» »

matična plošča in procesor

matična plošča in procesor

bbator ::

Imam matično ploščo foxconn k8m890m2ma in procesor amd sempron 3400+ 1,8GH. Dokupil sem ram. Prej sem imel 1GB sedaj imam še 2GB dokupljeno in je vse skupaj 3GB. Sem mislil da bo računalnik hitreje deloval pa ni nič boljše. Sklepam da je to zaradi slabega procesorja. Zanima me ali na hitrost vpliva tudi matična plošča ali samo procesor? Ali se mi splača kupiti dober procesor in ga vgraditi na to matično ploščo ali moram nujno zamenjati tudi matično ploščo? Ali se sploh nič ne splača od tega?

Hvala vsem, ki mi boste znali svetovati
  • spremenil: bbator ()

mtosev ::

vpliva samo chipset na maticni. maticna kot sama ne upliva. vidim da je gor Via chipset. verjetno slabse od nF in drugih chipsetov.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

jan01 ::

Zanič procesor & zanič matična(via).... pa najbrž še kak zanič trdi disk, še slabša grafična....

Če po pravici povem sploh ne vem kaj je chipset. Če prav razumem matična ne vpliva. Torej se mi splača kupiti bolšji procesor?

Grafično imam prav tako dokupjeno geforce 8400 256MB.

Je trdi disk tudi pomemben pri hitrosti?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bbator ()

Chipset ti: krmi diske, pogone, prenasa podatke med procesorjem, ramom,...
--
jaz bi menjal plato in procesor.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mtosev ()

jan01 ::

Sasj sem rekel. Še en šit v vrsti šita geforce 8400... Le kdo vas nategne v take slabe nakupe?

dzinks63 ::

Sem mislil da bo računalnik hitreje deloval pa ni nič boljše.
Od same velikosti rama, hitrost računalnika ni povezana, ok, če bi ga imel res zelo malo, potem bi že vse skupaj trokiralo in bi se tudi to poznalo. Pri ramih, če že se nakaj zelo malega pozna pri nižjih latencah oziroma, če ram laufaš na višjih frekvencah od stock.

Nič nisi napisal kakšno grafično imaš, če je bolj slaba, potem ti kar občutno zavira vse skupaj.

Če bi le rad nekaj več izvlekel iz tega compa, zamenjaj procesor za kakšnega dvojedrnega AM2 in butni gor vsaj HD 4670, potem bo pa razlika kar občutna glede na to kar imaš sedaj.

Za še bolj občutno razliko, zamenjaj srce računalnika in nabavi npr.: x2 550be, 4gb rama, pripadajočo matično in Hd 4770.

Po pravici povedano sem mislil menjati samo procesor, če bi to kaj vplivalo na bolše delovanje, predvsem na hitrost. Če menjam srce računalnika in grafična in vse ostalo potem bi začel že malo razmišljati o nakupu novega. Vendar pa trenutno nimam denarja za novega tako, da sem hotel tega še malo izboljšati.

Če boš menjal samo procesor in obdržal obstoječo GF 8400 256MB, nebo v igrah skoraj nobene razlike, mogoče minimalna, kakšen fps+, kar sploh ne boš opazil. Pri menjavi procesorja za boljšega, je praktično obvezna menjava za boljšo grafično. Še pri tem procesorju, je bolj pametna nadgradnja za igranje iger sama menjava grafične, ker gf 8400 je totalni poden za igranje današnjih iger. Samo menjava procesorja bi se ti pri samem delu seveda poznalo, mašina bi bolj z lahkoto dihala z več odprtimi programi, bolj hitro raranje, convertiranje in podobne zadeve.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dzinks63 ()

Igrice sploh ne igram. Tudi sam vem, da so najbolj zahtevna stvar pri računalniku igre. Rad bi samo da bi računalnik hitreje deloval pri drugih opravilih. Več programov hkrati itd...

glaven problem ti je Cpu. verjetno je tudi slabi chipset razlog da ti je pc pocasen.

Kako dolgo je od sveže instalacije OS in programov? Si medtem dosti sprobaval druge programe in igre, instal, uninstal? Mogoče imaš preveč "zapacan" komp od raznoraznih ostankov? Probaj malo prečekirat comp z regcure. Drugače pa, če si lahko privoščiš, naloži si na novo comp samo z programi katere res rabiš in najnovejšimi pravimi driverji, mogoče celo kar Win7, kateri delajo res odlično. Po sveži instalaciji vsak računalnik dela najbolje.

jishiri ::

am ja v takih primerih recem stranki da je najbolje kupiti nov racunalnik...:D ce imas racunalnik samo za po internetu, pisarnisko delo in za na vsake toliko casa kako manj zahtevno igro odigrati... (pa ce mas comp na mizi in jo zaseda 1/2) potem kupi kaj majhnega... recimo jaz sem zdaj kupil dva nova compa "HP Slimline" ki nista ravno za slovenski trg in je kljub temu kar nekaj spletnih trgovin ki ga prodajajo... dobi se ga pa od 320€ do 400€

zaenkrat sem zelo zadovoljen z njemu... pustim ti pa moznost da se odlocis sam, kaj bos storil...

LP, JM

Blinder ::

Kakšen disk pa imaš? Jaz sem ze videl kakega 20gb, ki je na hdtachu dal ven ene 21MB/s average reada, počasno ko želva.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Disk imam od Hitachija 160GB.

stroy ::

kot je napisal že nekdo pred mano, morda je problem v software-u, če znaš ponovnonamesti operacijski sistem, drugače ga malo očisti sprogrami ki so za to namemnjeni

Formatiram računalnik največ na 2 mesca. To sploh ni problem :) .

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov comp ali nove komponente (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
786381 (3139) smarty
»

Menjava Procesorja - nujno!

Oddelek: Strojna oprema
6879 (731) ncc2000
»

AMD Phenom II X4 955 ali CORE 2 QUAD Q9550

Oddelek: Kaj kupiti
253341 (1759) Koral65
»

Xeon vs. Core 2