» »

Sun dokončno Oraclov

Sun dokončno Oraclov

Sun danes in nikdar več

X-Bit Labs - V sredo se je končala dolga zgodba o Oraclovem prevzemu Suna, ki se je napovedal že od lanskega poletja in je na koncu čakal še na blagoslov Evropske unije, ki je bil podeljen prejšnji teden. Oracle je najavil, da je prevzem končan in da je Sun zdaj pod njihovim okriljem. Zanj so odšteli 9,5 dolarja na delnico, kar je postavilo ceno na 7,4 milijarde dolarjev.

Kot pravijo, naj bi spojitev popolnoma predrugačila IT-industrijo. Oracle bo k svojim izdelkom dodal strežnike, opremo za shranjevanje podatkov, procesorje SPARC, Solaris, Javo in podatkovno bazo MySQL, s čimer se želijo poizkusiti na področju odprtih in integriranih sistemov, ki bodo v tovarni zloženi skupaj od programske opreme do diskov.

Glavno vprašanje, ki je zaviralo odobritev kupčije, je seveda usoda baze MySQL. Uradna izjava Oracla za zdaj pravi, da bodo povečali investicije v MySQL in ga priključili k obstoječemu paketu podatkovnih baz. Prav tako bodo nadaljevali s podporo Jave in arhitekture SPARC.

11 komentarjev

3p ::

"Prav tako bodo nadaljevali s podporo"... Netbeansa. Upam da ne le do nadaljnjega.

Tear_DR0P ::

EU je tukaj posteno zajebala - nic me ne moti ce s vtikajo v mergerje, ampak da traja pol leta preden oni kaj pogledajo je pa too much, v tem casu je sun zapustila kopica strokovnjakov, ki so sli iskati bolj stabilno delovno okolje
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Poldi112 ::

Groza ane. Ubogi Oracle, smrk smrk.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

WhiteAngel ::

Kaj bo z OpenOffice... :/

nekikr ::

Poldi112: Oracle je samo 6 črk. Za tisoče zaposlnih za temi črkami pa lahko rečeš smrk, smrk.

ahac ::

Poldi112: Oracle je samo 6 črk. Za tisoče zaposlnih za temi črkami pa lahko rečeš smrk, smrk.


Smrk, smrk.. lahko rečeš tud za stotisoče uporabnike mysql in openoffice.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

nekikr ::

Lahko bi a ne bom, ker ne podpiram "zastonjkarjev". Razvoj se plača.

JanezekNovak ::

Tale Sun ima enga najbolj zanimivh logov.

Odkar sem ga prvič vidu mi je bil všeč.
http://www.euroairsoft.com/

WhiteAngel ::

@nekikr: A ko kupiš licenco zaprtega plačljivega softvera misliš, da plačaš njegov "razvoj"? Mogoče 5-10% cene licence, ja. Ostalo je marketing, podpora, dokumentacija in dobiček firme. Ceno narekuje trg.

Icematxyz ::

To pa je bilo podjetje z pestro zgodovino. Zanimivo da je prav to podjetje bilo eden največjih podpornikov odprto kodnega "gibanja". Kjer je samo verjetno prispevalo več za to gibanje kot nekaj preostalih največjih skupaj. Ampak ravno Linux v navezi z cenejšo strojno opremo jim je odnesel velik del tržišča. Ker je predstavljal cenejšo alternativo. Zanimivo je tudi kake vzpone in padce je to podjetje doživljalo. To moraš imeti dober želodec da to preneseš in ohraniš mirno kri.

Škoda da smo izgubili takšno podjetje. Saj je zadnje čase tudi kot del poslovne strategije in želja da bi bili konkurenčni drugi odprto kodni programski opremi praktično odprlo vse svoje produkte.

Vprašanje kaj bo Oracle z vsem skupaj naredil. Zagotovo bodo izbrali bolj umirjeno pot. In zagotovo jih bolj zanima vpliv ki ga je Sun imel in si pridobil. Bolj kot pa neko odrto kodno gibanje. Verjetno Oracle v tem vidi bolj neko "orodje" in priložnost kako ostati konkurenčen. S tem nakupom je Oracle pridobil kar nekaj vpliva pri največjih proizvajalcih strojne in programske opreme. Ki ga pred tem ni imel. Bomo videli kaj bo pa s tem naredil.

Icematxyz ::

Glede same strategije do odprto kodnega gibanja. Verjetno nekaj v smislu da zadeva dobi čim manj podpore s strani komercialnih produktov.

S tem imaš naprimer OpenOffice + razne odprto kodne (po večini prosto dostopne) dodatke.

In pa XY Office ki zraven tega še podpira komercialne dodatke. In to (v paketu) lažje prodaš naprimer Danski ali Hrvaški javni upravi od naprimer kakšnega konkurenčnega podjetja.

Nekako takšno računico in poslanstvo si je zadal Oracle? To je zgolj špekulacija. Tako da z moje strani bom počakal. In bom videl.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razvijalec MySQL-a izpodbija Oraclov nakup Suna

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
288648 (7617) AndrejS
»

Oracle sme prevzeti Sun

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
113727 (2908) Bistri007
»

Oracle bo prevzel Sun

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
166531 (5822) dbevfat
»

IBM utegne prevzeti Sun

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
445515 (2962) Bistri007
»

Sun Microsystems prevzema MySQL AB

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
305807 (3902) Bistri007

Več podobnih tem