» »

Intel X25-X

1
2
3

Lion29 ::

ALT: pismo jaz ne vem.... ziher si ti se eden tistih, ki stedijo z dnarjem kot pr norcih in raje ne dajo za rundo ko grejo ven in se bunijo, ko se podraza kg paradiznika iz 1,50EUR na 1,55EUR v isti sapi, pa mu ni tezko dat 2EUR+ za skatlico cigaret


ce ze govorimo o photoshopu. Zagon photoshopa bo neprimerno hitrejsi s SSDjem, potem vsako odpiranje slik bo tudi neprimerno hitreje s SSDjem. Ram se bo uporabljal pri delu s to sliko (in ne pri prvem odpiranju). Ce delas dosti s photoshopom (odpiras dosti slik in imas le te nalozene na SSDju) bos ogromno pridobil

mah sicer pa sej pravim, ne vem zakaj bi jaz zgubljal tle cas, da tebe prepricam, da je SSD odlicna nalozba. I don't give a shit

matr si me nasmejal... sam 6GB rama mas? Efektivno ga ziher ne rabis nikoli (sedaj) vec kot 2gb. Ce slucajno preseze 3GB pol pa res.... delas verjetno z zapletenimi 3d programi in seveda 3d objekti, ki imajo miljone trikotnikov. Pismo si car. Dej mi javi prosim kontatkne pdoatke, mogoce te zaposlim za kaj...

aja, ce pa nisi nek super 3d oblikovalec, pa se opravicujem. Ocitno ti je metanja kesha proc za RAM kul!
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lion29 ()

Dr_M ::

po enem tednu racunalnik z 16gb riba po disku na polno za par minut? zanimivo.. ga ne vgasam/resetiram tudi po mesec dni, pa mam sam 6gb rama. tole je na tvojem zeljniku vzgojeno :)


No, imam samo 4GB rama, ampak porabo redko cez 2GB, pa se mi to obcasno dogaja, ce se ene 2-3dni ne dotikam racunalnika. Takrat je za ene 2 minute popolnoma neuporaben.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

st0jko ::

Hja... Čeprav nočem bencina dolivat na ogenj, ima ALT do neke mere prav. Saj se vsi strinjamo da ssd veliko hitreje odpre fotosop, ampak ko je fotosop enkrat odprt je enako kot brez ssd-ja. To je dejstvo. Dejstvo je tudi da resni uporabniki fotošopa le tega odprejo enkrat, potem pa par ur delajo v njem. Meni recimo na 2x WD 640GB RAID0 fotosop odpre v 15s. SSD bi pa odprl v treh. Za 200EUR bi torej v tem primeru prihranil 12s časa. Za nekoga ki fotošop odpira in zapira 30x(!) na dan je mogoče to velik prihranek na času, za nekoga drugega pa prihranjenih 12s na dan pač ne pomeni toliko, da bi investiraj 200EUR v rešitev. Ko bo pa rešitev cenejša pa pride v poštev.

(!) Le kdo odpira in zapira fotosop 30x na dan? Mogoče kdo ki je pravkar kupil ssd in samo z tem brezveznim početjem opazi razliko?

Glede testov kjer zaganjajo xy programov na enkrat. Ja kdo pa zaganja xy programov na enkrat vsak dan? Testi sicer jasno pokažejo da so ssdji superiorni navadnim diskom, ampak to je zelo opazno šele v ekstremnih situacijah(primer: zagon 51 programov na enkrat), situacijah, ki jih le redko kdo doseže.

SSD vsekakor pripomore k hitrosti sistema. Da nebo kdo rekel da se ne strinjam. Ampak če ne bootaš vsak dan 10x, če resno nekaj delaš in ne samo odpiraš in zapiraš programov, SSD ni ravno najpomembnejša komponenta v rčunalniku, se recimo dovolj rama bolj pozna.

Si pa tudi sam imam namen nabavit SSD ko bo zadeva cenovno malenkost bolj dostopna.
keks?

ALT ::

lion, sj nima smisla, sam iz te teme sm si ustvaru dost mnenja o tvojem znanju in odnosu, tko da skoda besed :)

dr_m, tudi moj stoji cez vikende na miru, pa ni za sekundo neodziven ko se ga dotaknem.. raje na novo instaliraj OS preden te fanatiki v tej temi prepricajo da bo SSD resil tudi tvoj problem :)

aja pa glede photoshopa, kolk prisparas z nalaganjem slik (a zdj je SSD ze dobr tut za data?) tolk zgubis z shranjevanjem teh gb vlkih datotek.

vse lepo in prav, ko se se malo pohitrijo in pocenijo si ga tut js nabavim, zaenkrat enostavno ni ekonomske racunice, ki bi opravicla SSD zame, je dosti drugih stvari, ki bi mi bolj koristile.

bluefish ::

Se strinjam. Trenutno cene in kapacitete ne opravičijo tistih nekaj sekund prihranka pri delu čez cel dan. Jasno, če pa kupuješ komponente samo zato, da poganjaš teste in desetkrat v minuti zaženeš en in isti program, potem pa kar.

Icematxyz ::

En čas se pogovarjate o tem da trdi disk ni ozko grlo sistema in da je nesmisel imeti hitrejši trdi disk.

Potem pa utemeljujete svoje prepričanje s tem da ni ekonomske računice. Ampak ko bo pa boste imeli SSD.

Mislim odločite se sedaj kaj sploh je vaše prepričanje.

Lion29 ::

enako seveda velja za ram, procesor, graficno... kaj ti rabi igrat igro na 1080i s 100fps, ce jo lahko igras na 800x600 na 15fps, ne? cemu 24" monitor, ce lahko delas na 15"?

nekdo pac placa vec za udobje, nekdo pac ne. vsakemu svoje.
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Dr_M ::

Ce bi vsi tako razmisljali, bi mi danes se vedno imeli v racunalnikih procesorje z nekaj 10MHz, 4-8MB rama in 200MB diske z 5MB/s.

Hvalabogu ni tako. :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

element ::

Saj se je na začetku oglašal nekdo, ki ima dovolj 10GB placa in XP-je. Pa v drugih temah je dosti takih, ki jim je dovolj Athlon XP 1800+ pa 512MB rama. Kaj boš pa rabu več?

Dejstva so taka. Trdi disk je ozko grlo sistema. Odzivnost je na SSD-ju neprimerno boljša. Tisti, ki nam je to pomembno smo že zamenjali, ali pa še bodo.

Naj se en izmed vas korenjakov, ki pravite, da so trdi diski za sistemski disk praktično enako hitri kot SSD, prisili uporabljat SSD za en mesec, pol ga bomo dali pa nazaj na HDD. Pa da vidimo, če še ni dovolj razlike v RL. :D

Lion29: nekdo pac placa vec za udobje, nekdo pac ne. vsakemu svoje.

+1

st0jko ::

Prihodnost je definitivno v ssdjih, ampak uporabni bodo šele, ko bodo kapacitete krepko v stotinah gigabajtov, za normalno ceno. Kupovat ssd za 200EUR samo za sistem in programe je bedarija. Program (fotosop, after effects) odpreš enkrat(iz hitrega diska), potem pa na starih(počasnih) diskih delaš z xy ali celo xyz GB velikimi datotekami. Koliko resnično pridobiš?
keks?

ALT ::

ice, zakaj pa nisi imel SSD par let nazaj? ce ti ekonomska racunica nc ne pomeni, go for it. nekateri pa gledamo kolk pridobimo z necem in kolk placamo za to. 200EUR zgolj za hitrejse nalaganje se mi pac zdi prevec, sploh glede na to da se par sekund trajajoce zadeve skrajsajo.

lion, ti sigurno vozis novo S klaso ane? ali se morda samo delas glasnega tukaj, po tihem pa obzalujes da se je ekonomske racunice vseeno treba drzat..

Major ::

Očitno lastniki SSDjev trpimo za placebo efektom.
IT Developer & Photography enthusiast.

ALT ::

major, a je kdo reku da SSD ne pohitri nalaganje? osnovna zmoznost razumevanja prebranega ... failed.

Major ::

Tvoje razumevanje faila, ker je omejeno samo na nalagalnih časih aplikacij.
IT Developer & Photography enthusiast.

element ::

@st0jko Bedarija je tebe poslušat, ko trosiš neumnosti. Na vprašanje si boš moral pa sam odgovorit, ker očitno te v 50 postih nismo prepričali.

@ALT Ekonomska računica se nekaterim že izide. Pred parimi leti se ni, ker so bli SSD-ji dragi ko žafran in hudičevo počasni, da o kapacitetah ne govorim. Danes smo daleč naprej. Nekaterim se pa nikoli ne bo, pa bodo še čez 5 let lepo na WD-jih 5400 green power.

@Major
+1

bluefish ::

Tvoje razumevanje faila, ker je omejeno samo na nalagalnih časih aplikacij.
Pa nas razsvetli, na kakem področju se še pozna za nekoga, ki za računalnikom tudi dela in ne le stoji zraven s štoparico v roki.

ALT ::

aja, ves cas je bil edini bonus, ki so se ga lastniki (oz zagovorniki, vprasanje koliko si jih sploh lasti nek spodoben SSD) posluzevali ravno nalagalni casi in nic drugega. kaj pa je po tvoje se bonus SSDja? koliko vem so odlicni pri branju, pri pisanju pa ze skoraj failajo.

element, js nism trdil da je 5400 way to go. ampak pri dveh 7200 v raid0 se mi bonus prehoda na SSD ne zdi smiselen.

Major ::

Sam sem imel 7200 rpm v raid 0, tisto je bilo šele metanje peska v oči. Imamo na ST že temo o SSDjih, preberite si tam več.
IT Developer & Photography enthusiast.

Dr_M ::

Raid0 s HDDji je sele fail.
:)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

ALT ::

ne nas zdj posiljat brat drugam, ampak povej kaj je se druga prednost?

kakor za koga. js nimam comp za odpirat in zapirat stvari ampak da ga dejansko uporabljam in ne vem kaj drugega bi bilo boljsega kot raid0 za odlagalisce podatkov. ali morda ze svetujete uporabo 20SSD diskov za podatke? :)

element ::

Zaženeš zjutraj računalnik in takoj, ko si v sistemu, lahko začneš z njim delat. Ne da moraš pustit 5 minut miru, da vse v backgroundu naloži. Da odpreš eclipse, pa se ti odpre 5x hitrejš, da osvežiš projekt, ki si ga potegnu iz SVN-ja pa traja 10s, namest 3 minute. Da lahko hkrati poženeš word dokument in powerpoint prezentacijo, brez, da bi ti sistem zmrznu za 20s, ko se z dveh lokacij na disku hkrati nalaga. O tem govorimo eni, ne pa da odpiramo pa zapiramo photoshop cele dneve s štoparco v roki. To so samo izseki iz dnevne uporabe računalnika, ki je z SSD-jem bistveno bolj prijetna.

Saj ne, da se ne da delat na 7200 disku, dolga leta sem delal tako. Ampak s SSD-jem je izkušnja bistveno bolj prijetna. In eni smo celo tako nori, da smo za to pripravljeni plačat 200EUR (pa dobimo samo 80GB prostora!!!).

Še informacija o raid0. Razlika v odzivnosti sistema med raid0 poljem in solo diskom je nična. V skrajnem primeru je slabša, ker so dostopni časi v polju slabši. Super, ane? Prenosi so res večji, ampak večinoma se pozna samo v HD Tachu, da lahko pol po forumu poste delaš kako maš 200MB/s prenosa.

Lion29 ::

Prihodnost je definitivno v ssdjih, ampak uporabni bodo šele, ko bodo kapacitete krepko v stotinah gigabajtov, za normalno ceno. Kupovat ssd za 200EUR samo za sistem in programe je bedarija. Program (fotosop, after effects) odpreš enkrat(iz hitrega diska), potem pa na starih(počasnih) diskih delaš z xy ali celo xyz GB velikimi datotekami. Koliko resnično pridobiš?


mi lahko prosim razlozis, kaksne fajle ti uporabljas vecje kot GB?
Filme in kaksne isote za igre pac ne bom uporabljal na SSDju


Ti dam en prakticni primer. Jaz recimo dobim za izdelat spletno stran. Zraven dobim kup slikovnega materiala,ki ga je potrebno obdelat. Ta material jaz lepo nalozim na SSD v working mapo, slike obdelam (vmes jih 100x odprem, pomanjsam,scistim, povecam, obdelam z raznimi filtri, etc, etc)... po parih dneh ko zakljucim s stranjo in je stranka zadovoljna... vse skupaj zararam na backup disk in imam tam za vsak slucaj. In vajo ponovim z novo stranjo...

Isto velja za video posnetke.

Zato pa 80GB. Ker sistemskih programov in samega sistema imam nekaj manj kot 30GB. Vse ostalo pa uporabim za udobno delo...

no sej pravim, nekomu se pac ne splaca.

ALT in ne, trenutno sploh nimam avta mimogrede.
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

ALT ::

eh nima smisla.. se pocutim kot da sm linusu reku, da windowsi totalno in v vsem posekajo njegov sistem, pa se on nebi tko reagiru..

uzivite folk :)

st0jko ::

@st0jko Bedarija je tebe poslušat, ko trosiš neumnosti. Na vprašanje si boš moral pa sam odgovorit, ker očitno te v 50 postih nismo prepričali.


Kake neumnosti. Pač kot si videl par postov nazaj je nekdo prilepil linke do filmčkov, kjer bi naj pokazal koliko boljši so ssdji. Bilo je bootanje windowsov in zagon 51 programov hkrati. Bootanje windowsov pri meni osebno je 2x na mesec, zagon 51 programov hkrati pa 0x. Kje je še prednost ssdja? Daj mi en link kjer je jasno videti prednost ssdja v vsakdanji uporabi.

Kot vsakdanja uporaba se ne šteje odpiranje in zapiranje vlikega števila programov hkrati...

Kaj ti ko prideš iz šole vklopiš računalnik? zaženeš 51 programov hkrati, gledaš kako hitro se odprejo? Potem računalnik ugasneš in greš za pol ure na kosilo, prideš nazaj vklopiš računalnik, spet zaženeš 51 programov, jih vse zapreš in greš ownat cod2 z 333fpsji ker ti je 250 ali bognedaj 125 premalo... :)
keks?

Dami ::

Raid0 s HDDji je sele fail.
:)

To govoriš za sistemski disk al na splošno?
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

element ::

@st0jko Dej preber moj pa Lion29ov post še enkrat, pol pa poprav tale svoj odgovor. In ja, tisti filmčki ne pokažejo dejanskega dela z računalnikom, ampak so samo primer, kaj zmorejo SSD-ji v ekstremnih primerih v primerjavi s HDD-ji. Midva sva ti dala pa še RL primer. Zdej pa preden trobiš naprej, probaj, kako se dajnsko dela z računalnikom, ki ima dober SSD, pa pol pridi nazaj.

Dr_M ::

To govoriš za sistemski disk al na splošno?


Sistemski sploh, pa tudi drugace ni kaj prida.
Sem zelo dolgo uporabljal po 2 in 3 diske, sinteticni testi so sli zelo visoko, ampak pri vsakdanji uporabi je pa cisto vseeno ce imas en malo bolj hiter disk.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Major ::

To govoriš za sistemski disk al na splošno?


Sistemski sploh, pa tudi drugace ni kaj prida.
Sem zelo dolgo uporabljal po 2 in 3 diske, sinteticni testi so sli zelo visoko, ampak pri vsakdanji uporabi je pa cisto vseeno ce imas en malo bolj hiter disk.


+1
IT Developer & Photography enthusiast.

Lion29 ::

st0jko: se enkrat za tiste ki so malo bolj pocasne sorte

kaj smo ti mi tle, trgovski akviziterji, ki bi te morali prepricat v nakup? ti iskat linke, ti dokazovat in kaj jaz vem se kaj?

O SSDjih je bilo ze ogromno napisanega, ce ne poznas tehnologije in se nisi zadosti pouciv o njej, ne nam tle prodajat klobase. Ne bodi tolko len in si preberi kak clanek in kaksne vtise folka, ki jih je dejansko sprobalo...

ampak se enkrat za tiste ta lene:

1., 2., 3. SSD nima mehanskih vrtljivih delov in je zaradi tega bolj obstojen, se manj kvari, manj pregreva in porabi neprimerno manj energije. (Za prenosnike velik plus)

4. SSD ima velike bralne hitrosti in velike zapisovalne hitrosti (razen redkih). Neprimerno vecje kot najhitrejsi hdd-ji. Za dosego takih hitrosti moras povezovat hdd-je v polja, kar je potratno s prostorom in energijo. Neprimerno za prenosnike.

5. Dostopni casi zo za vec razredov hitrejsi od najhitrejsih HDDjev. Se pravi iskanje in dostop do kakrsne koli datoteke na SSDju je prakticno nicno! Pozna se pri nalaganju aplikacij, sistema, iskanju, etc, etc.


Imas zadosti prednosti?



Pismo ni ga lepsega, ko se ti slike par MBjev odprejo instatno, nalozijo projekti v DW ali NB instantno, ko instantno kaj odraras ali samo odpres SO ali rar fajl. Ko skoraj instatno odpres office, fireworks, firefox, karkoli

vi kar uporabljajte diske v poljih in 16GB rama in ne vem se kaj...
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

st0jko ::

Jao... Evo to bo moj zadnji post v tej temi. Še enkrat.. Ne trdim da so SSDji slabi, trdim samo da njihove prednosti, za nekatere, ne odtehtajo njihovih slabosti. Kot glavni slabosti bi navedel ceno in kapaciteto.

Ravno včeraj sem končal z izdelavo poročnega dvdja. Imel sem za cca 75GB posnetkov. Delal sem z naslednjimi programi: Photoshop, After Effects, Sony Vegas, Sony DVD Architect. Bilo je treba stabilizirat nekaj posnetkov, dodati razne efekte v After Effects, vse posnetke zmontirat skupaj v vegasu in na koncu spraviti v DVD + izdelati dvd cover v PS. Pri tem mojem delu bi mi ssd minimalno koristil. Koristil bi torej pri odpiranju programov. Pri velikih datotekah (oz ogromno manjših) pa bi bila pohitritev natanko 0, ker bi jih itak poganjal iz starega diska. Vsakega od teh programov sem zagnal 1x in potem pustil odprto dokler nisem z delom v tistem programu končal. Da bi pa vsako datoteko, katero obdelujem, najprej na ssd kopiral in nato obdelano nazaj na hdd?

Ko bodo cenejši in večji bom nabavil. Mogoče tudi ko bojo samo cenejši. Do takrat bom pa že pretrpel z 200MB/s in 8.9ms dostopnim časom. Ni tako slabo kot nekateri trdite.

Vsi ki postajate žaljivi in po vsej sili vsiljujete ssdje, in vam noben protiargument ne pomeni nič, se pa malo zamislite nad sabo.
keks?

bluefish ::

1,2,3 - to vsekakor. Pri 4 je jasno, da so SSD-ji hitrejši in temu nihče ne oporeka. 5 je pa spet precej relativno.

Pismo ni ga lepsega, ko se ti slike par MBjev odprejo instatno, nalozijo projekti v DW ali NB instantno, ko instantno kaj odraras ali samo odpres SO ali rar fajl. Ko skoraj instatno odpres office, fireworks, firefox, karkoli
Še vedno moraš predhodno podatke kopirati na SSD, jih potem spet premikati na HDD. Torej baš ne velika prednost, če delaš na GB velikih datotekah.
Seveda ne pozabimo, da tako ali tako ni preveč dobro nenehno pisati po pogonu.

jype ::

Lion29> porabi neprimerno manj energije. (Za prenosnike velik plus)

Tole z energijo žal ne drži. Za prenosnike je plus, da tudi če se SSD "vrti" in prenosnik malce bolj grobo premikaš, nisi potencialno za vedno izgubil podatkov in naprave.

Lion29> SSD ima velike bralne hitrosti in velike zapisovalne hitrosti (razen redkih). Neprimerno vecje kot najhitrejsi hdd-ji.

To tudi drži samo na pol. Sodobni diski "srednjega razreda" lahko sekvenčno pišejo hitreje kot sodobni SDDji "srednjega razreda", pa so precej večji in precej cenejši. Za video produkcijo očitno z diski precej več pridobiš, kot izgubiš.

Ostalo drži in odkar imam SDD v laptopu, čeprav to pomeni približno 5% manjšo avtonomijo (vaio tx - malo nad 7.5 ur namesto 8 ur) je odzivnost vmesnikov toliko višja, da ne grem nikoli več nazaj.

Lion29 ::

@st0jko:
1. kdo ti kaj vsiljuje?
2. Ocitno tebi nebi prisli prav 80GB SSDji ampak 120GB bi ti bili vec kot zadosti za tvoje delo. Ampak SSDji tut izgubijo na performansu z velikimi datotekami, tako da v tvojem primeru mogoce SSD ni resitev. Kot receno, vsakemu svoje. nihce te nikamor ne sili

#blueFish: Jaz raje enkrat premaknem zadeve na SSD (hitro) pa potem par dni delam bliskovito z njimi brez problemov in jih potem se enkrat (hitro) preselim na backup disk ko zakljucim, kot pa da z vsakim odpiranjem izgubljam cas. Sej konec dneva se mogoce pozna par minutk in ce bi jih strnu skupaj bi mogoce lahko odigral pol igre spider soliterja ampak je pa fajn, ko se ti vse bliskovito odpira
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Icematxyz ::

ice, zakaj pa nisi imel SSD par let nazaj? ce ti ekonomska racunica nc ne pomeni, go for it. nekateri pa gledamo kolk pridobimo z necem in kolk placamo za to. 200EUR zgolj za hitrejse nalaganje se mi pac zdi prevec, sploh glede na to da se par sekund trajajoce zadeve skrajsajo.

lion, ti sigurno vozis novo S klaso ane? ali se morda samo delas glasnega tukaj, po tihem pa obzalujes da se je ekonomske racunice vseeno treba drzat..


Problem ni ta ki si ga navedel. Problem je v tem da se v tej temi ustvarja vzdušje kot da hitrost nosilca podatkov ne igra nobene vloge.

Češ da odpreš program potem pa tako v njega gledaš 12 ur. In ti hitrost nosilca podatkov ne pomeni nič.

Potem pa se reče ampak ko bodo pa SSD dovolj poceni pa bom ga zagotovo imel. In to je težava ki se pojavlja v tej temi.

Ali SSD res ne vpliva ugodno na samo delo za računalnikom in sam sistem ali pa je predrag za večino da bi glede na alternativo in kapaciteto se odločili za nakup SSD. Katero sedaj drži? Neka racionalna trditev da pač večini se še finančno ne splača. Ali neka neracionalna trditev da je popolnoma vseeno ali imaš 10 let star trdi disk iz prenosnika ali najnovejši SSD v računalniku in razlike naj ne bi opazil?

M-XXXX ::

Za 200EUR bi torej v tem primeru prihranil 12s časa. Za nekoga ki fotošop odpira in zapira 30x(!) na dan je mogoče to velik prihranek na času, za nekoga drugega pa prihranjenih 12s na dan pač ne pomeni toliko, da bi investiraj 200EUR v rešitev. Ko bo pa rešitev cenejša pa pride v poštev.

Boš koliko denarja bi šele prihranil če bi vzel single core procesor? Veš koliko bi šele prihranil če bi vzel grafično za 10€, veš koliko bi šele prihranil če bi vzel 1gb rama, veš koliko bi šele prihranil če bi vzel 200W napajalnik? Veš koliko bi šele prihranil če bi vzel plato za 40€? Saj bo efekt v PS delalo le 5s dlje, saj bo PS odpiralo le 10dlje, saj bo windowse nalagalo le 20s dlje...

In ja- primerjava je čisto na mestu. Vsaka zadeva prinese pohitritev in nobena zadeva se ob enem ne splača, pa to še ne pomeni da imate take komponente. Če imaš 200€ za vložit v nek boljši PC bo investicija v SSD PRINESLA NAJVEČJO razliko (razen če kašno grafično v primeru igranja iger gledamo).

Dragi ::

Prihodnost je definitivno v ssdjih, ampak uporabni bodo šele, ko bodo kapacitete krepko v stotinah gigabajtov, za normalno ceno. Kupovat ssd za 200EUR samo za sistem in programe je bedarija. Program (fotosop, after effects) odpreš enkrat(iz hitrega diska), potem pa na starih(počasnih) diskih delaš z xy ali celo xyz GB velikimi datotekami. Koliko resnično pridobiš?


Lej človek. Jaz imam ob bootu automatsko nastavljeno, da se mi takoj štarta after effect, photoshop, dvakrat opera (za vsak zaslon ena) z po 20 preostali zavihki od prej (na opero), winamp, avast, word, excel, spss in zraven še gora drugih prčkarij (sql server, web server, ftp server, blabla server). Ko imam vse to enkrat nafilano in je vse v ozadju je kul, ko pa enkrat naredim alt+tab pa začne disk instantno škrtat in traja cirka 1-5s da preklopi iz enega programa na drugega. Še bolj je zanimivo ko recimo odpiram ene slike v photoshopu (navadni gif batch) in potem probam brskat kjer delam nove tabe. Pizdarija... sistem je neodziven. Ko pritisnem alt+t za nov tab se mi šele po cirka 10s+ dejansko naredi, tako je sistem upočasnjen zaradi škrtanja diska (cpu je na 70% btw).

Pri ssdju teh problemov ne bo. Vsaj upam.

Ne mi govort da se ssdji ne splačajo. Sem tud sam mislu da jih ne rabim in sem hotu vzet 2x F3 samsunge v Raid0 pa sem si premislu. Tebi ni tok važna končna hitrost, tebi je važni iskalni čas, ki pa je pri ssdjih praktično minimalen.

Dr_M ::

za normalno ceno. Kupovat ssd za 200EUR samo za sistem in programe je bedarija.


Imet SSD za storage je sele bedarija. Za to je pa HDD povsem dober.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Looooooka ::

Da je bedarija rece samo nekdo, ki se mu tole zdi drago.Ko bo cena padla do te meje, da ne bo glavni faktor pri nakupu...si bojo vsi tlele premislili.
Kdo pri zdravi pameti bi pa mel neki doma kar se vrti z 7000-10000 RPM in clo verjel, da mu to ne bo slej k prej crknilo?

PrimozR ::

Naporni ste že s temi cenami. Saj vsi vemo da klasičen trdi disk za nižjo ceno nudi več kapacitete.

LCD je tudi rabil čas da je izpodrinil CRT. Enako bo pri SSD proti HDD.

Kdo pa ima denar in veselje pa lahko dobi nekaj kar je lahko še kakšno leto ali dve nazaj le sanjal da bo dobil toliko po takšni ceni. In trend gre v pravo smer. Nižja cena - več dobiš.

Ko je imelo le 10% ljudi LCD zaslon še tudi ni šlo za neke blazne velikosti in kvaliteto slike? Pa še dragi so bili ko žafran.

Pa poglej sedaj. Na metre jih že prodajajo. In kar nekaj jih dobiš z povprečno slovensko mesečno plačo.

Kar nekaj? Le nekaj jih NE dobiš s povprečno slovensko plačo. To so pa itak 30'' z IPS/PVA matrikami pa profi monitorji :P

trnvpeti ::

nekje je link(anandtech),
da obdelava dolocene slike v photoshopu traja dlje casa na SSD(64M cache) kot na enem HD(32M cache)
tako, da ima ALT prav glede praktične uporabe
zagon, samo pisanje branje pa gre v prid SSD

st0jko ::

Eni tukaj ste res bedaki na xy potenco... Še enkrat... SSD kupovat samo zato, da ti program, ki ga poženeš enkrat na dan, odpre malenkost prej, je po mojem mnenju, potrata denarja. Ko bodo dovolj veliki(in ne dražji od celega računalnika) da bom z njimi imel opazno pohitritev tudi pri video obdelavi, in ne samo pri zagonu programa za video obdelavo, bom razmislil o nakupu.

..ampak očitno bo treba naredit video tutorial tega, kar hočem povedat, da bodo nekateri razumeli.

Kmalu bomo imeli nove verske sekte. Častili bodo ssd diske.

To seveda po tem, ko bodo 5x resetirali biose, nalozili sistem na novo, flashali firmware in uredli še par zadev(trim), da bodo diski delovali tako, kot prvi dan, tudi pozneje..
keks?

Dr_M ::

Da je bedarija rece samo nekdo, ki se mu tole zdi drago.


Rahlo drago je, ampak jaz sem pripravljen placat 200€ za 80GB.
In ti resno verjames, da so pa flash cipi bolj varni, kot mehanski diski? :) Dobr premisl, predno odgovoris.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

PrimozR ::

ne nas zdj posiljat brat drugam, ampak povej kaj je se druga prednost?

kakor za koga. js nimam comp za odpirat in zapirat stvari ampak da ga dejansko uporabljam in ne vem kaj drugega bi bilo boljsega kot raid0 za odlagalisce podatkov. ali morda ze svetujete uporabo 20SSD diskov za podatke? :)

Ti se delaš norca, ane?

@st0jko Bedarija je tebe poslušat, ko trosiš neumnosti. Na vprašanje si boš moral pa sam odgovorit, ker očitno te v 50 postih nismo prepričali.


Kake neumnosti. Pač kot si videl par postov nazaj je nekdo prilepil linke do filmčkov, kjer bi naj pokazal koliko boljši so ssdji. Bilo je bootanje windowsov in zagon 51 programov hkrati. Bootanje windowsov pri meni osebno je 2x na mesec, zagon 51 programov hkrati pa 0x. Kje je še prednost ssdja? Daj mi en link kjer je jasno videti prednost ssdja v vsakdanji uporabi.

Kot vsakdanja uporaba se ne šteje odpiranje in zapiranje vlikega števila programov hkrati...

Kaj ti ko prideš iz šole vklopiš računalnik? zaženeš 51 programov hkrati, gledaš kako hitro se odprejo? Potem računalnik ugasneš in greš za pol ure na kosilo, prideš nazaj vklopiš računalnik, spet zaženeš 51 programov, jih vse zapreš in greš ownat cod2 z 333fpsji ker ti je 250 ali bognedaj 125 premalo... :)

pri odpiranju 51 programov hkrati se razlike v hitrosti seštejejo in postanejo dobro vidne. Če ti je kul totalno laggy sistem kul, jest že nekaj časa gledam za SSDji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

Dragi ::

Stojko se ti samo delaš neumnega? Upam


Povej mi, kdaj disk bere neki fajl?
Po tvojem samo ko program zalaufaš in potem nič, ane?

Se pravi VSE programe ki jih imaš naenkrat zaženeš in potem lahko disk direktno odklopiš, bo to to?

Probej SSD, potem pa bluzi kako so neuporabni.

Jst ne vem kako naj ti še dopovemo. VSE se izvaja INSTANTNO. Če ti pri file->open->select file rabiš 5s pri fragmentiranem disku na ssdjih tega ni. Če ti čakaš 20s da importaš 100 slik v batch pri ssd pride to 1s, KARKOLI čakaš na HDDju je to na SSDju INSTANTNO.

Pismu človek no. Če bi bli ssdji tok zanič jih ne bi folk kupu kot po tekočem traku (eni smo čakali tud po 2 tedna da smo jih dobil).

M-XXXX ::

Eni tukaj ste res bedaki na xy potenco... Še enkrat... SSD kupovat samo zato, da ti program, ki ga poženeš enkrat na dan, odpre malenkost prej, je po mojem mnenju, potrata denarja.

Še enkrat: eni tukaj ste pa res bedaki na xy kub.... Še enrka.... Quada kupovat/več rama kupovat/ boljši napajalnik kupovat/večji enkrat kupovat/lepšo kišto kupovat (to infinity and beyond), zato da ti program malo hitreje dela je pa res potrata denarja!

Upam da veš na kaj ciljam...

st0jko ::

Imate prav... Nevem kaj sem studiral. Pravkar narocam intela...
keks?

element ::

Za video obdelavo smo že zdavnaj ugotovili, da je raid 0 polje z visoko hitrostjo zapisanja to kar rabiš. Kar pa ne pomeni, da je izbira ali-ali. Vzameš 80GB SSD, da maš odziven sistem (s programom vred), na raid 0 polju pa obdeluješ video. Zmaga na celi črti. Stvari niso črno-bele.

Dragi ::

Zakaj že rabiš raid0 za video obdelavo? Itak se vse nalaga v ram O.o.

Original video ti pa itak bere iz diska pri čemer so ssdji pa spet hitrejši.

Dr_M ::

Nekaterim je potrebno ene 3 vzgojne pritisnit okoli uses, da kaj dojamejo. >:D

Vsak premik glave pri HDDju traja nekaj ms, prdno se plosca obrne do zeljenega mesta traja nekaj ms, predno glava najde podatek traja nekaj ms, in to v povprecju traja cca 13ms (kar je nekako povprecje med 7200rpm HDDji). In glava se premika zelo hitro med branjem, torej v povprecju 13ms vsakic, tako da v minuti branja zgubis ze vec sekund.
Pri SSDju je vsak podatek dostopen v nekaj μs, torej zgubis nekaj ms. Pri sekvencnemu branju SSD ni v prednosti, pri random je pa svetlobna hitrost proti polzu.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

element ::

Zakaj že rabiš raid0 za video obdelavo? Itak se vse nalaga v ram O.o.

Original video ti pa itak bere iz diska pri čemer so ssdji pa spet hitrejši.


Idealno bi blo vse delat iz SSD-ja. Odvisno od velikosti projekta na katerem delaš. Lahko ti je SSD hitro premajhen, zadostna količina placa na SSD-ju pa predraga. Zato je v tem primeru raid0 dober kompromis. Če delaš na manjših projektih, pa delaš na SSD-ju pa pol prestaviš v "špajzo".
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Intel predstavil tretjo generacijo pogonov SSD

Oddelek: Novice / Diski
278431 (7218) MrStein
»

OCZ z novimi pogoni Vertex 2 prodaja mačka v žaklju (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Diski
8015766 (13212) Pyr0Beast
»

Znane podrobnosti o tretji generaciji Intelovih SSD-jev

Oddelek: Novice / Diski
238610 (7676) Icematxyz
»

Novi polprevodniški pogoni iz OCZ-ja

Oddelek: Novice / Procesorji
265412 (4211) Jst

Več podobnih tem