» »

revija: science vs. new scientist

revija: science vs. new scientist

AnubisOfDoom ::

Narocam se na eno tehnolosko revijo. Vprasanje sedaj je, katero izbrati, Science ali New Scientist. Kot prvo, lahko predlagate tudi kaj drugega, ampak ti dve se mi nekako zdita najbolj priznani, pa se vsak teden izhajata.

Vem da gre za drugacen format revij, Science ima objave (letters) in tudi nekaj splosnih clankov, medtem ko naj bi bil New Scientist bolj poljudnoznanstvene narave. Ce sem iz njihove strani in po nekaj kupljenih izvodih v Konzorciju kaj razumel format revije. Zdaj, gre za to, da sem ze narocen na ZIT in nikakor nocem imeti se ene revije tipa "tiskana wikipedia" (OK, ZIT ma fajn novice, clanke o potresih in seizmologiji, ostalo pa je bolj wikipedia style), medtem ko na drugi strani nocem narocit revije, v kateri bom razumel in prebral samo polovico ali pa celo tretjino revije.
Ali Science ponuja dovolj za splosno publiko? Seveda, s podrocja fizike, racunalnistva in podobnih zadev ni problema, skrbi me predvsem za kaksno biologijo ali kemijo, v katerih nisem prevec podkovan...

Prosim, ce malo pokomentirate obe reviji (ce imate izkusnje) ali pa priporocate kaksno drugo, kvalitetno, ki pokriva sirok spekter sodobne znanosti, tehnologije in na splosno naravoslovne vede.

antonija ::

Science in Nature sta dve "the" reviji kar se tega tice. Obe vecinoma objavljata clanke o novih odkritjih in obe se drzita bolj poljudnega nacina pisanja. Mislim da ce razumes njihove clanke o matematiki in fiziki ti tudi kemija in biologija nebi smela delat problemov. Ce ti jih pa slucajno bi imas pa vedno na voljo wikipedio :p
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

zee ::

Jaz bi ti predlagal New Scientista, kajti Science in Nature sta mestoma zelo strokovna in tezko razumljiva (posebej na podrocjih: biologija, kemija, biokemija).
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

gzibret ::

Malo si poglej članke na internetu, pa se potem odloči, kateri slog ti bolj ustreza. Sicer Nature se ne da prosto prebirat, a vseeno lahko iz abstracktov vidiš, kakšen stil pisanja imajo.

Drugače pa lahko pogledaš še ScienceNow, ScienceDaily in pa American Scientist.
Vse je za neki dobr!

AnubisOfDoom ::

Nature itak ni v igri... Na netu sem si ze bral, bolj me skrbi, da bi mi kaksna druga revija kot science prodajala buce... Mora bit nekaj, cemur lahko verjamem in da se ne da prebrat na vsaki wikipedii.
Aja, pa hocem da izhaja vsak teden

Zgodovina sprememb…

DixieFlatline ::

Če misliš poljudnoznanstveno vzet, ti jest priporočam scientific american.
The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel.

AnubisOfDoom ::

saj pravim, poljudnoznanstvena me ne zanima, bi pa se vedno rad kaj razumel, sploh po tem, ko sem malo bral Nature mi dosti clankov ni bilo jasno, ker se na biologijo in kemijo ne spoznam kaj prevec. Verjetno bom nabavil kar new scientista

pietro ::

na new scientist se lahko zastonj narocis preko neta. do science lahko zastonj dostopas v knjiznjici, institutu,... se pa strinjam, da ni lepsega kot vzeti tako revijo na sekret in prebrat par clankov. pocnem dnevno.

AnubisOfDoom ::

Hja, se malo premisljujem. Se vedno sem dokaj neodlocen, ampak vem da ce se bom narocil na Science, bom vsaj dobil nekaj, v kar bom lahko preprican in cemur bom brez problema verjel...

zee ::

Mogoče malo neumestno, vendar kar na prvo žogo verjeti nečemu, samo zato, ker je bilo objavljeno v nekem preverjenem mediju je pa malo tako tako.

Res je, da gredo prispevki tako iz Science kot iz Nature skozi temeljit pregled (review), vendar se kljub temu zgodi, da se lahko objavijo neumnosti.

V vsakem primeru pa pohvala, da se boš naročil na tako revijo.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

AnubisOfDoom ::

Glej, saj ne mislim na prvo zogo verjeti temu, hocem samo povedat, da je verjetno vecina stvari preverjenih in da so relevantne, torej da ni polovica revije zapolnjena s slikami, reklamami in podobno navlako, ki je tam samo zato, da ima revija vsak teden zaradi cesa izhajat. Verjetno je Science dobro ctivo, tako da se bom kar narocil.

Cena je pa za Science 160$ (ca. 110 EUR), za New Scientist pa 160 EUR

pietro ::

Se eno resno mnenje od mene. Na Science revijo se je brezveze narocati. Clanki v reviji so zelo osredotoceni in poglobljeni ter zato tezki za brat. Poleg vsega revija pokriva sirok spekter znanosti, in je dosti vecja verjetnost, da bodo v reviji objavljene stvari, ki te ne zanimajo, kot obratno. Revija vsekakor ni namenjena branju. Se jo trudijo narediti tako, a prvotno temu ni namenjena. Sam bi se na tvojem mestu narocil na NewScientis, ker poljudnostno pokriva skoraj celotno znanost in jo zato zlahka preberes v celoti. V bistvu je NewScientist namenjen porocanju o tem, kar se je v znanosti zgodilo novega. Ce te kaka stvar posebej zanima, gres v knjiznjico, na institut ali pa poprosis kolega, ki ima do tega dostop, da ti priskrbi originalni clanek. In ta poglobljen originalni clanek ni nujno izsel samo v Science reviji. Lahko je to Nature, The Cell ali pa Acta Chimica Slovenica. Z branjem NS bos definitivno izvedel vec.

Pa se to. Jaz se na revijo niti ne bi narocal. Imas na spletu zastonj vse. Plus, spremljas lahko se ostale spletne strani namenjene porocanju iz sveta znanosti. In bloge. Razen ce se gres kaksne pshioloske fore v stilu: "Tepci, ki se narocate na FHM. Glejte mene, kako sem pameten. Sem narocen na najboljso znanstveno revijo!" Premisli!

AnubisOfDoom ::

pietro, hvala za odgovor. Na eno se bom sigurno narocil, saj sem ze od nekdaj navajen narocen na par revij. Mi pase ob caju ali pa pivu, ce hocete, prebrat kaj je novega. Vsec mi je tudi, ker naj bi bile revije samo skupek najpomembnejsih novic in ne celotne solate, kar za internet ne morem trditi. Na internetu si seveda lahko pogledam potem vec, ce me kaj izredno zanima.

Thomas ::

Leta sem redno bral Science in sem se marsičesa naučil iz njega. Samo moraš pa biti pripravljen na poglabljanje v precej raznovrstne tematike.

Dočim za NewScientist pa že rabiš mau več distance, ker brž kej naplozajo. Sicer tudi Science ni 100%, ampak je manj škode, če tam zabluziš skupaj z njimi, kot pri NS.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BorutO ::

Kje so pa kakšne strani kjer se da naročiti na mednarodno priljubljene znanstveno-tehnološke revije v slovenski različici? ... kot je na primer Science Illustrated, na katerega sem naročen za 1 leto, zagotovo pa bom naročnino po enem letu podaljšal.

Flea ::

Pozdravljeni!

Tudi sam razmišljam o tem, da bi se naročil na eno izmed teh revij, vendar koliko tukaj berem, imate kar različna mnenja. Od revije hočem, da bom izvedel o novih raziskavah, odkritjih, da bom razširil svojo znanje na različnih področjih (fizika, kemija, tudi biologija, (matematika)). Kolikor gledam se te revije delijo na top, kar sta Science in Nature ter dobre, vendar na drugačen način, kot sta NewScientist ter Scientific American.
Drugače sem tretji letnik gimnazije, mogoče bi bilo zato boljše kaj v smislu NewScientist ali Scientific American, ampak po drugi strani pa želim imeti čim bolj poglobljene članke, ki bodo karseda razširili moje vedenje.

Kaj bi mi vi priporočali?

terryww ::

revijo ki ne vsebuje konkretnih člankov, ampak povzetke in komentarje, torej bolj podljudno... če te bo podrobneje zanimalo lahko še vedno poiščeš orginal članek. V knjižnici primerjaj obe vrsti revij in poglej kaj ti bolj ustreza.
It is the night. My body's weak.
I'm on the run. No time to sleep.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Večina znanstvenih člankov je v resnici citiranih

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
85440 (4153) eVro
»

Podeljene nagrade za najboljšo znanstveno vizualizacijo leta 2009

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
63302 (2602) gzibret
»

Podeljene IG Nobelove nagrade za leto 2009

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
165216 (4267) gzibret
»

Definicija biološke vrste

Oddelek: Znanost in tehnologija
324579 (4178) Thomas
»

Revije o znanosti in tehnologiji

Oddelek: Znanost in tehnologija
82123 (1897) Aggressor

Več podobnih tem