» »

Spletna videoteka

nokaut240 ::

Za izdelek oz. storitev z zagovorom za poklicno maturo sem izbral spletno videoteko, podobno iTVi. V šoli smo se učili delati v Accessu, SQL jezik in pa nekaj malega HTML. Se bi s tem znanjem dalo narediti takšno spletno stran? Rad bi, da bi imel bazo z filmi in podatki, do te baze pa se dostopa preko spletne strani, kjer lahko tudi naročiš filme.

l0g1t3ch ::

Samo s tem nebo šlo. Rabiš še nekaj za server side kodo recmo php, asp.net, python, ruby, ...
Pa tudi za client side samo delno znanje html-ja nebo zadoščevalo. Bi blo fajn še malo css-a in JS.

Drugače se pa ne vstrašit pa se kar loti, za neko osnovno vezijo videoteke ni veliko dela. Pa marsikaj se lahko naučiš.

nokaut240 ::

Mene zanima, kako naj se lotim dela. Moram registrirati domena, ker jaz bi, če se da, imel to na svojem računalniku, pa bi potem dal na USB in bi pokazal na izpitu ? Kako naj delam bazo podatkov, kako uporabim poizvedbe teh podatkov v spletni strani. Recimo, če uporabnik izbere komedije, ki niso starejše od 5 let, kam vpišem to kodo in kako se jo napiše. Je kje kak zelo dober vodič, da bi se tudi taki amaterji kot sem jaz, lahko naučili ?

AmokRun ::

Nič ni treba hitet z domeno.
Za začetek si inštaliraj xampp, tako da boš imel na svojem računalniku apache, mysql in php.
Potem pa v mysql narediš bazo, z php-jem pa bereš podatke iz baze in jih izpisuješ na spletni strani.
Če boš prvič delal z php-jm imaš tule lepo razložene osnovne stvari.

Lahko pa greš na kakšen free hosting in delaš tam, potem ne rabiš xampp-a.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: AmokRun ()

gejzo ::

Kaj je zdaj narobe s stranjo http://localhost/phpmyadmin/ , kjer se naj bi delalo z mysql bazo? Ta stran ne dela že ne vem koliko časa.

bluefish ::

To zato, ker na računalniku nimaš postavljenega lokalnega serverja. Sledi navodilom predhodnika.

gejzo ::

Aja, sem šele zdaj opazil ;). Vse lepo in prav, ko pa pridem do 16.točke po teh navodilih http://www.zmaga.com/program_ucenje.php... , mi napiše tole:

Access forbidden!

New XAMPP security concept:

Access to the requested directory is only available from the local network.

This setting can be configured in the file "httpd-xampp.conf".

If you think this is a server error, please contact the webmaster.
Error 403

bluefish ::

Ta vodič je načeloma namenjen postavitvi serverja, ki je viden tudi navzven, za testno okolje je boljša lokalna postavitev.

Raje delaj po teh navodilih: http://www.pehape.si/articles.php?artic...

Po tvojem vodiču pa je dovolj postopek do sedmega koraka.

gejzo ::

Saj jaz tudi želim postaviti server, da bi bil viden tudi navzven. Pa sem delala po teh navodilih, pa ne gre.

gejzo ::

No, pa mi je vendarle uspelo.

Kako naredim v MySQL, da bi k cenam dodal valute ? Recimo takole to zgleda: 3,50 EUR(simbol od evra)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gejzo ()

steev ::

Ti v bazo zapiši samo številko (3.50). Evro znaek ali EUR boš izpisal s php-jem.
:|

gejzo ::



Ko preizkusim to stran v brskalniku, mi pod obrazcem kar že piše napačna prijava. Kaj je narobe ?

LeQuack ::

Tvoja koda se izvede ne glede na to, ali gre za submit forme ali pa navaden GET. Torej moreš na začetku kode dati pogoj, ki preveri, ali gre za submit (v tem primeru POST) ter ali je parameter prijava nastavljen (ni enak null). Šele v tem primeru se greš povezovat na bazo in preverjat geslo.
Quack !

nokaut240 ::



Kaj je narobe, da mi ne izpisuje šumnikov ? Nastavil sem pravilo za razvrščanje znakov na utf8_slovenian_ci pa ni nič bolje.

Zgodovina sprememb…

overlord_tm ::

probaj na zacetku, ko vzpostavis povezavo poslat querry SET NAMES UTF8

Seveda najprej preveri ce imas v HTMLju postimano na utf8

nokaut240 ::

Kam natančno vpišeš SET names utf8, in kako točno ?

Zakaj ne morejo moje spletne strani videti iz drugih računalnikov ? Šel sem po teh postopkih: http://www.zmaga.com/program_ucenje.php...

techfreak :) ::

mysql_query("SET NAMES utf8");

Takoj za mysql_select_db.

Zakaj ne morejo moje spletne strani videti iz drugih računalnikov ?

Firewall je potrebno nastaviti.

nokaut240 ::

Sem pogledal, kaj je možno nastavit za firewall, pa ne vidim nobenih posebnih nastavitev. Imam pa Eset Smart Security 4.0.474.0

techfreak :) ::

nokaut240 je izjavil:

Sem pogledal, kaj je možno nastavit za firewall, pa ne vidim nobenih posebnih nastavitev. Imam pa Eset Smart Security 4.0.474.0

Na routerju je potrebno forwardirat port 80.

nokaut240 ::

Ko naprimer v iskalnik vpišem ameriška pita, mi ne najde nič, čeprav imam v bazi filma Ameriška pita 2 ter Ameriška pita: Poroka. Če pa vpišem samo pita, mi pa najde oba filma. Sintaksa bi po mojem morala biti pravilna.

nokaut240 ::

Bi bil kdo za plačilo pripravljen dokončati mojo spletno stran ? Pošljite mi ZS.

llama ::

nokaut240 je izjavil:

Ko naprimer v iskalnik vpišem ameriška pita, mi ne najde nič, čeprav imam v bazi filma Ameriška pita 2 ter Ameriška pita: Poroka. Če pa vpišem samo pita, mi pa najde oba filma. Sintaksa bi po mojem morala biti pravilna.

Iskanje z LIKE je občutljivo na velike in male črke.

Če hočeš iskanje ne glede na velike in male črke, moraš tako v SELECT kot v iskanju spremeniti na vse velike, ali vse male črke. V tvojem primeru npr
$arch="%".mysql_real_escape_string(strtoupper($_POST['iskalnik']))."%"
$result = mysql_query("SELECT id,naslov,leto FROM filmi WHERE UPPER(naslov) LIKE '$arch'");

Glej:
MYSQL
PHP

Opomba: navadi se na mysql_real_escape_string. Če si pri tem nedosleden, tvegaš SQL injection.

Če pa bi želel iskanje še bolj splošno, pa pride v poštev
$arch="%".mysql_real_escape_string(strtoupper(str_replace(" ","%",$_POST['iskalnik'])))."%"
$result = mysql_query("SELECT id,naslov,leto FROM filmi WHERE UPPER(naslov) LIKE '$arch'");


v tem primeru bi iskanje: dober film
pretvorilo v pogoj %dober%film%, kar bi ustrezalo
naslovu Dober in gledljiv film

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: llama ()

Jack2 ::

Delam nekaj podobnega, naredil sem stran v htmlju, in bazo v mySQL, zdaj pa nevem kako to povezat ?

overlord_tm ::

Rabil bos se kak skriptni jezik, recimo PHP ali Python.

nuclear ::

lahko uporabiš tudi visual web developer .net framework. deluje tudiu z mysql
Corsair 750D - VI Hero - i5 4670k - Dominator 16GB - Asus 290 - EVO 500GB
- WD Red 2TB - Corsair AX860i - HHKB Pro 2 - Ducky Shine 3 Brown -
KBT Poker II Blue - KBP V60 Brown - DeathAdder


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[php] Knjiga gostov

Oddelek: Izdelava spletišč
291965 (1168) darix
»

Html forms & php -> prikaz statusa

Oddelek: Izdelava spletišč
6902 (816) mercury
»

Šumniki in MySql

Oddelek: Izdelava spletišč
193639 (3176) SPEEEED
»

Težave z vpisovanje v mysql bazo z php

Oddelek: Izdelava spletišč
5564 (440) Atos
»

Kako dobit šumnik iz baze

Oddelek: Izdelava spletišč
81350 (1208) MRB0rYS

Več podobnih tem