Forum » Elektrotehnika in elektronika » Ene 3 vprašanja v zvezi s CNC tehnologijo.
Ene 3 vprašanja v zvezi s CNC tehnologijo.
brez-imenko ::
Pozdravljeni!
Ja vprašanja so si popolnoma različni pa nakonci bi se lahko približali na osnutek za CNC.
Pa hvala za odgovore. Aja pa ne preveč debelo geldat, če sem ga kje usral. Se še zmeraj učim.
Ja vprašanja so si popolnoma različni pa nakonci bi se lahko približali na osnutek za CNC.
1. Za krmiljenje koračnikov sem želel uporabiti ULN2003 in pa L293D dual H-bridge. Pa ma zanima glede nato, da imam koračnike z različno napetostjo. Eni so zadovoljni z 12V drugi morajo delati z 24v. No in zato ima že enkako naciljan napajalnik, ki ima izvorno napetost 36V in 15V. Zanima me kakšne upore poterbujem nabaviti če upoštevam zraven da vi se lahko pojavile izgube? Menda se na zgornjih dveh vrstah ICjev pojavljajo precejšnje izgube pa nikjer že nisem zasledil kolikšne so te izgube in tudi ne vem kako je potem z Watti, če imaš na izhodu samo določeno napetost+tok, napetosti imaš več kot dovolj toka ti pa primankuje. to se mi je potem porodilo, ker imajo krtačniki ponavadi tudi nekaj tolerance (+-2V) da bi namesto točno 24V spustil skozenj 26V. No to če mi lahko kakšen objasne, kako je na stvari.
Kot točko 2 pa me zanima ali bi bilo možno samo z pomočjo mikroskopa oz. njega glavnega dela( ogrodja ali sistema zrcal in leč)ter ustrezno močne svetlobe, možno narediti zadosti močan laser za rezanje? Rezanje pa ne vem točno kaj, ker ne vem kako močan bi lahko bil tak laser verejtno bi se ga pa dalo legulirat davno z jakostjo svetlobe.
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewfor...
Kot 3. sem malo prebital zgornji link in vmes se tu pa tam pojavljajo servoti v industriske namene. Kolikor se mi grobo svita so to navadni motorji DC, za katere pa je potrebna povratna informacija(saj nekaj podobnega naj bi bili modelarski servoti). Sedaj v printerih(kar sem jih razdiral) sem zmeraj dobil identično stvar za povratno informacijo in to je prozoren trak z črticami ter oprični senzor, katero pač spremlja elektronika. Mal sem pteletel vendar ne zadosti pod tistim linkom teme, pa se menda da tudi servo sistem narediti doma, kateri ne zahteva preveč znanja, vsaj po pisanu uporabnika pod nikom hardveras v temi Tilnov CNC. Pa me zanima, če se je kdo na to podal bolj globje od razmišljanja? Kot sem pač gledal za steperje ni taka reč jih priklopit na paralel v kombinaciji s kakšnim uporam in ustreznim ICjem morebiti pri bipolarnih še kak tranzistor za dvopinsko krmilnenje na os. Saj malo se bom tako ali tako razgledal po spletu ker drugaše verjetno nebom dobil kakšne ugodne rešitve. hehe
Pa hvala za odgovore. Aja pa ne preveč debelo geldat, če sem ga kje usral. Se še zmeraj učim.
www.podarimo.si pa lep pozdrav vsem, Janez
- spremenil: brez-imenko ()
Brane2 ::
Kaj je bilo sploh vprašanje ?
Quotal si šitload enega teksta, klik na link pa odpre stran "Stroji in orodja", nič konkretnega...
Quotal si šitload enega teksta, klik na link pa odpre stran "Stroji in orodja", nič konkretnega...
On the journey of life, I chose the psycho path.
Link je bil mišljen tale:
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtop...
Ja pri prvem, sem želel ivedeti koliko izgub je na ICjih, ki se običajno uporabljajo za priklop in poganjanje krtačnih motorjev da bi posledično vegel kakšen upor naj si izgerem oz. temu primerno znižati napetost in kako varira tok pri tem.
Pri drugem me je zanimalo ali se da iz skupine zrcal in leč, ki so v ohišju mikroskop,a da uporabiti ta skupek za izgradnjo laserskega rezalnika?
Kot zadnje me je pa zanimalo kako deluje sistem servo industriskih DC motorjev in ali se jim da natediti pri samogradnji doma, elektroniko za povratno informacijo in elektroniko za krmiljenje teh DC servo motorjev, ter kako potem delujejo sedanji printerji, ki ravno tako uporabljajo nek način Servo industriskih DC motorjev?
To me na kratko zanima, na dolgo pa zgoraj. Jah nisem vedel kolko naj napišem nekateri niso zadovoljni, če jim daš premalo informaci, kaj hočeš.
Pač Quotal sem pa, ker sem že pred kakim tednom postal na nekem drugem forumu ta vprašanja pa si ga le ogledujejo in sem ga potem kar pobrisal.
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtop...
Ja pri prvem, sem želel ivedeti koliko izgub je na ICjih, ki se običajno uporabljajo za priklop in poganjanje krtačnih motorjev da bi posledično vegel kakšen upor naj si izgerem oz. temu primerno znižati napetost in kako varira tok pri tem.
Pri drugem me je zanimalo ali se da iz skupine zrcal in leč, ki so v ohišju mikroskop,a da uporabiti ta skupek za izgradnjo laserskega rezalnika?
Kot zadnje me je pa zanimalo kako deluje sistem servo industriskih DC motorjev in ali se jim da natediti pri samogradnji doma, elektroniko za povratno informacijo in elektroniko za krmiljenje teh DC servo motorjev, ter kako potem delujejo sedanji printerji, ki ravno tako uporabljajo nek način Servo industriskih DC motorjev?
To me na kratko zanima, na dolgo pa zgoraj. Jah nisem vedel kolko naj napišem nekateri niso zadovoljni, če jim daš premalo informaci, kaj hočeš.
Pač Quotal sem pa, ker sem že pred kakim tednom postal na nekem drugem forumu ta vprašanja pa si ga le ogledujejo in sem ga potem kar pobrisal.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: brez-imenko ()
Boeing ::
shqwarch, so ti fantje že na modelarjih povedali, da s te moke ne bo kruha no... dej si rečt...
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX
Jah sej če po tvoje mi nobegen noče stanja obrazložiti potem res nebo kruha. Itak pa na tisto temo ni nobeden odgovoril in sem jo skenslav. BTW, me prav zanima s čim se ukvarjajo mehatroniki, ko naredujo šolo. Pridejo v tovarno menajti simensove ploščice in jih pošiljati v njihovo firmo, ali naredijo kaj spobobnega iz železa, hidravlike in elekrtonike.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | električni agregat - nima napetosti ob zagonuOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1074 (909) | VolkD |
» | Čip dol (in gor)Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 4630 (4461) | Pyr0Beast |
» | DC motor 24VOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 4902 (4698) | settler |
» | Sledenje soncuOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2754 (2391) | MarkV |
» | izdelava napajalnikaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3787 (3571) | Brane2 |