Forum » Znanost in tehnologija » Protokol
Protokol
Temo vidijo: vsi

Okapi ::
Torej tukaj so kratki povzetki mehanizmaSe povsem brez veze trudiš. Kot prvo, kako deluje (nevro)fiziologija vida, mi je kristalno jasno že dolgo, vse odkar sem to študiral na faksu. Kot drugo, če ima oko CCD ali CMOS namesto mrežnice, lahko po vidnem živcu v možgane pošlješ tudi sliko iz pomnilnika, ne samo tistih slik, ki prihajajo v oko skozi lečo.
Tovrstni poskusi z umetnimi očesi so sicer še zelo na začetku, umetno notranje uho pa je že kar dobro razvito in tako rekoč v množični rabi. Tako da te tvoje kaskade si mirno lahko nekam zatakneš, ker so samo že s sedanjim znanjem načeloma obvladljiva tehnična podrobnost.
Gluhi s polžkovim vsadkom lahko sliši zvoke, ki pridejo po zraku do vgrajenega mikrofona, ali pa zvoke, ki pridejo po žici iz predvajalnika mp3, in sploh ne more ločiti med njimi. In brez najmanjšega problema lahko gluhi s polžkovim vsadkom sliši infra- ali ultrazvok, samo malo elektronike je treba prilagoditi. Ločljivost (avdio kakovost) umetnega notranjega ušesa je za zdaj sicer še precej nižja od ločljivosti biološkega ušesa, ampak tudi to je samo obvladljiva tehnična podrobnost.
Prav enako pa bo sčasoma veljalo tudi za oči in sčasoma si bodo tudi ljudje z zdravimi očmi in ušesi hoteli vgraditi boljše kibernetske oči in notranja ušesa.
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()

Yosh ::
ne samo tistih slik
Kje so kakšne slike? wtf?
vse odkar sem to študiral na faksu
Zgleda da pojma nimaš. Pol pa se lepo izražaj. Ker tako posploševanje pač ne gre z znanjem in razumevanjem v roke.
če ima oko CCD ali CMOS namesto mrežnice, lahko po vidnem živcu v možgane pošlješ tudi sliko iz pomnilnika, ne samo tistih slik, ki prihajajo v oko skozi lečo.
dej malo tole bolj strokovno razjasni in pojasni, ali ti moram kar na besedo verjeti? Ker tole je pač zame, nič informacij.
>Se povsem brez veze trudiš
Ma ja. Thick.
Share with others, your inner joy, goodness and beauty , and dont hurt them.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Yosh ()

Preberi si, kako deluje polžkov vsadek - cohlear implant - in si predstavljaj, da je namesto njega majhna ccd kamera. Potem moraš samo še pogruntati, kako pravilno dražiti vidni živec, da po njem pošlješ pravo informacijo v možgane.
http://www.livescience.com/22373-an-art...
O.
http://www.livescience.com/22373-an-art...
O.

Vem kako deluje sluh, naj pa ti povem, da se še ne ve točni mehanizem, ali so potrebni kakšni nevrotransmiterji ali ne.
Lahko pa je govoriti o nečem, KO BO; ČE BO, ZAMISLI SI.. itd.
Daj mi članek, ne novice. Novice so lahko napihjene.
Oziroma, bolje, ne trudi se. Ne da se mi več s teboj ukvarjat.
Lahko pa je govoriti o nečem, KO BO; ČE BO, ZAMISLI SI.. itd.
Daj mi članek, ne novice. Novice so lahko napihjene.
Oziroma, bolje, ne trudi se. Ne da se mi več s teboj ukvarjat.

garamond ::
Glede na to, kako se nekateri tukaj hvalijo s svojim znanjem, mi je res zanimivo, da ni noben popravil BigWhalea, kako možgani procesirajo tri osnovne barve. Nope, že v mrežnici se informacije pretvorijo v 4 osnovne barve in take tudi pridejo (poleg drugih svetlobnih informacij) do centrov za procesiranje vida (res je, da lahko zaznamo 3 osnovne barve, ampak RGBju se doda še rumena).
Kar je pa seveda bolj ali manj brezveze pripomnit, ker je že prevelika podrobnost. Tudi če ne bi poznali tehnologij, ki bi jih uporabili pri umetnem očesu -- ampak jih, in očesa z umetnimi senzorji obstajajo (zelo nezmogljiva) -- pa nam človekova zgodovina pravi, da kreativnost vedno najde pot.
Recimo, jaz ne vidim, kako bi bilo kadarkoli možno v trenutku narediti mapo vseh možganov, ker niti ne vemo, kako bi to naredili (in ne, fMRI ni odgovor -- tam vidimo samo *trenutno* sliko). Ne morem pa reči, da to ne bo možno, ali pa vsaj približno možno. Tale tema je bolj o posledicah, če bi se to enkrat res zgodilo. Čeprav se je IMO začelo obratno: z željo po nesmrtnosti in o tem, da si lahko kdorkoli in delaš kakorkoli, in potem iskanjem rešitev za ta "problem".
Kar je pa seveda bolj ali manj brezveze pripomnit, ker je že prevelika podrobnost. Tudi če ne bi poznali tehnologij, ki bi jih uporabili pri umetnem očesu -- ampak jih, in očesa z umetnimi senzorji obstajajo (zelo nezmogljiva) -- pa nam človekova zgodovina pravi, da kreativnost vedno najde pot.
Recimo, jaz ne vidim, kako bi bilo kadarkoli možno v trenutku narediti mapo vseh možganov, ker niti ne vemo, kako bi to naredili (in ne, fMRI ni odgovor -- tam vidimo samo *trenutno* sliko). Ne morem pa reči, da to ne bo možno, ali pa vsaj približno možno. Tale tema je bolj o posledicah, če bi se to enkrat res zgodilo. Čeprav se je IMO začelo obratno: z željo po nesmrtnosti in o tem, da si lahko kdorkoli in delaš kakorkoli, in potem iskanjem rešitev za ta "problem".

ABX ::
Prvi pace maker je bil ogromen in je podaljšal življenje prvem pacientu za 1 mesec. Ampak glej kje smo danes.
To velja za vso tehnologije, na začetku je ogromna, dela slabo in stane preveč, na koncu jo ima vsak za male pare in dela odlično.
To velja za vso tehnologije, na začetku je ogromna, dela slabo in stane preveč, na koncu jo ima vsak za male pare in dela odlično.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

jype ::
Yosh> Ženska dejansko vidi "flashes of light", ful dober res:s
No, to jih tut astronavti :)
Ampak dejstvo je, da vemo vedno več in da umetno oko ni več tako daleč kot se nemara komu zdi, hkrati pa ljudi itak ne zanima kako daleč je, ampak koliko bo stalo, ko bo tukaj.
Če bo ceneje kot laser pointer, smo obrnili igro tega vesolja!
Ampak dejstvo je, da vemo vedno več in da umetno oko ni več tako daleč kot se nemara komu zdi, hkrati pa ljudi itak ne zanima kako daleč je, ampak koliko bo stalo, ko bo tukaj.

Lahko pa je govoriti o nečem, KO BO; ČE BO, ZAMISLI SI.. itd.Kolikokrat ti bo še treba povedati, da je ta tema futuristična, se pravi taka, kjer se govori natanko to - ko bo, če bo ...
O.

Yosh> Ženska dejansko vidi "flashes of light", ful dober res:s
Ah, bil sem sarkastičen.
Že že, vemo več, sej v tem videu tukaj tudi obljubljajo da bodo kmalo naredili napredek in bo videla oblike.
Jaz pa pravim da kaj kmalu bomo imeli organe na razpolago. Tukaj
Ja, OKAPI, natolcevanje, če sva ekzaktna.
Zgodovina sprememb…

Saladin ::
Še večji problem pa je "kloniranje" oz. kopiranje posameznikove osebnosti in spominov. Največ čemu se lahko tako nadaš, je ene ali druge vrste presaditev možganov. Zgolj biološko boš vedno le en lokaliziran osebek.
Ena sama večja/dramatična nesreča, bolezen ali umor, pa tega osebka ni več. Je nepovratno izgubljen. Kar je povsem nesprejemljivo če obstajajo druge možnosti na voljo.
Ena sama večja/dramatična nesreča, bolezen ali umor, pa tega osebka ni več. Je nepovratno izgubljen. Kar je povsem nesprejemljivo če obstajajo druge možnosti na voljo.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Saladin, [edit - odstranjen nepotreben vložek], jaz sem ti povedal, da "kopiranje" osebnosti in spomin bi teoretični bilo možno in sem ti tudi predstavil koncept, ki je temeljil na že osnovanih predpostavkah in raziskavah. ČE, uspem na "svežih" možganih inducirat takšno tvorbo povezav kot jih je imela oseba prej, potem bo to enaka oseba z vsemi spomini in čutni stanji.
Če to naredimo enkrat, potem lahko poljubnokrat.
Če to naredimo enkrat, potem lahko poljubnokrat.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gzibret ()

Saladin ti je pa, če se ne motim, lepo povedal, da moraš najprej povezave prebrati, če jih hočeš na "svežih možganih inducirati", se pravi jih moraš imeti vmes nekje zapisane in shranjene in to najbrž ni zvezek ampak računalnik. Kar z drugimi besedami povedano pomeni, da si po nepotrebnem delaš dvojno delo, samo za to, da zadovoljiš svoj fetiš po mehkih in vlažnih možganih.
O.
O.

vitac1 ::
Billion-euro brain simulation and graphene projects win European funds
http://www.kurzweilai.net/billion-euro-...
http://www.kurzweilai.net/billion-euro-...

vostok_1 ::
@Yosh, res si patron od človeka. Ne gre ti in ne gre v glavo.
Lepo ti je bilo večkrat povedano!
Seveda ti jih ni problem inducirati, ko jih imaš enkrat TEMELJITO PREUČENE IN ZAPISANE NA RAČUNALNIKU!
to najbrž ni zvezek ampak računalnik. Kar z drugimi besedami povedano pomeni, da si po nepotrebnem delaš dvojno delo, samo za to, da zadovoljiš svoj fetiš po mehkih in vlažnih možganih.
Lepo ti je bilo večkrat povedano!
Seveda ti jih ni problem inducirati, ko jih imaš enkrat TEMELJITO PREUČENE IN ZAPISANE NA RAČUNALNIKU!

Vitac1
Verjetno si prebral to kar si mi podal ane.
Zdaj pa mi povej, kaj ima to veze z dejanskim konceptom protokola?
Tukaj je vaš problem, nimate razčiščenih osnovnih pojmov in potem so vaši "logični " koraki nepravilni.
Tukaj piše samo to,da bodo v roku 10 let skušali simulirati delovanje možganov človeka. Kaj pa to pomeni? Tvoja domača naloga; POJASNI!
IN tole : "It will develop the potential of graphene -- an ultrathin, flexible and conducting form of carbon -- along with related materials for applications in computing, batteries and sensors"., ki bo Graphene claims it will lead to development of new materials that will revolutionize diverse industries.
Human Brain project pa bo : The Human Brain Project claims that it will aid medical advancement in brain disorders
Torej aid medical advancement, verjeto pomagal pri diagnostiki, ne pa zavest dali v simulacijo..
Joj joj...
Verjetno si prebral to kar si mi podal ane.
Zdaj pa mi povej, kaj ima to veze z dejanskim konceptom protokola?
Tukaj je vaš problem, nimate razčiščenih osnovnih pojmov in potem so vaši "logični " koraki nepravilni.
Tukaj piše samo to,da bodo v roku 10 let skušali simulirati delovanje možganov človeka. Kaj pa to pomeni? Tvoja domača naloga; POJASNI!
IN tole : "It will develop the potential of graphene -- an ultrathin, flexible and conducting form of carbon -- along with related materials for applications in computing, batteries and sensors"., ki bo Graphene claims it will lead to development of new materials that will revolutionize diverse industries.
Human Brain project pa bo : The Human Brain Project claims that it will aid medical advancement in brain disorders
Torej aid medical advancement, verjeto pomagal pri diagnostiki, ne pa zavest dali v simulacijo..
Joj joj...
Zgodovina sprememb…

gzibret ::
Ne na osebni nivo prosim. Ostanimo na malo višjem nivoju, kot v gostilni. OK?
(se nanaša na brisane poste)
(se nanaša na brisane poste)
Vse je za neki dobr!

Torej rekel sem; Ne rabim jih zapisati na računalnik. Samo ko razumem biološke mehanizme nastajanja povezav nevronov, jih lahko le te, induciram na "svežih" možganih. To pomeni, da se bodo na teh možganih tvorile identične povezave prejšne preminule osebe in bi teoretično ta oseba bila enaka preminuli.
Okapi, da, objektivne in utemeljene, sem ti podal linke, kjer je očitno da so raziskave kako bi lahko kontrolirali spomine. Vzel sem predpostavko da so spomini in naša osebnost zgolj mreža nevronskih povezav. Če lahko celici dam signal da se diferencira v poljubno tkivo( nevron npr) ali pa dam signal da se uredi v enaki konfiguraciji( vzorcu) povezav kot nevroni prejšne osebe, potem imam prav to; kopijo osebnosti, spominov in čutnih stanj. Protokola ne rabim, saj to lahko zagotovim v biološki obliki.
Torej bistvo je, kar sem hotel pokazat je, da obstaja drugačna(biološka) in po mojem mnenju hitrejša pot, ter da je protokol nepotreben. Pokazal sem da obstaja takšna pot in je racionalna in utemeljena.
Vostok1, zdi se da nisi sledil celotni razpravi med mano in Okapijem. sem prej pojasnil, preberi si.
ti trdiš, da bodo biološki vedno boljši od tehnoloških, kar pa niti približno ni res
Ne, tega sploh nisem trdil. Povedal sem drugače in je zapisano kaj sem povedal.
Okapi, da, objektivne in utemeljene, sem ti podal linke, kjer je očitno da so raziskave kako bi lahko kontrolirali spomine. Vzel sem predpostavko da so spomini in naša osebnost zgolj mreža nevronskih povezav. Če lahko celici dam signal da se diferencira v poljubno tkivo( nevron npr) ali pa dam signal da se uredi v enaki konfiguraciji( vzorcu) povezav kot nevroni prejšne osebe, potem imam prav to; kopijo osebnosti, spominov in čutnih stanj. Protokola ne rabim, saj to lahko zagotovim v biološki obliki.
Torej bistvo je, kar sem hotel pokazat je, da obstaja drugačna(biološka) in po mojem mnenju hitrejša pot, ter da je protokol nepotreben. Pokazal sem da obstaja takšna pot in je racionalna in utemeljena.
Vostok1, zdi se da nisi sledil celotni razpravi med mano in Okapijem. sem prej pojasnil, preberi si.
ti trdiš, da bodo biološki vedno boljši od tehnoloških, kar pa niti približno ni res
Ne, tega sploh nisem trdil. Povedal sem drugače in je zapisano kaj sem povedal.
Zgodovina sprememb…

Če se strinjaš, da bo tehnološko nekoč boljše od biološkega, potem ne vem, kaj se usajaš. Mi tule razpravljamo o zadnji fazi razvoja (vsaj zadnji, ki si jo lahko predstavljamo), po tem, ko bo tehnološko postalo bolje od biološkega in se bomo zaradi tega uploadali v protokol (tudi če bomo pred tem že s pomočjo genskega inženiringa nesmrtni). Kaj od tega ti še vedni ni jasno?
O.
O.

vitac1 ::
Yosh sprosti se. Link je bil namenjen vsem za splošno informiranje, še zdaleč ne direktno tebi. Zanimivo sklepanje, vendar te ne jemljem kot "središče" teme.
Skratka, vesel sem, da se tudi Europa bolj resno spušča v to smer. Rabimo tekmo
Skratka, vesel sem, da se tudi Europa bolj resno spušča v to smer. Rabimo tekmo

Če se strinjaš, da bo tehnološko nekoč boljše od biološkega, potem ne vem, kaj se usajaš. Mi tule razpravljamo o zadnji fazi razvoja (vsaj zadnji, ki si jo lahko predstavljamo), po tem, ko bo tehnološko postalo bolje od biološkega in se bomo zaradi tega uploadali v protokol (tudi če bomo pred tem že s pomočjo genskega inženiringa nesmrtni). Kaj od tega ti še vedni ni jasno?
O.
Ne. Ne strinjam se, menim da ne bo potrebe. Kaj bo, če bo, ko bo čez n-časa, pa je čista druga domena, ki me toliko ne zanima.
Zanima me kaj danes, jutri, čez 40 let, ostalo pa niti ni relavantno.

Saladin ::
Kaj bo, če bo, ko bo čez n-časa, pa je čista druga domena, ki me toliko ne zanima.
Zanima me kaj danes, jutri, čez 40 let, ostalo pa niti ni relavantno.
Naša bodočnost je zelo odvisna od naših dejanj in ciljev podanih v sedanjosti. Če si že danes ne prizadevamo h mentaliteti in tehnologiji, ki bo omogočala Upload in Protokol, je povsem možno da bo dostop do te tehnologije prišel prepozno (če sploh) oz. da bo prej prišlo do kake egzistencijalne katastrofe.
Strmenje h Uploadu in Protokolu je podobno stremenju h aktivni tehnologiji za preprečevanje trka meteorjev. Že danes (oz. v bližnji bodočnosti) imamo na voljo tehnologije za počasno preusmeritev meteroja, npr. Apophisa. Večini ljudi se zdi nevarnost, da bo Apophis v doglednem času trčil v Zemljo, premajhna, da bi sedaj investirali velike vsote denarja in časa v take projekte. Sedaj pa si zamisli, da Apophis res pride skozi gravitacijsko luknjo in res v naslednji obkrožitvi trči v Zemljo.
Takrat si bomo razbijali glavo - pa zakaj nismo investirali v dostopno tehnologijo, da to preprečimo - namesto da imamo sedaj ogromno žrtev, uničene pokrajine in negativne klimatske razmere zaradi trka. Trk Apophisa seveda pomeni katastrofo - ampak naša civilizacija bi preživela. Bi se upal tako igrati, če bi Apophis meril 10km in bi pomenil sigurno uničenje človeške vrste, če bi zadel? Kako bi se takrat počutil, če bi vedel, da si imel možnost in tehnologijo preprečit ta trk in uničenje človečanstva - če bi le nekoliko bolj prokativno promovirali in investirali v projekte, ki bi to lahko preprečili?
O tem govori Kurzweil, ko se boji scenarija da ljudje, zgolj zaradi premalo volje in investiranja, rizkirajo ultimativno uničenje neposredno pred dostopom tehnologij, ki to lahko preprečijo.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Saladin ()

Zanima me kaj danes, jutri, čez 40 let, ostalo pa niti ni relavantno.In kolikokrat ti bo še treba ponoviti, da si falil temo

O.

Bioinćeniring je kvečjemu intermediate step, za recimo naslenjdih 50 let. Od 1950 do sedaj smo šli iz neznanja o bostoju DNK do primitivnega manipuliranja nekaterih živih organizmov. Če se nadaljuje tak trend stavim da bo leta 2050 prišel že kak delujoč primerek nadpovprečnega človeka ustvarjenega po umetni poti.
Pri tem pa mislim, da bo kitajska prednjačila, namreč že sedaj imajo močen bioengieneering sektor, kjer opravljajo tudi manj legitimne poskuse.
Ampak to bo zgolj boost razvoju protokola IMO. Zapustitev biološkega telesa je neizogibna pot evolucije.
In yosh, razen par nebuloz nisi nič konkretnega povedal. Toliko opevaš to možnost induciranja osebnosti in spominov v možagnih, a faliraš pri razumevanju ozadja le-tega.
Pri tem pa mislim, da bo kitajska prednjačila, namreč že sedaj imajo močen bioengieneering sektor, kjer opravljajo tudi manj legitimne poskuse.
Ampak to bo zgolj boost razvoju protokola IMO. Zapustitev biološkega telesa je neizogibna pot evolucije.
In yosh, razen par nebuloz nisi nič konkretnega povedal. Toliko opevaš to možnost induciranja osebnosti in spominov v možagnih, a faliraš pri razumevanju ozadja le-tega.

Pojasni.

Naša bodočnost je zelo odvisna od naših dejanj in ciljev podanih v sedanjosti.
Seveda, tega nisem oporekal.
Če si že danes ne prizadevamo h mentaliteti in tehnologiji, ki bo omogočala Upload in Protokol,
In prizadevamo si tudi mnoge druge projekte ki so v korist človeku, razvoj v medicini in bioloških znanostih je na prvem mestu, saj žal smo še v telesu.
Enkrat čez n-let pa bomo čista energijska bitja ki bomo plavali po vesolju oziroma se prenašali po nihajnih vzorcih samih strun.. evo..
Pač, sem vas malo prehitel in gledam kaj po potem po Protokolu in Uploadu, ker vi pač ne morete gledati tako daleč v prihodnost..

je povsem možno da bo dostop do te tehnologije prišel prepozno (če sploh) oz. da bo prej prišlo do kake egzistencijalne katastrofe.
To pa v vsakem primeru. Neizbežno.
Strmenje h Uploadu in Protokolu je podobno stremenju h aktivni tehnologiji za preprečevanje trka meteorjev.
Res? Kako podobno? Pojasni.
O tem govori Kurzweil, ko se boji scenarija da ljudje, zgolj zaradi premalo volje in investiranja, rizkirajo ultimativno uničenje neposredno pred dostopom tehnologij, ki to lahko preprečijo.
Jao, ti ti ljudje, kaj nam bodo še storili.

Pojasni.
To tvoje "vbrizgavanje" spominov je zaenkrat na stopnji srednjega veka pa še to je predvsem rezultat vse tehnike zadaj.
Nepotrebno delo si delaš, zamo zato ker bi rad ostal biološki. Ko nekaj delaš s strastjo, kljub temu, da je napačno že lepo mejiš na vernika.

To tvoje "vbrizgavanje" spominov je zaenkrat na stopnji srednjega veka pa še to je predvsem rezultat vse tehnike zadaj.
Tehnike? Pojasni.
Nič srednjeveškega; tukaj
Ideja protokola; prenos zavesti v simulacijo, pa je pravljica.
Nepotrebno delo si delaš, zamo zato ker bi rad ostal biološki. Ko nekaj delaš s strastjo, kljub temu, da je napačno že lepo mejiš na vernika.
Nepotrebno delo si delaš, ker ne bi rad bil biološki.
Glede protokola, pa mislim da ti moraš biti vernik.
In spet, nauči se kaj pomeni pojasni.
TO, ti namreč ne gre od rok.
In yosh, razen par nebuloz nisi nič konkretnega povedal.
Pojasni.
Zgodovina sprememb…

Tehnike? Pojasni.
Nič srednjeveškega; tukaj
Ideja protokola; prenos zavesti v simulacijo, pa je pravljica.
Nepotrebno delo si delaš, ker ne bi rad bil biološki.
Glede protokola, pa mislim da ti moraš biti vernik.
In spet, nauči se kaj pomeni pojasni.
TO, ti namreč ne gre od rok.
Popravljanje spominskega dela možganov je precej, precej drugače kot pa fizikalno-kemijsko prestrukturiranje možganskega tkiva v take vzorce, da ti "klonirajo" kaj si delal prejšnji rojstni dan.
Pri protokolu bi bilo potrebno zgolj skenirati postavitve pa razmerja nevronov in jih prevesti v kodo.
Tvoj način pa bi bil nekako tak:
1. Scan vseh nevronov in preučevanje
2. Klonirati identično strukturo možganov
3. Iznajdba tehnike, kako to "vbrizgati" na pravo mesto
4. Upati, da ne bo nepredvidljiva mati narava kej zmutirala ali napačno zložila.
Skratka, težko te jemljem resno.

Popravljanje spominskega dela možganov je precej, precej drugače kot pa fizikalno-kemijsko prestrukturiranje možganskega tkiva v take vzorce, da ti "klonirajo" kaj si delal prejšnji rojstni dan.
Ne. Ti samo "sporočiš" celici v kakšen vzorec se naj razporedi in kakšne povezave naj naredijo. Ne pravim, da bo to jutri, ampak z razumevanjem mehanizmov ki so vključeni v to bi to bilo omogočeno.
Pri protokolu bi bilo potrebno zgolj skenirati postavitve pa razmerja nevronov in jih prevesti v kodo.
Kako skenirati postavitve in razmerja nevronov? Pojasni. Prevesti v kodo? Pojasni.
Tvoj način pa bi bil nekako tak:
Ne, naj malo popravim:
1. Scan vseh nevronov in preučevanje ( NE, ne rabiš scan vseh nevronov, amapk samo dovolj je če preučiš mehanizme ki vodijo do teh sprememb)
2. Klonirati identično strukturo možganov ( kloniram lahko možgane, oziroma mogoče bi bilo možno da v razvoju induciraš tvorbo takih povezav, ki mimicirajo povezav preminulega)
3. Iznajdba tehnike, kako to "vbrizgati" na pravo mesto ( molekularne stikala; ki omogočijo takšno diferenciacijo v zgodnji fazi embrija, kot sem povedal eno vrstico višje)
4. Upati, da ne bo nepredvidljiva mati narava kej zmutirala ali napačno zložila( napake narave so majhne, nihče pa ni rekel, da bo ratalo iz prve. Science je pac trial and error)
Skratka, težko te jemljem resno.
Jaz pa idejo protokola.

amapk samo dovolj je če preučiš mehanizme ki vodijo do teh spremembNe bodi smešen. Povezave v tvojih možganih, ki določajo tvoje spomine in znanje in osebnost, se ustvarjajo na osnovi dražljajev iz okolja. Nobenega vnaprej določenega mehanizma ni, da govoriš slovensko in ne kitajsko, zato ti nobene proučevanje mehanizmov ne bo pomagalo doseči, da bo tvoj "inducirani" klon govoril slovensko (ali kitajsko). Poskenirati moraš vse povezave, če hočeš to doseči.
O.

amapk samo dovolj je če preučiš mehanizme ki vodijo do teh spremembNe bodi smešen. Povezave v tvojih možganih, ki določajo tvoje spomine in znanje in osebnost, se ustvarjajo na osnovi dražljajev iz okolja. Nobenega vnaprej določenega mehanizma ni, da govoriš slovensko in ne kitajsko, zato ti nobene proučevanje mehanizmov ne bo pomagalo doseči, da bo tvoj "inducirani" klon govoril slovensko (ali kitajsko). Poskenirati moraš vse povezave, če hočeš to doseči.
O.
Okapi na podlagi kakšnega znanja mi to govoriš?
Drži, da se povezave tvorijo na osnovi zunanjih dražljajev, ampak mehanizem, tvorbe, torej katere kaskadne reakcije so znotraj nevrona potrebne da pride do povezav z drugimi sinapsami v neko mrežo je določena s tem notranjem mehanizmom, vključno s reakcijimi proteinov in drugih signalnih molekul, ki narekujejo obnašanje nevrona.
Vidiš kako hitro daješ zaključke in predlagaš moje poste za izbris, sam pa klatiš neumnosti pa še nespoštljiv si.
Zgodovina sprememb…

Drži, da se povezave tvorijo na osnovi zunanjih dražljajev, ampak mehanizem, tvorbe, torej katere kaskadne reakcije so znotraj nevrona potrebne da pride do povezav z drugimi sinapsami v neko mrežo je določena s tem notranjem mehanizmom, vključno s reakcijimi proteinov in drugih signalnih molekul, ki narekujejo obnašanje nevrona.In kaj ti pomaga poznavanje mehanizma, če ne poznaš vseh zunanjih dražljajev, ki so vplivali na tvorbo povezav? Popolnoma nič.
Ti lahko veš, da če otrok sliši mama, se bo tvorila povezava x, če sliši mother, povezava y, in če sliši majka, povezava z. Ampak ker ne veš, kaj je slišal otrok, ti vse to tvoje znanje o mehanizmu tvorbe povezav ne pomaga popolnoma NIČ. Možgane moraš poskenirat, da vidiš, kateri je materni jezik.
in predlagaš moje poste za izbris,

O.
Zgodovina sprememb…

In kaj ti pomaga poznavanje mehanizma, če ne poznaš vseh zunanjih dražljajev, ki so vplivali na tvorbo povezav? Popolnoma nič.
Ti lahko veš, da če otrok sliši mama, se bo tvorila povezava x, če sliši mother, povezava y, in če sliši majka, povezava z. Ampak ker ne veš, kaj je slišal otrok, ti vse to tvoje znanje o mehanizmu tvorbe povezav ne pomaga popolnoma NIČ. Možgane moraš poskenirat, da vidiš, kateri je materni jezik.
Ne rabim vedeti zunanjih dražljajev, ker me zanima samo topološka ureditev na možganih, ki ga predstavlja kateri koli dražljaj( mama, miza, stol, omara ipd).
Za vsako novo stvar k se ti naučiš se tvorijo nove povezave, torej ti dejansko skozi čas prestrukturiraš svoje možgane; to je tista plastičnost možgan o katerih je toliko govora.
Ta tvoj sklep je nepravilen, ker si ga naredil na nepoznavanju tematike. Iz tega sklepam, da ti je takšen način domač, še posebaj pri protokolu, označen, kot daljna prihodnost in potem lahko namečeš katerokoli asociacijo ti prva pride na pamet, ne glede na to, ali je logično konsistentna ali ne.
Toliko o tem.
A te kot otroka niso naučili, da lagati ni lepo?
So me naučili, ne lažem, imam pa dober razlog, da sem predpostavil da si ti bil ta, glede na tvoje poste in tvoj odnos.

Za vsako novo stvar k se ti naučiš se tvorijo nove povezave, torej ti dejansko skozi čas prestrukturiraš svoje možgane; to je tista plastičnost možgan o katerih je toliko govora.
Kar seveda ni res. *Lahko* se tvorijo nove povezave - predvsem v odraščanju - potem pa neuporabljene povezave odmrejo. Lahko pa se samo spremeni "teža" povezave in na ta način tudi spomin.
Recimo, dve popolnoma topološko enaki tkivi nevronov bi lahko imela različen output zaradi različnih teži povezav.

Ne rabim vedeti zunanjih dražljajev, ker me zanima samo topološka ureditev na možganih, ki ga predstavlja kateri koli dražljajČe hočeš narediti generične "prazne" možgane, brez spominov in znanja.
Mi pa se tu pogovarjamo o izdelavi kopije možganov odrasle osebe, ne možganov novorojenčka (pa še razvoj teh je v veliki meri odvisen od konkretnih zunanjih dražljajev oziroma okolja).
O.

Recimo, dve popolnoma topološko enaki tkivi nevronov bi lahko imela različen output zaradi različnih teži povezav.
Imaš prav, nisem bil čisto ekzakten, ampak to so splošno znane stvari, delajo se povezave; torej prekinejo se, druge se vzpostavijo, gre za dinamično zadevo, ampak trajni spomini so tisti, kjer je povezave močnejša in obstojneša.
Kako to misliš? Različni teži, in output, prosim če se lepše izražaš.
Ne rabim vedeti zunanjih dražljajev, ker me zanima samo topološka ureditev na možganih, ki ga predstavlja kateri koli dražljajČe hočeš narediti generične "prazne" možgane, brez spominov in znanja.
Mi pa se tu pogovarjamo o izdelavi kopije možganov odrasle osebe, ne možganov novorojenčka (pa še razvoj teh je v veliki meri odvisen od konkretnih zunanjih dražljajev oziroma okolja).
O.
Ne.S spomini in znanjem prejšne osebe, sej o tem govorim. Joj, Okapi, s teboj ne bom več govoril, ker sploh ne slediš, ali to počneš načrtno ali pa enostavno ne razumeš
Govorim da bi npr. v času embrija induciral takšne povezave, ki jih je imel preminuli.
Zgodovina sprememb…

Govorim da bi npr. v času embrija induciral takšne povezave, ki jih je imel preminuli.In kaj bi s tem dosegel? Saj sploh ne veš, kakšne povezave je imel ta preminuli, če ne poznaš vseh zunanjih dražljajev, ki so vplivale nanje. Generično tvorit povezave pa zna vsak (človeški) embrio, mu ni treba nič inducirati.
Razen če bi ti rad delal krave s človeškimi možgani, ampak potem to povej takoj, ne pa nekaj mutit in drugih obtoževat "natolcevanja".

O.
Zgodovina sprememb…

Saj sploh ne veš, kakšne povezave je imel ta preminuli, če ne poznaš vseh zunanjih dražljajev, ki so vplivale nanje
Okapi.
Ne rabim vedeti kakšni so bili zunanji dražljaji. Kaj tebi ni jasno? Ta sklep, če vem zunanje dražljaje ki so tvorili nevrone, bom poznal topološko zgradbo nevronov, ki so bili prav zaradi teh dražljajev zgrajeni, je napačen. Ne rabim vedeti zunanjih dražljajev.
Vse kar moram vedeti je( teoretično) končno stanje topološke zgradbe nevronov( ki je vsota vseh dražljajev; ne pa dražljaje same) in mehanizem(stikala) tvorbe nevronskih povezav in spominov. Torej kateri proteini in katere kaskadne reakcije so potrebne da se nevroni uredijo in povezejo med seboj na način ki se. Pot je dolga, ne pravim da bo to hitro.
Ko to spoznam, potem je relativno lahko. V času embrija, preden se začnejo delati povezave nevronov, pred tisto diferenciacijo in kaskado, jaz induciram tvorbo nevronov na način, ki mimicira topološko ureditev nevronov preminulega.
Zgodovina sprememb…

Različne "teže" (weights) in "output" sta izraza iz AI. Lahko bi tudi rekel tako kot ti, da so povezave "močnejše" -- ni pa nujno, da se povezave tudi topološko spremenijo, če se spremeni spomin. Ker pa k spominu oziroma procesiranju prispevajo tudi moči povezav, samo topološke informacije niso dovolj za izdelavo kopije.Recimo, dve popolnoma topološko enaki tkivi nevronov bi lahko imela različen output zaradi različnih teži povezav.
Imaš prav, nisem bil čisto ekzakten, ampak to so splošno znane stvari, delajo se povezave; torej prekinejo se, druge se vzpostavijo, gre za dinamično zadevo, ampak trajni spomini so tisti, kjer je povezave močnejša in obstojneša.
Kako to misliš? Različni teži, in output, prosim če se lepše izražaš.
A parody of extremism is impossible to differentiate from sincere extremism.

Res je, ni dovolj samo topološka ureditev, ampak moč povezav pa je določena z neko kaskado, katero v mehanizmu spoznam, zatorej lahko tudi reguliram moč povezave.
To pomeni da kontroliram lahko spomine, kot je navedeno v tistem članku(2010), da bi to bilo mogoče v prihodnosti.
To pomeni da kontroliram lahko spomine, kot je navedeno v tistem članku(2010), da bi to bilo mogoče v prihodnosti.

Očitno tistega članka nisi niti približno razumel.
Če ne veš, da je preminuli izgubil nedolžnost na zadnjem sedežu fotrovega avtomobila, z nobenim poznavanjem mehanizmov ne moreš "inducirati" spomina na ta dogodek v novih možgani. Se pravi nisi naredil čisto nič, pač samo še ene random možgane, ki bi nastali tudi brez tvojega "induciranja".
Na ta način, kot ga opisuješ, bi lahko naredil kvečjemu bolj inteligentne možgane, kot bi sicer nastali, ali recimo možgane s popolnim posluhom ali fotografskim spominom, ampak to je čisto nekaj drugega kot to, o čemer se tu pogovarjamo - namreč nesmrtnost konkretnih spominov (in znanja oziroma konkretne zavesti).
O.
Če ne veš, da je preminuli izgubil nedolžnost na zadnjem sedežu fotrovega avtomobila, z nobenim poznavanjem mehanizmov ne moreš "inducirati" spomina na ta dogodek v novih možgani. Se pravi nisi naredil čisto nič, pač samo še ene random možgane, ki bi nastali tudi brez tvojega "induciranja".
Na ta način, kot ga opisuješ, bi lahko naredil kvečjemu bolj inteligentne možgane, kot bi sicer nastali, ali recimo možgane s popolnim posluhom ali fotografskim spominom, ampak to je čisto nekaj drugega kot to, o čemer se tu pogovarjamo - namreč nesmrtnost konkretnih spominov (in znanja oziroma konkretne zavesti).
O.

Naj ti pojasnim, pa zadnjič : Spomin preminulega, kako je npr izgubil nedolžnost ; je pogojeno z dražljajem, ki ga je v tem trenutku doživljanja prejel.
To pomeni, da so se tvorile specifične povezave, oziroma sprostili nevrotransmiterji, ki so prispevali k topološki razporeditvi in moči povezave nekje v korteksu amigdale. Če jaz poznam mehanizme ki so v tem človeku inducirale takšne povezave in intenziteto le teh, potem lahko to ponovim na možganih drugega. Ali bo točno takšna razporeditev dejansko pomenila isti spomin in občutek, je pa drugo vprašanje, oziroma skoraj enako vprašanju ali bo digitalna predstavitev možgan predstavljala zavest in čutenja. Čeprav prva je intuitivno bolj preprečljiva, glede na izkušnje.
Moj cilj je biti predstaviti prav tako logično konsistenten sistem ohranitve spominov, čustev, osebnosti, v biološki obliki in "kopiranja" le tega, ker vztrajno govorim, da ni potrebe po Protokolu( ceprav v daljni prihodnosti bi bil mozen, v kar pa jst osebno dvomim), in da je logično nadaljevanje evolucije za zdaj v tej biološki obliki, in da bo regenerativna medicina in druge biološke znanosti ključnega pomena bližnji prihodnosti( 40 let), vsaj za doseganje dolgoživosti ipd.
Ne. Ne drži. To so neki tvoji izmisleki. Ne meči mi besede v usta.
Jaz sem končal pogovor.

Hvala bogu. Ker če misliš, da lahko v "novih" možganih ustvariš spomin na nekaj, za kar sploh ne veš, da se je "starim" zgodilo, se s tabo res nima smisla pogovarjati.
O.
O.

Haha.
Naj te vprašam drugače,ker vidim da ne ti ne gredo premisleki:
Kako veš, da se je "starim" nekaj zgodilo? Kako je to predstavljeno fiziološko?
Naj te vprašam drugače,ker vidim da ne ti ne gredo premisleki:
Kako veš, da se je "starim" nekaj zgodilo? Kako je to predstavljeno fiziološko?

To pomeni, da so se tvorile specifične povezave, oziroma sprostili nevrotransmiterji, ki so prispevali k topološki razporeditvi in moči povezave nekje v korteksu amigdale.
Če se že gremo natančnost :) Ne reče se v korteksu amigdale, ampak samo v amigdali (to ni korteks). In če bi že moral izbirati center, ki procesira čustven dogodek izgube nedolžnosti, to ne bi bila amigdala -- ker specializacija teh struktur je v procesiranju strahu!
Sicer pa razumem tvoje razmišljanje. Ima pa seveda problem, da je vse skupaj samo teoretično in zelo nenatančno. No, po drugi strani je pa točno taka tudi ideja protokola.

Kako veš, da se je "starim" nekaj zgodilo? Kako je to predstavljeno fiziološko?A si še vedno tu?

Kaj se je zgodilo "starim" izveš tako, da jih vprašaš. Ali pa tako, da jih zelo natančno poskeniraš, narediš kopijo in jo vprašaš. Fiziološko so spomini v obliki omrežja sinaptičnih povezav med nevroni. Ali je mogoče od zunaj razumeti te povezave (v smislu da pogledaš povezave in vidiš konkretne spomine) je veliko vprašanje, ker so morda vsaki možgani individualno kodirani. Ampak za izdelavo kopije ti sploh ni treba vedeti, kakšni so spomini. Če omrežje dovolj natančno prekopiraš, si prekopiral tudi spomine.
Kar bi pa naredil ti s svojim bio-postopkom, nima nobene veze z izvirnikom - nima njegovih konkretnih spominov in izkušenj in si s takimi možgani torej ne moreš čisto nič pomagati.
O.
Zgodovina sprememb…

To pomeni, da so se tvorile specifične povezave, oziroma sprostili nevrotransmiterji, ki so prispevali k topološki razporeditvi in moči povezave nekje v korteksu amigdale.
Če se že gremo natančnost :) Ne reče se v korteksu amigdale, ampak samo v amigdali (to ni korteks). In če bi že moral izbirati center, ki procesira čustven dogodek izgube nedolžnosti, to ne bi bila amigdala -- ker specializacija teh struktur je v procesiranju strahu!
Sicer pa razumem tvoje razmišljanje. Ima pa seveda problem, da je vse skupaj samo teoretično in zelo nenatančno. No, po drugi strani je pa točno taka tudi ideja protokola.
Ok, problem je, ker sem hotel napisati nekaj drugega.. in nato se odločil dati primer amgidala, pač zatipkal sem se, amapk ok,. ni vazno.. to..
Moj point je bil jasen. Amgidala ni zgolj za strah, je pa povezan z emocijskem odzivom. Ampak sej, kot si rekel, ni toliko to bistveno..
Okapija pa ne popravljaš, ko trosi svoje nelogične bučke okoli..

Je teoretično, seveda. Nenatančno pa seveda tudi saj je ozadje dokaj kompleksno.
Ne, ideja protokola je za zdaj še fantastična(simulacija zavesti...)

Kaj se je zgodilo "starim" izveš tako, da jih vprašaš. Ali pa tako, da jih zelo natančno poskeniraš, narediš kopijo in jo vprašaš
Men tole ni smešno.
Fiziološko so spomini v obliki omrežja sinaptičnih povezav med nevroni. Ali je mogoče od zunaj razumeti te povezave (v smisli da pogledaš povezave in vidiš konkretne spomine) je veliko vprašanje, ker so morda vsaki možgani individualno kodirani. Ampak za izdelavo kopije ti sploh ni treba vedeti, kakšni so spomini. Če omrežje dovolj natančno prekopiraš, si prekopiral tudi spomine
Kar bi pa naredil ti s svojim bio-postopkom, nima nobene veze z izvirnikom - nima njegovih konkretnih spominov in izkušenj in si s takimi možgani torej ne moreš čisto nič pomagati.
Ok, rekel si spomini so v obliki omrežja sinaptičnih povezav med nevroni. Drži?.
No, torej če DA, potem kako ta bio-postopek nima veze, če pa so izvirnikovi spomini prav to kar si potrdil, vključno z izkušnjami?
Ali drugače, če imam TO ; oblika omreža sinaptičnih povezav med nevroni, kako potem nimam njegovih spominov in izkušenj, če sledi, da so spomini in izkušnje zgolj to?
Če sledi to; kako potem to nima veze z izvirnikom in kako potem si s takimi možgani ne morem nič pomagati?
Možgani so lahko individualno kodirani, ampak obstaja enak fiziološki princip ki vodi do le tega, zakonitost če hočeš.
Jaz ne govorim o tem, kakšni so spomini. Govorim o mehanizmu.
Zgodovina sprememb…