» »

Utišanje in hkratno hlajenje mojega diska

Utišanje in hkratno hlajenje mojega diska

Skatey ::

Torej, ker sem sedaj med počitnicami, zvečer oz. ponoči veliko preživel na rač., sem opazil tudi to da je moj disk zelo glasen, ta disk sliši na ime IBM 40gb Deskstar različica. Kdor ga ima verjetno ve da je glasen, ter proizvaja tudi neke piskajoče zvoke. Tako sem se odločil da bom svoj disk ˝sendvičiral¨ :) , to idejo sem videl v enem linku ki je bil tudi že kle objavlen, za to pa sem uporabil 2x 1cm debeli železni plošči, ter malo več kot pol metra lepega gumijastega traka.. Po končanem izdelku sem ugotovil da se je disku zmanjšala temperatura za približno 10ºC, torej iz 41 oz 42, na 30 do 32ºC, lepa izboljšava. Poleg tega pa se diska skoraj da več ne sliši, tistega IBM visoko ferkvenčnega piskanja mi ni uspelo zadušiti, zato pa se zelo slabo slišijo le še glave, ko skrolaš kej v IE, al pa po My Computer... Tako da ce mas zravn ze tudi samo tiho glasbo se diska vec ne slisi.
Potreben je še nakup 80 žilnega okroglega IDE kabla, ko če ne bo šel pretok zraka malo po gobe, ampak to še pride... ;)

... No kle pa so slikce, pa izrazite še svoje mnenje...


... the beggingg of moding ...


... the end before installin ...


... installed thing from afar ...


... and the big close up ...
Design, elephants and stuff... www.yukaii.com/blog

Tomi ::

Tole je pa kul zadeva, in če je še učinkovita, toliko bolje.
Samo verjetno bi se lahko znebil teže s tem, da zgoraj in spodaj ne bi uporabil plošč.
metrodusa.blogspot.com

Skatey ::

jah to je ubistvu res teza, 4,2kg je moje ohisje tezja zarad teh 2h zeleznih plosc, sam ce jih pa neb blo, bi se pa disk pomoje mal bolj zacel greti, ker ta pena ni dober prevodnik toplote, ter sem se s tem hotel izogniti da bi se disk zaradi tega pregrel. Plus, sam zaradi plošč je temperaturna razlika 10C, ker je vecja povrsina, in bolj odvajajo toploto :)
Design, elephants and stuff... www.yukaii.com/blog

Sumo ::

Hm, kaj pa tista luknja v disku, ki je namenjena za izenacevanje tlaka? A si jo kar zadihtal?

Skatey ::

jah disk sem dal med plosce, pa cist mau zategnu, da neb kej razsu, po sm pa z gumo na treh straneh zadihtu, tm za konn. sm pa dau najprej not, pa se pol mau gume dal, tako da ja sm jo zaprl, ceprov pomoje da je una stvar mislena da je ne smes nepredusno zapret, usaj upam, ker mozn da mam jest tut mal lufta umes med plosco in diskom, ceprav a disk pol naj ne bi delal ce je lukna zaprta, ku mi dela cist ql, tak kut prej ?
Design, elephants and stuff... www.yukaii.com/blog

Gandalfar ::

ja moram rect da se blazno splaca tisat disk v sobi kjer imas vedno minimalno dva racunalnika prizgana (pa tretjega vecino casa + radio) - (hudobni glas uporabnika, ki je en meter stran od modanga rac.)

[>:D]

Sicer je pa kista prekleto tezka ce jo probas dvignt. Se mal vecja stala za lan partye ;-)

Zadeva pa ocitno deluje, ker tega rac. popolnoma nic vec ne slisim...

SaS ::

Kar si dosegel se da tudi z zelo tihimi HDD COOLER-ji, IBM je res zelo glasen ko odpiraš okenca in tudi cvili zelo! 8-) Zdaj imam MAXTOR-ja, ki je veliko tišji.

Namesto, da si kupiš okrogle kable, ki so dragi si iz standardnih naredi majhne kvadratne, učinek je enak (poglej po forumu)! :D
___________________
........SYSTEM ERROR

......F*** THE SYSTEM
___________________

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SaS ()

rc-car ::

Tudi jaz sem sendvičiral mojega Maxtorja z 6mm aluminijem na obeh straneh. Glasnost glav se je zelo zmanjšala, ostalo pa je tisto moteče cviljenje diskov.
Sedaj razmišljam, da bi ta sendvičiran disk vpel še v gumo in potem kletko obložil še s peno...

Sicer pa se je meni temperatura v idlu rahlo dvignila, vendar je sedaj bolj konstanta - s tem, da je sedaj disk na malo slabše prevetrenem mestu (v praznih spodnjih dveh mestih za CD-ROM)

btw: če kdo ve kje bi dobil dobro, debelo elastiko za vpetje diska se priporočam :)
Nothings gonna stop me now, I'm breaking the rules, I'm gonna do it if its not allowed

Skatey ::

Sas, ja sej ce pugledas uno slikco ku je cel rac. lah viis, da mam okrogle kable za cd-rom, in rec za 2 disk.. sam tegale ata100 oz. 80 žilnega kabla si pa res ne upam rezati, ze pri unih 40 žilnih 80 pinskih, puvsod pise da je mozno da ne dela, tak da tehle pa se res ne spravim rezat, ze une sm ponekod mal prevec zarezu, te bi pa pomoje kr po sredini žile zarezu, ku so tok tanke..

A ma kdo kasno idejo kaj bi se z piskanjem diska lah naredu, ku zej pa je to postalo annoying...

:)
Design, elephants and stuff... www.yukaii.com/blog

alien-w ::

Proti piskanju bi morala pomagati pena. Poskusi tisto peno, ki je za v zvočnike. Samo boš moral vse preobleči s tem, ker se zvok prenaša tudi po kovini in to dokaj dobro.

Drgac pa dobra modifikacija, le da jaz nimam dovolj prostora zanjo v ohišju, pa že brez tega je gorzno težka.

fusioman ::

Kar se teh modifikacij tiče, vse super in v redu. Če pa si malo bol lene narave pa si lahko spomagaš tudi s preprostim programjem, ki ga lahko dobiš na IBM strani imenovan IBM feature tool, ki v enaki meri zaduši neprijetne zvoke pri nalaganju oz. delovanju samega diska. Vse skupaj se naloži na eno A: disketo, ki jo boot-amo. Potem pa damo, pri nastavitvam, ki določajo akustiko IBM-movega diska na recommended in zadeva deluje fantastično - vsaj pri meni je :) Gretja s tem programjem ne bomo zmanšali - zanimovo moj se greje pri 43 stopinjah celzija. Kot en majhen rekord. 8-O
Ta zadeva pa deluje samo na IBM diskih. Žal.

Marjan ::

Meni ni jasno (za)kaj vi to počnete!?

Poglej, če hočeš utišat disk, ga obesiš na vrvice. Saj so bile že slikce tukaj na S-t.

Ker disk je glasen zaradi vibracij, ki se prenašajo na ohišje.


Jaz sem to naredil in disk na vrvicah postavil pred "intake fan" - ubil sem dve muhi na en mah, brez matranja in nepotrebnega dela.

---------
In isto velja za tiste modele, ki imajo vodno. Ok, cool zadeva! Sam ne se mi matrat z vodnim hlajenjem diska lepo prosm.

8-O
:))

alien-w ::

Marjan: ne razumes. Nas sedaj ne motijo vec vibracije (za to smo poskrbeli z gumijsatimi podlozkami. Nas matra sedaj praskanje glav in inicializacija diska (prasketanje in piskanje), ti pa tega verjetno ne slisis, saj imas ventilator ki je zraven dovolj glasen, da zaduši.

Fusioman: dej mal bolj razloži, a kaj izgubiš na performansih?

fusioman ::

Glede performanas ob tem, da vključimo IBM-ovo pogrutavščino je to tako. Po vsej verjetnosti se malenkostno zmanjša performans diska, verjetno gre velika večina na račun zmanjšanja obrtatov diska. (Sklepam, kaj pa če biti drugega).
Kar pa se tiče mojih ugotovitev je ta, da imam žal še zmeraj neko staro ploščo, ki ima vodilo 33, sam disk pa podpira vse do 100. Zato na žalost zasledkov, ki bi večina zanimala, kako se disk obnese pri UDMA100 ali vsaj 66 nimam. Pri 33, je zadeva fenomenalna, ker na samem preformansu ne opazim nobene razlike (prej je mlel, da sem ga slišal v dnevno sobo, sedaj pa sploh ne veš več, da je notri - programi se enako hitro naložijo, mogoče se vidi pri nalaganju windowsow, ampak to je za milimeter v performansih).
Glede programčka, se mi zdi, da je idealna rešitev, za tiste, ki jih hrup diska moti - malenkost tega se odraža na performansih, vendar ne toliko!!!
Če bo to kdo preizkušal še na vodilu z UDMA66 ali 100 ali več, naj zasledke objavi tukaj.

City ::

Se mi zdi da bi bil disk enako manj glasen če bi ga dal med dve enako debeli dili prihranil bi pa še na teži, še bolje bi pa bilo če bi uporabil posebno zvočno izolacijo ki jo uporabljajo gradbeniki pri izolaciji predelnih sten, je iz antistatične plastike na žalost pa ne vem kako se ji točno reče, lansko leto je bila predstavljena na pohištvenem sejmu.
Če pa že hočte imet neslišen disk pa ga potopite v distilirano vodo :D Drugače pa malo more šrtat računalo, vsaj veš da dela, če bi bil čisto tiho se mi zdi da bi bilo potem podobno kot če bi se valjal po Ančki in ne po kakšni brhki ........ :D :D

_Tom_ ::

odgovor glede elastike: dobiš jo v Savi, in sicer gumijasta cev za prehr.tekočine fi cca 1 cm. pravkar kupil-pred eno uro, plačal 600 sit za 2 m.


LP

Sergio ::

_Tom_: ta guma se mi zdi tudi zelo uporabna za vpetje vodne črpalke... kje točno se nahaja ta Sava?
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Marjan ::

alien-w: Jest čist dobro razumem zadevo. Pravim, da je disk neslišen (v mojem primeru) ob normalnem ventilatorju v napajalniku in dveh zelo tihih ventilatorjih v compu.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[Tišanje računalnika] Čemu vodno hlajenje, če so diski glasni?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
402894 (2289) Jaffa
»

Najtišji disk

Oddelek: Kaj kupiti
161491 (1183) MilkyWay
»

Vprašanje za lastnike hittachi/ibm 120gb 8mb in wd 120gb 8mb

Oddelek: Kaj kupiti
271689 (1361) CaqKa
»

Kateri TIH trdi disk?

Oddelek: Kaj kupiti
281544 (1274) wishmaster
»

Preglasna kišta ?!

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
231325 (895) toplakm

Več podobnih tem