoli od omenjenih je dovolj, vzami po izbiri.
Ohišje: Antec SOLO. Popolen za tvoje potrebe. So še druge možnosti ampak ta izstopa z fenomenalnim montiranjem diskov, pa še izredno zaprt je.
Napajalnik: Enermax Modu82+ ali Pro82+, 425W. Sistem nebo prišel čez 120W, zato se ventilator ne bo nikoli vrtel čez 450RPM. Ostale "silent" variante se začnejo pri 900RPM+.
Grafična kartica po izbiri, sam imam enake potrebe, zato uporabljam HD 4670 (2xDVI), hladim z Arctic Cooling Accelero S1, skupaj cca 75EUR. Hkrati ne boš mogel uporabljati intergrirane in dodatne grafične.
Končna konfiguracija: Uporabiš Antec Solo, luknjo zadnjega ventilatorja ZAPREŠ. Na hladilnik daš nek izredno počasen ventilator, popolen bo Scythe Slipstream 500RPM. Hladilnik naj bo usmerjen proti napajalniku.

Torej nakoncu dobiš sistem z dvema kvalitetnima ventilatorjema, celoten odvod vročega zraka poganja napajalnik. Ker je zadnja luknja zaprta vleče zrak čez celo ohišje in čez disk.

To je preverjen in zanesljiv recept. Ker si navajen računalnika "reaktivca" celo pretiravaš z "tihim" sistemom. Tiho ni več to kar je bilo. Za neslišnost ne potrebuješ sistema brez ventilatorjev, temveč sistem z pravilno izbiro hladilnikov in ventilatorjev. Sistem, ki sem ga opisal nebo nikoli slišen podnevi. Če si zamislim neko delovno mesto je zgornji sistem totalen overkill, to jezasnovano za PC ob spanju :) Ampak seveda najbolje čimbolj stišati, ker se potem razvadiš in vedno hočeš bolj. Za predstavo: prenosniki, ki smo jih navajeni ti bodo neprimerjlivo glasnejši in moteč. WD Mybook disk bo sedaj reaktivec med vzletom. Pomisli če res potrebuješ tako tišino. Jaz bolj predvidevam da bi neka osnovna tiha konfiguracija bila dovolj zate. Ljudje so večinoma navajeni starih P4 ropotulj in si ne predstavljajo imeti računalnika z 4 ventilatorji, ki ga podnevi ne slišiš.

Vzami seveda procesor do maximalno cca 90W TDP, recimo i5 650 bi bil super.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: axee ()

klinker ::

Gigabyte GA-H55M-S2H 87,44EUR
Intel(R) Pentium(R) Dual-Core G6950 86,09EUR
Scythe Ninja 2 Rev.B 37,20 EUR gaming-shop.si
Mushkin PC3-12800 "Extreme" KIT 2048 MB 53,81EUR
Sapphire Radeon HD 5450 "Silent" 48,43EUR
Samsung HD502HJ "Spinpoint(R) F3" 49,93EUR (ga imam in je dovolj tih...une green serje so pa opazno pocasnejse)
DVD Samsung SH-S223C 22,87EUR
Enermax ECO80+ 350W 56.40 EUR dinokomp.si
Cooler Master Centurion 534 49,84EUR

Skupaj: 492.01eur pri AGT.si,razen komponent z linki

RedDrake ::

popster, hvala za bolj odpuljene ideje, ampak tole je za v pisarno, tako da več ali manj odpade.

@axee: še dobro da si opazil da int + zunanja grafika ne bo delovala - it slipped my mind!

Drugače pa trenutni reaktivec je intel D805 sparjen z GF7600. Poleg tega je še nek absurdno glasen ventilator v napajalniku. Po mojem bo verjetno praktično karkoli boljše od trenutne situacije, tudi kak že sestavljen PC za 250EUR, ampak če že imam budget, potem sem pripravljen kupiti malce bolj kvalitetne komponente.

Glede na to da mi oba priporočata tele Enermax napajalnike bomo verjetno to naročili, me pa zanima če to dobavlja še kdo drug poleg Dinokomp? Izgleda rahlo sumljiva firma. Sicer lahko naročimo tudi iz tujine, načeloma ni problem, samo da bo garancija in ostalo kar sodi zraven.

Klinker, zanimiva konfiguracija - si nisem mislil da se da LGA1156 sestavit za tak denar, ampak glede na to da ne potrebujem ravno neke močne zverine se bom verjetno odločil za AMDjčka, ker bo potem še ravno dovolj za dodatnih 2GB spomina, ki mi pride bolj prav kot procesna moč.

Zaenkrat hvala za ideje (predvsem glede pasivnih heatsinkov in ohišij)!

LP,
B'

Nwanko ::

Dinokomp firma ni nič sumljiva,sem vzel cel računalnik pa še marsikaj polek. Po mojem trenutno najboljša ponudba daleč naaokol,hitra dostava,brez komplikacij. Garancija tako kot pri vseh ostalih firmah. Ti povem iz izkušenj.

Meizu ::

Oh ja, no, za Linux gonit pa vseeno ne bi ATIja kupoval zaradi splošno znanih problematik z driverji na Linuxu ipd.

Z nVidio si prišparaš nekaj dela, to je sigurno. Dobiš rabljeno 9600GT pasivno (al pa že 9500GT) in si zmagal.

axee ::

@RedDrake:

Konfiguracija, ki sem jo zgoraj napisal je totalen overkill zate. Mislim da bo zate dovolj, da vzameš pasivno grafično, intel stock hladilnik lahko obdržiš, vzameš malce bolj zaprto ohišje in uporabljaš čim manj ventilatorjev.

Meizu ::

Nwanko je izjavil:

Dinokomp firma ni nič sumljiva,sem vzel cel računalnik pa še marsikaj polek. Po mojem trenutno najboljša ponudba daleč naaokol,hitra dostava,brez komplikacij. Garancija tako kot pri vseh ostalih firmah. Ti povem iz izkušenj.


Odkar je Dinokomp (aka elektronika) prešaltal iz s.p na d.o.o se da tudi marsikje drugje dobit enake ali celo nižje cene. Plus dejansko dinokomp je ena tistih prodajaln, ki ti postreže z medom, samo da kupiš. Ko je pa potrebno se dogovarjat za garancijo ali odkup opreme, storitev, ki jo tako na veliko v headerju promovirajo, je pa druga zgodba. Pri njih sem že enkrat kupil procesor in GPU, ampak prvič in zadnjič.

Icematxyz ::

Kaj pa kakšna mini-itx platforma?

Atom, Ion, SSD...

Zgodovina sprememb…

s51as ::

Poglej tudi ohišje Cooler master Silio, ima penaste obloge proti hrupu in je zelo zaprt. Vgrajeni ventilatorji so neslišni pa še neke gumaste podstavke ima za napajalnik. Cena je tudi ugodna, 65EUR na enaa
It's just me myself and I

WamPIRe- ::

Če vzameš matično z vgrajeno grafiko, že ta podpira 2 izhoda ... recimo ASUS M4A785T-M AM3/PCIE/V512/S/R/HT5200

Seveda.. jasno je, da današnji računalniki (ventilatorji) so veliko tišji od tistih v starejših mašinah, ker se tudi komponente večinoma manj grejejo (sploh bolj vstopni modeli).
Pravtako se splača razmislit o kakšnem nettopu kot je predlagal Icematxyz.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tih računalnik za 900 EUR

Oddelek: Kaj kupiti
456854 (5549) gregor
»

Nakup tihe mrcine (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
819088 (6270) Sylar007
»

Nova "mašinca" :P (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
10213021 (10874) IvoJan
»

Silent gaming PC do 1500€ (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
657649 (5733) axee
»

Kater hladilnik za socket 775

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
211850 (1496) axee

Več podobnih tem