» »

Inštalacija OS na prazen trdi disk

Inštalacija OS na prazen trdi disk

Malcolm_Y ::

Pozdravljeni,

imam težavo: ker ne morem do podatkov na trdem disku, ga bom zamenjal z novim (praznim), starega pa dal profesionalcem, da mi vrnejo podatke.

1. Imam originalno Visto, vendar na računalniku nimam DVD-Roma, zato je ne more prebrat, tako da bi moral inštalirati nek OS z zagonskega CD-ja, ne bi pa DLD-al piratskih verzij, ker ne bi rad že v štartu kaj za***al na novem disku. Poskusil sem, če bi npr. CD-rom bral Boot CD od ubuntu-ja, pa ga ne. Druge Cd-je (z glasbo, npr.) pa bere. Ve kdo, zakaj, oz. kak tip zagonskega CD-ja morm nardit, da ga bo navaden Cd-rom lahko prebral.

2. Ali je možno, da kupim DVD-Rom in bi ob zagonu praznega diska inštaliral Visto, ali je nujno, da najprej tud DVD-Rom (driverje,....) korektno inštaliram z delujočim OS-m?

Hvala za vsak nasvet.

Lp

bluefish ::

1. In kako si zamišljaš namestitev Viste (glede na njeno velikost okoli 2,5GB) s CD-ja?

2. Za CD/DVD pogon ni potrebno nameščati gonilnikov.

Malcolm_Y ::

"tako da bi moral inštalirati nek OS z zagonskega CD-ja" :)
Ni nujno, da je Vista, sam da pridem do OS-a, pol naprej bi pa že znal.

(Mislim pa, da lahk MS pošlje CD-je, če kupec želi.)

Ta drugo - če je res, pol super. Misliš, da bi pol šlo, da vtaknem DVD-rom not in na prazn disk inštaliram Visto?

Zgodovina sprememb…

bluefish ::

1. Imaš v BIOS-u nastavljeno pravilno zagonsko zaporedje, da se prvo zažene CD-ROM? Si sliko diska pravilno zapekel na CD in je le ta bootable?

2. Resnično ni potrebno nič nameščanja. Kako pa misliš, da bi drugače ljudje nameščali operacijski sistem na nove računalnike ;) .

Malcolm_Y ::

No, sej, zato pa vprašam - taki kot jaz dobijo že vse programe in hardware na računalniku ob nakupu. :)

Drugač pa ja, v BIOS-u je OK, "searching boot CD on CD/DVD....Not found", mislim pa da sm tud boot CD dobr naredu, ker je v Nerotu prav ta opcija - zato mi ni najbolj jasno, zakaj mi ne bi v redu Boot ubuntu CD-ja prebralo.

bluefish ::

Poskusi ga zapeči še s programom ImgBurn.

Malcolm_Y ::

Nič, bomo riskirali za DVD pogon, in če rata miljonkrat hvala. Če ne, se pa spet čujemo. :)

misek ::

Ali pa si naredi inštalacijski USB ključek.

Mavrik ::


Drugač pa ja, v BIOS-u je OK, "searching boot CD on CD/DVD....Not found", mislim pa da sm tud boot CD dobr naredu, ker je v Nerotu prav ta opcija - zato mi ni najbolj jasno, zakaj mi ne bi v redu Boot ubuntu CD-ja prebralo.


Pozor! Boot CD opcija v Nerotu NI prava! Namrec tista opcija je ce hoces delati lasten boot CD in moras podati ustrezno zagonsko kodo.

Za snemanje zagonskih ISOtov za Ubuntu in podobno moras uporabiti opcijo "burn image to cd". V kolikor je ISO zagonski, bo tudi CD.
The truth is rarely pure and never simple.

Malcolm_Y ::

Mavrik - hvala. Res sem zapeku boot CD še enkrat (z InfraRecorderjem) in zadeva je delovala. Pridem v Xubuntu desktop in pridem do ideje dual-boota - potemtakem niti ne rabim nobenga, da mi fajle nazaj dobi, če bi lahk hkrati laufal XP-je in Xubuntu (kar omogoča tudi izmenjavo datotek).

In ti jaz začnem z inštalacijo Xubuntuja, vse OK, dokler ne pridem do razdelitve particij. Imam 80 GB particijo, 62 - XP, 18 fraj. Dam resize 62:18 pa javi "Premalo". Xubuntu potrebuje vsaj 1.5 GB, zato pol ugotovim, da se tisti "premalo" nanaša na XP-je. Naštimam 70:10 in začne delat, na sredi mi pa javi Error pri resizingu particij. Probam parkrat še druge variante (ročno, to, ono) - ništa, ko dam pa Guided-use entire disk, bi pa šlo brez problemov.

Pol nekje na netu najdem program Gparted Live, ki naj bi bil ful dober za spreminjanje velikosti particij, ga zapečem na bootable CD (kar po novem obvladam :) ), ampak mi pri resizu tudi ta javi Error.

Vsak nasvet bo dobrodošel.

Lp.

energetik ::

A nisi prej napisal, da je inštalacija XPjev zanič? Kako boš imal potem dual-boot.. Skopiraj si podatke z XP particije, da jih imaš na varnem, potem pa vse na novo inštaliraj. Pa ne vem če je dobro na 80GB disku delat dual boot, sej ne bo nič placa imel potem.

Malcolm_Y ::

Ni zanič, sam do nje ne morem. Sem se nekaj preveč igral, pa ne bi o tem. :)

V glavnem, ko sm mal bral o tem dual-bootu, naj bi se dalo videt fajle na XP-jih iz Ubuntuja. In če bi to znal sam, lahk pomembne zadeve spečem na CD-je, pol pa nardim kompletn reformat - tak da mi za samo delovanje dual-boota niti ni važn nek plac al pa kaj, sam za dostop do podatkov se mi gre.

Energetik - kako in kam naj si skopiram podatke? Namreč, v Windowse ne morem, zato razmišljam da bi v ubuntuju prišel do njih.

Zgodovina sprememb…

energetik ::

Ne rabiš dual boot, da prideš do podatkov. Napisal si da prideš v Xubuntu. No, v Xubuntu poišči particijo s svojimi podatki in jih skopiraj na USB ključ, zunanji disk, zapeči na DVD...
Kje točno se nahaja ta particija, ti bo pa še kakšen linuxaš povedal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

Malcolm_Y ::

'Napisal si da prideš v Xubuntu.'

V bistvu še ni to popoln Xubuntu - ko vstavim boot CD se zažene t.i. Xubuntu desktop z omejenimi funkcijami (podatkov ne morem najti), tam se pa potem izbere inštalacija, ki pa mi jo bogvezakaj prekinja.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dual boot (Windows 7 & Ubuntu)

Oddelek: Operacijski sistemi
151688 (1363) softSi
»

.ISO ??

Oddelek: Programska oprema
91229 (1102) wanna be kelner
»

deinstalacija windowsov xp na notebooku

Oddelek: Pomoč in nasveti
111262 (1133) Imagination
»

Kako do MSdosa brez disketnika?

Oddelek: Pomoč in nasveti
151371 (1122) T(he) Boss
»

Postavitev sistema

Oddelek: Pomoč in nasveti
452281 (1652) BlackHole

Več podobnih tem