» »

Postavitev mreže

Postavitev mreže

mblazi22 ::

Pozdravljeni
Rabim pomoč pri postavitvi mreže doma, prebral sm navodila na forumu samo nekaj mi še vedno ni jasno.

Tu je slika moje hiše in možnosti povezav v njej.
[url=http://www.shrani.si/?r/p5/30oo5a0z/mre...

Zdej mam postavljeno mrežo med 1. in 5. racunalnikom, internet pa dobivam na 1. računalnik.
Nevem pa kako nardit za vse računalnike. Ruter bi mogu bit pri 5. racunalniku, samo internet mam pa na 1. Kako bi ta problem rešu če sploh je? Ali lahko prpeljem internet preko 1. računalnika na ruter in potem bi se od tam naprej delil.
Kakšno je vaše mnenje o postavitvi wlana, ker bi ga v glavnem rabu v 1. nadstropju, vmes pa je betonska plošča debeline 30cm (18cm betona).

Za vsakršno pomoč se najlepše zahvaljujem.

energetik ::

Mislim, da boš moral malo urediti sliko, ker se je ne vidi.

Ice-Heki ::

Pravi link do slike je:
.

Narediš pa lahko tako:
1. računalnik da internet v skupno rabo, 5. računalnik nastaviš, da je omrežni most med 1. računalnikom in vsemi ostalimi. Tako imaš na vseh ostalih internet. Rešitev ni ravno najbolj optimalna :(

Wlan oz. LAN lahko postaviš, pač narediš tako, da je router pri 1. računalniku in direktno na router priključiš modem. Razlog zakaj imej modem na routerju je ta, da če boš imel modem na računalniku, bo internet delal samo, ko bo le ta prižgan. Potem pa lahko v klet k 5. računalniku daš še en switch, kamor priključiš ostale računalnike, switch in router pa sta povezana s kablom, ki sedaj povezuje 1. in 5. računalnik.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ice-Heki ()

l0g1t3ch ::

Edit:
me je Ice-Heki prehitu

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: l0g1t3ch ()

mblazi22 ::

Živjo!
Ali bo wlan sigurno delal če je med etažama betonska plošča debela 18cm, je to ovira ali ne? drugače pa so v stanovanju zidovi iz opeke debeline od 12cm do 20cm,(med 1 in 4 rač. so 2 zidova) ali to predstavlja oviro za wlan, ali ne?
Če pa ne naredim wlana ali bi potem moral imeti ruter pri 5.računalniku in bi potem preprosto vse računalnike povezal v router in pottem ostale stvari nastavljam po računalnikih? za začetek samo da vem kako računalnike povežem fizično skupaj, nato pa se bom ukvarjal še z nastavitvami.
Ali prav razmišljam?

fosil ::

Če imaš kable že razpeljane, potem raje uporabi kable kot wlan.

Ne, če ne narediš wlana, moraš narest tako, kot je rekel Ice. Torej ruter pri 1. računalniku in switch pri 5. računalniku.
Tako je!

Ice-Heki ::

Zakaj je potrebno imeti router pri 1. računalniku? Ker je tam signal za UMTS modem. Če dobiš signal za UMTS modem tudi pri 5. računalniku, potem je lahko router tudi pri 5. računalniku in ti ni potrebno imeti switcha.
Kar se tiče Wlana je pa tako - ali bo delalo ali ne, je odvisno od mnogih dejavnikov. Če si ga res želiš, potem je najboljše, da poskusiš dobiti kje kak testni primerek in npr. čez vikend postaviš doma, stestiraš, v ponedeljek pa vrneš nazaj.

mblazi22 ::

Signal UMTS imam le pri 1. računalniku in še tam je bol slab. Kako pa zgleda če priključim modem (Option od Mobitela) na ruter. Ker na računalniku moraš met program, pa še ko mi zmrzne povezava se odjavim in nazaj prijavim. Bi blo pa res fajn ga met na ruterju ker zdaj moram met 1. računalnik skos paljen.

Kater ruter in switch mi priporočate. Slišu sm da so linksis dobri, ker glede na to da je beton vmes bi verjetno mogu met kar dobrega če hočem wlan, če pa ne kater bi bil dovolj dober.

Ice-Heki ::

Če se UMTS modem priključi v router, potem potrebuješ router, ki ima USB vhod in da obstajajo driverji tvojega modema za router.

mblazi22 ::

Sm pogledu po netu in sm najdu tega Linksys WRT160NL.

Ima USB vhod, povsod pa piše da je to le za diske al pa USB ključke. Ali kdo ve če bi se dalo priklopit tud modem (option) od instant interneta, kako instalirat drajverje ali kje jih dobit, in te stvari.

Drgač pa če kdo ve koga bi lahko vprašu, ker na mobitelu mi ne znajo nič povedat, na strani od linksisa pa tudi nism nikjer zasledil kaj podobnega- da je USB port namenjen še čemu drugemu kot diskom ali pomnilniškim zadevam.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Routar + switch + 5 računalnikov

Oddelek: Omrežja in internet
131952 (1566) Nesta
»

Povezava kablov za TK v hiši

Oddelek: Omrežja in internet
91479 (1303) damonstr
»

ruter

Oddelek: Omrežja in internet
81841 (1633) DeeCoy
»

lan party .. problem

Oddelek: Pomoč in nasveti
131191 (938) KandazaR
»

IPji in maske na routerju in ostalih računalnikih - prosim pomoč

Oddelek: Omrežja in internet
101938 (1841) mitjaj

Več podobnih tem