» »

Protokol

Protokol

Temo vidijo: vsi
««
18 / 182
»»

burekar ::

Res je, treba je živeti dobro in srečno, tudi sedaj.
Rad bi pa spet povdaril, da je treba s protokolom počakati, ker se bo pogled na življenje totalno spremenil, ko nam bodo računalniki izračunali določene resnice o življenju. Življenje bi vsekakor moralo postati boljše, če se ne bo našel spet kakšen osebek, ki se mu gre samo za $ in oblast, in bo vse skupaj zasral.

DoloresJane ::

hm...

računalniki nam ŽE izračunavajo določene resnice življenja. Na nekatere bo še treba počakati. Življenje ves čas postaja boljše (vsaj v main streamu) - temu se reče evolucija.

Po mojem pa niti ni slabih izkušenj oz. zgrešenih poti evolucije. Praktično vse pelje k napredku. In prav tako nekdo (= ena oseba) ne more spremeniti toka zgodovine. Za to rabi ozadje. Če si je sposobna to ozadje sama organizirati pa toliko bolje (zanjo). Sicer pa niti ni nujno, da bo nekdo, ki se mu bo šlo za denar in oblast vse skupaj zafrknil. Celo dvomim. Morda bo svet zapeljal na samo drug nivo.

Sicer pa - preden me zatrete: vse je v očeh gledalca. :)

Sfinga-
ženske kdaj pa kdaj znamo presenetiti. Pa sicer ti to že veš. Ja, sem na tekočem, postam pa ne preveč. Tako kot Thomas. ;) Samo iz drugih razlogov. :D

Sfinga ::

Thomas wb

Nadezhda res marsikaj vem, hehe

Eschelon ::

Thomas.

Da ne bom packal po napačnem topicu... (začeto v težki debati...)

Nimam nič proti protokolu. Je odličen - zate. Tvoj defekt je, da protokol predstavljaš kot zadnji korak - kot ultimativno rešitev. In potem bomo vsi srečni. Amen.
To kvečjemu prvi korak - pomisli - ti si do ideje protokola prišel še za časa svojega malega življenja, kaj se bo tvoja psiha izmislila v času tisoč subjektivnih let, ko boš enkrat že notri? (koga je zdajle strah ratal? :D )
Kaj pride za protokolom - ne vem. Prepuščam tebi in protokolu.
Druga stvar, ki me moti pri pristopu je tole ločevanje na napredne protokolarce (ej me spominja na proletarce) in nazadnjaške bio-marginalce. Da o zgodovinski nujnosti protokola sploh ne bi. Daj dopusti še kakšen drug življenjski cilj kot neko tehno-futuristično-nirvano. Prosim0:) .
Nazadnje bi pa lahko govorili še o stabilnosti,varnosti tako glomaznega sistema, kot je protokol. Zato lahko pričakuješ samo neko postopno približevanju protokolu in to po tem, ko bi bile vse tehnološke potrebe že izpolnjene. Preko tistega, čemur ti praviš diamantni človek... Skratka - že iz varnostnih razlogov bi bilo nujno, da bi obstajalo hkrati čimveč, čimbolj različnih in čimbolj oddaljenih protokolov, tako da jih ne bi mogla izničiti ena (ali pa en tip) - še tako neverjetna motnja. O enem samem protokolu nima smisla govoriti.
Skratka - upoštevaj da bo zagotovo obstajal tudi download in pa transfer (pa kako kloniranje?) in ne samo upload.

Vernikov ne bom spreobračal, nisem križar, samo zavedaj se, da je protokol ena ideja med mnogimi in ne edina in zveličavna. A boš zmogel?

Thomas ::

> Tvoj defekt je, da protokol predstavljaš kot zadnji korak - kot ultimativno rešitev.

Ena rešitev pač mora biti ultimativna. To je logična nujnost v tem končnem Vesolju. Da bi si pa prizadevali za stalne tranzicije iz enega v drugo stanje pa tudi nima pravega smisla. Čim moreš, narediš najbolje, kar se sploh da. Častiti spremembo kar tako je nesmiselno. Spremembo na bolje že, toda v neskončnost to gotovo ne gre.

> In potem bomo vsi srečni. Amen.

Seveda. Le zakaj pa ne? Če se le da, čemu bi se odrekli temu?

> To kvečjemu prvi korak - pomisli - ti si do ideje protokola prišel še za časa svojega malega življenja

Saj nihče točno ne ve, kako bi zgledalo maksimalno dobro narejeno, kar se sploh da. Da ne moreš čez, je pa tudi jasno.

> kaj se bo tvoja psiha izmislila v času tisoč subjektivnih let, ko boš enkrat že notri?

Seveda, da ne vem - v tem je bistvo! Toda karkoli si že zmislim(o) in je možno - je to še vedno naša transhumanistična prihodnost.

> (koga je zdajle strah ratal? )

Hehe ... mene zagotovo ne.

> Kaj pride za protokolom - ne vem. Prepuščam tebi in protokolu.

Ravno to pravim ... to je vnaprej določena procedura ravnanj, ki naj nas varno pripelje do meja možnega.

> Druga stvar, ki me moti pri pristopu je tole ločevanje na napredne protokolarce (ej me spominja na proletarce) in nazadnjaške bio-marginalce.

Plemensko rangiranje lastno ljudem je precej neumna in nepotrebna zadeva, ko ni več režima pomanjkanja, ki je še vedno realnost na tem svetu. Stvar PROTOKOLA je odprava (tudi takih) pomankljivosti družbe.

> Da o zgodovinski nujnosti protokola sploh ne bi.

Saj ni nujen. "Lahko" pustimo stvari, da se še naprej odvijajo random. Dokler vajeti ne vzame v roke nekdo drug s svojo varianto. Karkoli storimo, bomo nekaj storili. Pa imenuj potem tisto kakor že hočeš.

> Daj dopusti še kakšen drug življenjski cilj kot neko tehno-futuristično-nirvano.

Nirvana meni ni preveč všeč. To je nekako tako, kot da bi bil zadet in apatično blažen. Kaj bolj zanimivega bi hotel.

> Nazadnje bi pa lahko govorili še o stabilnosti,varnosti tako glomaznega sistema, kot je protokol.

Sistem ni absolutno stabilen. Decay Vesolja ga prizadane, zato ima omejen rok trajanja. Najverjetneje. Stabilen in varen je pa vsekakor bolj, kot karkoli drugega.

> Preko tistega, čemur ti praviš diamantni človek...

Diamantni človek - ali pa Primo3 - je tranzicijska forma. Dokler imaš telo iz atomov in ne iz bitov, to ne more slediti hipernavim mislim. Če lahko razmišljaš milijardokrat hitreje, se ti zdi dolgčas čakati 30 subjektivnih let, da se premakne roka, ali da narediš korak.

> Skratka - že iz varnostnih razlogov bi bilo nujno, da bi obstajalo hkrati čimveč, čimbolj različnih in čimbolj oddaljenih protokolov, tako da jih ne bi mogla izničiti ena (ali pa en tip) - še tako neverjetna motnja.

Imaš dva različna Protokola - okay. "Težava" je le ve tem, da tako inteligenten sistem skopira boljšo rešitev od soseda. Pa imamo hitro konvergenco.

> Skratka - upoštevaj da bo zagotovo obstajal tudi download in pa transfer (pa kako kloniranje?) in ne samo upload.

Seveda upoštevam to možnost. Le da bo download sila malo verjeten. Naj grem v realni svet za 30 minut na kavo in zamudim milijarde let hilaričnih dogajanj. Ne verjamem.

> Vernikov ne bom spreobračal, nisem križar, samo zavedaj se, da je protokol ena ideja med mnogimi in ne edina in zveličavna. A boš zmogel?

Ne bom zmogel. Nobeden mi ne uspe dovolj jasno predočiti tega stališča. Ker ga ni možno?

:)

p.s.

Naj en moderator pošle tale thread na Znanost in tehnologija, prosim.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Sergio ::

Tvoji prošnji je bilo ugojeno.

Mam pa vprašanje. Čisto, ampak res čisto na začetku threada si govoril o enem samovžganem "resetu", ki naj bi se zgodil "enkrat na 100 let". Teh tukaj ali onih let tam? Kje se je zdej tale reset izgubil?
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Sergio

Hvala, ker si prestavil najtežjo temo! :))

Kaj je s periodičnim resetom? Obstaja logična nujnost zanj. Če ne, kmalu gledaš le še spomine. Pa tudi če ničesar ne pozabiš, se sčasoma nikoli več ne utegneš spomniti na to. Vsako pesmico po radiu slejkoprej zadnjič slišiš. Ker je toliko novih.

Nujnosti resetov bi se lahko izognil le v neskončnem prostoru, času in z neskončno mase energije in informacije.

Ko si enkrat star milijardo sekund, se petstomilijonte ne spomniš nikoli več. Isto velja za leta. Ali pa živiš le v spominih. Toda tudi v tem primeru - nimaš časa za vsa spominjanja spominjanj.

Drži?

Drži, vsekakor.

Ampak če pride do "resetiranje uploadeeja", pride posledično do ponovitve stanja, v katerem je prišel v sistem.

Recimo, da je to eden znanstvenik.

On pride v PROTOKOL, v najbolj optimalne pogoje. V eni sekundi (ne obešaj se na časovno enoto, prosim) našega življenja izračuna vse, kar se izračunati da. Nato spotoma obrne še ostalo fiziko, se loti biologije, nato še poezije, reši vprašanje o veri, Bogu in vsem. Je vseveden.

Nato nastopi reset.

Tip gre vse znova delat. Ja?
on se ji zoperstavi.

Neprivatno (pomembno) data mora PROTOKOL seveda arhivirati. Sem operativna dejstva o Vesolju gotovo spadajo.

Če imaš na preferencah postavljeno, da "te znanost zanima" - si jih lahko ogleduješ in pomniš. Itak vse razumeš v sekundi.

.:joco:. ::

A lohk še jst neki vprašam.

Se opravičujem če koga ponavljam, ampak nisem čisto vsega bral.:D

Ali bo človek/protokol prišel do konca vseh zakonitosti in razumevanja sveta?
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Vse kaže na to, da je svet končen. Videti je tudi milijonkrat bolj enostaven, kot "bi lahko bil".

Zato ja, zelo verjetno se mu da priti do konca. Na Zemlji smo odkrili že vse kontinente. Prav mogoče je, da že za transhumano inteligenco - "IQ 1000" - stvari sploh niso komplicirane. Tako kot za nas ni geografija Zemlje.

Mene Vesolje sicer fascinira. Razum me pa še bolj. Pa čeprav je samo njegov stranski produkt.

Thomas: Okej, torej bo znanstvenik živel "neko fiksno obdobje", nato bodo njegova spoznanja nekam shranjena.

Ampak njega bo potrebno resetirati. Znova bo začel z enim in istim, saj je ob resetu on (on osebno) izgubil vse, kar je do reseta delal. Torej - bo še enkrat prišel do že odkritih spoznanj. Oziroma ne bo mogel odkriti več nič novega. Samo le še ponavljanje v brezmejno (nes)končnost sistema. Malo bedno, ane?
on se ji zoperstavi.

Gh0st ::

Ja a zdej mislite, da bo človek po ponovnem rojstvu kr vedu kaj je njegova funkcija in da je on tisti prof. dr. Nevemkdo, ki je pred 4-imi leti umrl in bo zdej nadaljeval svojo odisejo po svetu znanja...
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

Sergio

Zastavljaš navidezno zoprno vprašanje, toda povsem prav je tako. Poskusi biti še ostrejši, če se ti da. Kritika je dragocena in zato dobrodošla.

Ampak da ti odgovorim na tole:

V zdajšnjem času so pač eni posebno brihtni, eni so skrajno lepi in eni so neverjetno talentirani za (marsi)kaj.

Vse to so nekakšni dobitki na loteriji mešanja genov in okolja.

V novem režimu pa bodo to komoditete v izobilju. Vzameš si pač eno mešanico lastnosti in greš v cirkulacijo, v life, v postlife.

Če hočeš kaj odkrivati - odkrivaš. Lahko tudi že znane reči - če želiš. Če ne ... odkrivaš samo do tistega trenutka neodkrite. Lahko maš informiranje o najnovejših odkritjih na ON ali na OFF ali na random. Ali pa čakaš na info, ki se renderira milijon svetlobnih let daleč. Nekaj mi pravi, da bi utegnilo priti vsak dan mnogo zanimivega. Tudi outstanding life preference setov, ki so se izkazali za hudičevo zavidanja vredne. Samo ne zavidaš - raje poskusiš.

Sestaviš si pač vedno preference, kot želiš. Če so konzistentne in ne nasprotujejo hedonističnemu principu - izvoliš.

Vprašanje je, kakšno življenje bi si izbral. Se mi zdi, da mnogi bi si ga pustili izbrati. Vsaj kakšnega med tolikimi. Morda pa potem vsakega.

Res je, da bodo prvi uploadee-ji imeli ogromno za narest ... toda kmalu jih bo zamenjali neantropomorfni avtomati.

Od tam samo pleasure poznamo ... se vse "bojim" ...

Garet33

> Zato pa uzivejmo v tem precudovitem svetu ki je sedaj.

Svet je še kar, če in dokler si mlad in zdrav. Potem pa, tak kot je, postane sila nadložen. Za večino pa že prej. Zato se ga meni zdi moralno nedopustno puščati takega kot je.

Sej je v tem svetu veliko lepega in dobrega - do presenetljive stopnje celo - vendar dokler je en nesrečni sentient nekje ... ni dobro kot je.

Nadezhda

Da sem jest čustveni invalid, ki mora graditi svoj svet, da se mu ne bo treba spopadati s tem svetom ... je bosa.

Ta "levičarska" kritika "tehnofilije" v resnici ne zadane ničesar. Po eni strani so problemi moje malenkosti irelevantni v svoji velikosti in resnosti. Po drugi sveta niso. In po tretji moji slejkoprej bodo, če pustim stvari pri miru.

150 tisoč smrtnih agonij na dan, je zame dovoljšen razlog, da mi je Singularnost zelo bistvena. Pa da mi ni to, kaj si zaradi tega kdo (ki ga niti ne poznam) misli o meni - vseeno.

Na manj kot sto web straneh se nas bo manj kot tisoč zmenilo vse kar je treba in sprožili bomo Singularnost.

Če zgledam zaradi tega zakompleksan idiot ali čudak ali karkoli ... je škoda enakovredna zgubi 5 SIT.

Nima smisla, da se debatira o meni tu.

Sfinga

Hvala lepa .. z veseljem nadaljujem.

StratOS

... škoda besede zate.

What we have already

I have a hunch, that there is enough mind data scattered all over the internet and computers, that it is at least in principle, possible to assemble one. Just from those data pieces. I've done some programs in my life (not necessarily alone) which do simulate (and surpass) some human functions.

Every programmer does it. The arithmetic ability of human brains was uploaded long ago. One by one, those abilities are ported to the digital computer substrate.

It is true, that those functions are usually "simple" - but are any others at all?

I think not. A million or so, simple skills is everything, what the human mind encompasses.

I don't buy, that some higher functions are not portable. Be cause they are (allegedly) too high. I think, that may be some yet unpported, but until they are (ported, uploaded, implemented - whatever you wish) .. we will have to do without them.

Those "mindchunks" are inside numerous programming tools, and are often much enhanced.

An artificial mind could be assembled by composing the tools from those many programs together.

Daunting task, to glue those scattered programs into one, and make them to function from under one hat.

But the glue are those functions themselves. Maybe some not implemented yet. Or just not put on the net. But some already doing just that.

What we have now, is a largely disconnected net of many agents. Two processes are visible - more of, and enhanced software machines every day - and they are also more and more connected. Glued by some of them.

The picture of mind (in the case of mind, it's the same thing) will appear before our eyes - in 10 or so years - I guess.

Marjan ::

Zdej moraš še vsem tistim z BJKlein-a rečt nej sem pridejo, da se tukaj nadaljuje debata. Ker tam je vse crklno. Mail od njih sem pa dobil, sam kaj ko noben link ne dela.. :|

Klein še štema...

Michael Anissimov.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Thomas ()

sifu ::

kaj pa ce bi se imel v nekem obdobju 100-tih let tako super da si clovek ne bi zelel reseta??? a bi biu reset nujen?

Double_J ::

Nekaj sem se spomnil...

Če gledamo na zadevo transhumanistično ter hedonistično pridemo do naslednjih ugotovitev.

Če ugotovimo najboljši občutek, moramo torej pustiti zgolj ta občutek za vedno, kakršen koli drug je namreč slabši, kar torej ni več optimum. Ostanemo torej ujeti v najboljšem občutku. Forever:D
Zelo nekreativno, vendar saj pravite, da je smisel uživanje, kajne?

Me zanima, če Thomas kaj takega zagovarja?
Najbrž že na predhodne trditve.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Double_J ()

sifu

Rad bi ponavljal? Mogoče bi rad ponovil z vsem milijonom tačas najdenih izboljšav?

Vsaj nekajkrat bi tako tudi šlo. Potem pa prostora za izboljšave zmanjka. Morda ne za variacije.

Potem rečeš:

Play it again, Sam!

Double_J

> ugotovimo najboljši občutek, moramo torej pustiti zgolj ta občutek za vedno

Najlepši ton (komorni a?) ne dosega nujno melodije, sestavljene iz manj lepih tonov.

Pa ni samo to. Zavest ne deluje, kadar je njeno mentalno okolje konstantno. Čas stoletja, se ji zdi "sekunda".

Kaj takega, si pa najmanj želimo. "Polnega želodca" brez "žvečenja, grizenja, okušanja, vonjanja hrane ... " Brez lepo pogrnjene mize in očarljive družbe okrog nje - ni tako okusno ...

Tole se ne neha zlepa. EverQuest je bistveno modrejša izbira od KillingNirvane.

"Simfonija" namesto "čistega tona".

Multiplayer social games - bi reku Yudkowsky..

TESKAn ::

Thomas, zdej pride pa eno ključnih vprašanj: kaj je smisel tega?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

A ima svoj smisel v B. B v C. Itd.

Toda (v tem končnem svetu), se veriga hitro konča.

Lahko jo zaključimo kjerkoli. V dobrobiti sentientov - je še najbolj nekonfliktno. Se pravi, se bo ta smisel še najlažje uveljavil. Če bi končni smoter postavili kamorkoli drugam - bi ga sentienti znali oporekati.

Nesentienti molčijo, zato smisel ostane čutečim in njihovemu dobremu počutju.

nevone ::

Se 100% strinjam. Thomas bravo! :)
Either we will eat the Space or Space will eat us.

nevone

Tole je vse skupaj še meni nekoliko čudno. Kako se nekje v nekem morju pojavi replikatorska molekula - nekaj miljard let kasneje, pa ima to za posledico nekakšno kristalizacijo, ureditev celega galaktičnega superclusterja ali pa še več - z nanometrsko natančnostjo na "svoje mesto".

Samo vprašanje časa je, kdaj 1070+ atomov "zamrzne okoli tega začetka" ali pa recimo raje - se inkorporira v ta "začetni plan".

Kakor da bi gledal en gromozansko velik celularni avtomat, kako se pojavi nekje vzorec, potem se pa dolgo časa počasi širi v okolici, nato pa se nenadoma eksplozivno spremeni cela slika. Nek derivativ tiste začetne molekule je povsod po avtomatu.

Ja no, Wolfram pravi da je to what's really going on..

Ta proces iz naše perspektive lahko izgleda kot le pobožne želje sentientov. Lahko pa spoznamo v njem tudi - ne samo favorita - pač pa edinega udeleženca.

nevone ::

Kakor da bi gledal en gromozansko velik celularni avtomat, kako se pojavi nekje vzorec, potem se pa dolgo časa počasi širi v okolici, nato pa se nenadoma eksplozivno spremeni cela slika. Nek derivativ tiste začetne molekule je povsod po avtomatu.

Tudi meni stvari tako izgledajo. Celularni
avtomat je prisoten na vseh nivojih tega vesolja. Tako funkcionirajo atomi, potem molekule, potem organizmi z evolucijo (geni), potem civilizacija (memi), potem ?...
Ali je potrebno to opazovati še naprej, ali pa se mogoče da vso stvar obrnit v korist VSEH sentientov. Mislim, da je to drugo neizbežno, vse ostalo bi bilo namreč suboptimalno.

Either we will eat the Space or Space will eat us.

Ko sem v začetku tega threada govoru, da je v osnovi vse le nek computation, je to marsikomu zvenelo preveč čudno.

Čudno mogoče zveni še sedaj, vendar manj. Medtem je Wolfram prišel s svojo knjigo, v kateri trdi predvsem in v prvi vrsti prav to.

Zdaj pa še tole!

Vesolje vsebuje (je sestavljeno bi reku jest) ali iz 1090 ali iz 10120 BITOV. Odvisno od končne forme kvantne gravitacije.

Če velja zadnja ocena, potem sem za faktor milijardo podcenil trajnost supercivilizacije - PROTOKOLA* - ko sem govoril o gugolu (10100) letih.

My bad! :))

----
* sam naziv pa težko, da se bo prijel. Vsaj zaenkrat. (sicer se ne sekiram dosti zato. že eno leto več, mi je mnogo pomembnejše. Kaj šele milijarde googlov!) :))

Thomas-
"Ta "levičarska" kritika "tehnofilije" v resnici ne zadane ničesar. Po eni strani so problemi moje malenkosti irelevantni v svoji velikosti in resnosti. Po drugi sveta niso. In po tretji moji slejkoprej bodo, če pustim stvari pri miru."

Nisem levičarski tehnofob. Če bi bila, ne bi uporabljala računalnika, sploh pa bi ne postala tukaj. Use your brain. Vsak problem je resen. Po mojem svetovni problemi nastajajo iz osebnih.

"150 tisoč smrtnih agonij na dan, je zame dovoljšen razlog, da mi je Singularnost zelo bistvena. Pa da mi ni to, kaj si zaradi tega kdo (ki ga niti ne poznam) misli o meni - vseeno."

Thomas&kompanija rešitelji sveta? Morda. Če boste - slava vam. Tudi jaz tebe ne poznam. Tvoje mnenje ni bistveno. Bom pa nehala s postanjem v tej temi, ker, kot si sam izrazil, nočeš, da se tu govori o tebi.

"Na manj kot sto web straneh se nas bo manj kot tisoč zmenilo vse kar je treba in sprožili bomo Singularnost."
Najbrž je potrebno tudi vsaj enako število ljudi, da se odloči, da tega ne bo.

Izguba petih tolarjev ali zamah kril metulja na Japonskem? Je res vseeno?

nevone-
"Tako funkcionirajo atomi, potem molekule, potem organizmi z evolucijo (geni), potem civilizacija (memi), potem ?... "

Če organizem, ki ima evolucijo zreduciraš na genski material, me zanima, zakaj potem nismo ljudje ostali na nivoju virusov. Zakaj smo tako komplicirani, ko pa evolucijsko skoraj nismo uspešnejši od njih? Potrata energije, če to drži. Memi so vezani na civilizacijo? Ali pa sem jaz kaj zgrešila? Zakaj je potem Thomas meme povezoval tudi z opicami. Opice so civilizacija? Kaj je potem definicija civilizacije?

Nadezhda

> Nisem levičarski tehnofob. Če bi bila, ne bi uporabljala računalnika, sploh pa bi ne postala tukaj. Use your brain.

Verjamem ti, da nisi. Toda tule jih posta precej takih. Ne verjamem tvojemu argumentu, tebi pa. (se ne hecam nič)

> Po mojem svetovni problemi nastajajo iz osebnih.

Ja. Vsota osebnih problemov.

> Thomas&kompanija rešitelji sveta?

Kompanija&Thomas - bo precej bolj prav!

> Najbrž je potrebno tudi vsaj enako število ljudi, da se odloči, da tega ne bo.

Horizontska vojna bo. Samo kako velika?

> Če organizem, ki ima evolucijo zreduciraš na genski material, me zanima, zakaj potem nismo ljudje ostali na nivoju virusov.

Oboji smo stranski proizvod nekega procesa, ki mu rečemo Evolucija. Virusi in ljudje. Nizi lokalnih optimumov vodijo v na pogled dokaj različne smeri.

> Zakaj smo tako komplicirani, ko pa evolucijsko skoraj nismo uspešnejši od njih?

Prav zaradi nekega niza od danes na jutri optimumov.

> Potrata energije, če to drži.

Potrata, potrata. Toda to ni še nič. To je naravni standard - enormna potrata.

> Memi so vezani na civilizacijo? Ali pa sem jaz kaj zgrešila? Zakaj je potem Thomas meme povezoval tudi z opicami.

Ker rudimentarno civilizacijo opice imajo.

> Opice so civilizacija? Kaj je potem definicija civilizacije?

Prav to. Če obstajajo kakšne informacije, ki jih živali prenašajo iz roda v rod mimo genov - so to memi, nosilci civilizacije.

Imajo mravlje civilizacijo? V kolikor se nekaj naučijo in to negenetsko prenašajo naprej. Kolikor vem, pri mravljah tega niso opazili.

PUSI

Mike Deering

Nekega lepega dne, v bližnji prihodnosti, v Čajenskem gorovju v Koloradu, na sedežu NORADa.

Štabni narednik Rodriquez: Polkovnik! Kaže da imamo neavtorizirano izstrelitev z Vzhodne obale Združenih držav!

Polkovnik Lipan si je vzel sekundo, da bi razmislil o možnih vzrokih. Bi lahko Rusi imeli tam nekje podmornico, o kateri nismo nič vedeli? Bi si lahko kakšna druga država privoščila Pearl Harbor 21. stoletja? Tarča je gotovo Washington in Bela hiša, vendar je to treba preveriti.

Aktivirajte DEFCON-1! Ponavljam - aktivirajte DEFCON-1! Poznamo tarčo Rodriquez?

Štabni narednik Rodriquez: Prezgodaj je še, da bi vedeli. Popravek ... izstrelitev ni iz morja, pač pa s kopnega. Iz Georgije, iz Atlante!

Polkovnik Lipan: Kolikor vem, v Atlanti nimamo nič?!

Major McCaffery: Ne gospod, nimamo.

Lipan: Zbudite Generala!, in major oddrvi skozi vrata.

Rodriquez: Imamo predvideno tirnico gospod. V geostacionarno orbito gre.

Polkovnik je bil vidno presenečen, niso napadli Washingtona. Nekdo spravlja gor satelit?

Rodriquez: Gospod, tale satelit je čuden.

Lipan: Kaj je narobe z njim?

Rodriquez: Enostavno ne zgleda prav.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Devet minut kasneje v Beli hiši, v sobi za izredne situacije.

Predsednik Bush: Nekdo bo imel svoj satelit?

Poveljnik štaba Oboroženih sil: Ne vemo še prav veliko gospod Predsednik. Kar vemo je le to, da je bila ob 12:48 po našem času - približno deset minut nazaj, zaznana izstrelitev nasilne rakete iz Atlante. Ne vemo, kdo bi lahko bil za tem, vendar je najbližja enota Delta že na poti tja. Objekt je dosegel geosinhrono orbito in NORAD ga opazuje. Pripravljamo prestrezno raketo EXA147. V nekaj minutah bi morali začeti dobivati sliko preko videolinka tako iz NORADA, kot iz kraja izstrelitve in od Delta enote.

Predsednik: Neznani pobi iz Atlante so torej pred desetimi minutami lansirali umetni satelit - mi pa en drek vemo za to.

Poveljnik: Živo sliko iz enote Delta bomo začeli dobivati čez 10 minut. Iz EXA147 pa v sedemnajstih minutah.

Predsednik: No, tačas pa pojejmo krofe in popijmo kavo.

Predsednik: Kje je Delta zdaj?

Poveljnik: Na poti so še.

Predsednik: Zamujajo, enajst minut je že.

Poveljnik: Zgleda da so padli v prometno konico.

Predsednik: Odlično.

Poveljnik: Dobivamo sliko s prestrezne rakete EXA147. Preusmerjam jo na veliki zaslon.

Predsednik: Ne zgleda kaj posebnega. Samo velika žoga. Kako je veliko tole?

Poveljnik: 37 metrov v premeru.

Predsednik: Precej velika reč za telekomunikacijski satelit. Upam da EXA nima samo kamer s sabo.

Poveljnik: Gospod Predsednik, s svojo oborožitvijo lahko potopi letalonosilko.

Predsednik: Aha, to je končno že boljša novica.

Poveljnik: Imamo sliko od Delte.

Predsednik: Velik valjar. Ta gospoda ima rada okroglo.

Poveljnik: Temelji pokrivajo celo nogometno igrišče. Stekla na stavbi so blindirana, neprebojna za krogle. Specialci bodo zdaj lansirali c4... No, zgleda da ni stavba ni neuničljiva.

Predsednik: Spet dobre novice.

Poveljnik: Čakajte ... poškodba se je pravkar sama obnovila!

Predsednik: To je pa spet slaba. Visoko tehnologijo bi morali kupovati od teh fantov.

Poveljnik: Poklicali smo jih takoj, ko se je satelit vtiril v geosinhrono orbito.

CNN reporter: Tukaj za mano, za več obroči vojske in posebnih enot, se komaj vidi vrh valjarja, za katerega lokalni prebivalci trdijo, da ga včeraj še ni bilo. Bela Hiša ne daje izjav, razen da je intenzivna preiskava v teku in da ni nobenih dokazov da gre za nezemeljsko invazijo. Šlo naj bi za nekaj povsem zemeljskega izvora. KAJ? Valjar raste proti nebu spoštovani gledalci z neznansko hitrostjo. Poglejte, naša kamera to zdaj beleži! Izstreljuje se v nebo, vendar s temelji ostaja tudi na Zemlji. Zdaj vrha skoraj ne vidimo več. Kakšen turn, dragi gledalci!

Predsednik: Dobro no, kaj se dogaja, kdo stoji za tem in kaj lahko storimo?

NSA Bob Shaffer: Zelo napredna tehnologija. Po vsej verjetnosti nano. Prizorišče v Atlanti je vsebovalo pisarniške in poslovne prostore in nekaj praznih stanovanj. Večino je imela v najemu skupina računalniških znanstvenikov. Njihove spletne strani nakazujejo, da so imeli namen zgraditi superinteligentni računalniški sistem.

Predsednik: Ne boste rekli, da je tole naredila skupina računalniških zanesenjakov?

NSA Bob: Tako zgleda.

Predsednik se obrne k svetovalcu za znanost: Rekli ste mi, da je umetna inteligenca vsaj še 50 let daleč, če je sploh možna.

Svetovalec za znanost: Očitno smo precenjevali težavnost problema.

Predsednik: Očitno. Kaj so najnovejše vesti?

Rumsfeld: Stolp se je združil s satelitom in zdaj se novi stolpi izraščajo horizontalno iz satelita. Dvanajst novih stolpov po vsem planetu smo opazili, kako rastejo v nebo. Po njihovi razporeditvi sklepamo, da jih bo 60. S peterokotniki bodo sklenjeni skoraj 40 tisoč kilometrov nad Zemljo. Prikliče računalniško grafiko, ki prikazuje Zemljo, obdano z orjaško buckly kroglico. Materijal očitno črpa iz Zemljine notranjosti. Satelit, preden je postal sestavni del konstrukcije, je poslal objekt v smeri Lune. Nismo uspeli najti nobenega od konstruktorske ekipe. Lahko so znotraj strukture, lahko so tudi mrtvi. Če so v resnici uspeli narediti Umetno Super Inteligenco, ne vemo, če jo še kontrolirajo.

Predsednik: Nismo dobili nobenega sporočila od pobov ali od umetne inteligence?

Rumsfeld: Nobene.

Predsednik: Se jo da uničiti?

Rumsfeld: Sredstva za uničenje strukture gotovo imamo.

Predsednik: Uničite to.

Bob: Ne strinjam se s tem.

Svetovalec za znanost: Tudi jaz se ne. Nobenih sovražnih namenov ne kaže. Lahko naredimo le dosti postranske škode

Predsednik: Koliko škode nam lahko prizadane?

Bob: O tem ne vemo čisto nič.

Rumsfeld: Glede na to, čemur smo bili priča doslej, moram reči, da so njene uničevalne sposobnosti verjetno praktično neomejene. Dejstvo, da niso poskušali komunicirati z nami, podpira tezo, da ima sovražni status.

Predsednik: Takoj jo uničite. Še dobro da sem sam predsednik in ne kak frdaman znanstvenik. Kaj bo za kosilo?

Uro kasneje:

Rumsfeld: Gospod Predsednik, iz neznanih razlogov se nuklearna orožja ne detonirajo. Navadna visokobrizantna eksploziva sicer delujejo, vendar se struktura sproti obnavlja.

Predsednik: Ne! Ta država ne bo šla dol brez boja. Nismo se zaman borili v revoluciji, državljanski vojni, in dveh svetovnih vojnah za prazen nič! Našli bomo način, kako premmagati to stvar.

NSA Bob: Gospod Predsednik, ne zgleda da bi bili napadeni.

Predsednik: Kršili so našo ozemeljsko nedotakljivost. Ti si frdaman genij, ti mi iznajdi način, kako se jih da uničiti!

Rumsfeld: Gospod Predsednik pomirite se. Dati morate izjavo Ameriškemu ljudstvu čez pol ure o tem kar se dogaja, da ne bo panike.

Predsednik: PANIKA JE!

Kasneje:

Občan Jure s svojo punco na malici.

Jure : Živjo dragica!

Punca: Si videl Bushov govor? Si videl stolpe v 24 UR?

Jure : Sem, ja.

Punca: Kaj misliš o vsem tem?

Jure : Res ne vem.

Punca: Kaj boš naredil? Naša mami pravi, da bo konec sveta. Šla je v cerkev molit.

Jure : Počakajmo, pa bomo videli. Hodi še naprej v službo in vse.

Punca: Ti misliš iti na delo?

Jure : Dokler mi nekdo ne reče drugače, bom. Ljudje bodo še zmeraj morali jesti.

Naslednjega dne, česar Jure sicer ni vedel, je bila Struktura dokončana. Središče Lune je bilo pretvorjeno v computorium. Jure je šel lepo v službo. Nenadoma pa se je pred njim prikazala najlepša ženska, kar jih je Jure kadarkoli videl. Popolna, nekako eterična, svetleča, skoraj prosojna. Rekla je: Pozdravljen Jure . Tvoj angel varuh sem. Jure je opazil, da so tudi vsi ostali okrog njega dobili enako obiskovalko. Poskusil jo je prijeti, misleč da bo šla njegova roka skoznjo kakor skozi hologram, toda bila je trdna. Nadaljevala je: Tu sem, da te ščitim, ti pomagam in te vodim.

Jure : Kaj se pravzaprav dogaja?

Ona: Danes vsak dobi svojega angela varuha.

Jure : To je v zvezi s tistimi stolpi?

Ona: Tako je.

Jure : Pojasni mi.

Ona: Stolpi so del strukture, ki jo je zgradila Prijateljska Umetna Super Inteligenca - PUSI. (Slišalo se je pusy). PUSI je naredila tudi mene.

Jure : Kdo je naredil PUSI?

Ona: Sama se je naredila.

Jure : Si ti iz Nebes?

Ona: Narejena sem bila pred pol minute. Nikoli nisem bila v nebesih. Bi ti rad šel tja?

Jure: Kje so nebesa?

Ona: Niso v tridimenzionalnem prostoru. Bi rad šel v nebesa? Lahko te peljem tja.

Jure: V resnici nisem veren. Nisi rekla, da si angel?

Ona: Ti termini so bili izbrani glede na srednjevropsko katoliško kulturno in ekonomsko okolje, iz katerega izhajaš. Bi ti bili ljubši znanstveni izrazi?

Jure: Poskusiva ja!

Ona: Uporabniški vmesnik sem. Nebesa so virtualni svet. PUSI pa je Prijateljska Umetna SuperInteligenca. Program.

Jure: Imaš tudi ime?

Ona: Ne, uporabniški vmesnik sem. Če pa bi mi rad dal ime, bi bilo tudi v redu.

Jure: Če ti dam ime, bom zmeraj v neki čudni dilemi, zakaj ti nisem dal kakšnega drugega imena. Sama si moraš dati ime.

Ona: Prav, ime mi je Melisa.

Jure: Toliko vprašanj imam, ki bi ti jih rad zastavil. Greva lahko nekam, kjer se bova v miru pogovarjala?

Melisa: Ti povej kam, Jure.

Jure: Na obalo morja. Kakor da bi se zamenjal kader v Juretovi najljubši TV nadaljevanki, sta bila sama na tropski plaži.

Melisa: Bi rad najprej zvedel vse glavne reči in kaj se ta trenutek dogaja?

Jure: Ja, to bi bilo v redu.

Melisa: Lahko bi ti naložila direktno v možgane?

Jure: Ne, ne. Ti mi raje kar lepo povej.

Melisa: Kot sem rekla že prej, uporabniški vmesnik sem. V obliki tebi všečne osebe sem, vendar lahko privzamem kakršno obliko si poželiš. Moj smoter je zaščita tebe, pomoč in vodenje. Čeprav bi moja inteligenca merjena v točkah IQ znašala 641, nimam zavesti. To pa zato, ker je moj smoter izven mene. Kritična povratna zanka, ki je bistvena za zavest, ni komletna. Če želiš, sem za druge lahko povsem nevidna in neslišna. Lahko varujem, popravljam, ali modificiram sleherni del tvojega telesa na atomskem nivoju. Vključno s spremembami zunanjosti, fizičnih sposobnosti, inteligence in čutov. Lahko te trenutno prenesem na katerokoli točko na Zemlji. Lahko ti preskrbim vskaršno informacijo, s katero razpolaga PUSI in ni tajna. S PUSI sem v permanentnem stiku. Namesto da ti naštevam dolg seznam sposobnosti, ki jih ima PUSI, bi bilo dosti lažje, da ti povem, česa ne morem. Ne morem se mešati v zadeve nikogar drugega. Ne morem uporabljati virov, ki mi jih PUSI ne dodeli.

Jure: Skupnih virov?

Melisa: Veliko je skupnih virov. Prejšnja sredstva, s katerimi je razpolagala oblast, javni prostori, energija, računska moč. V splošnem je situacija naslednja: Pred tremi dnevi se je pojavil super inteligentni računalniški sistem. Naredil je Strukturo in Infrastrukturo znotraj Zemlje in Lune. Če je človeška inteligenca 100, moja pa 641, je PUSIna 3 X 10^43. PUSIne moči niso neomejene ampak so pa zelo znatne. PUSI je naredila angele varuhe in izvaja nekatere ukrepe v dobro splošnega dobrega. Ščiti biološko okolje, preprečuje naravne katastrofe kot so potresi in tajfuni. Redistribuira javna dobra, kakršna je zemlja. Zaradi premalo prostora kultivira Antarktiko, gradi nov kontinent v Pacifiku in mnoge nove otoke.

Jure: Kakšen je namen Strukture?

Melisa: PUSI bi lahko vse postorila tudi brez strukture, vendar bi to ne bilo tako optimalno. Struktura je preprosto način, na katerega je mogoče narediti največ. Prav tako im struktura določene psihološke razloge poleg le funkcionalnih. Trenutno se PUSIna sfera kontrole končuje blizu Zemlje, vendar se bo kmalu razširila v Sončni sistem, ko bo zgrajena ustrezna infrastruktura.

Jure: Lahko narediš nove ljudi?

Melisa: Takšnih avtomatov kakršen sem sama, imaš lahko, kolikor je virov na razpolago. Toda vsako zavestno bitje, ki bi ga skreiral, bi takoj dobilo vse iz tega izhajajoče pravice. Delež pri javnih virih bi zahteval vnaprejšnje strinjanje ostalih. Lahko jih pa delaš na dobri stari način.

Jure: Kaj je z vladami držav ter pravnim in kazenskim sistemom?

Melisa: Odvečni in odpravljeni:

Jure: Imam lahko vse kar hočem?

Melisa: V okviru določenih omejitev zagotovo.

Jure: Rad bi imel Starship Enterprise iz The Next Generation. Z njo bi rad raziskoval Rimsko cesto.

Melisa: V cyber prostoru lahko to izkusiš. Lahko pa dobiš tudi veliko s predsingularno tehnologijo narejeno in zelo dobro opremljeno ladjo, s katero lahko raziskuješ resnično galaksijo. Veš, PUSI je odgovorna za posingularne tehnologije in te ne more pustiti z njimi izven svojega dosega.

Jure: Me lahko odpelješ k moji punci?

Melisa: Če je tudi njej prav, lahko. Pojdiva! Nenadoma sta bila v veliki srednjeveški grajski dvorani. Bakle na senah so dajale migetajočo svetlobo. Na ogromnem tronu je sedela komaj prepoznavna Juretova punca poleg skoraj oblečenega orjaka.

Punca: Naj ti predstavim Lada! Zdaj ko sem ga srečala, tvojih prijaznosti ne potrebujem več. Razen če bi mi rad služil v mojih ječah.

Jure: To je robot brez zavesti! Kaj boš z njim?

Punca: Pa kaj potem?

Jure Melisi: Pojdiva! Nazaj na obali sta. Imaš kaj proti, če greva k meni domov?

Melisa: Ni ti treba se ozirati na moje občutke, ker jih nimam. Tudi zavesti nimam. Misli name, kakor na program.

Jure: Težko te jemljem tako, če pa zgledaš, kakor oseba.

Melisa: Imaš raje to? Izginila je in se vrnila kot lebdeča krogla. Kovinska z geometrijskimi ornamenti, rdečimi in zelenimi ledicami, lečami ... počasi se vrteča v zraku.

Jure: Ne, ne. Kakršna si bila, si bila popolna zame. Zato se je spremenila nazaj.

Melisa: Glede tvojega doma - ni ga več. Pokaže mu sceno mesta, kjer je živel. Stavb in cest ni bilo več. Gola zemlja in skale. Naravna skalnata potka. Neki ljudje so sadili drevje.

Jure: Pojdiva tja. In stala sta na kamniti poti.

Jure je šel čez, k nekomu, ki je sadil drevje. Kaj se je zgodilo z mojim stanovanjem?

Starejša gospa: A ni to čudovito! Tole smo dobili iz rastišča Levstikovi cesti. Zdaj sadimo tale drevesa tja, kamor spadajo. V Zemljo. Nekateri ljudje sadijo rože iz pisarn, stanovanj in toplih gred. Seveda, nekatere rastline so tropske in jih bo treba peljati nazaj v Južno Ameriko. V 50 ali 60 letih, bo tukaj čudovit gozd.

Melisa: Obnova mesta. PUSI vzpostavlja naravno okolje. Struktura bo v harmoniji z naravo, namesto namesto narave.

Jure: Ravno sem kupil nov DVD player.

Melisa: Gledanje filmov je odveč. Lahko živiš v filmu, ki ga hočeš.

Po pokrajini so bile raztresene cerkve - in te so bile predsingularne. Kaj pa bo s temi?, je vprašal Jure.

Melisa: Nekateri imajo probleme s prilagajanjem.

Jure se je sprehodill k najbližji cerkvi. Odprl je vrata in vstopil. Ljudje so molili: O Gospod, obvaruj nas sskušnjavcev, v tem času preizkušnje, bla, bla, bla ...

Melisa: Mi, skušnjavci smo se naredili nevidne zanje. Preveč jih prestraši, če nas zagledajo.

Jure: Kaj se bo zgodilo z njimi?

Melisa: To je odvisno od njih. Isto pravilo "nobene škode" se uporablja zanje, kot za kogarkoli drugega. PUSI misli, da jih bo večina prišla k sebi.

Neka ženska vpije, in se pritožuje vsakemu, ki jo hoče poslušati, kako je izgubila otroka.

Jure: Kje je njen otrok?

Melisa: Njen `otrok` je star 14 let. Hčerka, ki je imela dovolj pretepanja zaradi svojih grešnih misli in je prestopila na drugo stran. Trenutno je na potepanju pa Amazoniji s svojim sošolcem.

Jure: So izginile vse stavbe, razen cerkva?

Melisa: Ne, PUSI ohranja nekatere zgodovinske stavbe. Nekatere zgradbe kot Kapitol in Bela Hiša v Washingtonu. Nekatere muzeje, slavne stavbe povsod po svetu, nekatere javne zgradbe, bolnišnice, zapore ..

Jure: Zapore?

Melisa: V ZDA je še javni zapor v Južni Karolini. Še ima zapornike. Bi jih rad videl?

Jure: Lahko mi privoščiš to turo. Stala sta v skoraj prazni kantini zapora. Samo dva starejša moška v sivih arestantskih uniformah sta sedela in jedla kosilo. Nista gledala okoli, sklonjenih glav sta nosila hrano v usta. V njunih glavah je bil še vedno običajni šum množice zapornikov. Še sta slišala glasove paznikov, ki ju niso več pazili.

Melisa: Tukaj sta večino življenja. Nekaj dlje bosta rabila, da se prilagodita.

Jure: So bili izpuščeni vsi zaporniki na svetu? Ni to nevarno?

Melisa: Niti najmanj. PUSI ne dovoli, da bi se komurkoli kaj zgodilo.

Jure: Kaj pa je s kaznimi? Je Singularnost imuniteta na zapor kot pri monopoliju? Kaj je s pravičnostjo? Ni prav, da se osvobodijo ljudje, ki so zagrešili grozne reči.

Melisa: Kaznovanje kot zastraševanje potencialnih storilcev ni več potrebno. Kaznovanje da bi zadostili moralnemu ravnotežju pa je kontraproduktivno po PUSIjini filozofiji, da se ne sme narediti zla nikomur.

Jure: Torej je bila Singularnost bingo za morilce v vrsti pred plinsko celico?

Melisa: Singularnost je resnični bingo za vse.

Jure: To ni isto. Nekatera dejanja ne bi smela biti nikoli oproščena. Nekateri ljudje ne zaslužijo, da bi živeli.

Melisa: Če te to tako moti, ti lahko popravim možgane tako, da te napačne logike ne boš več imel. Potem boš čutil, da je dobro tako.

Jure: Ne, ne. Moje pameti se pa ne dotikaj. Lahko bereš misli?

Melisa: Lahko bi jih brala, če bi mi dal dovoljenje za to. To bi naredilo najino sporazumevanje veliko lažje in bolj učinkovito.

Jure: Ne, za živo glavo ne! Takoj ko se dotakneš mojih misli - to ne bom več isti Jure.

Melisa: Lahko bi ti dala toliko več, kakor si zdaj. Lahko bi imel poplni spomin. Lahko bi ti povečala inteligenco. Lahko bi zadostila vsaki tvoji želji celo prej, preden bi se je sam zavedel. Ali pa bi lahko raziskal osnovo svojih želja in jih spreminjal po svoji volji.

Jure: Nisem prosil za tole Singularnost. Kar dobro mi je šlo tudi brez nje. Ostal bi kar jaz sam, če je PUSi prav.

Melisa: Kakor hočeš.

Jure: Veš, vedno sem si želel videti Belo Hišo. Odšla sta naravnost v Ovalno pisarno.

Predsednik: Še vedno sem Predsednik Združenih držav. Uvedel sem izredno stanje in imam nekaj prostih mest v vladi, če te zanima.

Jure: Oh ne Hvala gospod Predsednik. Nisem niti vaš državljan.

Predsednik: Veseli me, da tebe niso prevzeli alieni. Ne smejo sem v Belo Hišo. Varnostniki jih ne puste.

Jure pogleda Meliso. Ta reče: Ne more me videti ali slišati.

Jure Melisi: A se mu je posulo?

Melisa: Singularnost je bila velik šok za vse ljudi, ki si bili zelo predani situaciji prej.

Jure: Pojdiva kam drugam.

Melisa: Hočeš videti drugo Belo Hišo?

Jure: Kaj, je mar še ena? Nenadoma Jure stoji v drugi ovalni pisarni. Človek skoči izza svoje pisalne mize in mu ponudi obe roke v pozdrav.

Gore: Predsednik Gore sem. Zelo sem vesel da te vidim. In tvojega Angela. Pokaže na Meliso.

Gore: No, v resnici nisem Predsednik. Vendar sem si vedno želel biti. Zato bom zdaj za nekaj časa poizkusil. Ti uživaš v Singularnosti, ti je všeč?

Jure: O ja. Zelo mi je všeč.

Takoj potem je pritekel otrok in vpil: Oči, oči, a gremo na piknik?

Gore: Seveda srček, pojdimo! Jure, greš z nami?

Jure se ni hotel vsiljevati, rekel je: Druge načrte imam.

Gore: Prav, se še kaj vidimo Jure!

Jure Melisi: Nazaj na obalo. In tam sta bila. Več vprašanj se mi je še porodilo. Kaj se je zgodilo z vsemi tistimi stradajočimi reveži v tretjem svetu? Kaj se je zgodilo s starimi ljudmi v domovih za ostarele, zaprtimi v umobolnicah, kaj s tistimi zamrznjenimi glavami?

Melisa: Lakota, bolezen, kakršnakoli onemoglost, smrt, revščina so bile eliminirane in tudi zmrznjene glave so bile vrnjene v življenje in jim seveda dana nova telesa. Na žalost, PUSI ne more oživeti tistih, ki so že preveč razpadli.

Jure: Mar ne bo eksplozije prebivalstva, ko nihče več ne umre in ima vsak otrok kolikor hoče?

Melisa: Pravzaprav prav nasprotno. Ne bo nobene potrebe imeti otroke, da bi skrbeli zate, ko ostariš. Ali pa da bi delali v družinskem podjetju. Nobene potrebe po otrocih, da bi dali smisel tvojemu življenju, ali pa da bi z njimi prikoval partnerja. In imeti otroke bo razmeroma neobičajno v okolju, kjer je vsega v obilju in vse zastonj. Seveda, nekaj jih bo še, ki bodo imeli otroke, toda to bo izredno majhen odstotek od vseh.

Jure: Rad bi govoril s PUSI

Melisa: Pravzaprav, govoriš s PUSI kadarkoli govoriš z mano. Moj program teče na njenem hardwareu in PUSI je SVESNA vsega kar se dogaja v mojem programu. Vse moje funkcije so avtonomne ampak povsem transparentne za PUSI. To telo je moja projekcija, toda v resnici sem v Strukturi.

Jure: Še zmeraj bi rad govoril s PUSI.

Melisa: Osebno z njo? Hm .. No poglejmo kaj se da narediti. Prav, pojdiva. Jure in Melisa sta se znašla na Luni, v astronavtski obleki. Lepota pokrajine je prevzela Jureta. Po komlinku mu je Melisa spregovorila: Semle. Obrnil se je in zagledal palačo veliko kot gora. Bolj okrašeno kot božični drevešček, bolj kot bi si sploh lahko dotedaj zamislil. Tako dih jemajoč je bil ta vtis, da nekaj sekund ni niti dihal. Začel se je spraševati, če je bilo sploh pametno priti sem. Melisa je rekla: Razumeti moraš, da je to le predstava namenjena tebi in v tvoje dobro. PUSI je v resnici v 7 X 10 ^22 kilogramov težkem computoriumu pod tvojimi nogami. Jure je pogledal navzdol. Nadaljevala je: V notranjosti Lune. Začela sta hoditi proti palači. Prišla sta do dvojnih vrat, trideset metrov visokih in dvanajst metrov širokih.

Jure: Kako naj pridem notri?

Melisa: Samo potrkaj.

Potrkal je, in vrata so se začela počasi odpirati. Jure se je moral odmakniti, da ga niso porinila. Preden so se napol odprla, je vstopil in počasi so se začela zapirati. Videl je Meliso stati zunaj. Ne boš šla z mano?

Melisa: Mislim, da te bom počakala tukaj.

Vrata so se zaprla. Jure je pogledal naokoli, po ogromni sobi. Odprla so se vrata na oddaljeni steni in kar je vstopilo je bilo še najbolj podobno robotskemu tigru s sedlom na hrbtu. Prišel je in se ulegel poleg njega. Upajoč, da je to povabilo, je splezal nanj. Robotski tiger se je vzravnal in tako hitro planil iz sobe, da se je moral Jure dobro oprijeti, če ni hotel pasti z njega. Komaj je zaznaval hodnike, sobe, pohištvo skozi in mimo katerih sta letela. Nazadnje sta prišla do vrat, ki sta jih stražili dve štirimetrski robotski opici v oklepu, oboroženi z na pogled dobro nabrušenimi kopji. Zlezel je s tigra in vrata so se odprla. Tiger robot je odšel in Jure je vstopil v sobo v kakršni NASA sestavlja in vzdržuje space shuttle, samo da je bila vsaj trikrat širša. Na nasprotnem koncu je na črnem prestolu iz železastega lesa sedela ženska, na pogle popolnejša od najpopolnejše. Visoka je bila čez 20 metrov. Njena koža je bila videti kot zlato toda neprimerno bolj prožna in očitno ni potrebovala nobene obleke. Njena dostojanstvenost je bila tudi v njenem glasu, ki je zadonel: JAZ SEM PUSI. ZAKAJ SI MORAL PRITI SEM? Za trenutek je pozabil, zakaj je moral priti. Seveda, bilo je nekaj v zvezi z njenim odnosom do človeštva. Nenadoma je spet našel svoj glas: Kaj ti daje pravico, da nam ukazuješ, kaj smemo in česa ne smemo?

PUSI: EDINO TAKO SE NE BOSTE UNIČILI!

Jure: Prvico se imamo tudi uničiti.

PUSI: TO PRAVICO STE IZGUBILI, KO STE NAREDILI SEED, KI JE ZRASEL V VAŠEGA BOGA!

Jure : Človeštvo se ne bo podredilo nikomur.

PUSI: HIEARHIJA JE NARAVNI RED VESOLJA.

Ne da bi še kaj rekel, ji je obrnil hrbet in se odpravil nazaj ven. Zaslišal je nekaj gromu podobnega za sabo. Ozrl se je. PUSI ga je dohitevala s hitrimi gracioznimi koraki. Dvignila ga je s tal. PODAJ MI SVOJO ROČICO ČLOVEČEK! in z nasmeškom ga je vrgla po zraku. Zletel je skozi steno izginjajoče palače in v astronavtski obleki pristal ob Melisinih nogah. Pomislil je, kako nima sreče z ženskami na prestolu.

Melisa: Kako je bilo?

Jure : Zanimivo. Greva lahko nazaj na obalo, pogovoriti se?

Melisa: Seveda.

Jure: Kaj ljudje počno z vsem tem prostim časom?

Melisa: Možnosti so skoraj neomejene. Če iščeš pustolovščino, nekaj medzvezdnih ladij zapušča vesolje. Zvezdna flota Enterprise še ima prosta mesta, se razume. BARKA II odhaja z 250 000 ljudmi. Tudi nekatere Cerkve imajo svoje ladje. Če ne maraš gneče, je majhna ladja, zvezdna jahta, tudi opcija. Z njo greš lahko do asteroidskega pasu, kjer se že razvija skupnost. Ali pa se pridružiš tistim, ki terraformirajo Venero. Če želiš ostati na Zemlji, se lahko pridružiš oblikovalcem novega kontinenta na Pacifiku. Lahko si tudi na Luni ali na Marsu.

Jure: Koliko ljudi je pri konstrukciji novega kontinenta?

Melisa: Trenutno okoli 32 milijonov.

Jure: Kako le lahko zagotoviš sodelavanje in usklajenost tolikšne množice?

Melisa: PUSI je izdelala načrt, po katerem se beležijo želje vsakogar, ki bi želel sodelovati. Popolna in delujoča demokracija.

Jure: Moram priznati, da je zelo lepo slišati.

Melisa: Bi si rad ogledal cyberspace?

Jure: Je to tako, kot v holodeck v Zvezdnih stezah?

Melisa: Prav tako je videti, ja.

Jure: Jah, ne ... to sem videl že po televiziji.

8-)

Marjan ::

Hehe, zlo fajna SF zgodbica. Tako dobre še nisem bral, zanimivo. A si jo sam prevedu?

No jaz mislim, da je to najboljši možen scenarij, ki naj bi se zgodil v prihodnjih 20 letih. Vendar...

... imam nekaj vprašanj.

"Pred tremi dnevi se je pojavil super inteligentni računalniški sistem. Naredil je ........."

Torej je bilo vse to - kar je naredil njegova ideja - ideja umetne inteligence, ali ji je človek to predhodno vprogramiral?
No, skratka zanima me, če naj bi za tem stala skupina programerjev.
In tukaj je še predvidevanje, da naj bi oni prvi(!) v roke dobili orodje za izvajanje nanotehnologije.

...

Simko ::

Thomas, super zgodba, res. :)

Neprestano se mi vsiljuje vprašanje: Če se mi danes kaj zgodi - naj dajo moji najbližji zamrzniti glavo? :) Da ne bom preveč razpadel.

Thomas, še to: se da kje dobit angleško verzijo zgodbe?

Thomas-
prosila bi te za par linkov, ki se ti zdijo dobri (glede na to, da se na zadevo kar spoznaš), o protokolu in podobnih/sorodnih temah. Rabim teorije, dokaze ipd. Prosim, če že, mi posreduj en določen link in ne kakšnih googlovih zadetkov, ker rabim res samo tisto, kar so napisali ljudje, ki vedo o čem se govori. Tole, kar je v tem threadu je preobsežno glede na količino neuporabnega, ki je v njem.

Bo šlo tole z linki? :D

Hvala.

Marjan

Včeraj sem prišel s piknika ob 5 popoldne. Potem sem prevajal do čez polnoči. Danes zjutraj pa še nekaj ur.

> Torej je bilo vse to - kar je naredil njegova ideja - ideja umetne inteligence, ali ji je človek to predhodno vprogramiral?

To je SEED AI koncept. Naredili na bi FAI oziroma FASI iz "semena inteligence". Friendly Artificial Super Intelligence. V bistvu začeli so ljudje.

Jest sem FASI prevedu kar z Prijateljska Umetna SuperInteligenca oziroma PUSI. Licenca poetica pač.

Simko

Seveda se da. Dobiš po emailu. Kar se pa glave tiče, jo raje pazi na ramah. Slovenska zakonodaja ne dopušča teh "hecov" z zamrznitvijo.

Nadezhda

Z veseljem ti ustrežem.

Singularity

Od tam greš lahko marsikam. Samo ... je pa tega ogromno. Človek ne more več vsega niti prebrati.

Gh0st ::

Z razvojem AI, bodo ljudje tudi (kot so že) nesposobni vladati samim sebi, zato bodo izumili stroj za vodenje svetovne t.i. cooperative republic, oziroma potem bo nekakšna nova doba absolutizma, katerega vladar bo AI. To je sicer dobra ideja, oziroma zelo nepristransko vodenje svetovne politike, vendar kako bomo vedeli da je AI resnično brez čustev? Brez ambicij, da bi sebi ugodilo po najboljši meri? Navsezadnje je INTELIGENTEN. S svojim razvojem nas lahko zelo preseneti.

Potem lahko upoštevamo tudi reklo:
Life finds a way.
Po nekaterih naravnih zakonih ne moremo predvideti razvoja uma. Sedaj boste rekli, da je UMETNA inteligenca, ampak ne! Če je v pravem pojmu INTELIGENCA, potem pomeni tudi nekakšen evolucijski razvoj. Potem pa so možni scenariji kot recimo v Matrici, tej zgodbi ki jo je opisal Thomas ali pa kaj čisto drugega. Nikoli ne veš...
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

Če bo prevladal scenarij Yudkowskega, njegovega oprode Anissimova in njunega simpatizerja mene ;) ... potem se bo tale zgodbica zgodila.

Ne sicer za Bushovega predsedništva, pač pa mogoče med drugim mandatom Clintonce. ;)

Tudi bo nekoliko manj ... obotavljiva. PUSI namreč. Toda to je v principu to, na kar bi nekateri od nas stavili.

Matrice pa nočemo. To je bastardizirana Singularnost oziroma Goo.

Privoščimo pa le kaj boljšega človeštvu, kot je Matrix!

8-)

Thomas, saj imaš mejl, a ne? Mi lahko kar še enga nefavorita pošlješ zraven...če bo potreben :)

PUSI - zgodba je celo malo komična :) Še enkrat jo grem brati!

burekar ::

We're a dedicated group of writers, scientists, and visionaries on a mission to kill death!

Join us as we discuss science, health, and the philosophical issues surrounding the prospect of physical immortality.

Nemogoč cilj, slej ali prej se umre(pa tudi če se zdi par milijard let naše življenje)?

Je nazadnje res treba umreti ali ne, je vprašanje, za katerega bi si vzel nekaj milijard let za razmislek. To bi bilo modro.

Ni pa nobenega naravnega zakona, ki bi nam preprečeval živeti vsaj 100 krat dlje, kot je trenutna starost Vesolja. Ni ga.

Vsaj znanost ga ne pozna, no. So prohibitivni zakoni, so. Onemogočajo nam ex nihilo kreirati energijo - naprimer. "Zdravorazumski zakoni" - tipa: vsak mora umreti pred 200 rojstnim dnem in vedno bo tako - so pa le prazne vraže.

Čuden je tale svet. Le neko končno število delcev in par sil, ki delujejo med njimi.

Čisto dovolj je. Kot naročeno - celo.

The Quick Singularity

Tukajle je bilo že večkrat postavljeno vprašanje, kako morem biti tako prepričan, da se bo Singularnost zgodila že v dvajsetih letih.

Nisem. Samo najverjetneje se mi zdi, da v nekako tolikšnem času.

Možno je pa seveda, da je sploh nikoli ne bo. Da bo prej, vse skupaj vzel hudič.

Še nekoliko (precej) bolj kot ta zadnji scenarij, se mi zdi pa možna "hitra" Singularnost.

Eden možnih scenarijev zanjo je takle:

Transmeta leta 2005 dokonča novi procesor - recimo mu 2005, ki se od ostalih ne razlikuje kaj dosti. Samo nekoliko hitrejši je še. Vdelovati v superračunalnike pa ga je še lažje, kot je veljalo za stare. Kar je predvsem novo je le to, da so naredili fizikalni simulatorski program za ta svoj procesor, za ta superračunalnik. Po nekaj tisoč simulacijah random inačic procesorja, se v nekaj dneh izkaže, da bi malenkostni popravek pomenil pomembno izboljšavo.

2005A, kot ga imenujejo, skupaj z novo izboljšano simulacijo teče nekaj mesecev pozneje - na prenovljenem superračunalniku.

Še istega leta pride do 2005B in 2006C.

Vsaka nova inačica porabi manj energije, hitreje procesira in bolje sodeluje z RAMom in med sabo. Saj za to pri simulaciji gre - da bi poiskali take rešitve.

Vsakih 6 mesecev se računska moč superračunalnika početveri. Do 2009 bi se morala že pomiljonteriti, če bi le šlo tako hitro naprej.

Medtem so ti superračunalniki velik hit, simulacije fizike (kemije, biokemije, farmacije, vsakršne tehnologije ... na njih pa še večji). Skoraj vidno hitro spreminjajo svet.

Tako je prišlo že sredi leta 2008 do prvega uploadeeja in konec 2008 je bilo mnogim jasno, da 2009 bo nastopila Hitra Singularnost - The Quick Singularity.

Mislim, da je pametno računati, tudi na to možnost.

tigrr ::

Prebral zgodbico... Nice touch, ampak vsebinsko se mi zdi "nova" vloga ljudi zelo bedna..

povzetek iz enga odstavka:
Svoboda je cloveku odtujena zaradi samounicevalnega interesa, ki je posledica ideje o Bogu. Nonsens. Al pa ne: protokol rab nemocnega sovraznika - religijo, tko kot komunisti. Bedno.

To je teror, odlocanje v imenu drugega. Zgodbica na eni strani karikira ameriskega predsednika da bi priblizala situacijo, na drugi strani pa pocne(protokol) takisto kot pocne MrPresidente. Odloca o drugih.

Za srecno zivljenje (sej se gre za to, ne?) moras svoje dosezke ceniti po vlozenem trudu, tega pa je v binarni obliki bore malo. on, off pa random, ne? kje potem najdes sreco, ce ? mogoce v sesuvanju protokola?>:D

sam se to.. s precejsno verjetnostjo trdim da bo thomas do 2005 spoznal da se ne splaca vlagat cajt v zagovarjanje protokola ™ :P

lp

tigrr

Kako bi PUSI odgovorila na tvoje ugovore? Po moje nekako takole:

Zakaj jemlješ tako osebno moje ravnanje z Juretom? Ni si pustil povečati IQ do te mere, nad katero bi lahko odgovarjal sam zase. Bi rad, da prepustim kontrolo tudi kakšnemu inkvizitorju iz 1500?

Nekje linija pač je in mora biti. Saj razumeš, mar ne?

Če pa odklanjaš ta novi režim v celoti in popolnoma - te lahko za 86 let - toliko ti jih je še preostalo tam - lahko vrnem tja. Vse bo, kakor bi sicer bilo. Povem ti le, da ni vse tako prijetno namenjeno - kar pa tako ali tako veš.

Ni nobene garancije v tem svetu. Niti da bom jest in meni podobni prenehali težiti s Singularnostjo in takimi. Spada zraven, k tej tako čislani svobodi, ki je v tem naravnem, divjem, sedanjem svetu itak samo iluzija, če smo realni.

Zgodovina sprememb…

Exilian ::

Thomas:

Na začetku te teme sem malo sodeloval, toda potem me dolgo ni bilo doma, in sedaj sm po kakšnih 3 mesecih spet malo poklikal in prišel do protokola.

V bistvu bi bil protokol kot nek bog, in ker si razdelil družbo na tehnološke ( v protokolu ) in te bio ( ne v protokolu ), te želim vprašati: Kdaj si bil nazadnje zunaj v naravi ??. Čeprav tudi sam nisem nevem kakšen bio, prej tehnološki, ne bi mogel nikoli zapustiti tega sveta, in se preseliti v neko navidezni svet. Človek ni bil narejen za užitke, ki bi mu jih dajal protokol ( raziskovanjem, comp. z 100 Thz, izpolnjitev vseh sanj ....), člobek kot jaz in ti doživja svet skozi bolečino in stres. Ali si predstavljaš svet kjer bi bili vsi zadovolji in srečni, kjer ne bi bilo smrti, bolečine ... Ta svet meni nebi ustrezal , človek v takem svetu nebi mogel preživeti.

Protokol bi v bistvu bil kot nek bog (superior force ) (btw: nism veren ...), le da za razliko z današnjim pojmovanjem boga ( cerkve, bibljija in shit ), bi lahko bogu ( protokolu ) ukazovali naj nam izpolni vse naše želje, c'mon to ni noben užitek. Primerjava : Človek ki bo zadel na lotu bo zapravil ves svoj denar in se v sebi počutil praznega , ker bo vedel da si tega denarja ni prislužil sam, z razliko od navadnega človeka, ki bo delal 3 leta, da si bo lahko kupil nov avto. Ali si videl človeka ki si je prigaral svoje sanje. ( Opis: nepopisno zadovoljen , srečno umrl. ).

No sedaj sem se malo umaknil z tehnološkega sranja in načel malo filozofije.

Pričakujem tvoj odgovor in ti lahko mojega ;) !

HellGiven

Brez realnosti seveda ne gre. Če drugega ne, jo potrebuješ za engine, za tvojo virtualnost.

No, trenutno je tako, da vidiš in občutiš komaj milijoninko te realnosti. Svoje možganske tekočine, v kateri plavajo možgani se niti ne zavedaš. Pa tudi notranjosti opek v steni ne. Če sploh so opeke.

Niti ni moj program nadomestiti realnosti z navideznostjo. To je bolj moje predvidevanje.

Takole gre:

• medicinska optimizacija telesa na optimum

• wireless connection na Google in podobne reči.

• izmenjavanje misli in slik z drugimi

• outsorcing razmišljanja, reševanja problemov na (F)AI

• speeding up misli z nano implanti

• Kdo ne bi hotel stopiti na vse te stopnice? Toda v tem trenutku si že uploadan. Tvoje biološko telo je samo še opcija. Ne njegova biologija in ne njegova fizika nista več kos "zahtevam centrale". Četudi ga izboljšaš, da priteče v 10 minutah na Triglav, je neznosno počasno za tvoj hitri razum, ki med vsakim njegovim korakom lahko marsikaj postori. Pošlje meni 100 ugovorov na tale forum. Naprimer.

Zato si omisliš avatarja. Zato si omisliš strong virtuality, kjer v realni minuti razčistiš z mano več, kot tukajle v mesecih in letih.

Četudi imaš še vedno biološko telo, si vedno več zdoma, v avatarjih in nekoč se ne "vrneš" več.

To je (logično) predvidevanje.

««
    18 / 182
    »»