Forum » Strojna oprema » Čudno obnašanje računala
Čudno obnašanje računala
Hitch-Hiker ::
Pozdravljeni.
Včeraj sem pregledoval računalnik, ki se je obnašal, kot da mu je crknila matična plošča (sklep na podlagi prejšnjih izkušenj).
Najprej sem menjaval komponente (procesor, ram,...) in se je še vedno obnašal enako.
Potem sem ga popolnoma razdrl in vzel matično ploščo iz ohišja (je precej nabasano in je bilo težko menjavat).
Matično sem postavil na karton. V njo postavil procesor, dodal ram, priklopil disk in grafično kartico.
Dodal sem še napajalnik in stikalo za vklop.
Glej ga vraga računalnik normalno deluje (slika je zaradi predpotopnega monitorja malo čudna ampak delovalo pa je).
Ker je delovalo, sem samo še očistil napajalnik, ohišje in hladilnike ter zadevo sestavil nazaj v ohišje.
Ko sem sestavljeno računalo ponovno priklopil na napajanje in pognal, je bil odziv enak kot na začetku.
Ventilatorji in diski so se vrteli in to je bilo to.
Nobenega piska, nobenega signala na monitor.
Mogoče kdo ve kaj bi lahko bilo to. Je lahko kriv kak stik v ohišju (da je matična plošča v stiku z ohišjem kje kjer nebi smela bit).
Konfiguracije ne vem. Procesor je Celeron 1200MHz (se mi zdi), družbo mu dela 256 M rama in 2x40g diska.
Na matični je mislim da viin čipset. Pa dva kondenzatorja sta rahlo napihnjena.
LP.
Včeraj sem pregledoval računalnik, ki se je obnašal, kot da mu je crknila matična plošča (sklep na podlagi prejšnjih izkušenj).
Najprej sem menjaval komponente (procesor, ram,...) in se je še vedno obnašal enako.
Potem sem ga popolnoma razdrl in vzel matično ploščo iz ohišja (je precej nabasano in je bilo težko menjavat).
Matično sem postavil na karton. V njo postavil procesor, dodal ram, priklopil disk in grafično kartico.
Dodal sem še napajalnik in stikalo za vklop.
Glej ga vraga računalnik normalno deluje (slika je zaradi predpotopnega monitorja malo čudna ampak delovalo pa je).
Ker je delovalo, sem samo še očistil napajalnik, ohišje in hladilnike ter zadevo sestavil nazaj v ohišje.
Ko sem sestavljeno računalo ponovno priklopil na napajanje in pognal, je bil odziv enak kot na začetku.
Ventilatorji in diski so se vrteli in to je bilo to.
Nobenega piska, nobenega signala na monitor.
Mogoče kdo ve kaj bi lahko bilo to. Je lahko kriv kak stik v ohišju (da je matična plošča v stiku z ohišjem kje kjer nebi smela bit).
Konfiguracije ne vem. Procesor je Celeron 1200MHz (se mi zdi), družbo mu dela 256 M rama in 2x40g diska.
Na matični je mislim da viin čipset. Pa dva kondenzatorja sta rahlo napihnjena.
LP.
WinXP ::
Meni se je 2 krat zgodilo enako,ko sem imel še starejše sisteme (socket PGA 370,socket A...)
Svetujem ti,da preveč ne zategneš vijakov na matični plošči zaradi elektrod na hrbtni strani matične....odzadaj mora met malo lufta...
Svetujem ti,da preveč ne zategneš vijakov na matični plošči zaradi elektrod na hrbtni strani matične....odzadaj mora met malo lufta...
LordTado ::
lahk je kaj z elektriko oz ozemlitvijo...
če ti gre na ohišje se lahko čudno obnaša,bodisi disk ali matična...
če ti gre na ohišje se lahko čudno obnaša,bodisi disk ali matična...
Hitch-Hiker ::
OK.
Hvala za odgovore.
Sem šel še enkrat popolnoma razkopat in potem del za delom sestavljat nazaj.
Malo bolj nežno sem privil matično, čeprav tudi prej ni bila ravno na silo privita.
Potem pa komponenta za komponento.
Vse je delovalo. Na koncu pa sem vstavil še mrežno kartico in privil napajalnik in lejga vraga ne dela več.
Čudno mi je blo zakaj nebi delalo zdaj ko sem prišaufal napajalnik, ker je bil tudi prej v stiku z ohišjem. Potem pa mi je kliknilo, da je bil zadnji korak vstavitev mrežne kartice in privitje napajalnika.
Odstranim Mrežno kartico in začuda računalo začne spet delat.
Ugasnem mrežno nazaj...ne dela.
Kriva je bla fuč mrežna.
Nisem vedel, da fuč mrežna da simptome fuč plate.
Še enkrat hvala.
LP.
Hvala za odgovore.
Sem šel še enkrat popolnoma razkopat in potem del za delom sestavljat nazaj.
Malo bolj nežno sem privil matično, čeprav tudi prej ni bila ravno na silo privita.
Potem pa komponenta za komponento.
Vse je delovalo. Na koncu pa sem vstavil še mrežno kartico in privil napajalnik in lejga vraga ne dela več.
Čudno mi je blo zakaj nebi delalo zdaj ko sem prišaufal napajalnik, ker je bil tudi prej v stiku z ohišjem. Potem pa mi je kliknilo, da je bil zadnji korak vstavitev mrežne kartice in privitje napajalnika.
Odstranim Mrežno kartico in začuda računalo začne spet delat.
Ugasnem mrežno nazaj...ne dela.
Kriva je bla fuč mrežna.
Nisem vedel, da fuč mrežna da simptome fuč plate.
Še enkrat hvala.
LP.
mrbungle ::
ja plata oz. bios ob vklopu preveri naprave, ki so vezane na matično... In če kaj fali, potem se bodisi sploh ne prižge, bodisi piska, na displejčku pa se pokaže koda...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Računalnik ne delaOddelek: Strojna oprema | 1424 (906) | solatko |
» | Ali je kriv procesorOddelek: Pomoč in nasveti | 2970 (2045) | PIK7 |
» | Računalnik se ne odzivaOddelek: Pomoč in nasveti | 8910 (8357) | Pšenični |
» | udar strele - vse uničeno? (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 10045 (7490) | gregor |
» | Odpovedal računalnikOddelek: Pomoč in nasveti | 1957 (1439) | gt55gre |