» »

pik sršena

pik sršena

roba87 ::

Ja, takole je bilo:

Grem kosit za hiško s silkarco v miru in želji da čimveč pokosim. Ni blo 5 min me nekaj ful zapeče v desni roki. Malo bolje pogledam in ooo fak sršen. V tistem me še 2 krat zapeče v levi roki in spet ooo faaak sršeni. F*knem kosilnico z rok začnem laufat in se jih komaj rešim (vmes med laufanjem slečem zgornja oblačila). Skrijem se v hišo in začnem hladit z obhladki. Danes je skoraj 2dni od tega in me zanima, če bi lahko bilo kaj narobe, ker sta mi roki ful zatekli. Pičli so me 3je v višini komolca (2 na levi 1 na desni roki) in mam oteklino skoraj do zapestja. K zdravniku nisem šel, ker nimam nobenih težav, me ne boli malo včasih zasrbi samo, nimam težav z dihanjem ipd., le oteklina je velika pa me malo skrbi. Tak da če je mel kdo izkušnje kako zmanjšati oteklino bi ga prosil za nasvet (k dohtarju se mi ne da it). Tnx.

Okapi ::

Če se stanje ne slabša, ni panike. Kakšen mrzel obkladek gor in to je to. AFAIK.

O.

Meizu ::

http://www.viva.si/clanek.asp?id=969

Tukaj imaš IMO vse kar rabiš vedet.

tsh2 ::

mene je enkrat osa pičila pri očesu in je bilo potem oreng oteklo nekaj dni. mi še na misel ni prišlo, da bi šel k zdravniku.

Malajlo ::

Strup žuželk (in škarpene, morskega pajka, meduze...) je termolabilen. Segrej mesto pika kolikor moreš (vroča voda, cigareta), ampak ne pretiravaj, da ne fašeš še opeklin ;((
Mene so že večkrat užgali in sem vedno rešil s cigaretom. Otekline ni bilo, kljuvanje pa je prenehalo po uri ali dveh.
Sicer pa...
"Za pike insektov obstaja veliko bolj enostaven recept, za katerega človek ne potrebuje nobene kemije. Zadostuje, da na pik položite vroč kamen, segret od sonca, vroč obkladek, skratka karkoli vročega. Ne hladnega, kot so nas od nekdaj učili, ampak čimbolj vročega. Bolečina kmalu popusti, oteklina se ne pojavi. Do takšnega učinka pride baje zaradi reakcije strupa insektov na toploto. Če na mesto vboda pritisnemo nekaj vročega se temperatura na tistem mestu dvigne nad 37C. Večina insektov ima strup, ki je toplotno občutljiv (termolabilen) in ki se pri povišani temperaturi razgradi ter postane neškodljiv. Deloma pa je vzrok olajšanja tudi v tem, da se toksini iz tkiva zaradi višje temperature odstranijo hitreje s pospešenim pretokom krvi."

Pomaga menda še aspirin na mesto vboda (ja, tega ravno nimaš pri sebi vedno).

zee ::

Aspirin na mestu pika dejansko pomaga - poskuseno pred nekaj meseci.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

tinlad3n ::

Ali bi aspirin ali vroč kamen pomagala tudi pri piku tigrastega komarja?

krneki0001 ::

Strup meduze ni termolabilen in je mesto bolje politi z navadnim kisom, kot pa ga segrevat. Uglavnem kis uniči strup meduze v trenutku. Peče pa tudi, ko ocet na rano zlivaš.

Za žuželke (izvzem komarjev) res pomaga toplota bolj kot pa hlad, za komarje pa je najbolje, če nič ne šlataš mesta pika, pa bo v 10 do 15 minutah mir, če pa praskaš imaš pa lahko več ur srbečico.

Kar se pa škarpene, morskega pajka in še par drugih rib s strupenimi špicami tiče, je pa najboljša varianta cigaret ali razžarjena konica noža. Dobesedno lahko cigaret ugasneš na rani, ker bo bolje če imaš opeklino, kot pa da trpiš muke zaradi strupa. Še posebej to velja za škarpeno.
Verjemte, da tiste pol ure kar čutiš opečeno kožo od cigareta ni nič v primerjavi s tremi urami ležanja v mukah na jadrnici, dokler nismo prišli tok do obale, da je prišel rešilec in potem še kak dan, da se je umirilo. Bolečine so res hude zaradi uboda škarpenine bodice, tako da se jim kr lepo izogibam - samo še v gostilni si jih naročim, ker so res dobre.

zee ::

@tinlad3n: moralo bi pomagat, nisem se poskusil. Pik tigrastega komarja obicajno "resim" tako, da zadevo obravnavam podobno kot mozolj in ga stisnem, da gre tekocina v njem ven, potem je mir; v nasprotnem primeru srbenje traja se kar nekaj dni.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Malajlo ::

Tole s kisom ali pa žajfo pa dobivam različne trditve. Ankrat je strup bazičen (osa, recimo), drugič kisel (čebela).
Slišal sem še za svežo čebulo.
Pri meduzah je tako, da lahko ostanejo ožigalke na koži. Zato drgneš z vročim kamnom. Tak nasvet dajejo na morju... kaj pa vem, ne bi rad spet preverjal.

krneki0001 ::

Ožigalke uničiš s kisom, še posebej pa ne drgnit stran, posebej pa ne drgni stran v primeru kake španske ladjice, ki jih pri nas na srečo ni, ker tam pa človek lahko umre od bolečin in šoka.

Sol ali bolje jod v soli na kamnih malo pomaga, še vedno pa peče orenk in nisi nič naredil proti strupu in kis pa pri strupu zelo pomaga.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ose (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25238385 (7647) BorutO
»

Kako inaktivirati strup žuželk (osa, čebela..)

4815859 (14696) LitralSM
»

Čebelji pik v ustnico

72392 (2037) Go-ahead
»

alergija?

61632 (1541) korposlav
»

Strupeni piki in ugrizi: prva pomoč