» »

Linux sw RAID (1 in 0)

Linux sw RAID (1 in 0)

XS!D3 ::

Zanima me, kako je s SW RAID-om na Linuxu (konkretno Debian). Je to boljša izbira kot RAID na cheap SATA krmilnikih? Kako je z zanesljivostjo in hritrostjo pri takih rešitvah? Koliko resource žre? Potreboval bi za RAID 1 in RAID 0 na domačem strežniku, pa me zanima tudi, če je možno npr. uporabit 2 1,5TB diska, ki bi jih razdelil na razdelke in nato spravit 2*1TB (1TB razdeleka na obeh diskih) v RAID 1 (za pomembnejše podatke) in 2*0,5TB (razdelka preostalih 0,5TB na obeh diskih) v RAID 0 (za manj pomembno multimedijo, kjer sta bolj pomembna hitrost in prostor). V RAID bi šel predvsem zaradi zanesljivosti, saj bi na tem disku imel shranjene vse družinske slike in backup podatkov z vseh domačih računalnikov, za kar imam trenutno namenjen en USB disk, na katerem pa počasi zmanjkuje prostora, poleg tega pa me skrbi, da bi disk "odletel" in s seboj odnesel vse slike itd. (imam sicer neke backup-e, vendar bi moral zadeve nekoliko bolj urediti). Nekoliko sem skeptičen glede tega, kaj se zgodi z sw RAID poljem v primeru, da se sesuje OS ali kaj podobnega. Je možno sw RAID ponovno vzpostavit po ponovnem nalaganju OS-a brez izgube podatkov?

Poldi112 ::

SW raid je čisto ok, oz. boljši od poceni krmilnikov. To kar dobiš na plati integrirano je bolj žalost kot raid kontroler. En resen kontroler te pride par 100 evrov in za domačo rabo je to čisti overkill.

Pa mimogrede, raid ni backup, in te posledično brani zgolj pred fizično okvaro diska.

Osebno bi dal sistem na en disk, ostalo pa potem v raid. Ampak nisem ravno poznavalec. Sem sicer precej bral, ker bom nekaj zelo podobnega naredil (raid 10 na centos). Da bi imel pol diska na raid 0, pol pa na 1 nekako ni logično in skoraj ne verjamem da bi šlo.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

OrkAA ::

Da bi imel pol diska na raid 0, pol pa na 1 nekako ni logično in skoraj ne verjamem da bi šlo.

To gre na linuxu brez problema, ker raid lahko postavljaš s particijami in ne fizičnimi diski.

SasoS ::

Tako je, komot recimo daš /tmp v Raid0, ostalo pa Raid1 ali petko. Zanesljivost je boljša kot s krmilniki saj je tak raid prenosljiv kamorkoli (na drugo mašino, drug krmilnik), podatke dobiš dol (oz. zna raid pravilno sestavit) tut kak live cd (recimo SystemRescue CD). Ko boš delal tavelik raid, obvezno vklopi write intent bitmap (--bitmap=internal opcija).
Še zanimivost, v sobci od enga serverja so mi izklopil klimo. Mašina je imela raid5, en disk je začel dobivat bad sektorje, drugi pa je popolnoma zmrznil (tretji je bil relativno ok...). Ko so klimo vklopili nazaj, sem raid poflikal malo iz zmrznjenega diska (se je odtajal oz. najbrž bl natančno strdil nazaj :D) ki je imel 1 particijo ok in nekaj iz unega diska z badsektorji (pač tam kjer jih ni bilo). Diski se bojo zdaj počasi zamenjali, en po en. Aja...zadeva je bila v Beogradu, jaz sem sedel doma v Ljubljani :D

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RAID na osebnem računalniku

Oddelek: Kaj kupiti
394534 (2097) pegasus
»

RAID - Katere diske kupiti?

Oddelek: Kaj kupiti
241735 (1435) Jin
»

mirror hdd1 na hdd2 v linux-u

Oddelek: Operacijski sistemi
121201 (1060) levaky
»

RAID kontrolerji na mama platah

Oddelek: Strojna oprema
91605 (1308) Pizzicato
»

Kaj se bolj splaca 2x60Gb v raid ali 1x120Gb?

Oddelek: Strojna oprema
192006 (1647) matevzm

Več podobnih tem