» »

replike dragih ur

replike dragih ur

««
20 / 30
»»

GrimReaper ::

Sicer mi Submariner dolgo sploh ni bil všeč, mislim da malo bolje šele ko sem kupil tisto poceni repliko za 35 USD. Te so drugače res dobre ravno za ta namen, ker za vsako uro ne moreš vedet iz slik kako ti bo všeč.
Recimo ko sem gledal tole pol leta nazaj:
https://slo-tech.com/forum/t540186/p395...
Mi sploh niso bli všeč. Mi je bla pa takoj všeč Omega, tista slika z modrim lumom višje na strani.
Je pa res ravno Slo-Tech kriv za mojo adikcijo z urami. Oz. Casio ura, ki sem jo kupil marca, in je na plastičnem steklu že prvi dan dobila prasko, kar je bil razlog da sem sploh začel iskat boljše ure. Kar je zanimivo, pa od takrat naprej ni dobila nobene dodatne praske. 10 dni po nakupu Casia sem imel v rokah že uro s safirnim steklom.

No ja, zaenkrat mi ni žal da sem se spustil v ure, čeprav po eni strani zavidam tistim ki ur sploh ne opazijo. Sam od nekje aprila letos prvo kar storim ko nekoga srečam, da ga pogledam v zapestje.

Ni se pa za bat da bi ti kdorkoli drug opazil uro. Čeprav zadnjič sem bil kar presenečen ko je en sodelavec opazil da imam na roki drugo uro. Bi bil pa res presenečen, če bi kdo vedel kaj nosim.
Mislim da je v SLO še vedno najbolj prepoznaven Casio. Sej tud sam sem pol leta nazaj iskal v prvi vrsti Casio uro. Za Seikove avtomatike sem vedel samo, ker imam eno staro dedkovo doma.
JE bla pa ravno pred kratkim odprta tema na WUS, in sta po svetu najbolj prepoznavna Citizen in Seiko.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Če gledaš original dobiš samo to:
No ja, takšnim modrih "submarinerjev" je še kar nekaj. Recimo Invicta za okoli 100 evrov, z zelo spodobnim Seikovim mehanizmom.


Za okoli 200 evrov dobiš tudi Orienta.



Ali pa sicer nekaj dražji, okoli 450 evrov, Christhoper Ward s švicarskim mehanizmom (tudi v 38mm velikosti)


Pri tej si lahko vsaj siguren, da je notri res švicar, ne kitajski klon, da imaš garancijo, servis ...

Če bi rad imel celega švicarja in lahko daš še malo več, je tu recimo Epos.



Skratka, izbira izvirnikov je pestra, težko je upravičit, da za svoj denar največ dobiš pri "replikatorju".

Lastim si tud Citizena Quartz za 250EUR, in spet se niti približno ne more primerjat (razen zapestnica) že z navadnim Parnisom za 80EUR.
V kakšnem smislu se ne more primerjati?

RejZoR ::

Orient Ray za 200 EUR? Kje te pa to nategujejo. Najdražji Ray Raven (v celoti črni Ray) stane 170 EUR na Amazon UK. Navadne pa dobiš tud za precej manj.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Okapi ::

Pa nasploh bom od zdej naprej gledal da ima ura Swiss ETA
Čeprav dvomim, da si tak strokovnjak, da bi ločil izvirnik od dobrega klona. Recimo tega.
http://blog.tc-sub.com/2013/02/130-tc-2...

S tem, da s samim klonom kot takim ni nič narobe, lahko je prav enako dober kot izvirnik, samo na ceno (oziroma dobiček) replikatorja vpliva.

Orient Ray za 200 EUR? Kje te pa to nategujejo.
Nikjer, nisem sploh raziskoval, ampak napisal "okoli", se pravi približno tam nekje, glede na prvo ceno, ki sem jo videl.
Tu je recimo 300 USD.
http://orientwatchusa.com/collections/m...
Na ebayu je 170 GBP, na japonskem Amazonu celo 300 evrov ...

Se ga pa očitno da dobiti tudi ceneje, tule je 120 evrov (+10 evrov poštnine). Še toliko bolje torej, če iščeš alternativo dragemu ponaredku. (pod pogojem, da je ta za 120 evrov original) ;)
http://www.orientuhren.de/orient-automa...

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

GrimReaper ::

Skratka, izbira izvirnikov je pestra, težko je upravičit, da za svoj denar največ dobiš pri "replikatorju".

Poznam vse naštete ure. Tut ni rečeno da ne bom kakšne od teh še kupil.
Ampak vseeno zaenkrat mislim da je Rolex najboljša izbira za ta denar. Zadnji dve sta namreč še enkrat dražji, pa vprašanje če res boljši uri.
Vsekakor bi moral imet vse v roki, da bi lahko primerjal. Sicer pa tut po replika forumih pravijo da z repliko dobiš največ za svoj denar (200-250€).
CW z zapestnico je tut zlo težek, 38mm pa že premajhen.

V kakšnem smislu se ne more primerjati?

Citizen pač prvo, je Quartz. Ko imaš enkrat avtomatika, sploh 8 beatov na sekundo (Parnis-ov klon 2824-2 ima sicer 6 beatov), greš težko nazaj na Quartz. Potem dial je bolj kvalitetno narejen pri Parnisu, ima manj napak.
Pa pač lepša ura mi je, kar je nekako logično, če so vzeli design Rolexa. Bi skoraj rekel da najboljše kar lahko dobiš za 80€. Invicta in Alpha recimo nimata safirnega stekla.
Če bi imel Citizen boljši QC, se pravi da markerji nebi bli postran, pa da bi bil sekundni kazalec pocentriran na markerje, ok, nebi bla slaba ura za tak denar. Ampak QC tak kot je, pa ni dost boljši kot pri Kitajcih.
Vsekakor bom enkrat še vzel Casio Oceanusa. Ampak če s tem ne bom zadovoljen, je pa to res moja zadnja Quartz ura.

Invicto sem clo hotel kupit skupaj s to repliko, sicer two-tone verzijo, ki je tud na seznamu Top 10 Poor Man's Watches:
http://www.pmwf.com/Phorum/list.php?77
Ampak folded end linki mi ne dopadejo preveč. Enkrat sem se matral z odpiranjem Seika, in sem prijel za folded link, ko sem obračal jaxa wrench, pa se je skrivil tako end link kot spring bar.
Pa tut ne vem kako bi mi bla všeč napol zlata ura. Sicer kot sem bral pravijo da taka še ne izstopa tolk kot povsem zlata.

Če bi dobil super clone ETA mehanizma, bi mi blo čist vseeno, ker je verjetno enako dober. Cenejši klon pa tud Kitajci ne prodajajo kot Swiss ETA, tko da tukaj ni skrbi.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

Okapi ::

Sicer pa tut po replika forumih pravijo da z repliko dobiš največ za svoj denar (200-250€).
Vsak berač svojo malho hvali, pravijo;) Jaz recimo ne morem verjeti, da bi lahko neki manufakturni ponarejevalci za 250 evrov naredili boljšo uro kot Seiko ali Orient za tako ceno. Moram malo pobrskati po netu, če je kdo delal natančno primerjavo kakšne Invicte/Parnisa/Alphe in drage replike.

O.

RejZoR ::

Namesto replike Rolex Submarinerja si bom raje omislil Steinhart Ocean 1 Black. Sooo pretty... stane več ampak spet ne tolk več, da ne bi raje imel kvalitetnega ETA movementa v mint stanju in ohišje brez šalabajzerskih napak, ki pestijo replike.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

GrimReaper ::

Glej da vzameš ceramic bezel, tako pride potem 380€.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

Venomus ::

Okapi je izjavil:

Sicer pa tut po replika forumih pravijo da z repliko dobiš največ za svoj denar (200-250EUR).
Vsak berač svojo malho hvali, pravijo;) Jaz recimo ne morem verjeti, da bi lahko neki manufakturni ponarejevalci za 250 evrov naredili boljšo uro kot Seiko ali Orient za tako ceno. Moram malo pobrskati po netu, če je kdo delal natančno primerjavo kakšne Invicte/Parnisa/Alphe in drage replike.

O.


Najbolj zanimivi so člani teh replika forumov, ki imajo tak ošaben in snobovski odnos do ''homage'' ur, torej isti izgled kot švicarska ura, samo drugačna znamka.

Sploh so zelo proti Invicti, Alphi... da o Parnisu sploh ne govorim, na replika forumih ga slabšalno kličejo Penis watch :D

Večina nebi nikoli hotela biti videna v javnosti s Parnisom... pffft, to pa ja ni znamka :)) Potem pa mu nazaj napišeš: Človek, pa ti nosiš replike...'' Pa se par drugih članov zgrmi nate in te skoraj banajo.

Nekaj časa sem preživel na teh forumih, tako da razložim... V replika svetu (torej na forumih) obstajajo recimo 2 vrste replik: replike z ETA kloni, torej ''high end'' replike za $200+ in pa ''cheapies'' ali ''21j'' replike, to so ure s cenejšimi mehanizmi, DG2813 in Seagull, tisti ki imajo 21.600 bph proti ETA 28.800.

In čisto poenostavljeno, Alpha in Parnis uporabljata oba te ta cenejše mehanizme, ki so tudi v cenejših replikah in sta tudi malce slabše narejena. Je razlika v dražji repliki za $200+ in Parnisu. Sicer majhna in skoraj neopazna, ampak če se dolgo ukvarjaš s tem, potem opaziš kar hitro.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Venomus ()

RejZoR ::

Sej replike bi celo nekaj veljale, če bi vsebovale nove ETA mehanizme. Tko pa vanje zatlačijo vsega boga iz vseh mogočih vprašljivih virov in računajo kot da je notri first grade ETA 2824-2... že to me je grozno odvrnilo od česarkoli. Ker pol je nakoncu vseeno al vzameš azijsko kpijo al pa original ETA, v obeh primerih dobiš en krš vprašljive kakovosti.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Okapi ::

Je razlika v dražji repliki za $200+ in Parnisu. Sicer majhna in skoraj neopazna, ampak če se dolgo ukvarjaš s tem, potem opaziš kar hitro.
Ja, ampak za ceno drage replike dobiš dva Parnisa.

Kar se mehanizmov tiče pa so najcenejši kitajci sicer res klasa zase, ampak me v resnici bolj zanima primerjava med Eto (bodisi švicarsko ali dobrimi kloni) in japonskimi mehanizmi, recimo Seikovim nh35a (tega dobiš v Invicti za 100 evrov).



Nimam nobenega posebnega fetiša na swiss made;) in nisem prepričan, da razlika v ceni odraža razliko v kakovosti (če bi recimo primerjal Invicti s švicarskim in japonskim drobovjem).

In pa to, kar pravi rejzor. Največji problem pri ponarejevalci je, da jim nekako ne moreš zaupati. Notri lahko dajo marsikaj, vodotesnost je hudo vprašljiva, garancija tudi ... V primerjavi z njimi se na uveljavljeno firmo, tudi če je nižjecenovna, vseeno lahko malo bolj zaneseš.

O.

Venomus ::

Seveda, nič ni sigurno pri njih, to se ve. In tudi replika je vredna tistih 200 € samo na replika forumu, kjer jo kupiš in samo tam jo tudi lahko prodaš. Povsod drugje ni vredna nič.

Primerjava v kvaliteti in sestavi bi tudi mene zanimala med japonci in švicarji. Samo nisem še videl takšne teme na kakšnem forumu...

GrimReaper ::

Tale Seiko mehanizem me pa res zanima. Drugače je v Invicti Seiko 4R36A, NH35A je samo Invictina oznaka.
Kar je zanimivo je to, da naj bi bil 28.800BPH:
http://www.worldwatchreview.com/2013/01...
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

Zgodovina sprememb…

Furbo ::

GrimReaper je izjavil:

Skratka, izbira izvirnikov je pestra, težko je upravičit, da za svoj denar največ dobiš pri "replikatorju".

Poznam vse naštete ure. Tut ni rečeno da ne bom kakšne od teh še kupil.
Ampak vseeno zaenkrat mislim da je Rolex najboljša izbira za ta denar. Zadnji dve sta namreč še enkrat dražji, pa vprašanje če res boljši uri.


Kakšen Rolex? Saj ne kupuješ Rolexa. Svašta.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Okapi ::

In tudi replika je vredna tistih 200 € samo na replika forumu, kjer jo kupiš in samo tam jo tudi lahko prodaš. Povsod drugje ni vredna nič.
Sem precej prepričan, da kar nekaj teh boljših replik na raznih bolhah in ebayih preprodajo kot izvirnike za precej več.;)

O.

Venomus ::

Okapi je izjavil:

In tudi replika je vredna tistih 200 EUR samo na replika forumu, kjer jo kupiš in samo tam jo tudi lahko prodaš. Povsod drugje ni vredna nič.
Sem precej prepričan, da kar nekaj teh boljših replik na raznih bolhah in ebayih preprodajo kot izvirnike za precej več.;)

O.


To pa sigurno... kar nekaj članov replika forumov je aktivnih na ebayu in redno prijavljajo, če kdo prodaja repliko kot original. Uporabljajo svoje znanje prepoznavanja replik za nekaj dobrega ;)

Koliko pa to počnejo prodajalci in nateguni izven ebaya, je pa težko ocenit. Verjetno kar nekaj...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Venomus ()

GrimReaper ::

Kakšen Rolex? Saj ne kupuješ Rolexa. Svašta.

Sem okrajšal, sej se ve kaj sem mislil.

Kar se mehanizmov tiče pa so najcenejši kitajci sicer res klasa zase, ampak me v resnici bolj zanima primerjava med Eto (bodisi švicarsko ali dobrimi kloni) in japonskimi mehanizmi, recimo Seikovim nh35a (tega dobiš v Invicti za 100 evrov).

Konkurent ETA 2824 naj bi bil Miyota 9000:
http://www.ablogtowatch.com/japanese-mi...
Orient ima pa samo pri dragih Royal Orient 28.800bph.
Tega Seikovega 4R36A, ki je v urah za 100€, mislim da ni fer primerjat. Seiko 6R (recimo Seiko SARB serija) se pa lahko primerja, čeprav je še vedno 21.600bph.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

Venomus ::

Razlika med high-end repliko Submarinerja in originalom naj bi bile majhne, ampak pomembne za poznavalce.

- Vrtljivost lunete je ''popolna'' na originalu, brez lufta in označba na 12 se poravna točno na 12 na številčnici, 100 %.
- Link, kjer se pašček drži ohišja je ''flushed'' z ohišjem, brez kakšnih milimetrskih luknjic in manjšega premikanja.
- Navijanje 3135 mehanizma na originalu je užitek, medtem ko na repliki je to muka z zvoki ko da se kaj melje :))
- Premikanje kazalcev in nastavljanje časa poteka tekoče, brez lufta
- Graviranje na spodnji strani ure je globlje in bolj čisto na originalu

V glavnem... original Submariner naj bi bil ''popoln'', vse perfektno narejeno :D Nisem ga pa še imel v roki, tako da ne morem reči iz osebnih izkušenj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Venomus ()

GrimReaper ::

Sam ne bom preveč kompliciral ko dobim QC slike.
Luneta seveda mora bit poravnana, prav tako cyclops, pa pearl mora bit na sredini. Kolk je lufta pri end linkih me pa že ne moti tolk, sej Parnis ima tudi za nekje 0,2mm, pa če ne gledaš ravno s tem namenom tam, tega ne opaziš. Drugače BP ima ok solid end linke, Noob katerega zapestnico tut dobim naj bi imel pa slabe end linke in boljši clasp. Tko da bom že nekaj skombiniral.
Moder Noob pa tako ali tako ne obstaja, tko da ni blo neke izbire.

Originali za ta denar imajo verjetno še več napak. Perfektne ure pa tud ne rabim.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

Okapi ::

Evo, za ljubitelje modrih potapljaških ur sem naletel na še eno zanimivo, Orient Deep, samo 109 evrov + poštnina. Upal bi si trditi, da je najmanj enako skrbno narejena kot 2-3x dražje replike, pa vodo tudi sigurno bolje drži;-)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Okapi ::

Berem malo te replikatorske forume in se nekaj menijo glede tega, da imajo vedno kakšno kozmetično napako.
Angus mentioned that Noob spent over a year to release this model just to get the dial and hands as perfect as can be, but they don't give a crap about the caseback. Makes you think, always at least one flaw for any super rep, almost like a rule they have to play by.
In razmišljam, da morda pa res namenoma vedno pustijo kakšno pomanjkljivost, po kateri je mogoče že s fotke prepoznati ponaredek (in ki bi jo bilo načeloma dovolj preprosto odpravit). Morda zato, da preprečijo (ali vsaj otežijo), da bi njihove replike potem po 5x ceni kot izvirnike prodajali na raznih bolhah. Po takšni namerni pomanjkljivosti lahko tudi vsak ponarejevalec hitro prepozna svoj izdelek. Pri "ta pravih" ponaredkih, ki jih prodajajo kot izvirnike, pa seveda takšne napake odpravijo (ampak teh potem seveda ne moreš kupit za par sto evrov na netu).

O.

Venomus ::

Okapi je izjavil:

In razmišljam, da morda pa res namenoma vedno pustijo kakšno pomanjkljivost, po kateri je mogoče že s fotke prepoznati ponaredek (in ki bi jo bilo načeloma dovolj preprosto odpravit). Morda zato, da preprečijo (ali vsaj otežijo), da bi njihove replike potem po 5x ceni kot izvirnike prodajali na raznih bolhah. Po takšni namerni pomanjkljivosti lahko tudi vsak ponarejevalec hitro prepozna svoj izdelek. Pri "ta pravih" ponaredkih, ki jih prodajajo kot izvirnike, pa seveda takšne napake odpravijo (ampak teh potem seveda ne moreš kupit za par sto evrov na netu).

O.


Dobro razmišljaš, mogoče še malo preveč :))

Takšne pripombe, da imajo super-replike vedno 1 ali 2 vizualni napaki proti originalu so se pojavile šele v zadnjem letu ali dveh. Še par let nazaj, si lahko zelo hitro razločil original in super repliko.

V zadnjem času so se zelo poboljšalje v smislu kakovosti, ampak kot si napisal, vedno imajo vsaj eno napako.

Vprašanje je, ali kitajcem manjka samo še leto ali dve in bodo delali super replike, ki jih ne bo mogoče prepoznati kot replike.
Druga možnost je tudi, da delajo replike z napakami, da lahko naredijo potem novo serijo z eno napako manj in potem spet prodajo po malo večji ceni. Veliko modelov je takih, najbolj znan je trenutno Panerai 111. Obstajajo 3 verzije, V1, V2 in zdaj V3.

Možna je pa tudi tvoja teorija...

GrimReaper ::

Druga možnost je tudi, da delajo replike z napakami, da lahko naredijo potem novo serijo z eno napako manj in potem spet prodajo po malo večji ceni. Veliko modelov je takih, najbolj znan je trenutno Panerai 111. Obstajajo 3 verzije, V1, V2 in zdaj V3.

O tej možnosti sem pa tud že bral na RWI. Tudi sam mislim da zarad tega tako delajo.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

Okapi ::

En zanimiv prispevek sem našel na WUS.
Običajno se govori o Kitajcih, ki klonirajo švicarske mehanizme, obstaja pa tudi najmanj en obraten primer (Claro-Semag 888, ki je v resnici Sea-Gull ST16), ko Švicarji (oziroma, da ne bom žalil Švicarjev, podjetniki, ki poslujejo v Švici) kupijo kitajski mehanizem, ga malo potvikajo in dodajo kakšen delček (če ga res;-), da ga lahko uradno proglasijo za švicarskega. Po zakonu mora biti 50% vrednosti dodane v Švici, in ker so kitajski mehanizmi poceni, mu v Švici ni težko dodati toliko vrednosti. In potem se tak kitajski švicarski mehanizem, v resnici vreden mogoče 20-30 evrov, znajde v swiss made uri za najmanj nekaj sto evrov (lahko pa tudi jurja in več).
http://forums.watchuseek.com/f72/claro-...

gregor ::

Meni je zelo všeč ta ura













Še več odličnih slik je tukaj

http://www.watchwallpapers.com/tbbreve....

V tej temi pa govorim o tej uri ker bo kmalu prišla ven replika neke nove tovarne replik.
Pričakovanja glede kvalitete so velika, kako pa bo dejansko izpadla pa je drugo vprašanje

Morda jo celo nabavim
;)

Lp

Venomus ::

Okapi je izjavil:

En zanimiv prispevek sem našel na WUS.
Običajno se govori o Kitajcih, ki klonirajo švicarske mehanizme, obstaja pa tudi najmanj en obraten primer (Claro-Semag 888, ki je v resnici Sea-Gull ST16), ko Švicarji (oziroma, da ne bom žalil Švicarjev, podjetniki, ki poslujejo v Švici) kupijo kitajski mehanizem, ga malo potvikajo in dodajo kakšen delček (če ga res;-), da ga lahko uradno proglasijo za švicarskega. Po zakonu mora biti 50% vrednosti dodane v Švici, in ker so kitajski mehanizmi poceni, mu v Švici ni težko dodati toliko vrednosti. In potem se tak kitajski švicarski mehanizem, v resnici vreden mogoče 20-30 evrov, znajde v swiss made uri za najmanj nekaj sto evrov (lahko pa tudi jurja in več).
http://forums.watchuseek.com/f72/claro-...


Zanimivo, kdo bi si mislil... Te švicarske ''predelave'' mehanizmov so res dobra marketinška poteza. Panerai (vsaj do zdaj) je odlično služil na ta način, njihova predelava Unitas 6497. Malo predelave, pa takoj cena skoči za 2000 EUR, če ne več. Ostali, ki enako predelujejo ETA mehanizme niso nič boljši.

Na srečo je večina teh znamk v zadnjih parih letih naredila svoje mehanizme in potem dobiš vsaj neko vrednost za svoj denar. Še vedno niso te ure vredne 6000 EUR :)) Ampak boljše inhouse mehanizem za tak denar, kot pa predelan ETA za 3000 EUR.

gregor je izjavil:

V tej temi pa govorim o tej uri ker bo kmalu prišla ven replika neke nove tovarne replik.
Pričakovanja glede kvalitete so velika, kako pa bo dejansko izpadla pa je drugo vprašanje

Morda jo celo nabavim
;)

Lp


To repliko naj bi replika fabrke delale že več kot eno leto :P Vmes so že naredili novo keramično Planet Ocean, ki je veliko bolj zahtevna za replicirat. Nevem zakaj se tako vleče replika tega Tudorja? Mogoče številčnica, ki je ''domed''? Replika fani jo že nestrpno pričajujejo, to je pa res...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Venomus ()

Okapi ::

Ampak boljše inhouse mehanizem za tak denar, kot pa predelan ETA za 3000 EUR.
To je v resnici precej splošno razširjena zmota. Če firma sama dela mehanizme, to še čisto nič ne pomeni. Jaz bi se tudi lahko (teoretično) usedel za stružnico in spacal inhause mehanizem (in to handmade;) ), pa tudi slučajno ne bi bil boljši od najcenejše serijske kitajske štance.

Skratka, dejstvo, da neka (švicarska ali nemška) firma sama dela mehanizme, še ne pomeni čisto nič in tudi približno ni nujno, da je tak mehanizem boljši od neke standardne Ete. ETA ima tradicijo, znanje, izkušnje ... in neki manjši proizvajalci ne morejo kar tako narediti boljšega mehanizma, še zlasti pa ne za enak denar. Skratka, če ne veš zelo natančno, zakaj je tvoj mehanizem boljši, je precej bolje malo predelati serijskega (ker je verjetnost, da boš kaj poslabšal, manjša;) ), če že nočeš uporabit čisto serijskega (zanemarimo sedaj astronomsko dodano vrednost napisa na rotorju in podobnih lepotnih dodatkov;) ).

Mnoge firme, ki prodajajo ure v cenovnem razredu do par 10k evrov, inhouse mehanizme izdelujejo samo zato, ker drugače težko upravičijo takšno ceno za uro z Eto ali Sellito ali kakšnim podobnim mehanizmom. Niso pa ti inhouse mehanizmi v večini primerov nič boljši od mehanizmov OEM. Druga zgodba so hi-end ure z različnimi komplikacijami, s cenami nad 30-40k evrov.

O.

Venomus ::

To je res, mehanizem je mehanizem in ne more zdaj Omega s svojim novim mehanizmom pogruntat čisto nekaj novega. Vseeno je nek boljši občutek kupiti uro, ki je naredila vse v svoji tovarni, od začetka do konca, kot pa da je mehanizem dobila drugje in ga malo okrasila.

Večina kupcev v teh časih tudi zahteva inhouse mehanizme, zato se firme odločajo za to. To pa seveda niso nobene invacije, samo drugačni izgledi od prejšnjih predelav ETA mehanizmov.

Okapi ::

Vseeno je nek boljši občutek kupiti uro, ki je naredila vse v svoji tovarni, od začetka do konca, kot pa da je mehanizem dobila drugje in ga malo okrasila.
Samo občutek te lahko močno vara.;)

Vse je odvisno od tega, kako poučeno in razumsko se lotiš nakupa in kakšna merila imaš. Meni recimo je pomemben zunanji videz, mehanizem pa samo glede na dejansko kakovost v povezavi s ceno. Kdo je kaj naredil, me v resnici ne zanima, sploh pa nočem za enako kakovost Švicarjem, samo zato, ker so Švicarji, plačevati več kot Japoncem ali Kitajcem. Tudi nisem pripravljen za nek mehanizem plačati več samo zato, ker je narejen manufakturno. Če je res boljši, in razlika v kakovosti (ali zmogljivosti) ne pomeni astronomske podražitve, sem pripravljen plačati več, sicer pa niti slučajno.

O.

Venomus ::

Okapi je izjavil:

Vseeno je nek boljši občutek kupiti uro, ki je naredila vse v svoji tovarni, od začetka do konca, kot pa da je mehanizem dobila drugje in ga malo okrasila.
Samo občutek te lahko močno vara.;)

Vse je odvisno od tega, kako poučeno in razumsko se lotiš nakupa in kakšna merila imaš.


In na to računajo te znamke... da boš padel na ''heritage'', zgodovino in na lepe besede, ki jih pišejo na posterjih in reklamah, kako je vse novo in inovativno v njihovih urah :))

Okapi ::

Ja, saj. Se je pa v vsej tej nepregledni množici znamk in modelov težko znajti in izbrati res tisto, kar je vredno svojega denarja. Še zlasti, ker na besedo ne moreš nobenemu več povsem zaupati.

O.

RejZoR ::

Venomus je izjavil:

Okapi je izjavil:

Vseeno je nek boljši občutek kupiti uro, ki je naredila vse v svoji tovarni, od začetka do konca, kot pa da je mehanizem dobila drugje in ga malo okrasila.
Samo občutek te lahko močno vara.;)

Vse je odvisno od tega, kako poučeno in razumsko se lotiš nakupa in kakšna merila imaš.


In na to računajo te znamke... da boš padel na ''heritage'', zgodovino in na lepe besede, ki jih pišejo na posterjih in reklamah, kako je vse novo in inovativno v njihovih urah :))


Orient nima neke noro dolge zgodovine, Sea-Gull isto ne, pa sta ravno zaradi in-house movementov tko privlačni znamki. Podobno Seiko.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Okapi ::

No ja, Orient je star 60+ let, kar je že kar lepa starost, posredno pa 100+ let (firma je nastala na ostankih neke starejše urarske tovarne). Seagull bo pa tudi kmalu imel 60 let.

Kar se lastnih mehanizmov tiče, pa kot rečeno - lahko so enako dobri (ali boljši) kot OEM v določenem cenovnem razredu, ali pa tudi ne. Orient, Seagull in Seiko so vse velika podjetja, z dolgo tradicijo in razvojem, ki naredijo ogromno mehanizmov. Manjše podjetje ali manufaktura jim zato težko konkurira po kakovosti.

Jaz recimo ne verjamem, da so Paneraievi mehanizmi boljši od Etinih. Štos je samo v tem, da težko prodaš uro za 20 jurjev, če je v njej enak mehanizem kot v uri za jurja. Če si firma, ki služi na račun prestiža, si zaradi tega skoraj prisiljen delati svoje mehanizme (in upati, da so vsaj za silo dobri, ali da te ne razkrinkajo, da delaš klone;) ) ali vsaj modificirati serijske (in upati, da jih pri tem preveč ne pokvariš - najbolje je zato modifikacijo prepustiti specializirani firmi;) ). Če si manjša firma, ki tekmuje v "ekonomskem" razredu, pa ti itak ne preostane drugega, kot da uporabljaš OEM mehanizme, saj si razvoja & izdelave svojih preprosto ne moreš privoščit.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

RejZoR ::

Kar je zanimivo pri Sea-Gull je tud to, da so kvarčne mehanizme vrgli skozi okno in se fokusirali izključno v mehanske. Trenutno so največji proizvajalec mehanskih movementov na svetu in eden največjih proizvajalcev tourbillon mehanizmov.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

knap ::

kakšna je povezava tudorja in rolexa?

kaj pomeni "franken", ali gre za predelavo replik ur oz ?

kako se nastavi 2824-2 mehanizem, je težko, kakšno orodje je potrebno, cena?

hvala :)

LP

RejZoR ::

Tudor je nizkocenovna različica Rolexa.

Franken pomeni, da je ura sestavljena iz različnih združljivih delov, lahko so tud originalni ampak ne originalno predvideni za tisti model specifično.

ETA 2824-2 se nastavlja z vijakom, tko da rabiš samo zelo majhen ploščat izvijač.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Furbo ::

Tudor je firma v lasti Rolexa, včasih so imeli Rolexi in Tudorji precej skupnih delov, kak Tudor je imel Rolex krono, ohišje itd..

Zdaj rolex kronce na tudorju ne boš videl, s Tudorjem gre rolex lahko v kakšne manj konzervativne poteze, glavna razlika je pa to, da jih ne poganja tovarniški mehanizem ampak ETA (najvišji kakovostni razred).
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

GrimReaper ::

kako se nastavi 2824-2 mehanizem, je težko, kakšno orodje je potrebno, cena?

Sam rabim za svojo Omega repliko:
-2x 2mm izvijač da dam narazen zapestnico (nekatere Omege znajo imet 1,8mm vijake, starejše cal.2500 pa celo na split pine, za kar rabiš povsem drugo orodje)
-žogico za odpiranje casebacka (jaxa ključa niti prvič nisem rabil, sem pa rabil za Seiko in Citizen uri)
-1mm izvijač za fino nastavljanje
-po možnosti še pihalko, ampak sam še nisem opazil da bi med nastavljanjem ostalo kaj notri

Cena za izvijače je okol 10EUR. Oz. če jih misliš imet za vedno, lahko vzameš Horotec, samo tiste ki jih rabiš, ker so 15EUR po komadu.
Žogico in pihalko dobiš iz Kitajske za drobiž.

Nekateri imajo še držalo za uro. Sam imam eno Kitajsko, sicer plastično, ampak naredi grde praske na poliranem ohišju, tko da tega ne priporočam.
Mogoče so tisti z rdečimi plastičnimi čepi boljši.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Cena za izvijače je okol 10EUR
V Hofru imajo ravno zdaj čisto spodoben finomehanski komplet za 6 evrov. V njem imaš med drugim 1,1,5 in 2 mm ploščate izvijače (oziroma nastavke).
http://www.hofer.si/si/html/offers/58_3...

O.

GrimReaper ::

Ne verjamem da so ti iz Hofra ok, drugače je pri izvijačih tut cela znanost, sprva nisem mogel verjet ko sem tole bral.
http://people.timezone.com/library/work... (trenutno mi ne odpre)
Ampak tukaj je tut treba pazit, sem bral da je marsikoga že zaneslo v samo orodje, ne samo ure. Sam drugače povsem zastopim, sej je enako kot z urami, najprej začneš z enim shit orodjem, potem gre pa dalje.

Sam drugače dobim tele, sicer eni najcenejših, ampak zgledajo res ok.
http://www.ebay.com/itm/6pcs-0-8-1-8mm-...
http://www.ebay.com/itm/6pcs-Precision-...

Horotec pa samo za zapestnice ne vem če se splača kupovat, mogoče za kakšno 1000€+ uro, ki jo je res škoda, če zarad izvijačev narediš praske.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

Okapi ::

Ne verjamem da so ti iz Hofra ok,
Jaz jih imam že nekaj časa in ne vem, kaj bi naj bilo narobe z njimi. Edino držalo je morda preveliko za kakšno skrajno natančno delo (ampak po drugi strani je morda prednost, ker ga lahko bolje primeš - bom povedal, ko bom kaj takega počel;) ) No, pomanjkljivost je tudi, da imaš samo eno držalo in moraš nastavke menjati, ampak to te moti, če vsakodnevno popravljaš ure. Nastavki so vsekakor videti zelo solidni.

O.

Okapi ::

Ena zanimivost, povezana z "repliciranjem", tokrat ne posamezne ure, ampak kar blagovne znamke.

Starejši slo-techovci se verjetno spomnijo švicarskih ur Darwil, nekoč ultrapriljubljenih v Jugi. Firma je imela sedež v italijanskem delu Švice in je očitno prodajala predvsem v Italijo, prek trgovin v Trstu in Gorici pa je osvojila Balkan (seveda predvsem po zaslugi tega, da so bile to takrat verjetno najcenejše švicarske ure). Kakovost je bila načeloma čisto spodobna (vsaj glede na ceno).

Tole je značilen primerek ur, po katerih je Darwil slovel pri nas. Tudi jaz sem imel en zelo podoben model.;)


Še oglas za eno tržaško trgovino, pobran z neta.


No, Darwil prihoda azijskih elektronskih ur ni preživel (dolgo časa je sicer še životaril, se vmes ukvarjal še z marsičem, dokler niso leta 2009 firme končno likvidirali). Staro slavo pa so se odločili izkoristiti eni Hrvati, ki "zastopajo" "švicarske" ure Darvil (z v namesto w). Tudi logo - kronica - je enak. Iznajdljivost "poslovnežev" je neizmerna.
http://www.darvil.hr/

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

GrimReaper ::

Včeraj sem dobil GlideLock zapestnico, Kitajska kopija za 50USD.
Je precej dobra, nisem imel Rolexove v roki, ampak glede na dobro kvaliteto te, bi rekel da dobiš vsaj 2/3 zapestnice za 40x manj cene.
Edino end linki se ne ujemajo povsem z lugi na Parnis uri, tko da je skor 0,5mm špranje če potisnem end link na eno stran lugov.
Ampak kaj takega je za pričakovat, ker Kitajci delajo Submariner ohišja v vsaj 10 različnih tovarnah.
Pa seveda tipična črna umazanija. Nekateri pravijo da potopiš zapestnico v otroško olje ali WD40, in gre potem umazanija stran in se zapestnica bolje premika. Moram enkrat probat.
Vijaki so se dal lepo odstranit, sicer sem pa bral da tut Rolex uporablja bel Loctite za vijake, s katerim imaš včasih probleme pri odstranitvi vijakov. Zelo pomaga tut taprav izvijač, prej sem imel samo 1,4mm, zdej z 1,8mm sem pa odprl tut eno res cheap Rolex zapestnico s 35USD ure, ki je imela kar postrani zvrtane luknje.

Je pa design claspa res zakompliciran. Še vedno me matra iz kje je priletel en M2 1,5mm vijakec, ko sem zategoval en vijak. Ni videti da bi na claspu kaj manjkalo.
Glede udobnosti jo pa nova Aqua Terra prekaša. Dodatnih nastavljanj pri svoji pa niti ne rabim.
GlideLock nastavljanje pa tut ni nič posebnega. Res da ne rabiš orodja, ampak tut ni tolk bolj preprosto kot micro adjustment za katerega rabiš samo pisarniško sponko.
Je pa tako da rabiš čez dan prestavit za kvečjem en utor gor ali dol, ali pa še to ne, sej ostale ure tut nosim cel dan brez da bi jih nastavljal. Bom drug teden med delom videl kako uporabno je to.

Bom pa čez 10 dni res naročil še modrega Suba od BP tovarne. To je pa praktično najbolje kar lahko dobiš, brez da greš modat uro z drugimi deli, recimo Noob tovarna dela kakšne dele bolje, kakšne pa slabše od BP. Clasp je že eden, tko da imam naročeno Noob zapestnico, ki naj bi bla že skoraj gen like.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

Okapi ::

Svaka čast, za te replike in dodatne dele boš dal počasti toliko denarja, da bi si lahko že skoraj kakšen pravi rolex ali omego privoščil;)

Drugače pa, kar se zapestnic in pasov za ure tiče, ravno ugotavljam, da so cene za malo boljše usnjene pasove astronomsko navite. Mislim, 20 cm dolg in 2 cm širok kos usnja in ena plehnata zaponka, pa je takoj 100+ evrov.;(( Iz kvadratnega metra usnja lahko naredijo 200-250 pasov, in za povrhu lahko uporabijo odrezke, ki ostanejo pri izdelavi čevljev/jaken/torbic/sedežnih prevlek, tako da je strošek za material zanemarljiv. Usnjene čevlje dobiš za 100 evrov že čisto spodobne, pa gre zanje na uč kakšnih 20-30x toliko usnja in dela.

O.

darkolord ::

Jah sej, Rolex ura stane pa tolk k AVTO.

Okapi ::

O cenah ur smo že precej (da ne rečem vse) rekli.

GrimReaper ::

Svaka čast, za te replike in dodatne dele boš dal počasti toliko denarja, da bi si lahko že skoraj kakšen pravi rolex ali omego privoščil

Vem, sicer Rolexa ravno ne, ampak 3000€ kolker stane Omega bom pa sigurno dal v enem letu.
Drugače ene 3 kvalitetne ure za 400-700€, pa si dober za 5-10 let. Ampak sam sem tolk firbčne sorte da sem moral vmes prečesat še cel Kitajski trg, 400€ sem dal za ure ki jih sploh ne bom nikol nosil.
Sej počas se bom naučil, za Parnisa sem recimo mislil kolk ok ura bo, pa ima zdej vseeno že kar nekaj napak. Hack ne dela vedno, pa movement nasploh ni nevemkaj, pa zdej ta SEL luft.
Pa za tega sem pred nakupom rekel, da če ne bo ok, da ne bom več kupoval Kitajskih ur (z izjemo Sea-Gull). Ampak zdej pa hočem videt kako zgleda proper submariner.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

RejZoR ::

Ce hoces proper submarinerja za "mal" denarja vzames Steinhart Ocean One. Pac nimas gor napis Rolex, je pa v osnovi ista zadeva in to kvalitetna.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

GrimReaper ::

Bi vzel če bi delali 40mm.
Drugače sem našel še en kup dobrih ur, Armida A2 500m, Obris Morgan Explorer, Helson Shark Diver 40mm in Seiko Prospex Scuba SBDC003 Blue Sumo, vse z dobrimi Miyota 9015 oz. Seiko 6R15 movementi.
Ampak problem je da so vse težke od 180-215g. Pa nasploh je razen Submarinerja, ki je zame s 160g (skrajšana ima 150g) že ravno na meji, težko dobit lahko diver uro.

Pa morm dobit res eno dobro repliko, da vidim kaj so Kitajci sposobni narest. Recimo če gledam ta post bi moral za 2-3x manj denarja dobit več:
http://www.replica-watch.info/vb/showth...
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

Okapi ::

Ampak na tem replikatorskem forumu se eni tudi malo usekani;)
We complain paying about paying 300 bucks for a 7K watch that is 9/10 in accuracy.
Očitno so kar sami sebe prepričali, da so to res 90-odstotni rolexi po 5% ceni.
Če mene vprašaš, so to v resnici 100% kitajske ure po 150% ceni.;)

Steinhardt je 350 evrov. Bi bilo zanimivo narediti eno temeljito primerjavo s kopijo za 250-350 evrov. Nekako dvomim, da je kopija res boljša.

Sam osebno bi pa tudi pred nakupom Steinhardta 3x premislil, ker za ta denar (350 €) dobiš med drugim tudi recimo Seiko Sumo ali Orient M-force.
Ali pa tale Citizen (na Japonskem ga dobiš že za 250 €), če bi že ravno hotel imeti čim bolj submarinerju podobno uro. (škoda edino, da ni notri Miyota 9015)


O.
««
20 / 30
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple proda več ur kot celotna švicarska urarska industrija (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
14424726 (19376) bbbbbb2015
»

Od kod ima ROLEX denar? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10520530 (15940) cryptozaver
»

katera diver ročna ura? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15937961 (34013) GrimReaper
»

Ura - kot darilo za diplomo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5111271 (10005) OwcA

Več podobnih tem