Forum » Omrežja in internet » iz dhcp v fiksni ip
iz dhcp v fiksni ip
Good Guy ::
Zanime me če mogoče pozna kdo kakšen način kako bi nekemu računalniku ki ip dobi iz dhcp-ja ta ip fiksiral
npr iz dhcpja dobi 123.11.11.11 in hočem da se mu potem ta ip nastavi kot fiksen.
ker je takih mašin preko 300 bi to naredu enostavno preko login skripte, manjka mi samo skripta zato vas prosim za pomoč
skripto imam že napisano vendar deluje le če sam vpišem ip
Hvala!
npr iz dhcpja dobi 123.11.11.11 in hočem da se mu potem ta ip nastavi kot fiksen.
ker je takih mašin preko 300 bi to naredu enostavno preko login skripte, manjka mi samo skripta zato vas prosim za pomoč
skripto imam že napisano vendar deluje le če sam vpišem ip
netsh interface ip set address name="Local Area Connection" static 10.136.122.88 255.255.254.0 10.136.122.1 1 netsh interface ip set dns "Local Area Connection" static 192.168.80.11 register=PRIMARY netsh interface ip add dns "Local Area Connection" addr=192.168.80.12 index=2 netsh interface ip add dns "Local Area Connection" addr=192.168.236.20 index=3 netsh interface ip add dns "Local Area Connection" addr=192.168.236.21 index=4
Hvala!
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^
Yacksy ::
A nima DHCP strežnik opcije "Bind IP to MAC"?
Po mojem ni dobra ideja, da na hostih kar fiksiraš IP naslove, ki so v IP Poolu nekega DHCP strežnika. Če mene vprašaš, bi statično povezavo MAC-IP naredil na DHCP strežniku, drugače se zi znajo dogajati kaki IP conflicti, ko bo DHCP strežnik dodelil hostu IP naslov, ki si ga ti že nastavil kot fiksnega na eni drugi kišti.
Po mojem ni dobra ideja, da na hostih kar fiksiraš IP naslove, ki so v IP Poolu nekega DHCP strežnika. Če mene vprašaš, bi statično povezavo MAC-IP naredil na DHCP strežniku, drugače se zi znajo dogajati kaki IP conflicti, ko bo DHCP strežnik dodelil hostu IP naslov, ki si ga ti že nastavil kot fiksnega na eni drugi kišti.
Shit happens
Kaj pa če se enostavno lease time poveča?
ni praktično, ker komp pride pa gre, s tem bi ostajal ip-ji zasedeni za bz
A nima DHCP strežnik opcije "Bind IP to MAC"?
ko smo to delal so že ble težave(npr če se ti dhcp server sesuje)
no ne zanimajo me vaši nasveti ampak način kako iz dhcp ip-ja avtomatsko zafiksirat ta ip
Hvala!
Pesimist ::
Zakaj pa nena enostavno IP vpises v mrezno in fertik? Tak mam jaz tudi na DHCP nastavlenem ruteru pa ma vedno isti ip brez problema.
Zakaj pa nena enostavno IP vpises v mrezno in fertik? Tak mam jaz tudi na DHCP nastavlenem ruteru pa ma vedno isti ip brez problema.
to ni za domačo rabo...
dfajt ::
Lahko bi najprej ipconfig prenesel v tekstovno datoteko (ipconfig > ip.txt), potem pa jo sparsal in ven dobil IP, ki bi ga potem zafiksiral s pomočjo netsh.
Karlos ::
Če te jaz prav zastopim rabiš ti nekaj v smuslu
Morata pa veljati dve predpostavki preden se zažene skripta
1. računalnik je že povezan na intenet
2. da vsi ostali IP ostanejo isti (če ne jih pač sparsaš ven)
#get current IP pcIP=`ifconfig eth0 | grep "inet addr:" | grep -o "\w*\.\w*\.\w*\.\w*" | head -1` netsh interface ip set address name="Local Area Connection" static $pcIP 255.255.254.0 10.136.122.1 1 netsh interface ip set dns "Local Area Connection" static 192.168.80.11 register=PRIMARY netsh interface ip add dns "Local Area Connection" addr=192.168.80.12 index=2 netsh interface ip add dns "Local Area Connection" addr=192.168.236.20 index=3 netsh interface ip add dns "Local Area Connection" addr=192.168.236.21 index=4
Morata pa veljati dve predpostavki preden se zažene skripta
1. računalnik je že povezan na intenet
2. da vsi ostali IP ostanejo isti (če ne jih pač sparsaš ven)
Sai Baba: "Dam vam to, kar hočete, da boste hoteli to, kar vam želim dati."
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Karlos ()
@karlos
hvala za tole, sam tale zadeva ne deluje pcIP ni definiran-najbrž je to spremeljivka(tko da bi prosu še mal pomoči)
hvala za tole, sam tale zadeva ne deluje pcIP ni definiran-najbrž je to spremeljivka(tko da bi prosu še mal pomoči)
@karlos
Prvo probaj ce ti tole dela:
shranis v datoteko skripta.sh
#!/bin/bash pcIP=`ifconfig eth0 | grep "inet addr:" | grep -o "\w*\.\w*\.\w*\.\w*" | head -1` echo $pcIP
Pa da se zastopimo:
1. namesto eth0 imaš lahko kaj drugega
2. vrstica kjer se izpiše računalnikov IP se lahko začne drugače kot "inet addr"
3. Zgornja koda dela za spodnji izpis, ki je pri tebi lahko drugačen
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:e0:06:f8:46:95 inet addr:192.168.2.144 Bcast:192.168.2.255 Mask:255.255.255.0 inet6 addr: fe80::2e0:6ff:fef8:4695/64 Scope:Link UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:104260 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:35152 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:25010135 (25.0 MB) TX bytes:8469648 (8.4 MB) Interrupt:11 Base address:0xd400 lo Link encap:Local Loopback inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0 inet6 addr: ::1/128 Scope:Host UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1 RX packets:34 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:34 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:0 RX bytes:2304 (2.3 KB) TX bytes:2304 (2.3 KB)
magari izpiši tvoj ifconfig
in kako poženeš sh datoteko?
tole kar ti pišeš je najbrž za linux, jst rabim za win
ipconfig
tole kar ti pišeš je najbrž za linux, jst rabim za win
ipconfig
IP konfiguracija za Windows Ime gostitelja . . . . . . . . . . . . : ******* Primarna Dns pripona . . . . . . . . . : Vrsta vozlišča . . . . . . . . . . . . : Nepoznano Usmerjanje IP omogočeno. . . . . . . . : Ne WINS Proxy omogočen. . . . . . . . . . : Ne Ethernet kartica Local Area Connection: S povezavo določena DNS pripona . . : Opis. . . . . . . . . . . . . . . . : Intel(R) 82567LM-3 Gigabit Network Connection Fizični naslov. . . . . . . . . . . : ***** DHCP omogočen . . . . . . . . . . . : Ne IP naslov . . . . . . . . . . . . . : 10.136.122.88 Maska podomrežja. . . . . . . . . . : 255.255.254.0 Privzeti prehod . . . . . . . . . . : 10.136.122.1 DNS strežniki . . . . . . . . . . . : 192.168.80.11 192.168.80.12 192.168.236.20 192.168.236.21
Žal ti grep v winsih ne bo kaj dosti pomagal. Moraš ročno najti vrstico z for zanko, pa znotraj vrstice IP naslov... in ga prebrat v spremenljivko.
Uf, my bad, ne vem zakaj sem mislil da se vse to dogaja na Linuxu
Uf, my bad, ne vem zakaj sem mislil da se vse to dogaja na Linuxu
hehe ni problema... tnx vseen..
če ma kdo kšno rešitev za to na windowsih nej prlep
evo zdej ip mam v enem txt fajlu..
to nardim z ukazom ipconfig | find "IP naslov" >ipnaslov.txt
v ipnaslov.txt dobim tole vrstico
IP naslov . . . . . . . . . . . . . : 10.136.122.88
kaj sedaj narediti da iz te vrstice dobim le 10.136.122.88?
to nardim z ukazom ipconfig | find "IP naslov" >ipnaslov.txt
v ipnaslov.txt dobim tole vrstico
IP naslov . . . . . . . . . . . . . : 10.136.122.88
kaj sedaj narediti da iz te vrstice dobim le 10.136.122.88?
Lahko poskusiš nekaj takšnega:
@echo off IPCONFIG |FIND "IP" > %TEMP%.\TEMP.DAT FOR /F "tokens=2 delims=:" %%a in (%TEMP%.\TEMP.DAT) do set IP=%%a del %TEMP%.\TEMP.DAT set IP=%IP:~1% echo IP=%IP%
super hvala
zadeva deluje bp
zdej pa rabim še mal dopolnit zadevo in sicer nekateri kompi majo gor slovenščino in local are connection je prevedena z lokalno omrežje(al kakokr koli pač)
kako bi rešu ta problem oz kako bi preveru ali je local area network ali lokalno omrežje?
@echo off IPCONFIG |FIND "IP" > TEMP.DAT FOR /F "tokens=2 delims=:" %%a in (TEMP.DAT) do set IP=%%a del TEMP.DAT set IP=%IP:~1% echo IP=%IP% netsh interface ip set address name="Local Area Connection" static %IP% 255.255.254.0 10.136.122.1 1 netsh interface ip set dns "Local Area Connection" static 192.168.80.11 register=PRIMARY netsh interface ip add dns "Local Area Connection" addr=192.168.80.12 index=2 netsh interface ip add dns "Local Area Connection" addr=192.168.236.20 index=3 netsh interface ip add dns "Local Area Connection" addr=192.168.236.21 index=4
zadeva deluje bp
zdej pa rabim še mal dopolnit zadevo in sicer nekateri kompi majo gor slovenščino in local are connection je prevedena z lokalno omrežje(al kakokr koli pač)
kako bi rešu ta problem oz kako bi preveru ali je local area network ali lokalno omrežje?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Good Guy ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Avtomatizacija vpisa DNS IP naslovaOddelek: Pomoč in nasveti | 833 (698) | crniangeo |
» | Povezava na statični ip doma in na dhcp v službiOddelek: Omrežja in internet | 1541 (1002) | Bizkit45 |
» | VBS skripta za IP nastavitveOddelek: Programiranje | 3432 (2946) | Malajlo |
» | Težava pri vzpostavitvi povezave lokalnega omrežjaOddelek: Omrežja in internet | 1740 (1587) | ABX |
» | Iscem Program za preklapljanje med omrezjiOddelek: Programska oprema | 1080 (929) | pitbul |