» »

vertiakla črta čez ekran

vertiakla črta čez ekran

skaanza ::

Na prenosniku sta se mi prikazali 2 vertikalni črti (debeline 1 pixl), ki segata čez cel ekran. Ko ekran premikam (odpiram) se črti ne prikažeta, tudi ko ga malo zvijem (torzijsko) in ga v tej poziciji držim črt ni. Torej domnevam da so krivi kakšni kontakti/kabli. Me pa samo zanima če je kdo imel že takšno težavo in kako jo je odpravil. Ne bi pa rad računalnika nosil na servis, ker ni vreden 100€ dragega popravila...

gorenjc ::

Kaj pa, če priklopi externi monitor? Tukaj je nekaj napotkov oz. nasvetov glede reševanja težav z zaslonom pri prenosniku.
lp

skaanza ::

Eksternega imam že en čas priklopljenega. Očitno bo treba nov prenosnik kupit. Hvala za link+odgovor.
lp

-žiga- ::

Jaz imam navpične črte. Popravilo ni smiselno.

ivan01 ::

Pozdravljeni.

Tudi meni so se začela zadnja dva meseca pojavljati horizontalne migajoče črte na ekranu prenosnika, kot prikazuje nekaj slik spodaj:





Gre za prenosnika ASUS a7sn z grafično NVIDIA GeForce 9500m GS in 17'' monitorjem.

V glavnem zadeva je takšna, da se premikajoče črte pojavljajo čisto naključno, včasih takoj ko ga prižgem, pa potem kasneje izginejo, včasih jih ni po dva dni, včasih so gor teden dni, pa potem spet izginejo ipd. popolnoma naključno. Ni razlike, če je računalnik hladen oziroma na delovni temperaturi. Probal sem tudi rahlo torzijsko ukrivljati ekran, pa ni nobene razlike, vse ostane nespremenjeno. Ko na prenosnika priklopim eksterni monitor je slika na njem popolnoma v redu, na ekranu od prenosnika pa še vedno vsa črtasta. Jaz v tem primeru sumim samo grafično kartico, ali da je kabel med kartico in ekranom prenosnika kaj poškodovan ( to tudi ne bi trdil, ker ko ga odpiram, pa zapiram je slika skozi ista) ali pa v skrajnem primeru, da je ekran prenosnika pokvarjen.

Zanimajo me malo vaša mnenja, če je kdo imel kakšne izkušnje s tem in bi mi znal svetovati, kaj točno bi bilo v okvari. Računalnik imam približno eno leto pa pol, pa nisem prepričan če je še v garanciji ali ne. Ne vem ali je eno ali dve leti garancije. In pa mogoče, kam bi ga lahko peljal na servis, kjer popravljajo asusove prenosnike v okolici Mb??

Lp.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Primoz ()

Nagi Bator ::

Ce je na eksternem monitorju v redu slika, pol ni graficna.
Ja, poglej na racun, pa bos vedel, ce je se v garanciji.

DeeCoy ::

takole je, če ni več v garanciji, je verjetno samo malo staknjen kabl med monitorjem in matično... ČE ni več garancije, in če imaš vsaj malo znanja o hardweru, ga odpri, sčisti in preveri konektorje.. a je v biosu tut že kšno takole slikco nardiu?? kr lahka da so potem hin winsi..

#000000 ::

Ne vem če je tole kabel, no ja za probat je, ampak tudi asus ni imun na odstopanje čipov.
Če ti dela na zunanji monitor še ni nujno da je grafika dobra, jest imam vsaj 5 komadov ta trenutek ki na zunanji ekran delajo BP pa vendar vem da je grafična odstopila.

DeeCoy ::

ja, tudi to je MOŽNO.. :D

webstar ::

Pri meni isto pri Sony Vaio AR 17" (nov display cca. 150 €)...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Primoz ()

ivan01 ::

Hvala vsem za nasvete. Prenosnika bi že zdavnaj narazen vzel, pa vse pregledal tudi odstopanje čipov, tako kot je prej nekdo omenil, tudi sam sem na to sumil, sem slišal da je pogost pojavnik za takšno okvaro, vendar je problem v tem ker ne vem če je še pod garancijo in če je, mi bodo že na servisu svetovali kako pa kaj.

Kam bi ga pa lahko peljal na servis, kjer popravljajo asusove prenosnike v okolici Mb??

Hvala.
Lp

ivan01 ::

Pozdravljeni.

Dá ponovno obudim težave izpred dveh let. Prenosnika takrat nikakor nisem uspel zapelajti na servis na preverbo. Po omenjenih težavah sem gor priklopil dva zunanja ekrana enega na vga izhod in drugega preko hdmi in sem tako prenosnik uporabljal zdaj dve leti, brez kakršnih koli težav. Ponovno se je pojavila potreba, da bom moral prenosnik okoli nositi in sem tako po dolgem času prižgal tudi ekran na prenosniku (računalnik je bil ta celi čas zaprt). Težava je še vedno ista horizontalne premikajoče črte po ekranu (slike nekaj postov nazaj).

Včeraj sem se odločil in sem celi računalnik razstavil na vse možne dele. Sčistil ves prah in celotno notranjost računalnika. Dosti sem prebral, da pomaga, če se vrže grafično v pečico za nekaj minut na 200°C. Ker imam grafično integririano na plati, vsega skupaj nisem želel dati v pečico, sem poskusil s segrevanjem grafične z (nevem kako se reče) industrijskim fenom. Preveril sem tudi kabel in konektorje iz grafične na monitor. Vse skupaj ponovno nazaj sestavil nazaj, dal novo termalno ipd... in popolnoma ista težava. Oz. slika je bila v redu za minuto, potem pa ponovno isti problem.

Ker mi prenosnik zelo dobro služi, bi ga želel na vsak način popraviti. Od vsega preverjenega sem nekako prišel do zaključka, da so lahko samo dve stvari zanič. Ali je ekran v okvari ali pa je grafična v okvari in potrebna menjava plošče. Rahlo sumim tudi povezovalni kabel na monitor, vendar sem po testiranjih preveril, ne glede v kakšnem položaju je kabel, je slika skoz ista in mislim, da v kablu ni problem.

Malo me zanimajo še vaša mnjenja, kaj od tega bi lahko bilo v okvari. Mogoče od koga, ki se bolj s tem ukvarja in bo znal najbolje svetovati. Nekako že imam namen naročiti novo ploščo in čim prej zamenjati. Aha zanima me tudi, kakšno funkcijo opravlja inverter pri ekranu? Ali bi lahko tudi kaj vplival na omenjene težave s sliko. Hvala vsem na odgovorih.

Lp

traxxas ::

Mel sem podoben problem z vertikalno črto debeline 1.piksl.Formatiral sem računalnik in ponovno namestil win7.Težava je bila odpravljena za cca 1mesec.Kar naenkrat se ponovno pojavi in skrivnostno izgine po namestitvi nevem katerega programa.Mogoče je problem v feik win!

ivan01 ::

A je res možno, da bi lahko napaka bila samo programskega izvora in ne strojnega? Bom še poskusil mogoče zagnati kakšen live linux cd, pa bo še tam preveril, kaj se dogaja. Čeprav, že ob zagonu prensnika,skozi prve začetne korake skozi bios, pojavlja ista težava, včasih je, včasih ni (ob zagonu). Še vedno sumim, da je nekaj z grafično na plati ali pa da je ekran v okvari. Sedaj me bolj skozi izkušnje zanima, kaj od tega se pogosto okvari oz. povzroča podobno težavo na sliki.

KTr1sk ::

samo kako bi lahko bila grafična kriva, če si imel priklopljen na "zunanji" monitor in je bila slika vredu? Potem je nekaj narobe z zaslonom ali slabi stik?
i7-11700kf,32gb-3200mhz,6700xt,nvme2x,hdd4x

ivan01 ::

Ja tako je, imam vedno hkrati gor priključena dva zunanja monitorja, ker delam preko dveh monitorjev. Enega preko vga in enega na hdmi. Na obeh slika čudovita, deluje tako kot mora biti. Prenosnik ima tudi s-video izhod in tudi tam deluje slika brez težav. Težave so samo z monitorjem od prenosnika. Tudi sem kar nekaj prebrskal na to temo in pogost pojav se dogaja, da je slika na "zunajih" monitorjih brezhibna, na ekranu od prenosnika pa iste težave in veliko krat se je izkazalo, da je bila grafična v okvari. Nevem.

#000000 ::

Treba vedet da tudi če dela na zunanji monitor OK. ni nujno da je z grafiko vse OK. lahko je slab stik samo na enem od kontaktov pa na primarni monitor ne bo delal, ali pa ne bo osvetlitve zaslona itd. Pod čipom je celo kup kontaktov in z ničemer tega ne moreš videti, no ja lahko ampak oprema za tako stvar je od nekaj 1000 evrov dalje (samo za vizuelni pregled) rentgen košta tok da sploh brez veze zgubljat besede. Uglavnem treba vzet čip dol in ga zamenjat ali pa če je še dober dat istega nazaj.

Ne rečem da je lahko v tem primeru tudi kak kebel ipd. ampak hočem povedat samo to da pri prenosnikih ta lokiga odpove, ker ne gre na zunanji zaslon signal po enaki poti kot na primarni zalon, zato včasih deluje, ne pa vedno.

za predstavo kolko kontaktov je pod čipom, pa v tem primeru jih je še malo, cca 250 recimo, obstajajo pa tudi čipi z 500 kontakti :)

ivan01 ::

Tudi sam najbolj sumim grafično kartico. Zdaj, čip je direktno zalotan na plošči in ima ogromno kontaktov, tako da kakšno snemanje ne pride v poštev z moje strani. Imam namen kar celotno ploščo zamnjeti, samo še nekako dopuščam možnost, da je tudi ekran okvarjen. Zato me ravno najbolj zanimajo menenja. Kabel od grafične, ki povezuje ekran sem preveril in ob kakršnem koli položaju ima stik na vseh kontaktih tako da ta mislim, da deluje v redu.

#000000 ::

Na tvoji sliki 3 se vidi da je grafika, in 99.9% je to krivo. Čipa doma ne moreš snet, no ja lahko ga ampak ga boš uničil enako plato. Pri platah z ebaya pa je tako, jest sem jih kupil kr nekaj in ponavadi so to samo pogrete plate v pečicah kot lahko sam narediš doma, pač kitajci imajo tega dobesedno kot smeti, in ljudje naberejo te plate jih dajo doma v pečico in od 20 komadov jih 3 oživijo, ki jo potem prodajo na ebayu za dober denar, problem je ker ta plata lahko dela mesec dva potem pa bo enaka kot tvoja ali še slabša, garancijo pozabi, če pa že ti bo poslal spet podobno ploščo, če ti bo seveda crknila v časovnem roku ki ga je določil.

ivan01 ::

Točno to sem imel namen narediti, na ebayu kupiti kakšno plato in jo zamenjati. Torej praviš, da se ne splača, da prdajajo samo v pečici pogrete plošče in da se bo podobna težava spet ponovila. Pa sem že bil tako optimističen glede menjave. Se da mogoče kje kakšne nove naročiti? Še kakšni predlogi mogoče?

#000000 ::

Jah sej ne rečem morda naletiš na kako OK. ali morda celo resnično novo, ker kitajci imajo nak čuden termin za novo, oni pravjo da je nova tudi če je nova samo na prvi pogled :) pol pa vidiš da je pod nalepko prah in lasje ipd.

Ostane ti dvoje, da jo spečeš v pečici, al pa daš komu ki ima stroj da ti to odlota in nalota nazaj, bi ti jest samo imam premal časa, lahko pa ti dam od kolega ki še dela kontakt na ZS pa se sam zmeni.

ivan01 ::

Tako, danes sem še dodatno stestiral, kaj je točno okvarjeno na prenosniku. Zelo sem bil v dilemi ali je grafična kartica zanič, kot sem tudi sam najbolj predvideval ali pa je ekran v okvari in izkazalo se je, da je dejansko ekran 17col v okvari. Kolega je še imel od enega starejšega prenosnika (asus), doma ekran 15 col (ker je njemu res grafična crknila) in mi ga je posodil. Tako sem priklopil drugi ekran na svojega. Konektorji so popolnoma pasali, nasrečo. Slika deluje brez problema, že več ur in brez kakršnih koli premikajčih se horizontalnih črt. Tako kot mora biti.
S tem sem preveril,če je res grafična zanič in izkazalo se je da ni!

 15 col

15 col


 15 col

15 col



Tako sem se bolj posvetil preverjanju orig. 17 col monitorja, kaj bi lahko bilo narobe. Na hrbtni strani monitorja kjer je še del nekega tiskanega vezja, sem malo z roko dobro pritisnil nekaj krat, če slučajno tam kaj stik izgublja ter monitor ponovno priklopil na prenosnika. Sedaj tudi ta deluje brez problema. :) Verjetno začasno. Sem pa vsaj ugotovil v čem je točno problem in da moram zamenjati samo ekran. Upam, da dobim kje istega takšnega do resolucije 1920x1200, kot ga imam sedaj. Večina sem jih videl podpira samo do 1440x900.

 orig. 17 col

orig. 17 col


 orig. 17 col

orig. 17 col



Mogoče ve kdo, če se kje kdo v Sloveniji ukvarja s prodajo ekranov za prenosnike??

Hvala na ponudbi za pomoč #000000 in kupim9 (na ZS).
Lp

KTr1sk ::

jaz bi na tvojem mestu počakal z nakupom drugega lcdja, mogoče si zdaj rešil problem in ne bo več črt, kajti nekaj podobnega se je zgodilo znancu in je bil slab stik, že sigurno 2 leti od tega in še danes baje dela
i7-11700kf,32gb-3200mhz,6700xt,nvme2x,hdd4x

#000000 ::

No fino, me veseli da ti je tole ratal, če ne drugega vem za še eno finto več :) LP

ivan01 ::

Ja, saj sem se tudi sam tako odločil, novega ekrana ne bom takoj kupil. Kako dolgo bo delal, bomo videli. Ob ponovnem pojavu težav, pa bo najverjetneje takoj sledila zamenjava z novim.

Lp

KTr1sk ::

Na ebayu sem kupil prenosnika, v opisu je pisalo da je brezhiben. Ko sem ga dobil in priključil pa je takšen zaslon


kaj menite bo to izgino,obstalo ali se bo širilo?
Na ebayu so fotografije prenosnika, ki ni videti nobene napake na zaslonu?


Ter kako zdaj naprej na ebayu...slike sem že posredoval prodajalcu..
hvala za informacije
i7-11700kf,32gb-3200mhz,6700xt,nvme2x,hdd4x

Gagatronix ::

Tole je fizicno poskodovan zaslon.

korenje3 ::

Črna pika je brezhibna.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: amacar ()

KTr1sk ::

me zanima,če se bo širilo in kaj bo rekel prodajalec, drugače bom na ebayu šel pod Resolution Center... dvomim pa,da bi se poškodval med prevozom, bil je zelo dobro zaščiten
i7-11700kf,32gb-3200mhz,6700xt,nvme2x,hdd4x

Gagatronix ::

A ne opazis da imas tudi svinjarijo na zgornjem robu zaslona? To je poskodovan zaslon. Odpri dispute. Pa ne poslusaj korenja, ker naklada.

KTr1sk ::

Enak simptom

malo pomaga s tem,sam ni to to..kaj mislite da bom moral poslati nazaj pc in šele nato dobim denar nazaj iz ebaya?
i7-11700kf,32gb-3200mhz,6700xt,nvme2x,hdd4x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KTr1sk ()

Gagatronix ::

"Malo pomaga" je bullshit. Ampak ti si ocitno prebukov.

PacificBlue ::

KTr1sk ::

sem dobil odgovor od prodajalca
I've seen your pictures, and obviously, the screen has been damaged during shipping of your parcel, i can show to you pictures and video if needed that the screen was in perfect condition before shipping.

So i understand totally your problem, and my aim is obviously your satisfaction, i purpose to you two solutions :

You can sent it back and get a full-refund.
Or i can make to you a great partial refund, almost 50% of its price?
In this way you can replace the LCD with a new one to resolve this problem.
Let me know
Best regards


koliko mislite da je pri nas pošiljanje prenosnika v Francijo in kako bi ga najceneje vrnil?
i7-11700kf,32gb-3200mhz,6700xt,nvme2x,hdd4x

KTr1sk ::

I can make a screen directly delivered to your home within 24H, from estonia if needed, if you could replace it yourself.
In fact, shipping cost from Slovenia to France must be high, i will check and tell you.
otherway i can refund you by 50% and make a new screen delivered to you, it is also a solution.
Let me know


zadnje njegovo sporočilo
Ok, i will be back home on tomorrow and refund you by 50%.
If you prefer i can sent myself the right screen and hardly protect it, but it will 2-3 open days to deliver with fast shipping.
I never had any broken screen with the professionnal i order in estonia, but in fact, it can happen, so if you prefer that i hardly protect one and send it to you, let me know.
Best regards


če sva se prav razumela mi bo vrnil 50% denarja in poslal nov zaslon?
i7-11700kf,32gb-3200mhz,6700xt,nvme2x,hdd4x

KTr1sk ::

I always well package my parcel but anything can always happen, we had no luck on this sadly.
anyways, my aim is always users satisfaction.
So, don't doubt you will have the right screen you paid for.
So, do you prefer that i send one hardly protected (2-3 open days delivery) or use the professionnal i am always using but their screen aren't hardly protected for shipping ?
Let me know


kaj mi priporočate da odgovorim?
i7-11700kf,32gb-3200mhz,6700xt,nvme2x,hdd4x

Gagatronix ::

> če sva se prav razumela mi bo vrnil 50% denarja in poslal nov zaslon?

Ne. Lahko ti povrne 50% ali pa naroci nov zaslon. Nauci se anglesko, ceprav ti pri francoskem "znanju" le-te to le malo pomaga.

KTr1sk ::

ja prvo sem ga tako razumel, potem pa že drugače, v tem zadnjem sporočilo je še čudno napisal,
So, do you prefer that i send one hardly protected (2-3 open days delivery) or use the professionnal i am always using but their screen aren't hardly protected for shipping ?
Let me know
naj čimprej pošlje pa dobr zapakira :O, samo ne vem ali bi se sam tega loteval in menjal (se kdo javi iz okolice Celja da menja in za koliko EUR=?)
http://s472165864.onlinehome.fr/anyware...
i7-11700kf,32gb-3200mhz,6700xt,nvme2x,hdd4x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KTr1sk ()

Gagatronix ::

Oh, francoska anglescina. Zakaj si od takega bizgeca sploh narocal?

BTW, ravno pogledal link. Kaj zaboga si to kupil za ena jajca?!

Zgodovina sprememb…

KTr1sk ::

100% feedback od 142 prodaj, prenosnik nisem zase naročil.
Uporabljal se bo za internet (youtube)m word ipd šaro kar se rabi za šolo ...( podoben pc - specifikacije so prej imeli pa se jim je pokvaril in bili čist zadovoljni.

Mislim sem da bo pač delal...res pa je da še nisem nikoli slišal za to znamko prenosnika..
i7-11700kf,32gb-3200mhz,6700xt,nvme2x,hdd4x

MIHAc27 ::

Fizična poškodba, lahk ti jutri čisto crkne. Obdrži edino, če te ne moti imeti priklopljen non stop zunanji ekran.

KTr1sk ::

Gagatronix je izjavil:

"Malo pomaga" je bullshit. Ampak ti si ocitno prebukov.

ja ta bullshit je meni osebno zelo pomagal,presenečen sem bil kako se je zmanjšala površina poškodbe, spodaj in okrog črte so čisto izgine, samo tak flek je še ostal



sam prodajalec je bil pa zelo pošten, poslal mi je nazaj na paypal polovico vsote denarja od prenosnika ter poslal nov zaslon (v roku enega tedna sem že dobil denar in zaslon)
sama menjava zaslona je bila kar zahtevana (na youtubu nisem našel nikogar ki bi na tem modelu menjaval zaslon), zaslon dela brez težav, ampak ni enake kvalitete. Stari zaslon je bil 1600x900 mat, nov zaslon je pa 1366x768 gladek (na starem zaslonu so bile lepše barve in boljši vidni kot)
i7-11700kf,32gb-3200mhz,6700xt,nvme2x,hdd4x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KTr1sk ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prenosnik, zelene črte na zaslonu

Oddelek: Pomoč in nasveti
233993 (1054) Han
»

POMOČ črta na monitorju

Oddelek: Pomoč in nasveti
384570 (3898) matobeli
»

problem z lcd zaslonom

Oddelek: Pomoč in nasveti
122179 (2013) denabiker
»

Razbit monitor na prenosniku

Oddelek: Pomoč in nasveti
143839 (3495) Pyr0Beast

Več podobnih tem