» »

Linux: Težava z encodingom mountanega driva

Linux: Težava z encodingom mountanega driva

Zvezdica27 ::

lp,

Ubuntu 8.10, posodobljen, Open Office 3.11, Zadnji Tbird, da vemo o čemu se pogovarjamo. Server mreže je win server (nimam dostopa, imam račun), NTFS. USB disk je NTFS in je moj zasebni.

Raziskujmo: Problem, ki ga imam se nanaša na mountane enote v lokalnem računalu ubuntu in mrežne diske (čeprav se isto pojavlja tudi v home folderju). Mrežne diske pač trajno mountam preko /etc/fstab s sintakso:

//server/folder /home/blaz/net smbfs credentials=~/home/blaz/.smbcredentials,iocharset=utf8,codepage=unicode,unicode, 0 0

Vse OK. dela, vidim mrežni vir, dostopam vse OK.

TEŽAVA: se pojavi, ko skušam posredno poslati datoteko s šumniki v Thunderbird (nisem še eksperimentiral z drugimi programi, ker mi ni bistveno, važen je samo Tbird): če recimo iz Open offica med urejanjem dam funkcijo "send as email", mi Tbird datoteke ne pripne pravilno: namreč pripne jo samo do šumnika. Če je file recimo Poročilo.doc, bo Tbird pripel samo file "poro" Brez končnice.

Če file pošljem v Tbird preko nautilusa (send to) je isto.

Če file pripnem ročno iz Tbirda, ga pripne in pošlje normalno.

Da gre za problem encodinga potrjuje primer datoteke Krško.jpg, ki jo lahko send to-am in ga Tbird pokaže Krako.jpg (š =a)

Saj pravim, ne vem kje je problem, ker do mountanih diskov dostopam normalno. Isto se dogaja pri USB prenosnih diskih.

Locales in celotno okolje imam v UTF-8 (samo utf-8 je v locales), sem pa poizkusil fstab spremeniti tudi v smislu codepage=cp852 ter codepage=isoxxxx (probal nekaj variant, charset sem vedno pustil na utf-8)

Ista fora se mi dogaja, tudi če datoteko kopiram v home folder (torej "v" lokalno oklje, brez mreže - vidim, urejam, lahko pripnem iz Tbirda, ne dela pa "send to" komanda).

Prosim za ideje, ker je zadeva na moč nadležna. Ne da nimam pojma, a očitno nekaj nekje reže, ker enostavno ne zastopim zakaj v nautilusu vse vidim prav, lahko odpiram in vse - ne pošilja pa mi v Tbird (preko MIME najbrž, ne?)

Prosim za nasvete.

hvala,

zvezdica

overlord_tm ::

en star bug. Zgleda da so pofiksali samo na pol, ko sem za umlaute sprobal in dela :)

Predlagam da odpres nov ticket in pojambras da tud v sloveniji to rabmo :)

Bug je nekje v thunderbirdu, ker oo.org lepo ustvari fajl v /tmp direktoriju, in tam so sumniki se cisto OK, thunderbird si jih pa potem po svoje razlozi.

HM... torej ni charset - se moram spominti dati vse nazaj na utf in unicode.

bom probal z umlauti in pogledati če je kak nov release tbirda outthere - drugače pa bom probal tudi z evolutionom.

Kera beda... končno v službi dobil green light za ubuntu pol pa tale blamaža...

hvala,

zvezdica

overlord_tm ::

Heh, nehas uporabljat sumnike pa je zadeva resena :)

Sicer pa, a v windowsih ti je pa delalo? Ker kolikor berem nekatere bug reporte pravijo da v visti isto ne dela :)

lp,

Ej, ful hvala za ta bug: problem je bil dejansko v Tbirdu!!! Neverjeno, a resnično. Ker je vmes izšel že 3.01 (update Tbida ni bil vklopljen), je nova verzija to odpravila. Z vsak slučaj sem kar tarball potegnil dol, latest in ne preko repozitorijev.

Težko rečem, ali je bila bugasta pač ta verzija Tbirda ali pa nekaj v sistemu ni čisto dobro delovalo. Zdaj je vse OK, četudi trenutno mountam preko CE encodinga in ne UTF. Ampak: if it works, don't fix it!!!

Hvala za idejo, nikdar ne bi okrivil TBirda!

zz

Zgodovina sprememb…

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prehod iz windows xp na ubuntu v podjetju (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
6113219 (11427) opeter
»

download podnapisov - linux locale

Oddelek: Pomoč in nasveti
91384 (1215) Zvezdica27
»

Tunderbird 3.1 čimbolj enakovreden Outlooku, katere addone rabim ?

Oddelek: Programska oprema
151874 (1692) l0g1t3ch
»

Thunderbird in podpis

Oddelek: Omrežja in internet
62355 (2287) Bakunin
»

Rabim pomoč pri manjši raziskavi e-mail odjemalcev.

Oddelek: Omrežja in internet
91459 (1329) krho

Več podobnih tem