» »

A je to sploh možno (RAMi)?

A je to sploh možno (RAMi)?

Berač ::

Prijatli,
Ker imam problem z RAMi (številčno premalo jih je - 512, win xp) sem se odločil malo pobrskat po spletu, če je še kakšna druga možnost kot kupiti več RAMov. PC je že star in se ne splača več nič notri dajat. Našel pa sem tole:



Zanima me pa Vaše mnenje: a je kaj takega, kar uploader poskuša dopovedati skozi celoten video, sploh možno in ali bi to sploh delovalo? Po moje je odgovor "ne", ker zgleda predobro, da bi bilo res. Potemtakem bi to vsi delali. Ne verjamem, da bi s tem (če pogledate celoten video) dosegel dosedanje število RAMov KRAT 3. Pa še to; a pospešiti RAMe je isto kot povečati njihovo število?
Seveda je najbolj smiselno, če bi uploader-ja kar vprašal ampak odgovor bi avtomatično bil "seveda je možno in deluje, če ne, ne bi dal tega gor."
Več RAMov se najbrž ne da kar "začarat", ali pač? ČE pa bi mogoče to vseeno delovalo, a se lahko kaj drugega pokvari - ali v softwaru ali hardwareu? Bi priporočali za isti namen kakšno drugo metodo?

Furbo ::

Ti mešaš nastavitve swap fajla s količino rama.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Riff ::

predlagam da vgradiš vsaj še 512 rama da bo win xp normalno delal, če je to ddr 1 se rabljen dobi za 10E ali pa že za manj

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Riff ()

amigo_no1 ::

10-15% boosta (čez palec) na račun izklopa grafičnih bombončkov in izklopa nepotrebnih sistemskih servisov.
1440 MB je velikost pagefile-a (VM), ki ga bo os uporabil ko bo zmanjkalo pravega rama (v praksi bo disk začel "šrotati").
Ja, kupi ram.
Nimaš 5-6E za 1 palčko 512MB ddr1 http://www.bolha.com/ddr-pomnilniki-do-... ali http://www.bolha.com/ddr-pomnilniki-do-... ?

Zgodovina sprememb…

Berač ::

Če bi jih znal vgradit notri bi mogoče šlo. Ne vem kje se to v kišti nahaja.

Torej če prav razumem je pa odgovor za video, ki ga iščem, nabrž ta, da uploader ne povečuje število ramov na tak način? Pač v oči mi je padu tisti stavek da se število pomnoži s 3.

mr1two ::

Ker je bil ram v preteklosti precej dražji od diska, so operacijski sistemi narejeni tako, da vidijo delovni pomnilnik kot fizični ram + pagefile, ki se nahaja na disku. Če/ko zmanjka prostora v fizičnem ramu, začne shranjevat rezultate v tisti pagefile, ki si ga lahko ti predstavljaš kot podaljšek k ram pomnilniku.
V praksi je sicer malo drugače, saj je skoraj vedno nekaj v tej datoteki, ampak za lažje razumevanje naj ostane pri tem.
Faktor 3 pa naj bi bil dovolj, da lahko uporabljaš OS normalno. Če bi imel recimo 512 rama in pagefile nastavljen na 512, bi skupno to znašalo 1024 mb delovnega pomnilnika, kar pa zna bit v današnjem času premalo. Pagefile lahko zato nastaviš na nekaj več, recimo 1500 mb, tako da lahko normalno uporabljaš sistem.

Seveda, več rama = bolje, saj je sistem bolj odziven, ker če imaš programe naložene v RAMu, ki je za recimo faktor 1000 hitrejši od diska je dosti hitrejše kot če bi imel del programov v pagefile na disku.

EDIT:
Za predstavo, kje bi se lahko nahajal ram v tvojem računalniku in kako se ga vgradi:

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mr1two ()

Berač ::

Ok, se zahvaljujem za odgovore. Torej tudi če bi še eno palčko 512 RAM dal notri, ob pomoči tega videa "How to install RAM", še vseeno je priporočljivo kar sem pokazal na videu v uvodnem topicu? Ampak kolkr sem razumel amigo-ta, lahko to poškoduje grafiko? Sofware pa najbrž ne, ali pač?

Berač ::

Aja pa še to: že dolgo nazaj je laptop šel po gobe ampak RAMi so mogoče še delujoči. Kako (in kje?) se prepričam, če lahko kr tiste RAMe za pc uporabim? Ta spletna stran predstavljena v videu, ki si ga ti fructal dodal, ni več dosegljiva. More bit RAM identičen kot teh ubogih 512, ki jim imam v PCju ali so dovoljena kakšna odstopanja?

amigo_no1 ::

Program cpu-z , prilepi sliko iz zavitkov Memory&SPD in Mainboard.

V prenosniku so krajši rami, ne gredo v desktop matično.



Testiraj s starim ramom, ga odstraniš (hkrati pritisneš na bela zatiča) in daš ponovno not (malo klikne).
Ram lahko vstaviš (brez kladiva) samo na 1 način, poglej kje je zareza in ustrezno obrni plošček.

Jaz sem pisal o grafičnih efektih, (tvoj prvi Yt posnetek @ 0:30) (kjer izbere "Adjust for best performace"), ne ničesar se fizično ne poškoduje.

Zgodovina sprememb…

Berač ::

Evo sem naredu sliko. Kot si rekel, rami ne bodo šli iz laptopa v PC. RAMi na laptopu ki že dolgo ne dela več so tile, ki pa sploh ne bi šli ven, so zalepljeni:

 slika

slika

69charger ::

RAMe iz prenosnika je zelo preprosto ven vzet,samo tiste dve klipsne potegneš narazen in je to to. Pa iz prenosnika RAMi ne pašejo v PC.
How many guys from a tech forum does it take to change a lightbulb?

Berač ::

To že ampak kako naj vem katere kupit da ne bi prišlo do neskladnosti s tistimi ki so že notri? Vse kar vem je to da jih je 512. Ne vem pa kolk hz majo, tud ne a so ddr2 ali ddr3 pa tud ne če še obstaja kakšna druga lastnost.

amigo_no1 ::

Program cpu-z , prilepi sliko iz zavitkov Memory&SPD in Mainboard.

http://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.ht...

V sedanjem pcju, ne prenosniku, kjer se iz slike vidi da imaš 2x 256 MB DDR1 400 Mhz.

Zgodovina sprememb…

Berač ::

amigo v tem sporočilu prilagam vse tri screenshote. Drgač pa, če kupim nove, je smiselno kupit eno palčko z več RAMi ampak takšni, da bom jih lahko tud ven vzel in potem v nov pc (ne laptop ampak pc) dal. Sam skrbi me dvoje:

- da ne bi prišlo do možne neskladnosti s tistimi ki so že notri. Torej moram vedet točno kakšen tip (in ne samo številčno koliko) RAMov naj kupim, da bo pasalo v ta pc, pa tud, da jih bom lahko ven vzel in dal potem še v novi pc

- če bi sploh blo izvedljivo dajat cca 4 gb ali 6 gb palčko v star pc (cpu 2.4 ghz, xp sp3, 512 ram, ati radeon 9600). To je podobno situaciji če daš v fičota del iz ferrarija. Tu se predvsem nanašam na četrti "mimovrste" link spodaj - res je da cena dosega višave ampak glede na to kaj dobiš za to ceno pa kdo ve - zna bit realna. Kar hočem povedat je, da s tem starim pcjem ki ga trenutno imam, sem najbrž precej omejen kaj sploh lahko dam notri. Ne morem si zdj zmišljevat nerealnih RAM palčk.

Torej tole sem našel, kar bi, ob predpostavki da bi jih lahko kasneje tudi vzel ven in dal v novi pc, prišlo upoštev:

http://www.mimovrste.com/artikel/244007...
http://www.mimovrste.com/artikel/244007...
http://www.mimovrste.com/artikel/244007...
http://www.mimovrste.com/artikel/244000...

 slika1

slika1


 slika2

slika2


 slika3

slika3

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Berač ()

Brias ::

rabis ddr1 ram, kot ti je ze včeraj, 20:09:25 amigo napisal ...

imas 2 slota za ram, in vsak slot lahko sprejme 1GB modul, ddr333 ( pc2700 ) / total 2gb rama ...
http://www.compuram.de/en/memory,Fujits...

mozno je da bi ti tudi ta ram delal ( http://www.mimovrste.com/artikel/244005... ), absolutno pa ni sigurno ...

sigurno je ce kupis ddr333 ali ddr266 ... ( 2*512 ali 2*1gb ali pa 1*512 pc2700 in uporabis 1 svoj modul, ali 1*1gb pc2700 in uporabis 1 svoj modul ... kombinacije, kombinacije, kombinacije ... )


naceloma lahko najdes tudi koga ki bi ti zamenjal 1 kos 512mb rama za PC za tista dva tvoja sodimma z laptopa ( se morda bi mene zanimala menjava, a zaenkrat absolutno ne, vsaj dokler me ne poklice nekdo ki vidim da je vsaj toliko tehnicno podkovan glede PCjev, da mi zna razloziti zakaj se rama ne da vgraditi v usb 1.1 in zakaj ne v PCI slot ...... )

amigo_no1 ::

Imaš matično D1521 z intel 845GE čipsetom: http://uk.ts.fujitsu.com/rl/servicesupp...

ki lahko sprejme max 2BG rama (2x po do max 1GB velikost palčke, 184 pinski)

Sedaj imaš notri DDR1 @ 333 Mhz, torej bo 400 Mhz delal bp.

Isto piše v navodilih http://uk.ts.fujitsu.com/rl/servicesupp...
stran 28



Oni 4 linki iz mimovrste so za DDR3 rame.
Iz MV so zate kompatibilni prvi 4, na peto mesto se je pretihotapil ram za prenosnike:
http://www.mimovrste.com/katalog/index....

Zgodovina sprememb…

amigo_no1 ::

Brias ::

amigo_no1 je izjavil:

Na bolhi so cene med 16-18E po kosu za 1GB.

3, ki imajo po 2 enaka ploščka:
http://www.bolha.com/ddr-pomnilniki-1gb...
http://www.bolha.com/ddr-pomnilniki-1gb...
http://www.bolha.com/ddr-pomnilniki-1gb...



ta prvi kingston ki si ga napisal je kit ( 2*512 ... )

amigo_no1 ::

Res je, dobro si opazil !

Berač ::

Ah 2000 - 512 = 1488. Ker natanko toliko RAMov ne morm dobit, je prva naslednja možnost 2 * 512: ena palčka natanko 1024 RAM najbrž ne obstaja, je torej možnost zgolj palčka 1 GB. To se mi pa ne splača kupovat, je premalo. Pa tud zauzet režo v novem pcju, ko si ga bom pač zrihtu, nima smisla za samo 1 GB.

Ah potemtakem to ne bo šlo. Tisto kar sem jz pokazu v uvodnem videu pa tud ne :(

Brias ::

dej nehite modelu karkoli razlagat ker je pac zivi dokaz zakaj so racunalniki v casu garancije plombirani ...


ne model, ne da se ramov nadgratiti ...


najbolje za cel svet da ostane na tem ...

Brias ::

EDIT:
ce si z ljubljane, nesi racunalnik v SVEDATO in pusti njim, da ti BREZPLACNO vgradijo RAM .... cca10 eur 512MB, cca 18 eur 1024 MB ....

69charger ::

Pa BTW 1024mb = 1gb oz 2048mb = 2gb.
How many guys from a tech forum does it take to change a lightbulb?

amigo_no1 ::

Namesto sedanjih 1x 512 MB kupiš 2x 1024 (1 GB) ?
Kje je problem ?

Berač ::

V tem da bi v novem pcju dve dodatni reži porabil za skupno samo 2GB. Kupil bi si jih v primeru, da jih lahko kasneje tudi v nov pc dam. Kupovat samo za tega se ne splača - je prestar in preslab. Predpostavljam seveda, da bi 333 mhz (čeprav kje si to cifro našu ne vem ker jz vidim 166 mhz) oziroma 400 mhz pasali v novejši pc.

Vseeno še 1x hvala za nasvet.

amigo_no1 ::

Nov pc bi uporabljal DDR3, tako da ti DDR1 rami nebi nič koristili.

Dokupi na bolhi 1 rabljen 512 MB modul za 5E in konec zgodbe.

DDR SDRAM @ Wikipedia

bobi1992 ::

Pozdravleni!

K glih vidim, da se pogajate za Ram DDR1 mam jest še dva ponilnika DDR1 2x512MB - 400Mhz in če ga kdo rabi ga lahko dobi! je rablen in delujoč oba! lah pa vsaga posebej dobite! Po želji!

- Taki ponilniki so skoz bol izkana roba! za vsaga 5€ pa upam da je dost pocen!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Obnova starega rač. za Win7

Oddelek: Strojna oprema
111533 (1267) Riff
»

PC - CPU Hlajenje - Stari Ventilator

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
221780 (1573) Mitch
»

Ali lahko zamenjam p4 z novejšim 775 procesorjem na isti matični ?

Oddelek: Pomoč in nasveti
393825 (3425) Architect
»

RAMi

Oddelek: Kaj kupiti
61732 (1448) flipflop
»

Dokup rama

Oddelek: Kaj kupiti
81846 (1688) fight4

Več podobnih tem