» »

Nizke temperature

Nizke temperature

RazzorX ::

No spet je tukaj zima in z njo od -4 pa vse do -12 (mogoče še kej kaj manj) stopinj. Včeraj sem pri odprtih balkonskih vratih za približno 10 minut (vendar je računalnik na drugi strani sobe) na zračnem hlajenju dosegel naslednje temperature v idle (nenavito):

Torej, če bi postavil računalnik pred balkonska vrata, bi verjetno prišel z grafično na kakih 5 stopinj ali še manj, s procesorjem na verjetno 20-25 itd. Seveda bi bilo navijanje super (no ovirajo me RAM-i, ki so nažalost zelo švoh) ampak me skrbi za diske, koliko mislite da bi lahko bila še varna temperatura za delovanje diskov? Glede na to da so že tukaj imeli okoli 11 stopinj celzija?
  • zavaroval slike: Primoz ()

Steinkauz ::

Navija se poleti, da vidš kolk ti zdrži, ne pa pozimi, pol pa poleti odvijat.
Da bi mel jst računalnik kr zuni mi pa na kraj pameti ne pade

Saj se ne gre za to, da bi laufal na 24/7, gre se da vidiš do kje prideš. ;)

Steinkauz ::

labs.google.com/papers/disk_failures.pdf
studies have indicated that temperature deltas as low as. 15C can nearly double disk drive failure rates

Da vidiš do kej prideš si raje zrihti tekoči dušik in podobne zadeve...

Aha, hvala za odgovor.

galu ::

Jaz imam na i7 z vodo gor avg 38°C (22°C prostorska temp) na 4400MHz.;)

Kater hladilnik imaš?
Tako to gre.

M-XXXX ::

No spet je tukaj zima in z njo od -4 pa vse do -12 (mogoče še kej kaj manj) stopinj. Včeraj sem pri odprtih balkonskih vratih za približno 10 minut (vendar je računalnik na drugi strani sobe) na zračnem hlajenju dosegel naslednje temperature v idle (nenavito):

Torej, če bi postavil računalnik pred balkonska vrata, bi verjetno prišel z grafično na kakih 5 stopinj ali še manj, s procesorjem na verjetno 20-25 itd. Seveda bi bilo navijanje super (no ovirajo me RAM-i, ki so nažalost zelo švoh) ampak me skrbi za diske, koliko mislite da bi lahko bila še varna temperatura za delovanje diskov? Glede na to da so že tukaj imeli okoli 11 stopinj celzija?

Brez problema daš PC direktno na balkon in nič ne bo narobe. Tudi glede diska se nimaš nič za sekirat. Posebno zdaj, ko je zrak suh se en more nič zgodit!

A ni ravno pozimi največja vlaga? Vsaj kakor jaz vem.

Destroyers ::

Hladneje kot je, manj vlage je lahko v zraku...
...They wanna build the prison!...

To pa ne more biti res. Ker vem, včasih sem igral klavir in sem moral imet pozimi vlažilec, da se klavir ni razvlažil (kladivca in to...) zaradi odprtih radiatorjev. Pa če pogledam trenutno vreme piše da je 85% vlage pri -6 stopinjah. V prostorih, kjer je visoka temperatura od radiatorjev in tega pa je lahko tudi do 20%. Torej je vaša domneva napačna. :)

PacificBlue ::

Večja kot je temperatura več vlage sprejme zrak.
I’m out.
:3

LordTado ::

Jaz imam na i7 z vodo gor avg 38°C (22°C prostorska temp) na 4400MHz.;)

Kater hladilnik imaš?

Jaz mam 4.4Ghz na passive,res je da je temp večja,ampak občutno manj stroškov in porabe...je pa stabilen...

lp

Dr_M ::

Torej je vaša domneva napačna. :)

To niso domneve, to so dejstva.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Aston_11 ::

Torej je vaša domneva napačna. :)

To niso domneve, to so dejstva.

JJ

svetetko ::

Večja kot je temperatura več vlage sprejme zrak.

Relativna vlažnost nam pove razmerje med količino vlage v zraku in maksimalno možno količino vlage v zraku pri dani temperaturi. Maksimalna količina vlage, ki jo zrak lahko sprejme, pa pada s temperaturo, kot je rekel pacificblue. Zato je pri 85% vlažnosti pri -6 stopinjah v zraku manj vlage kot pri recimo 40% in 30 stopinjah, ker zrak pri taki temperaturi preprosto ne more vsebovati več vlage. Z molierovim diagramom se da ugotoviti količino vlage v zraku.
Problem, če damo računalnik ven, se pojavi ko ga damo nazaj noter- material se ohladi in na njem potem kondenzira vlaga iz prostora.

axee ::

Brez problema daš PC direktno na balkon in nič ne bo narobe. Tudi glede diska se nimaš nič za sekirat. Posebno zdaj, ko je zrak suh se en more nič zgodit!

Načeloma se strinjam, a kakor jaz vem je za disk eden največjih sovražnikov hitro spreminjanje temperature, po podatkih proizvajalcev naj se nebi več kot cca 5°C (če se prav spomnim) na uro. Sam osebno diske nebi dajal na tak mraz, ker niti niso narejeni za take temperature... Kaj veš kaj se lahko zalomi...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: axee ()

rdecaluc ::

Torej če dam laptop zunaj na mizo, mi zelo hitro lahko disk crkne? Matr če nebi meu zravn amd proca da greje vse skupi, bi me še skrbel.
Est modus in rebus. ,typos

axee ::

JAz bi rekel da ja, še posebej če je npr laptop na neki sobni temperaturi, potem pa temperatura okolja pade za 20°C (ko ga odneseš vn) zna disk zaradi takih hitrih sprememb hitro crknit.. (če se tako stanje ponavlja)

Ampak samo ugibam, glede na nekaj člankov ki sem jih prebral, seveda raje nebom poskušal če je res..

Zgodovina sprememb…

• spremenil: axee ()

Pyr0Beast ::

Jejhata. Disku ne bo nič. Moj lavfa že kar nekaj mesecev na ~5°C. Hladni vžigi so najslabši seveda, vendar pa mu ne bo hudega, ko že enkrat lavfa. Sam bi ga zavil v kako kuhinjsko krpo.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

M-XXXX ::

To kar govorite za nizke temperature ter diske je res, vendar nekaj takih tem. šokov nič ne škodi oziroma če bo crknil, ga bo vzelo tako ali pa tako, če misli delat, bo pa ravno tako delal.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Koliko stopinj imate trenutno?... (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
44463707 (43656) Riff
»

Spanje pri odprtem oknu (strani: 1 2 )

5510864 (9490) Jst
»

Vlaga v stanovanju

4818611 (17131) Pyr0Beast
»

vlaga v stanovanju (strani: 1 2 )