Forum » Pomoč in nasveti » Počasen Maxtor 6y080p0
Počasen Maxtor 6y080p0
axee ::
Živjo! Vprašanje za ljudi, izkušene z IDE trdimi diski, s katerimi nažalost nimam dovolj izkušenj in znanja da bi problem rešil sam.
V domačem serverju imam Maxtor 6y080p0, 80GB IDE disk, služi le za sistem ter kot neko "odložišče", podatki so na drugem disku. Problem je, da je izredno počasen. Hitrost sem testiral na Windows XP, kjer so naloženi vsi najnovejši driverji za matično (Intel D945GCCR), nič drugega, sistem je popolnoma čist, sveža inštalacija. Disk stestiran za slabimi sektorji, ki jih ni, tudi v S.M.A.R.T. podatkih ni nič odstopajočega. Po testiranju z HD tach dobim take rezultate:
Takole pa naj bi izgledali (pobrano na netu):
Kje bi bil problem? Jasno je, da nekaj zavira disk, kako ugotoviti kaj. Ostal sistem je Intel Pentium D 830, 1GB rama, tako da to gotovo ni problem.
Hvala za pomoč!
V domačem serverju imam Maxtor 6y080p0, 80GB IDE disk, služi le za sistem ter kot neko "odložišče", podatki so na drugem disku. Problem je, da je izredno počasen. Hitrost sem testiral na Windows XP, kjer so naloženi vsi najnovejši driverji za matično (Intel D945GCCR), nič drugega, sistem je popolnoma čist, sveža inštalacija. Disk stestiran za slabimi sektorji, ki jih ni, tudi v S.M.A.R.T. podatkih ni nič odstopajočega. Po testiranju z HD tach dobim take rezultate:
Takole pa naj bi izgledali (pobrano na netu):
Kje bi bil problem? Jasno je, da nekaj zavira disk, kako ugotoviti kaj. Ostal sistem je Intel Pentium D 830, 1GB rama, tako da to gotovo ni problem.
Hvala za pomoč!
Kenshin ::
Poglej nastavitve v BIOSu (IDE, PIO, DMA). Lahko poskusiš tudi menjat kabel.
Si poskusil formatirat s FAT32 (domnevam da je trenutno v NTFS)?
Si poskusil formatirat s FAT32 (domnevam da je trenutno v NTFS)?
Kabel je zagotovo dober, sem preizkusil v mojemu rečunalniku. Formatirano je jasno v NTFS. V windowsih je nastavljeno pri Primary IDE Channel DMA if available. Torej bi moral najti nastavitev v BIOS-u
OK naj sporočim da je primer rešen: Na disku sploh ni bilo jumperja in je zato (kot je tudi napisano na disku) avtomatsko preklopilo na slave. Zakaj potem DMA ni deloval jaz ne vem, važno da sedaj dobivam prave hitrosti. Hvala za pomoč!
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Težave z USB 2.0 porti pod Windows XP SP3 (Asrock „mamaplata“)Oddelek: Pomoč in nasveti | 1371 (1292) | Barbarpapa2 |
» | Disk boot failureOddelek: Pomoč in nasveti | 4215 (3666) | solatko |
» | Secondary master drive failsOddelek: Strojna oprema | 1043 (976) | carota |
» | Predolgo nalaganje kernelaOddelek: Operacijski sistemi | 1398 (1274) | BigWhale |
» | Maxtor 80 GB (2 MB bufferja) bere max 30 MB/sOddelek: Pomoč in nasveti | 1748 (1455) | @ljash |