» »

Povejte mi kaj o modelirnih programih

Povejte mi kaj o modelirnih programih

Phoebus ::

V bistvu dobesedno tako kot sem vprašal v naslovu- teh programov ne poznam 0 in ko sem malo gledal, vidim da jih je miljon različnih, sanja se mi pa ne v čem se razlikujejo. Predvidevam da različni služijo različnim panogam (gradbeništvo, konstruiranje vozil, konstruiranje vijakov,...).
Ko sem se v srednji malo igral, nisem vedel za drugo kot autocad in tam nekaj osnovnih strani zrisal...
Torej, čemu je naprimer namenjen tako zelo znan AutoCAD? Kaj vse "več"zna Catia? Vidim da ima proizvajalec Catie tudi Simulio, pa SolidWorks,... Kot laik vidim samo da ene izgledajo "bolj sexy" druge pa "bolj črne" :)
S kakšnim programom se narisano stvar tudi spravi v pogon (ne govorim o animaciji [blender, maya,...]), ampak o somilaciji naprave. Glede na to da vidim da imajo nekateri od teh programov tudi neke "barvne skale":
 3D

3D


ali (in kateri) omogočajo tudi računanje obremenitev? Lahko "predlagajo" material? Upor vetra,...?

(ja, dejansko je tema: pojma nimam o tem, kaj je to :-p)

M-XXXX ::

Stvari so nekako take: Autocad je super za 2D risanje, Catia je bolj za 3D, dost uporabna tudi za kašne CNC programe, drugače pa je zadnje čase najboljši za 3D risanje in vse kar pride z njim SolidWorks.

WarpedGone ::

SolidWorks?

Ja, dokler točno veš kaj hočeš nardit. Pa da te konstantno razpadanje zadeve ne moti preveč.

Če ne veš točno kaj bi rad in še iščeš in odkrivaš je pa kak "organski" modelirnik precej boljše orodje.

Vendar dokler ne poskusiš posamezne zadeve, si težko sploh predstavljaš razlike.
Zbogom in hvala za vse ribe

Phoebus ::

In kaj bi priporočal za se poigrat (beri: malo drekat)? Vem da so to strahotno kompleksni programi, ampak tudi photoshop si lahko "pogleda" amater :)
Če odmislimo ceno in predvidevamo da bi imel demo verzijo :P

Še vedno me zanima, se da s katerim od teh programov tudi kaj "simulirat", mu dat narisat obremenitve, ipd ipd?

Highlag ::

S primerno licenco verjetno z vsakim.

Imajo različni segmenti proizvajalcev raje določen tipe programov, odvisno od tega kako agresivno je trženje teh programov. Za strojništvo nekako Solidworks in Proengineer, Think3, Še kakšen, Orodjarji ProEng, Avtomobilska industrija Catijo, in še nekatere specializirane programe....
Grafbeništvo ima spet svoje programe, čeprav bi se dalo tudi v Soliworksu ali Proju vse zrisati...

Če hočeš modelirat pa kakšen Rhyno3d, Maya ali kaj podobnega V inžinirske programe se velikokrat obliko uvozi, čeprav skoraj vsi spet ponujajo orodja za to delo.
Never trust a computer you can't throw out a window

bluefish ::

Če se s 3D modeliranjem še nisi ukvarjal, potem za začetek poskusi SketchUp, da spoznaš osnovno okolje. Od tu naprej pa je odvisno od tvojih potreb in zahtev.

WarpedGone ::

In kaj bi priporočal za se poigrat (beri: malo drekat)?


Hja, 3D oblikovanje je v osnovi problem, ker je sam po sebi kompleksna reč. Bolk ko je delovno okolje poenostavljeno bol te hkrati tudi omejuje in ti greni življenje.

Npr. sketchup je na prvi pogled zanimiv, dokler želiš sestavit samo kakšno klado al pa stene, ki so ena proti drugi obrnjene za 90stopinj. Ko pa maš mal bol kompleksne, bognedaj zaokrožene ploskve je pa konec heca.

Moj nasvet bi bil, da ne polovičiš. Nabavi si študentsko verzijo Maye (brezplačna), začetne tutoriale, pogleš videe na youtube in lepo počasi, po kako uro na dan spoznavaš njene lepote pod vodstvom teh tutorialov.

Videl sem že veliko softvera, raznoraznega, marsikaj tut sam sprogramiral ampak za mayo lahko rečem le klobuk dol. Ko jo enkrat dobiš v prste, imaš nenadoma v rokah 10 čarobnih skalpelov. Zadnje čase se ubadam s SolidWorks in ji z vidika "uporabniške izkušnje" ne seže do kolena. Zna pa stvari, katere maya ne zna - realne simualcije materialov itd. Na koncu je precej odvisno tut od človeka, kakšni pristopi mu bol ležijo in kaj sploh hoče dosečt.

Neki je tle tut "cool efekta", npr. z mayo so delal dinozavre v jurskem parku :D
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

Icematxyz ::

Glavna razlika med vsemi temi programi je v tem po katerem konceptu so narejeni.

Slika ki si jo podal je program CATIA. Koncept ki mu ta program sledi je parametrični modelirnik in modeliranje na osnovi lastnosti. (kot so dolžina stranice, premer luknje....)

Autocad parametrike ne pozna (razen v zelo okrnjeni obliki).

Glavna razlika med njima ki bi jo opazil takoj je v tem da pri programu CATIA se zadeve gradijo na odnosu parent/child in da lahko lastnosti kadarkoli spreminjaš za nazaj. (vsaj v teoriji) Pri Autocadu pa neke "zgodovine" ni. Kaj narediš si naredil in to kaj vidiš na zaslonu je trenutno in končno stanje. Dopušča veliko svobode ampak za ceno da vse kaj storiš bo od takrat naprej takšno. In ne moreš preprosto spremeniti določene lastnosti in dobiti ven več možnosti. Je primeren za 2D risbe in konceptualno 3D načrtovanje. Naprimer postavitev škatel na neki ravnini ki predstavljajo koncept nekega naselja.

Program ki ga pa ti iščeš pa vrjetno ni ne eno in ne drugo. Ti verjetno iščeš nekaj kaj sledi konceptu nurbs in mesh modelirnikov.

To so pa programi kjer lažje manipuliraš z zadevo ki jo delaš na način da dopuščajo veliko svobode. Predvsem za to ker takšnega modelirnika niti malo ne zanima kako boš to zadevo izdelal na nekem stroju. Ampak je bolj pomembno kako bo naprimer izpadlo vse skupaj v nekem filmu.

Tako da se moraš vprašati ali želiš narediti 2D risbo, motor z notranjim izgorevanjem katerega boš tudi izdelal v resničnosti ali boš pa sodeloval v kakšni oddaji tipa hri-bar in skrbel za produkcijo vizualnih vsebin.

V vsakem primeru pa ker gre za sodobno tehnologijo ki zahteva sodobna znanja in nekaj letno delo da postaneš povprečen.

Phoebus ::

Hehe, don't get mewrong,nimam se cilja "naučit tega da bito delal" ker nimm feelinga za oblikovanje, "doma" sem drugje- gre se res samozaigračkanje, zato so pomislekiv smislu da "je do povprečja dolga pot" odveč :)
Mayo in blenderja drugače poznam, sem naredil že par mini animacij in mi je jasno da je razdalja med bouncy žogo in modelom aviona zeloooo dolga.

Bom pogledal kako izgleda catia..

amigo_no1 ::

SolidWorks (SW) (imaš 3 module, part assembly design ter drawing ) je "lahka" verzija Catie (CAT), kjer je vse skupaj okoli 100 modulov za vse živo (od strojništva, štromarije, nc-ja, simulacij (sploh v navezi z Abaqus-om) do cevovodov ). Proizvajalec je isti (Dassault).

Konkurenca so še UGS NX v6 s sinhrono tehnologijo, za njim šepajo še Autodesk Inventor, SolidEdge, Pro/ENGINEER.

Obstaja še en malo znan program, ki dosti obeta v prihodnosti (in tudi že sedaj), imenuje se SpaceClaim. Poglejte si video posnetke dela s programom iz Tutorial sekcije.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

dzinks63 ::



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Konstrukterski programi

Oddelek: Programska oprema
197000 (4586) Machete
»

Autocad ali Pro/Engineer, kaj izbrati za začetnika?

Oddelek: Programska oprema
164720 (4404) Loki
»

KAteri program za 3d risanje-za amaterje?

Oddelek: Programska oprema
68003 (7877) Sl4v3
»

najbolj enostaven program za 3d modeliranje

Oddelek: Programska oprema
137517 (7346) barbarpapa1
»

program za risanje načrtov

Oddelek: Programska oprema
58656 (8612) barbarpapa1

Več podobnih tem