» »

Sesuvanje modema na Siolu

Sesuvanje modema na Siolu

nejc_ ::

Sem pisal tole vprašanje že na siolov forum pa nisem dobil boljšega odgovora, kot da naj zamenjam router s kakim od "levega" proizvajalca :)

Imam naročeno optiko 20/20, 1 TV ter telefon (ki ga ne uporabljam in tudi ni priklopljen).
Na modem imam priklopljen TV komunikator in od Ciscota wireless router.
Čim malo bolj obremenim povezavo - npr. želim prenesti malo večjo datoteko na svoj pc, ki je povezan na ciscotov router, se modem sesuje - hkrati nehata delati tako internet kot tudi televizija. _Edina_ rešitev za problem je izklop in ponovni vklop modema. Posledica tega "posega" je ponovno (hkratno) delovanje interneta in televizije. Imam že tretji modem, a tudi s tem so še vedno iste težave.
Sem pa preveril delovanje, če pc priklopim direktno na modem (začasno odklopil router) in ugotavljam, da v tem primeru omenjene težave ni.
Ob debugiranju na routerju, ko preneha delovati povezava, dobim naslednji "zanimiv" zapis: - Vi2 PPP: Missed 5 keepalives, taking LCP down

Zanimivo pa je, da Telekom pravi, da se takrat, ko mi ne delata internet in televizija uspešno poveže na modem in vidi celo naprave, ki so priklopljene nanj.

Ima kdo kakšno idejo, kaj modemu ne odgovarja, da se sesuje?

Je morda še kdo, ki ima optiko in uporablja Ciscotov router 800 ali druge serije?

BlueRunner ::

Poskusi z daljšim kablom med modemom in usmerjevalnikom. Recimo 1m.

nejc_ ::

Kabel sem sicer sam naredil - je dolg cca. 12m, če se prav spomnim - in sem ga tudi pomeril in je vse ok. Bom pa kljub temu poskusil še z drugim kablom, kot si svetoval.

BlueRunner ::

Nah.. težava bi bila kvečjemu, če bi bil kabel prekratek. To zna včasih povzročiti bolečine.

Morda pa je težava v zaznavi half-duplex/full-duplex - če autosense ne deluje. Tudi to bi lahko povzročilo težave, kot jih opisuješ. Vendar pa tega ne boš mogel rešiti na kakšen pameten način brez pomoči Telekoma.

nejc_ ::

Evo, sem naredil sledeče:
- zamenjal kabel s krajšim - 3m
- priklopil router na drugo varovalko
Isti problem.

Ethernet priključek, ko je zadeva prenehala delovati, je bil še vedno aktiven - 100 FD. Bil pa je res nastavljen na auto negotiation. Nato sem ga prestavil še na 100FD manual - isti problem.

Telekomovci ostajajo brez idej - edino, kar so svetovali, je to, da naj ne priklopim routerja ampak direkt PC :)

Imam pa narejene filtre tako za promet noter kot tudi ven. Sicer nisem videl, da bi bil kakršenkoli relevanten promet blokiran, ampak vseeno: a bi moralo biti kakšen promet posebej odprt? Npr. za LCP?

Daedalus ::

Probaj 10M Half Duplex. Al pa če lahko, posnifaj malo promet med routerjem in modemom, mogoče se kaj čudnega dogaja na tej relaciji...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

BlueRunner ::

Ali pa 100 half-d. Če na drugi strani autosense ne deluje najbpolje, potem bo verjetno zaznal pravilno hitrost, duplex pa bo dal na enosmeren.

r5r ::

Kakšni pa so rezultati neposrednega priklopa računalnika na optiko?

Čemu se potrebuje za optiko modem, kaj ni media converter dovolj dober?
And it makes me wonder.

nejc_ ::

Evo, zdaj sem na 182. zaporednem paketu (LCP: O ECHOREQ [Open] id 182 len 12) - in zadeva še vedno dela!! Sem pa nastavil na 10HD. Torej da bi lahko uspešno (teoretično) polno koristil 20/20 povezavo, Telekom prekonfigurira port na modemu tako, da ga nastavi na 100FD, enako pa jaz port na routerju. Bi bila to prava rešitev, da bi autosense izklopil na obeh straneh?

Daedalus ::

Zna biti.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

jan01 ::

Kateri model ciscotovega routerja?

nejc_ ::

Daedalus: jutri zjutraj jih pokličem, da spremenijo; pa javim.
jan01: 851w

hcet ::

Imam enak problem, vendar nimam optike.. sem jih že kontaktiral in je rekel, da lahko pričakujem klic od monterja.

Poskusil sem tudi že vse, pa nič :(

BlueRunner ::

Če je težava pri autosense (dogovarjanju dveh naprav o hitrosti in duplexu), potem je to problem na strani stikala na modemu. Kar pomeni, da imajo vsi iskratelovi modemi verjetno enako težavo z isto napravo. Ne glede na tehnologijo dostopa (xDSL, FTTH).

Pa 10HD ti ne bo omogočal polne uporabe 20FD povezave.

Težavo lahko potencialno rešiš na še bolj blesav način, če Telekom ne bo hitel/znal pomagati. Nekje najdeš kakšeno staro 100Mbit stikalo s 5 vrati (poceni varianta na kakšni bolhi) in ga postaviš med modem in Cisco. Z nekaj sreče se bo stikalo znalo dogovoriti o hitrosti z obema.

nejc_ ::

Sem klical na Siol in:
- od začetka do konca razložil problem in ugotovitve
- potem mi je "zatrdil", da nastavitev hitrosti njihova oprema ne omogoča
- po malce "pregovarjanja" je le vprašal tehnika, če slučajno omogoča, kar mu je tehnik potrdil, a
- tega ne želijo narediti, saj bi se ob brisanju flasha ta nastavitev zbrisala in bi bili potem sami problemi; brisanje flasha pa, kot je povedal ta iz tehnične podpore, se izvaja precej pogosto
- sem ga prosil, da naj vsaj začasno (do prvega brisanja flasha) nastavi hitrost, da vidimo, kako se bo obnesla zadeva, da malo stestiramo, pa tudi ni hotel - je rekel, naj mojo napravo raje nesem na servis, kjer mi bojo v parih minutah povedali, če dela ok

Skratka - ni se mi dalo več pregovarjati s tem človekom in sem rekel, da raje nastavim pri meni na 100HD in če bo ok, potem je to to. Drugače pa ali dam res vmes še en switch ali pa najdem kakšno bolj kompetentno osebo na Telekomu.

Hvala vsem za pomoč in nasvete

Pesimist ::

Napaka je pri ciscotu. Telekom ni dolzen zagotoviti delovanja izven svoje opreme oz za cisto vsaki drek ruter ko se prodaja na tem planetu. Se MS ti nena. Tak da si nabavi drugi ruter al pa tezi ciscotu nej updejtajo zadevo, sej ti mas od njih opremo ki deluje. Da pa si ti v tvojo katerco vgradis ferrari motor in ti nato crkuje na vsakem eku pa ni njihov problem vec.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

Mare2 ::

nejc_, saj ti nisi edini, kateremu se modem od SIOL-a obeša.

Pa poglej, kako zelo dobro znamko modema imaš (firma). Prosim napiši. :)

knesz ::

Kabel sem sicer sam naredil - je dolg cca. 12m, če se prav spomnim - in sem ga tudi pomeril in je vse ok. Bom pa kljub temu poskusil še z drugim kablom, kot si svetoval.

Si uporabil pravilno zaporedje barv? Ker 1:1 ni enako 1:1.

nejc_ ::

|Sawyer|, brez zamere - si ti programer po naravi oz. po poklicu?

Mare2, vem vem.. Saj človek vzame v zakup, da se ti obesi 1x tedensko. Ampak meni se je to dogajalo v skrajnem primeru na vsakih nekaj minut. Pa saj se komunikatorju tudi še vedno "utrga" vsak drugi ali tretji dan pa to še prebolim..

knesz, jaz sem uporabil zaporedje 1:1 in ne 1:1. Mogoče je bilo pa to narobe :) Tako kabel, ki sem ga sam naredil, kot potem un drugi (tovarniško narejen), s katerim sem še preveril delovanje, sta narejena po standardu 568b.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Težave z Amisovim modemom

Oddelek: Pomoč in nasveti
245043 (4625) 111111111111
»

Nenavaden časovno omejen upad dolvlečne hitrosti

Oddelek: Omrežja in internet
232881 (2100) čuhalev
»

povezava preko switcha ne dela (siol modem -> switch -> laptop)

Oddelek: Pomoč in nasveti
375182 (4686) BorutK-73
»

Ne dela internet (sharing pa)

Oddelek: Omrežja in internet
82258 (2065) LordPero
»

Cisco 2621 router

Oddelek: Strojna oprema
81862 (1725) Djuro

Več podobnih tem