» »

pomoč - ojačevalec

pomoč - ojačevalec

maki007 ::

pozdravljeni,
Spet rabim malo vaše strokovne pomoči :)
Imam ojačevalec Pioneer A-401 (katerega sem kupil preko oglasnika).
Na ojačevalcu so samo podatki:
50/60Hz 550W

speaker inpedence:
A,B - 4ohm~16ohm/speaker
A+B - 8ohm~32ohm/speaker

impedane de haut - parleurs
A,B - 4ohm~16ohm/haut parleur
A+B - 8ohm~32ohm/haut parleur

Glede teh podatkov nimam pojma, kar pomeni da sem velik laik, zato vas NAPROŠAM, da mi kdo razloži o teh podatkih, kake zvočnike bi rabil zraven, kako se priklopijo zvočniki na izhodih A,B,levo,desno in kok je dejanska moč ojačevalca.

hvala in lep pozdrav!

maki007 ::

a mi lahka kdo da kaj podatkov, ker bi jih res rabil in nimam pojma o teh zadevah. Nekak je potrebno začet, zato prosim za informacije.

lp

dajoker ::

Vsak kanal (A/B) ima lahko impedanco med 4 in 16ohm, če narediš bridge (mono) od 8 do 32ohm. Podatek 550w velja za A+B 8ohm. Priključi 2 zvočnika, vsak 4ohm za najboljši izkoristek ojačevalca. Če se motim, naj me kdo popravi.
"Hacker" is a term of honour and respect. It is a term that describes
a skill, not an activity. K. Mitnick

moroboshi ::

Pač en par zvočnikov priklopi na A, enga na levo in enga na desno in to je to.

chittax ::

http://t-class.niceboard.net/gainclone-...
na tej strani, sicer v italijanščini omenja moč 100 W na kanal pri 4 ohmskih zvočnikih in 75 W na kanal pri 8 ohmskih zvočnikih. Priklopi, kot je napisal moroboshi, pa da ne bi slučajno delal mono bribge-a.
lp

maki007 ::

hvala za odgovore :)

Prosil bi pa še vas, če mi lahka kdo predlaga kake zvočnike je pametno priklopit na omenjeni ojačevalec, saj mam trenutno stare zvočnike za katere nevem nobenih podatkov in bi nabavil take kateri bi ustrezali karakteristikam ojačevalca.

lp

zavajon ::

Tukaj piše, da zmore ta ojačevalec 2 x 90W pri 8 Ohm. Če torej priklopiš 8 ohmske zvočnike, naj bi bili deklarirani vsaj za tako moč. Pri 4 Ohm je moč nekoliko večja, a ne 2x. Recimo nekje 120W. Resda so te številke precej nižje od tistih, katere si ti navajal, a najbrž je to RMS moč, tista tvoja pa "akustična" (pa ne bi zdaj o tem). Vsekakor je 90W RMS po kanalu dovolj, da zbudiš cel blok >:D.
Če boš priklopil stare zvočnike, za katere nimaš nobenih podatkov, pazi, da ne nabiješ do fula. Poslušaj najprej potiho in nato počasi večaj glasnost. Če začnejo zvočniki hreščati, si šel preko meje. A skurijo se ne tako hitro. Če pa boš kupoval nove zvočnike, imajo dandanes skoraj vsi impedanco 4-8 Ohm, na kaj drugega boš težko naletel. Če kupiš 8 ohmske, naj imajo deklarirano moč od 120W. Vsekakor ni treba kupit 500W. Če pa kupiš 4 ohmske, naj bodo vsaj 200W. Ker najbrž glede na tvoje vprašanje nisi neki hi-fi manijak, izberi pač take, ki ustrezajo tvoji denarnici. Običajno je najbolje kupiti stare, ker zvočniki se ne kvarijo kot ostala oprema, pa tudi kvaliteta se s časom ni občutno izboljšala. Seveda je pri teh rečeh treba upoštevati cenovni rang. Sam imam zvočnike stare dobrih 25 let, pa še čisto dobro delajo. Pred kratkim sem si celo sposodil ene vredne 100€ po komadu, a me niso prav nič impresionirali in se nisem odločil za upgrade.

Pa pazi, da jih priklopiš enako, torej pri obeh isto barvo žice na isto barvo priključka, sicer bodo v protifazi in ne boš slišal basov.

zavajon ::

Se popravljam:
500W, kot piše na ojačevalcu, je najbrž skupna poraba ojačevalca. Glede na to, da imajo ojačevalci izkoristek nekje 50% (odvisno od klase, boljši običajno manj, slabši pa več), verjetno drži, da zmore nekje do 120W po kanalu.

maki007 ::

glede na navedene podatke predvidevam oz. kolikor razumem bi pol šli na tale ojačevalec zvočniki (našel dva oglasa na bolhi) link:
1. http://www.bolha.com/oglas383896110/zvo...

2. http://www.bolha.com/oglas383893710/zvo...

Tako da vas zdaj naprošam, da mi poveste kateri zvočniki so boljši glede na ojačevalec oz. če prav razmišljam glede tega in katera je boljša kvaliteta zvočnikov nasploh.

Upam da nisem spet brsnil v temo 8-)

lp

gt55gre ::

Za jamote bo verjetno ojačevalec prešvoh kupi zvočnike kateri se tudi tukaj oglašujejo in so znižani iz 178 eur na 89 eur . Sam sem jih kupil in lahko povem da so zame špica iamjo mehak bas in zelo podroben zvok. Z njimi sem zelo zadovoljen pa ne delam reklame. http://www.bestshop.si/izdelek/2725

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gt55gre ()

maki007 ::

Zakaj bi bil omenjeni ojačevalec prešvoh za zvočnike JAMO D165, saj glede na to da po podatkih zavojon-a bi naj nabavil 8 ohmske zvočnike moči nekaj čez 120W, pri 4 ohmskih pa tam 200W. Podatki od JAMOta so naslednji:
Basse : 205mm
Médium : 127mm
Aigu : 57mm
Puissance : 100W (165W cr?te)
Sensibilité : 94 dB/1W/1m
Bande passante : 55 - 20 000 Hz
Impédance : 4-8 ohms

Glede na to da majo 100 RMS in peak moči 165, a pol neb dobro špilali z omenjenim ojačevalcem kateri bi naj zmogel 90 RMS-ja.

No počas se učim in upam, da kdaj postanem strokovnjak na tem področju :)

gt55gre ::

Nevem ampak nekaj mi pravi ,da so to preveliki zvočniki , Jamota bi mogoče še potegnu, prvega pa zagotovo ne. Sklepam ,na mere ojačevalnika. Sicer pa 90 rms zagotovo nima , to tovarne samo napišejo ,da je več za vidt. Da ne bom zavajal sam nisem nek poznavalec , zato naj še drugi kaj povejo. 2* 20 cm membrana je pomoje že kar velik zalogaj. Kot pravim prav lahko da se motim , in lahko tudi ,da bodo JAmoti špilal brez problema .

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gt55gre ()

maki007 ::

gt55gre hvala ti za pomoč, bi pa res prosil še koga da mi posreduje podatke za te Jama zvočnike, ker sem se zmenil za jutri da jih grem pogledat in mogoče kar kupim.

Prosim za čimprejšnjo pomoč.

lp

gt55gre ::

maki007 najbolši bo če vzameš ojačevalec s seboj in ga priklopiš na zvočnike.;)

chittax ::

Na nemškem linku zgoraj je navedena sinusna moč 90 W kar še zdaleč ni RMS btw.
Mislim pa, da tudi če ima 75 W lahko gor obesiš 100 W zvočnike pa bo kar dobro "sekalo".
Seveda to govorim o RMS moči.

gt55gre ::

maki007 , si kupil zvočnike ,kako igrajo? ,

vlado1 ::

v tem primeru (maki007 )imajo jamoti lepši sound kot skytec pa še cena se mi zdi ugodna skytec so bolj za žurke pa nabijanje jamoti pa bolj za normalno poslušanje zvočnike pa lahk zakuriš obojne če teraš na ful saj potem feršt dela v "clipingu"in takrat membrana "ponori",če boš pa teral nekje do polovice pa ne boš zakuril nobenih
lp
KOLKO GNARA TOLKO MUZIKE

mayhem ::

Glede zvočnikov za domačo rabo definitivno JAMO ali pa BOSE vendar na ta oječevalec,ki je starejši ni za komplicirati gled zvočnikov in samih karakteristikah.


Tvoj oječevalec ima naslednje specifikacije na 550W kar pozabi:))

Izhodna moč: 2 x 75W / 8 Ohm
Selector: OFF, A, B, A + B (A, B, 4-16 Ohm, + B 8-32 Ohm)
Teža: 7,8 kg.

Tako,da tukaj nabavi 100W zvočnike več kot dovolj.............raje malo več, kot manj za zvočnike in 8 Ohm.
Lep pozdrav.....

papasmrk ::

Jaz imam med drugimi tudi tele Pioneerjeve in špilajo čist super na Pioneerjevem ojačevalcu VSX-919. Mislim da se nebi zajebal...

http://www.mimovrste.com/artikel/121001...

maki007 ::

Evo, sem nabavil zvočnike JAMO D165 lepo igrajo :), tam do polovice glasnosti ojačevalca, potem pa se začne slišati zraven glasbe hreščanje.
A to pomeni, da je ojačevalec vseen premočen, ali kot sem slišal da ojačevalci lepo špilajo, ko ga naviješ do polovice moči, ko pa greš čez pa se sliši kot da če so zvočniki prešvoh.

lp

vlado1 ::

tukaj začne ojačevalec delat v "klipu" ali pa ti predojačevalec "fercera" ker maš premočan vhodni signal
KOLKO GNARA TOLKO MUZIKE

mayhem ::

papasmrk je izjavil:

Jaz imam med drugimi tudi tele Pioneerjeve in špilajo čist super na Pioneerjevem ojačevalcu VSX-919. Mislim da se nebi zajebal...

http://www.mimovrste.com/artikel/121001...


Dobro bo za kar rabiš:D
Lep pozdrav.....

Primoz16 ::

Pozdravljeni,

Če se pri vas kdo bolj spozna na sheme in izdelavo ojačevalnikov bi vprašal, če ima ko izkušnje z ojačevalnikom LM3886 ali na povezavi
Po tej shemi sem izelal 4 ojačevalnike in jim seveda za večjo moč spojil vhode skupaj in na koncu izhoe skupaj. sedaj mi pa to sploh nič ne naredi ko jih priklopim na štrom. Pomoč?

Ko bi vsaj kaj počlo, da bi vedli, da smo zasrali. ;)

lp.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ozvočenje?

Oddelek: Zvok in slika
475872 (4120) Primož12
»

vprašanje glede impedance zvočnikov in ojačevalca

Oddelek: Zvok in slika
153151 (2860) sandivlasic
»

impedanca zvočnikov

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
175785 (5339) Mr.Nice
»

wufer za v sobo

Oddelek: Loža
262637 (2207) koyotee
»

kaj se zgodi...

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
222429 (1931) DimmniBurek

Več podobnih tem