» »

Nokia N900 ali E72 ?

Nokia N900 ali E72 ?

lopov ::

Matr majo eni hude probleme ...

Kolega me sprašuje, kaj naj mu kupi firma za novo leto. Vzel bi mobilni telefon in kot zagrizen pristaš Nokie se je zapičil v zadevci, ki jih pri nas še ni -- N900 in E72.

E72 pozna (nadgrajena E71) in ravno zaradi tega bi imel. Po drugi strani se mu dopade najnovejši gadget - N900. IMHO bo z E72 bolj zadovoljen, ker kar *res* rabi je telefon, koledar in WiFi -- to zna E72 več kot dovolj dobro + baterija zdrži skoraj 5 dni.

Pravzaprav sem mu rekel, naj mu kupijo oboje, pa kar ne bo rabil da meni 8-)

Mnenja?

GizmoX ::

Moji komentarji po enoletni uporabi Nokie E71:
E71 je get-work-done poslovni telefon. Če pa bo imel v rokah novo "igračko" N900, bo toliko bolj zadovoljen. Zadovoljstvo in uživanje pri delu --> produktivnost:D

- get-work-done: E71 ima 3 fizične tipke (če šteješ long-press je to 6 hitrih bližnjic) + 6 hitrih bližnjic na namizju. N900 ima poljubno mnogo(no ja, enough:P) bližnjic na 4 različnih namizjih. E71 bližnjice so programi in določena opravila, N900 pa tudi kontakti ter spletne strani.
- telefon: oba imata hitro iskanje po kontaktih (začneš tipkati po fizični tipkovnici...), fizični tipki + - za prilagajanje glasnosti, klicanje zadovoljivo pri obeh
- koledar: N900 koledar se mi zdi *mnogo* boljši: bolj pregleden (večji zaslon, ne-monoton prikaz), možnost grupiranja("barvanja") sestankov, bolj naraven (in tudi za uporabo malo hitrejši) touchscreen vmesnik
- WiFi: za kaj točno potrebuje WiFi?
- - internet: N900 ima hitrejši brskalnik, večji zaslon z višjo resolucijo, + seveda touchscreen
- - e-pošta: ne uporabljam vgrajene funkcionalnosti v E71...

E71 seveda zna dovolj dobro vse te stvari, vendar vseeno obstajajo pomanjkljivosti:) Baterija mi sicer zdrži 2 - 3 dni pri mešani uporabi, 1 dan pri intenzivni uporabi.
N900 pomanjkljivosti:
- vprašljiva baterija, govori se 6 ur intenzivne uporabe (bluetooth + wifi, nonstop sinhronizacija, brskanje, predvajanje glasbe/videa, ter podobne energijsko potratne aplikacije), 1 dan mešane uporabe (wifi-brskanje med odmori, poslušanje glasbe na poti), 3 dni standby (le kakšen klic) = greh, da sploh poseduješ tak telefon>:D
- programska oprema (Maemo 5) se še razvija, kar je minus, če manjka neka željena funkcionalnost, plus pa, ker jo verjetno kmalu dobiš:) (primer je npr. odsotnost jave(java PC programi, java-appleti, java-mobilne-aplikacije), ni navigacije (Ovi Maps v zgodnji fazi), itd.)
- za nas študente: Eduroam nekompatibilen (ne podpira PAP, čeprav naj bi bili neki work-aroundi za power-userje...)

Jaz osebno bom verjetno počakal Maemo 6: več programske opreme(končno tudi Eduroam!), odpravljeni bugi (Service Pack 2 je minimum:)), podpora multi-touch (don't really care). Je pa res, da bo N900 dobival redne posodobitve, celo Maemo 6 naj bi podpiral, ko bo izšel (razen seveda multi-touch).

Vsekakor N900 ni telefon, ki bo kar tako nehal dobivati firmware posodobitve in nove programčke. (Za E71 so šele en teden nazaj izdali nov FW, ki odpravi bug, ki v standby/ohranjevalniku prikazuje napačen čas (jaz pa programer, ki ne morem popraviti take banalnosti...). Če se bom odločil, sledi en dan igračkanja s telefonom za backup, firmware update, backup-restore, povračanje nastavitev in ponovno nameščanje aplikacij.)

Oprosti za dolg post;)
udirač => uni. dipl. inž. rač.

js osebno ::

Z malo občutka za touch screen je N900 boljši...
Osebno bi vzel N900 (otroci se radi igramo:P)
Drugače se pa pri takih 2 mobitelih pojavi kar precejšna dilema,
Serija E, sploh z številko 7x naj bi bile ene najboljših Nokij nasploh...
Po drugi strani pa N900 predstavlja samo smetano pametnih mobilnikov.

---------------------
lp, Dejan Benedik aka. thejan2009
www.slo-nokia.mojforum.si

lopov ::

Hvala obema :)

TRIROG ::

Problem pri teh fancy telefonih (N900) je predvsem vzdržljivost baterije ... mislim da mora tak telefon zdržati najmanj 3 dni... drugače to ni več nič drugega kot majhen prenosni računalnik ki mora biti ves čas na elektriko priključen...

lopov ::

Včeraj sem šel pogledat v kiberpipo to čudo od N900.
Saj se mi dopade, ampak je daleč od telefona, kakršnega rabim *jaz*.

Seveda, 1x v prihodnosti bom najbrž postrgal šparovček in si omislil podobno zadevo, a do tistega trenutka morava oba s telefonom prehoditi še dolgo pot -- moje potrebe ne zajemajo raznih socialnih omrežij in 2^n načinov povezovanj, telefon pa rabi večjo avtonomijo in aplikacije/zmožnosti, ki zadovoljijo moje potrebe.

Kulska napravica, sam je res gadget, nekaj, kar bi meni samo kradlo čas (za zabavo), produktivnost pa, heh ... bi trpela :) Tolk se pa že poznam!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bo v Nokii N9 Intelov Atom?

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
288005 (5904) CaqKa
»

Nokia N900 novi FW!

Oddelek: Mobilne tehnologije
354629 (3881) koro13
»

Dvojedrniki na voljo za mobilne telefone (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
5615662 (13848) smash
»

Nov telefon

Oddelek: Mobilne tehnologije
192929 (2563) demon#666
»

Nokia predstavila N900

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
498834 (5664) Bor H

Več podobnih tem