» »

4GB DDR ram za prenosnik in cena

4GB DDR ram za prenosnik in cena

mojca ::

Živijo,

pri novem računalniku (sicer MacBook) nisem mogla izbirati konfiguracije in sem dobila 2x1GB RAM-a. Pri povsem običajnem delu je vsa spomin zapolnjen plus 2GB swap datoteke (600 GB pobere safari, za ostale programe je 40-100 GB pomnilnika nekaj običajnega); po ponovnem zagonu je zasedenega vsaj 1GB, vendar običajno kar 90% pomnilnika, ne da bi karkoli poganjala. O virtualizaciji ne morem niti sanjati, ker požre minimalno 1.5 GB in 500 preostalih MB je za OS X samomorilsko.

Če pozabimo na vprašanje, kako zelo neučinkovit je sistem (navsezadnje imajo interes, da kupci kupijo čim dražji hardver - na XP-jih sem čisto lepo shajala s 512 MB) in kako lepo poskrbijo, da je ta specifikacija ram-a skoraj samo za Mace in posledično trikrat dražja (še DDR3 ram z višjo frekvenco j cenejši) ...

... me zanima, ali je smiselno kupiti eno ali dve ploščici, ali je znamka pomembna in ali se dva različna modula tepeta med seboj (morda tudi to, ali smem kupiti hitrejši & cenejši ram; recimo 1333 MHz).

Torej: kupiti moram RAM, in to VSAJ 4GB (DDR3 1066 MHz). Dobila sem ponudbo neke trgovine za Transcend; dve opciji:
a) 2x2 GB - 173 EUR (na starih Macih bi dala zanj 50 EUR)
b) 1x4 GB - 265 EUR

Pri možnosti b) bom lahko kasneje nadgrajevala, pa tudi sicer bom najbrž lahko notri pustila 1 GB in imela tako 5 GB. Možnost a) je cenovno ugodnejša, a če bom želela nadgrajevati, bom morala kupiti ponovno ram za obe reži, v nasprotnem primeru bom lahko čez dve leti kupila še en modul za 4 GB. Kako zelo cene RAM-om padajo?

Na netu je zelo težko najti 4GB module (večina naših spletnih trgovin nima primernih).

extr3m3 ::

Poskusi polsati e-mail naslov na hruska.si, kjer ti pošljejo ponudbo za tvoj prenosnik. Res je, da ni od proizvajalca Apple, ampak je Kingston, vendar stvar deluje BP.
o_O

nejko8 ::

kolikor razumem je govora o prenosniku (macbook), torej rabiš sodimm ddr3 ram v le dveh palčkah saj imajo običajni prenosniki (predvidevam da tudi macbooki, naj me kdo popravi če se motim) le dve pomnilniški reži. Torej potrebuješ 2x2GB sodimm ram. Če pa se macbook dobro razme z vsemi firmami rama pa ne vem povedati, torej ali podpira Transcend ram.

kmetek ::

RAM SODIMM DDR3 2GB Kingston (KVR1066D3S7/2G) 60-65EUR X 2 = 120-130, kje si 173EUR ?

Matek ::

Pravilno so ti povedali, paziti moraš, da kupiš DDR3 SODIMM, torej manjše palčke, namenjene prenosnikom. Zaradi nedosegljivosti in astronomskih cen 4 GB palčk, se ti jih nikakor ne izplača kupovati. Tudi, če bi želela v prihodnosti nadgrajevati, je bolje počakati, da cene padejo na nek normalen nivo. Čez kako leto boš najbrž za dve 4 GB palčki plačala skoraj manj, kot je sedaj razlika med 2x2 in 1x4.

Kar se tiče dvogigabajtnih modulov - v Sloveniji dobiš Transcend ali Kingston za 50 EUR na palčko, tako da te v končni fazi 4 gigabajti pridejo 100 EUR. Na eBayu lahko prihraniš še kakih 15-20 EUR.

Bi pa opozoril na 2 zadevi:

Na Appleovi strani je kot maksimum v sistemu navedeno 4 GB. Najbrž je sicer zato, ker trenutno ne moreš od njih kupiti več, hardver bi moral omogočati. Vseeno pa raje preveri, da se ne boš opekla.

Kot drugo pa bi bilo vredno povedati, da poraba RAM-a, ki jo opisuješ, ni nujno zaskrbljujoča. Moderni operacijski sistemi nalašč izkoriščajo večje količine pomnilnika, če je na voljo dovolj prostega. Vista/Windows 7 recimo vnaprej pripravljata teren za pogosto uporabljane programe, da se le-ti potem hitreje naložijo, ko jih uporabnik dejansko zažene. Snow Leopard ima prav tako nekaj tovrstnih optimizacij, ravno zato imaš, kot si rekla, takoj po zagonu zasedenega tudi do 90% pomnilnika. AMPAK - tako zaseden pomnilnik se takoj, ko ga kaka druga aplikacija potrebuje, avtomatsko sprosti.

Podobno tudi aktivnost swapa nikakor ne pomeni, da zmanjkuje glavnega pomnilnika, kot bi na prvi pogled morda mislila. Čeprav v tem trenutku nakup 4 GB RAM-a nikakor ni neumen nakup, bi tvoje skrbi znale biti malo neutemeljene.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matek ()

mojca ::

Je že kdo kupoval pri pricaraj.si?

Tista omejitev za 4GB velja za bele prenosnike - za srebrne je naveden maksimum 8 GB.

Opazila sem, da je dal trgovec v ponudbi izjemno veliko maržo na 2 GB modul in sorazmerno precej manjšo na 4 GB modul. Razlika je 90 EUR. (eBay ne pride v poštev, ker je s tujino preveč komplikacij.)

Funpace ::

Na svojem odtujenem MB-ku sem mel crucial rame not. Narocil sem na spletni strani crucial.com.

Trenutno je sla cena gor za 2x2gb tako da prides skupaj s postnino okoli 95E.


--------
toliko pa sem dal ena dva meseseca nazaj zanje

Qty: 1 CT999660
Part number: CT2KIT25664BC1067
Description: 4GB kit (2GBx2), 204-pin SODIMM
Freight charges: UPS Express P3 ?5
Approximate VAT tax: 9.30
Total due Crucial: 71.29 funtov

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Funpace ()

mojca ::

Ponudbo iz slovenije imam zdaj za 100 EUR z vključeno poštnino in 10-letno garancijo (v nasprotju s prejšnjo, kjer je stal en sam modul 86 EUR in imel le 2 leti garancije) - vsekakor ni vredno naročanja in težav z garancijo iz tujine.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dodaten ram na Laptopu

Oddelek: Strojna oprema
423935 (2934) schurda
»

A je to sploh možno (RAMi)?

Oddelek: Strojna oprema
263236 (2457) bobi1992
»

Nadgradnja prenosnik, RAMI

Oddelek: Kaj kupiti
111177 (1026) matonson
»

Dokup RAMa

Oddelek: Kaj kupiti
202015 (1537) Hanzo
»

Upgrade RAM-a?!

Oddelek: Strojna oprema
191930 (1423) HyperGL

Več podobnih tem