» »

Se splača zamenjati grafiko?

Se splača zamenjati grafiko?

Kowy ::

Moj trenutni setup:

Napajalnik: Tagan TG-530-U15 530W Easycon z aktivno PFC z SSI, ATX 12V
Osn. pl.: Soltek KT600RL (AGP 8x, Socket 462)
Procesor: AMD Athlon XP 2600+ (1,92 GHz) (osn. pl. podpira max. Athlon XP 3200+, vendar ne vem če bi z zamenjavo le-tega kaj veliko pridobil)
Spomin: 2,5 GB (2 x Patriot PSD1G400H - PC3200 CL3 + 1 x 512MB PQI DDR400)
Grafika: Sapphire ATI AGP X1650PRO 256MB
Glavni disk: WD 320GB WD3200AAKS (SATA)
+ Stara zvočna od Creative Labs
+ TV tuner Leadtek Winfast TV2000XP
+ 20" monitor Samsung Syncmaster 204Ts (v kratkem ga imam namen zamenjati za recimo 24" widescreen oz. tu nekje)
Operacijski sistem je trenutno WinXP, razmišljam pa že o 7-ki.

Ali se mi glede na trenutni setup splača zamenjati grafično kartico (cenovni rang bi bil okoli 60-70€, lahko tudi kak € več) in če se mi, ali mi lahko svetujete nekakšen maksimum za ta setup (če že ni to maks., kar imam sedaj), da bi igre čim lepše tekle in da ne bo potem kakšna druga komponenta (npr.procesor) "ozko grlo"? Ostal bi pa na družini Radeon, ker imam dobre izkušnje z njim.
Vem, da je to že star računalnik, vendar mi proračun trenutno ne dopušča nabavo komplet novega računalnika, tako da bi najprej zoptimiziral obstoječi setup ter zamenjal monitor, čez čas (leto ali dve) pa še škatlo.

Že vnaprej hvala za odgovore in predloge.

dzinks63 ::

Nabavi HD 4650 agp, katere so ravnokar prišle ven, cena bo tam nekje, počakaj na 512MB varianto (bo še malo cenejša), ker z 1GB nima smisla kupovat, ker je samo pesek v oči, ok, če nujno rabiš , bo pa tudi ta dobra.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dzinks63 ()

jan01 ::

Na tem računalniku se ne splača(oz skoraj ne moreš) čisto nič zamenjat

Kowy ::

@ dzinks63: misliš, da procesor oz. kaj drugega nebi bilo ozko grlo? Ker sem tudi sam že gledal to grafično kartico, vendar me malo skrbi v tej smeri, kot je napisal jan01.

dzinks63 ::

Precesor bi seveda bil ozko grlo, vendar bi zadeva vseeno bolje laufala, kot sedaj. Čeprav sem imel občutek na prvo žogo, da je med tema dvema grafičnima karticama večja razlika. Vložek je kar velik (70€) in je res za premislit, če je možno, da komplet zamenjaš vse skupaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dzinks63 ()

Galaxy ::

Po mojem mnenju (in mnenju večine ostalih) je brezpredmetno nadgrajevati 5 let star računalnik.

ncc2000 ::

Athlon XP 3000+ + HD3850AGP 512Mb 3Dmark06 score ~4700
E5200@2,5 Ghz + HD3850AGP 512Mb 3Dmark06 score ~10000
E5200@3,7 Ghz + HD3850AGP 512Mb 3Dmark06 score ~12000

Moja izkušnja.

Ne splača se, procesor ne zmore našvicat teh graf.
Za ~130€ sem dobil MB (z AGP) in CPU.

Galaxy ::

Ne splača se, procesor ne zmore našvicat teh graf.

+1

Kowy ::

Najlepša hvala za mnenja/odgovore.

Potem se mi pa res ne splača menjat grafične.
130€ (oz. tu nekje) bi še dal za MB in CPU, samo kaj, ko bi pol moral zamenjat še RAM-e in po možnosti grafično, pa sem takoj čez 200€, za 350€ dobiš pa že novo kišto.

Zdaj imam pa še dve uprašanji:

1. Ali moram biti na kaj pozoren, ko bom kupoval 24" monitor za obstoječi setup? Npr. max. resolucija grafične in resolucija monitorja. Samo, kolikor sem gledal, ima grafična max. resolucijo 2560x1600, 24" monitorji imajo pa tam okoli 1920x1200, tko da to pomoje ne bi smela biti ovira. Bi moral biti še na kaj pozoren oz. je še kakšna dodatna lastnost na teh novejših monitorjih (FULL HD ločljivost,...), ki mi utegne priti prav v prihodnje? Vem, da je 148 strani dolga tema o LCD-jih na tem forumu, ampak samo za par hitrih nasvetov bi vas prosil.

2. Imam lahko kakšne probleme z directX-om, če bi inštaliral Win7 na obstoječi setup? Trenutna grafična podpira directX9, Win7 pa directX10 in 11. Kako je s podporo directX9 za to grafično pri Win7? Je to že pri inštalaciji OS urejeno?

ncc2000 ::


Potem se mi pa res ne splača menjat grafične.
130€ (oz. tu nekje) bi še dal za MB in CPU, samo kaj, ko bi pol moral zamenjat še RAM-e in po možnosti grafično, pa sem takoj čez 200€




Tole ne drži.
Sam sem nabavil osnovno ploščo, ki podpira stare in nove spomine kot tudi grafe na AGP in PCIE,
tako da se lahko uporabi ves stari hardweare razen proca in MB seveda.

V TEJ TEMI si poglej, kako je to šlo.

Za ne-extremiste je mašina popolnoma uporabna in fura praktično vse.
Sam sem gledal na keš takrat, v nasprotnem pa seveda..vse novo.

Kowy ::

No, super. Pol bom pa bolj v tej smeri razmišljal. Če se res še da stari RAM pokoristit, je pa res najbolš, da plato in CPU menjam, kot pa grafično.

sthep ::

Ja, samo če boš menjal samo procesor in plato ne boš mel velik boljše grafike. En soliden procesor je predpogoj, da izkoristiš grafično.

Kowy ::

Grafično lahko še vseeno kasneje zamenjam, če bi bila res potreba, če bi vzel tako MB ki podpira AGP in PCI-E. Zdej me samo zanima, če bi stari RAM-i delovali na novi plošči. Namreč, ko sem menjal RAM-e, sem menjal 2 x 512 MB za 2 x 1GB. Vendar mi sistem nikakor ni deloval. Ali so se Winsi sesuli, ali so pa zmrznili. Sreča, da ima ta plošča, ki jo imam, 3 slote za RAM-e in ko sem dal med nova dva RAM-a enega starega, zadeva deluje BP.

@ ncc2000: plošča, katero so ti predlagali v tvoji temi, je zame cenovno ugodna vendar se bojim, da mi RAM-i nebi delali, glede na to da ima samo 2 slota za RAM-e.

Mogoče obstaja kakšna podobna plata, ki ima 3 slote za RAM-e? Ali je možno, da bi mi na novi plati RAM-i delali OK brez tastarih 512 vmes?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kowy ()

Yohan del Sud ::

Ah, vidim, da ne serješ denarja. Ok. Ampak tvoja konfiguracija je čito kul, če ne nameravaš špilat Crysisa ali pa kakšne starejše (pet let stare) igre na polno. Ostalo ti mora delat. Nekako pa dvomim, da poganjaš zadnji adobe štiri programe skupaj in še 3d max zraven. Nisi povedal namreč kaj zakaj rabiš nadgradnjo sploh ... Za igre ti samo boljša grafična ne bo pomagala, še posebej, ker baš sposoben agp danes ni. Pa je potem treba matično, rame ... Več let imajo komponente med sabo, večja je možnost plavega ekrana. Moje osebne izkušnje. Zato kaj naprej raje premisli, da sistem podariš (ali daš za male pare) karitasu ali še bolj revnemu sorodniku in si za ene 600eur sestaviš sam nekaj kar ti bo delalo vsaj tri leta ok.
www.strancar.com

klinker ::

Intel Pentium Dual Core E5300, 2.6GHz 2MB LGA775 65,57 €
ASROCK 4CoreDual-SATA2 (ima AGP in PCI-E + podpira tako DDR1 in DDR2) 68,18 €

opeter ::

Saj lahko že za cca. 150 € dobiš solidno plato/RAMe in CPU:

npr. pri nakupi.net:

Intel Pentium Dual Core E5300 - 65,57 €
Asrock G31M-GS - 43,20 € (pri AGT imajo enga ASUSa PKL5-AM z istim čipom)
RAM Patriot 2x2 GB DDR2 800 MHz - 48,70 €
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Kowy ::

Nekako pa dvomim, da poganjaš zadnji adobe štiri programe skupaj in še 3d max zraven.

Ne, to vsekakor ne...:) Trenutno igram "staro" igro FarCry (novejše si ne upam naložit :D), vendar še to ne vsak dan (kadar se mi zljubi), včasih zalaufam AutoCAD 2009 v 2D ali Adobe Photoshop, drugače pa nič kaj zahtevnejšega.

Nisi povedal namreč kaj zakaj rabiš nadgradnjo sploh ...

Vidu sm pač, da še delajo AGP grafične kartice in so povrh še cenovno ugodne (npr. ATI HD4650 s 512MB RAM-a) in sem si mislil:"no, pa bo spet za neki časa pol mir". Zato sm pa raje vas, stare mačke, vprašal da vidm, če se to sploh splača, da nebi denarja brezveze stran metal. In kot vidim, pravite da se ne, da je procesor prešvoh, prestar in se ne bo veliko poznalo. Imam pa namen kupiti 24" monitor za lažje gledanje TV ter filmov in mislim, da bo stara grafična tudi temu kos.
V prihodnje imam pa namen zamenjati tudi še WinXP za Win7, tako da se bo verjetno res bolj splačalo zamenjat MB in CPU (oz. komplet kišta). Tako bodo celoten sistem kot tudi filmi na novejših formatih delali hitreje.
Mudi se mi pa sploh ne.

Okapi ::

Da ne boš preveč razočaran, ker tole tvoje je na meji (ali celo pod njo) za 1080p filme (ki jih boš, predvidevam, hotel gledat na novem monitorju).

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Kowy ::

Ne, sploh nisem razočaran. :) Vem, da je na meji, ker sem ene dva že hotel gledati, ampak je štekalo. Zaenkrat bom še naprej gledal divx-e, v bodoče pa MB in CPU upgrade.
Monitor bom pa zato zamenjal, ker bom ravno imel šanso tega starega za dober denar naprej dat.

Kowy ::

Takole... Psihično sm se že pripravil da v naslednjem koraku zamenjam MB in CPU, zdej me pa samo še zanima ali bo v prihodnje dovolj 2 GB RAM-a? Namreč osnovna pl. ASROCK 4CoreDual-SATA2 podpira samo 2GB. Obstaja mogoče še kakšna, ki ima podobne specifikacije kot ta, samo da podpira 4 GB?

klinker ::

Dvomim da podpira samo 2GB...mogoce za DDR1 ker 2GB palck,niti ni...ce bos pa kupil novega pa bos ja na DDR2 saltal kjer dobis 2x2GB ze za kake 40€ in bi blo
malo neumno da podpira samo 2GB.

Kowy ::

Sej se men tut čudno zdi, samo če piše na njihovi strani, pol že drži:
http://www.asrock.com/mb/overview.asp?M...

Meizu ::

Jst pa mislim, da lahko komot preideš na komplet LGA 775 platformo.

Solidno LGA 775 plato na P35 ali P45 čipsetu dobiš že za malo denarja, rabljene so pa seveda toliko manj drage. Za 70€ dobiš na pci-E slotu veliko boljšo grafo kot na AGP vodilu. Če dodaš še mizernih 20€ imaš več kot solidno HD4770 grafo.

DDR2 je tudi že nekaj časa smešno poceni, tko da tukaj ne vidim problema. Če ti je 2x2GB kit predrag za tvoj budget pa vzemi 2x1GB kit. Čeprav 40€ mislim, da lahko napraskaš.

Še E5200 CPU vzameš in si rešen za nekaj časa. S takšnim setupom prideš skozi dokaj poceni in še si odprt pozneje za nadgradnjo na kakšnega quada in bilokatero grafično PCI-E slota ki je trenutno na trgu. Veliko boljšo potezo boš naredil če boš nadgradil računalnik tako, kot če bi nekaj prčkal med AGP sloti in DDR rami z novejšim CPUjem. Veliko bolj omejen boš.

Sicer je pa to "just another 50 cents from me" ampak mislim, da je takšna rešitev še najboljša zate. Kratkoročno in dolgoročno.

mtosev ::

pci-e x16 tece samo pri hitrosti 4x.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Kowy ::

@ Meizu: Tudi to opcijo sem že imel v glavi. Samo tu je pa spet veliko plošč na izbiro... Tuhtal sem že o Gigabyte...

ncc2000 ::

Samo za info:
Sem za probo utaknil HD4870 512Mb v tisti PCIe, 3dmark06 score je ~14.500 kar se mi ne zdi slabo sploh ker je le 4x.

Ma poglej Kowy, ASROCK 4CoreDual-SATA2 je kompromisna plata, ki omogoča uporabo starih obstoječih elemetov kot tudi
omogoča upgrade v bodoče. Ima kar nekaj omejitev, kot so količina RAM-a (menda prepozna 3,2Gb rama, če vtakneš not 2x2Gb, poguglaj, nisem probal), PCIe le 4x, avto downclock pri 4core procih (če nastaviš clock manual potem to nima veze) pa za navijalce: Vcore proca se ne da spreminjat v Biosu, napetosti Ramov so le low pa high...

Torej, omejitve so.

Prednosti: poceni je vse skupaj, možen fazni, finančno porazdeljen upgrade, deluje
Slabosti: ta plata ne omogoče vsega tistega, kot nove plate tega oz. malo višjega cenovnega razreda.

Še tole mogoče: na tej plati je moj E5200 dosegel cca 3Ghz brez hardwerskih predelav, zvišaš FSB in to je to.
Za teh 3,7Ghz me je pa Valvo naštimal...in še vedno sem mu hvaležen :) ; P/P mojga kompa je po moje hudo visok ;)

Odločitev je seveda tvoja, vse pa seveda v okvirih kaj rabiš/kolk daš :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ncc2000 ()

Meizu ::

pci-e x16 tece samo pri hitrosti 4x.


Imam v mislih druge polnokrvne LGA 775 plate.

@ Meizu: Tudi to opcijo sem že imel v glavi. Samo tu je pa spet veliko plošč na izbiro... Tuhtal sem že o Gigabyte...


Gigabyte dobiš poceni pa vredu plate lahko, splača pa se ti tudi pogledat malo za Asusovimi platami. Če pa stakneš kje kakšno poceni rabljeno ASUS P5Q ali P5Q Pro si pa avtomatsko na konju.

Grey ::

Asus M3N78 SE, NF720D 50,00
AMD ATHLON 64 X2 7750+ BOX AM2+ 59,00
2x OCZ 1 GB DDR2 PC-6400, 800MHz XTC 17,00
GIGABYTE PCI-E ATI RADEON HD 4670, 512MB GDDR3, 2x DVI GV-RX365512H 67,00


Cena: 210€


Stvar bo poganjala igre, ampak se bo grafika v nekaterih novejših igrah že matrala na 24" nativni 1920 resoluciji.

DeathKiller ::

Tale grafična se ti najbolj splača, drgač pa nobena druga Od ATI RADEON:

http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pentium 4 "P4S800"

Oddelek: Strojna oprema
402444 (1937) XrobertoX
»

Nasvet za upgrade Motherboard in Procesor (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
516392 (4837) ncc2000
»

kupujem AGP grafo

Oddelek: Kaj kupiti
211835 (1483) wooted
»

Poceni in zanesljivo - nasveti dobrodošli

Oddelek: Kaj kupiti
81220 (1022) opeter
»

Kako iztisniti največ iz tega sistema?

Oddelek: Kaj kupiti
131046 (915) Meizu

Več podobnih tem