Forum » Pomoč in nasveti » Win 7, 4GB Ram, 2 GB usable; pri boot-u zazna 2 Gb
Win 7, 4GB Ram, 2 GB usable; pri boot-u zazna 2 Gb
Tea Time ::
Lepo pozdravljeni.
Sistem:
Gigabyte GA-P55M-UD2
i5 750
4 GB (2x2) Cruical
Grafična 9500 gt, 1 GB Ram.
Imam sledeče vprašanje. Pri zagonu pokaže 2 GB Ram-a (Memory testing: 2 093 056 K). V Win 7 (64 bit) potem pokaže 4 GB Ram installed, 2 GB usable... Kako rešiti zadevo, da bo 4 GB usable?
Sem brskal po forumu, pa žal nisem našel primerne rešitve. Tudi googlal sem (msconfig, boot/advanced - opcija Maximum Memory je prazna). Morda je kaj na tem:
3. Your system does not have memory remapping enabled. This is a setting found in bioses that allow 64-bit operating systems to use the correct amount of memory. This option was introduced (it used to be an automatic selection by the bios) because when this option is enabled with less than 4gb of ram and/or a 32-bit operating system, it introduces slightly lower performance to the memory subsystem. Go into your bios and check for this option. If it is disabled, enable it and check for the difference on resource monitor.
Vendar teh nastavitev ne najdem v biosu. Verzija biosa: F3.
Prosim za pomoč, hvala.
LP
Sistem:
Gigabyte GA-P55M-UD2
i5 750
4 GB (2x2) Cruical
Grafična 9500 gt, 1 GB Ram.
Imam sledeče vprašanje. Pri zagonu pokaže 2 GB Ram-a (Memory testing: 2 093 056 K). V Win 7 (64 bit) potem pokaže 4 GB Ram installed, 2 GB usable... Kako rešiti zadevo, da bo 4 GB usable?
Sem brskal po forumu, pa žal nisem našel primerne rešitve. Tudi googlal sem (msconfig, boot/advanced - opcija Maximum Memory je prazna). Morda je kaj na tem:
3. Your system does not have memory remapping enabled. This is a setting found in bioses that allow 64-bit operating systems to use the correct amount of memory. This option was introduced (it used to be an automatic selection by the bios) because when this option is enabled with less than 4gb of ram and/or a 32-bit operating system, it introduces slightly lower performance to the memory subsystem. Go into your bios and check for this option. If it is disabled, enable it and check for the difference on resource monitor.
Vendar teh nastavitev ne najdem v biosu. Verzija biosa: F3.
Prosim za pomoč, hvala.
LP
Have a break!
amigo_no1 ::
Ctrl+F1 za Gigabyte matične v biosu , najdi memory remap
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: amigo_no1 ()
V kolikor v Biosu kliknem Ctrl+F1 se ne zgodi nič... Samo F1 pa prikaže pomoč-neuporabno žal. Kakšen bolj konkreten namig morda?
No, tole sem še našel v povezavi s CTRL-F1:
I was expecting a new window to open up when I press CTRL-F1, but instead it just added another selection to the BIOS main menu. It's the M.I.T. line which I had all along! The manual is a bit confusing in this respect since it shows that line already being present before any comments about added tweaking options. So I naturally assumed it being part of the basic menu.
Kaj točno moram nastaviti v tem meniju?
No, tole sem še našel v povezavi s CTRL-F1:
I was expecting a new window to open up when I press CTRL-F1, but instead it just added another selection to the BIOS main menu. It's the M.I.T. line which I had all along! The manual is a bit confusing in this respect since it shows that line already being present before any comments about added tweaking options. So I naturally assumed it being part of the basic menu.
Kaj točno moram nastaviti v tem meniju?
Have a break!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tea Time ()
Tole sem našel:
Tale M.I.T. imam. Kaj točno moram nastaviti. Memory remap ni... Se imenuje kako drugače? Ne poznam biosa tako dobro, da bi si upal kar spreminjati zadeve...
LP
PS.
Zanimivo, prvič mi ni pokazalo popravljenega sporočila, zato sem ponovno napisal tega in podvojil zadevo... Žal.
Tale M.I.T. imam. Kaj točno moram nastaviti. Memory remap ni... Se imenuje kako drugače? Ne poznam biosa tako dobro, da bi si upal kar spreminjati zadeve...
LP
PS.
Zanimivo, prvič mi ni pokazalo popravljenega sporočila, zato sem ponovno napisal tega in podvojil zadevo... Žal.
Have a break!
Zgodovina sprememb…
Še tole: tudi v Biosu mi kaže: "Total Memory Size 2048 MB". Na matični sta dve palčki. V čem je problem, kako popraviti?
LP
LP
Have a break!
logout ::
Zadnjič je nekdo opisoval podobne probleme in se je na koncu izkazalo, da je imel RAM slabo zataknjen v osnovno ploščo. Preveri.
L.p., Kloko
L.p., Kloko
alibabar ::
@Tea Time, v katerih "slot"-ih imaš RAM-e (morajo biti v belih - slot 1-3, ne v modrih - slot 2-4)? Imam enako konfiguracijo, le RAM-i so drugi in stvar mi deluje brezhibno.
lp
lp
Hvala vama za info, vendar sem že včeraj preveril zadevo (računalnik je bil sestavljen v trgovini). No: sem dal že ven rame pa noter, pa ju zamenjal med sabo... Sta pa v slotih 1-3... alibabar: katere rame imaš?
LP
LP
Have a break!
Trenutno imam v mašini PATRIOT 2x 2GB DDR3 1333MHZ SECTOR5 6-6-6-20. Kit ima sicer latence 7-7-7-21 2T in ne CL6, kot piše na povezavi!
Preiskusil sem pa tudi G.Skill 2x2GB 1600Mhz cl9 KIT in Corsair 3x1GB DDR3 1600MH CL8 (TR3X3G1600C8D) "kit"-a na tej plošči, ki pravtako delujeta brezhibno,
lp
Preiskusil sem pa tudi G.Skill 2x2GB 1600Mhz cl9 KIT in Corsair 3x1GB DDR3 1600MH CL8 (TR3X3G1600C8D) "kit"-a na tej plošči, ki pravtako delujeta brezhibno,
lp
Hmmm... Alibabar: imaš vse nastavitve za RAM na auto? Ali si kaj sam nastavljal? Je morda problem v latencah?
Sam imam vse na auto...
Hvala za trud!
Sam imam vse na auto...
Hvala za trud!
Have a break!
Zgodovina sprememb…
Imam te rame:
http://www.pricebat.ca/Crucial-Ballisti...
, čeprav meni v specifikaciji računa piše cl 7, dejanske nastavitve v biosu (auto) pa so:
tCL tRCD tRP tRAS
9 9 9 24 (Channel A)
9 9 9 24 (Channel B)
Prav tako piše:
DIMM(s): 1 2 3 4
Dimm Slot: 2048 - 2048 -
Enabled Slot (MB) - 2048 - 0
Total Mem Size (MB) 2048 - - -
Torej vidi, da je na slotu št. 3 RAM, potem pa ga ne prekopira v Total Memory Size? Nekaj tu ne štima...
http://www.pricebat.ca/Crucial-Ballisti...
, čeprav meni v specifikaciji računa piše cl 7, dejanske nastavitve v biosu (auto) pa so:
tCL tRCD tRP tRAS
9 9 9 24 (Channel A)
9 9 9 24 (Channel B)
Prav tako piše:
DIMM(s): 1 2 3 4
Dimm Slot: 2048 - 2048 -
Enabled Slot (MB) - 2048 - 0
Total Mem Size (MB) 2048 - - -
Torej vidi, da je na slotu št. 3 RAM, potem pa ga ne prekopira v Total Memory Size? Nekaj tu ne štima...
Have a break!
Zgodovina sprememb…
Našel napako... ki pa žal ni ugodna... Pognal memtest. Zazna le 2 GB Rama. Poskusim tako, da testiram vsako palčko posebej (le 1 test). No, skladno z navodili za memtest in osnovno ploščo naredim tako (za ploščo: If only one DDR3 memory module is installed, it is recommended to install it in the DDR3_1 or DDR3_3 sockets.), da sem vsak ram testiral na slotu 1. Nato sem vsak slot testiral posebej. No, ko sem imel eno palčko na slotu 3 (ostale slote pa prazne), se ni nič zgodilo. Računalnik se zažene in - ugasne...
Torej je kriva plata?
LP
Torej je kriva plata?
LP
Have a break!
Glede tvojih RAM-ov (če so ti), ki kot kaže niso "low voltage" (po INTEL specifikacijah za i5, i7 največ 1,65V !) ti svetujem, da ji poiskusi v BIOS-u ročno nastaviti voltažo na cca. 1,65v, QPI cca. 1,20 - 1,25V (za začetek), CL9 - 1333MHz in poročaj,
lp
lp
Aja, plata verjetno ni kriva, krivi so po moje RAMi (1.8v po specifikacijah iz prej omenjene povezave, če so seveda to ti RAM-i),
lp
lp
Hm... Podobni so. Gor piše: BL 25664 BA 1336, 16SFB1; CL 1119R.HJ. Zadnji črki sta drugi (na sliki z linka sta črki W4, pri meni HJ). Piše pa na ramih pri meni tudi 1,8 V.
Torej napačni rami? Treba je le rame menjati, ali še kaj drugega? Samo zakaj plata zazna 1 palčko, na prvem slotu. Drugje pa ne?
LP
V biosu piše:
Profile DDR Voltage 1,5 V
Profile QPI Voltage 1,1 V
Spremenim kaj, ali bolje menjat rame?
Torej napačni rami? Treba je le rame menjati, ali še kaj drugega? Samo zakaj plata zazna 1 palčko, na prvem slotu. Drugje pa ne?
LP
V biosu piše:
Profile DDR Voltage 1,5 V
Profile QPI Voltage 1,1 V
Spremenim kaj, ali bolje menjat rame?
Have a break!
Zgodovina sprememb…
Poiskusi že prej omenjeno, nastaviti ročno v BIOS-u, za začetek:
DDR Voltage 1,65 V
QPI Voltage 1,20 - 1,25 V
Freq 1333, CL9 9 924 2T,
lp
DDR Voltage 1,65 V
QPI Voltage 1,20 - 1,25 V
Freq 1333, CL9 9 924 2T,
lp
Sem totalni začetnik v tem, pa si bom dovolil vprašati: a se lahko kaj pokvari? Raje peljem nazaj zadevo...
Kaj je to DDR Voltage in kaj QPI? Kaj je to:
Freq 1333, CL 9 9 9 24 2T? 2T funkcije ne vidim...
Zakaj Everest zazna, da sta slot 1 in 3 polna v Windows, če pa jih Bios ne zazna...?
Hvala, lp.
Kaj je to DDR Voltage in kaj QPI? Kaj je to:
Freq 1333, CL 9 9 9 24 2T? 2T funkcije ne vidim...
Zakaj Everest zazna, da sta slot 1 in 3 polna v Windows, če pa jih Bios ne zazna...?
Hvala, lp.
Have a break!
Zgodovina sprememb…
Če je zadeva nova, nesi nazaj in povej, da RAMi NE DELUJEJO tako, kot bi morali.
lp
p.s. Kaj ti niso sistema pred predajo preiskusili?
lp
p.s. Kaj ti niso sistema pred predajo preiskusili?
Ne dela.
Alibabar, sem probal dati na 1,65 in 1,25. Ne dela.
Glede preskušanja sistema... Ne vem, očitno so spregledali. Neprijetno. Kupujem tam že kar nekaj časa zase, prijatelje, familijo in priporočam jih. Verjetno napaka. Bomo videli. Hvala vseeno. Vsaj vem, kje je napaka.
Samo a ni čudno, da pa Everest zazna instaliran ram Bios pa ne?
LPP
Alibabar, sem probal dati na 1,65 in 1,25. Ne dela.
Glede preskušanja sistema... Ne vem, očitno so spregledali. Neprijetno. Kupujem tam že kar nekaj časa zase, prijatelje, familijo in priporočam jih. Verjetno napaka. Bomo videli. Hvala vseeno. Vsaj vem, kje je napaka.
Samo a ni čudno, da pa Everest zazna instaliran ram Bios pa ne?
LPP
Have a break!
deklarirano? 1,8 V? Je v rdečem... Ne bo kaj crknilo? Koliko naj dam na QPI? Po INTEL specifikacijah za i5, i7 največ 1,65V ?
Have a break!
Kot prvo 1.8v deklarirani RAM-i sploh niso za i5, i/ sisteme tako, da so že tu zgrešili (poglej v priročniku matične plošče , kaj ti piše!) z izbiro RAM-ov. Kot drugo. če so ti že te dali, bi jih vsaj lahko prej stestirali, a ne?
lp
lp
Ja, čudno... Morda so stestirali in spregledali, da ne deluje vseh 4 GB Ramov... Saj sistem je vseeno hiter. No, menjava torej.
Hvala za trud in potrpežljivost.
Lep preostanek nedelje želim.
Hvala za trud in potrpežljivost.
Lep preostanek nedelje želim.
Have a break!
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Uporabno samo 50 % RAM računalnikaOddelek: Strojna oprema | 4842 (4043) | solo5 |
» | Nadgradnja rama in nov SSDOddelek: Kaj kupiti | 4950 (4282) | klinker |
» | Gaming RAM - 2x3GB 1333 cl7 ali 3x4GB 1333 cl9Oddelek: Pomoč in nasveti | 2767 (2483) | r3dkv1c4 |
» | Pomnilnik deluje na 1333mhz namesto na 1600Oddelek: Strojna oprema | 1576 (1075) | yayo |
» | Sistem zmrzuje (strani: 1 2 )Oddelek: Strojna oprema | 4931 (4196) | karjolca |