» »

linux terminali

linux terminali

Hexx ::

mene pa samo zanima če je v vseh linuxih terminal enak al pa so ukazi bistveno drugačni?

PrimozR ::

Če je terminal na levi strani zaslona se zadeva POPOLNOMa spremeni, kot če je na desni strani zaslona. Da ne omenjamo uporabe dveh zasloov, kaj šele različnih distribucij!!!

Hexx ::

torej različne distribucije nimajo enakih ukazov?

Tarzan ::

Načeloma so UKAZI enaki, izgled je pa lahko popolnoma različen. ;)

BigWhale ::

Predvsem se ukazi razlikujejo po barvi ozadja in pisave ter velikosti fonta. ;> V glavnem so pa stvari bolj ali manj enake.

No takole. Malo bolj zares.

'terminal' je precej genericno ime. Terminalski dostop oziroma textovni dostop do nekega unix/linux racunalnika je povsod enak. Vendar. Za dostop lahko uporabljas razlicne programe oziroma emulatorje terminalov. Zakaj emulatorje? Zato, ker vcasih, ko sem bil se jaz majhen, so za dostop do streznikov uporabljali 'monitorje' v katere si vstekal tipkovnico in pol vse to skupaj priklopil se na streznik. Potem, so prisle na vrsto se druge povezave, LAN/WAN, internet in tako naprej. Takrat pa na streznik nisi bil vec povezan s fizicno napravo. Zato je nastal terminal emulator.

Torej, ko pozenes terminal emulator, pa naj bo to konsole, gnome-terminal ali pa putty in se z njim povezes na nek racunalnik, s prvima dvema na svoj lokalni racunalnik, s puttijem pa ponavadi na oddaljen racunalnik, se na drugi strani pozene nek program, ki potem skrbi za tvojo povezavo.

Tisti program poskrbi za korektno avtentikacijo (ali pa tudi ne) in potem pozene lupino.

Lupina (ang.: shell) je pa v bistvu okolje v katerem delas. Unix lupin (Windows ekvivalent bi bil cmd.exe, ki je tudi lupina) poznamo malo morje (ali pa vsaj veliko jezero ...). Trenutno najbolj pogosto uporabljena unix lupina v vecini GNU/Linux distribucij je lupina bash. Obstajajo pa se sh, ash, zsh, ksh, csh, tcsh, ...

V grobem lupine delimo na dve vecji skupini z nekaj ostanki. Tiste, ki so bolj podobne bourne lupini (prvi lupini, ki jo je spisal Steve Bourne) in tiste, ki so bolj podobne C lupini (ki jo je spisal Bill Joy). Pri strani se ostane nekaj marginalnih lupin, ki ne sodijo v ti dve skupini, recimo zsh, ki je ena izmed najbolj naprednih lupin. Se pa zsh lahko obnasa tudi kot bourne lupina. Ti dve vecji skupini lupin se med seboj kar precej razlikujeta. So pa lupine znotraj ene skupine bolj ali manj (v vecini primerov manj kot bolj) med seboj kompatibilne. Vsaj do neke mere in je delo v njih podobno.

Torej, ko se prijavis v linux racunalnik lahko vcasih ze po privzetem odzivnem znaku (prompt) ugotovis katera lupina tece. Seveda moras upostevati, da je lahko prompt spremenjen zato je najbolje, da vtipkas echo $SHELL in bos videl katero lupino uporabljas.

Torej, katero lupino pa vi uporabljate? ;)

Addendum 1:

Potrebno je povedati se to, da ima vsaka lupina nekaj svojih ukazov, precej unix ukazov je pa taksnih, ki niso vgrajeni v lupino. Ti ukazi so seveda povsod enaki ali pa vsaj priblizno enaki.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

Hexx ::

hvala za tako obsežen odgovor;)

BigWhale ::

Ja, pa da se bos naucil kaj iz njega!

Drug teden sprasujem.

jype ::

BigWhale> Torej, katero lupino pa vi uporabljate? ;)

IPython, se razume.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Za vstop v Linux zadostuje 70 sekund

Oddelek: Novice / Varnost
259113 (5914) Spiky28
»

Linux

Oddelek: Operacijski sistemi
101662 (1139) detroit
»

Ubuntu 11.10 nared (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
18435478 (26507) MrStein
»

rm -r v Windows? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
776006 (6006) MasterMind
»

Programiranje v lupini (unix)

Oddelek: Programiranje
61354 (1249) theD3vil

Več podobnih tem