» »

Skrajni legi - izklop

Skrajni legi - izklop

flasha ::

Pozdravljeni,

Imam eno vprašanje namreč, rad bi dvigoval in spuščal žaluzije.... imam pa en problem in sicer:
- kako bi naredil da ko bodo žaluzije čisto dvignjene, se pravi da pridejo v skrajno zgornjo lego... in npr. (moja zamisel), pritisnejo stikalo, da bi se motorček ustavil in nebi več mogel delovati v tej smeri... se pravi, da bi lahko deloval samo v nasprotni smeri. Krmilil pa bi z stikalom, ki ima levo desno pa nula (upam da razumete). Pravtako, ko bi bile žaluzije čisto spuščene... isti postopek.

Imam navaden motorček 12V (je dovolj močn, tak da to ni problem), ki z spreminjanjem polaritete, spreminja smer. Prosil bi vas, če bi mi lahko kdo narisal, vezje... se pravi da bi potem jaz priklopil gor samo stikala, motorček, in napajanje.

LP Nejc

EDIT:

slika

• zavaroval slike: Azrael ()

Azrael ::

Mejna stikala že imaš? Mehanski problemi so tu še največji iziv.

Sama el. vezava pa je sila enostavna, rabiš še dve diodi, ki preneseta tok motorčka. Stikalo za izbor smeri uporabi neko stikalo od el. pomika stekel pri avtu. Diodi sta mogoče za tvoj primer narisani narobe obrnjeni (ne pozmam kakšno polariteto ima motor za katero od željenih smeri), princip pa je upam dovolj razviden iz sheme:
Nekoč je bil Slo-tech.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pametno stanovanje (strani: 1 2 3 452 53 54 55 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
2711501305 (719) DamijanD
»

Pametna soba

385656 (2232) SonoR
»

MOSFET

182491 (2054) S.Dreamliner
»

motorček ki oscilira ?