» »

Protokol

Protokol

Temo vidijo: vsi
««
19 / 182
»»

Thomas ::

Nekako mu je bilo od zmeraj jasno, da bo nekoč prišlo do tega. Terminalna diagnoza rak. Vsepovsod metastaze in le še največ tri mesece življenja. Dvainsedemdesetega rojstnega dne mogoče ne bo več dočakal. Zdravnik ga je opozoril tudi na bolečine, ki ga bodo verjetno pospremile s sveta.

Toda zdaj ga je najbolj skrbelo, kako naj pove ženi. Še bolj ga je skrbelo to, kako se bo znašla, ko njega ne bo več.

Vseeno se je z odločnimi koraki napotil z avtobusa po trgu proti domu. Čudno kako je znal zdaj ceniti vse naokoli sebe. Drevesa, golobe, mokra betonska tla ...

Bi prosim stopili z mano?, ga je zmotil glas moškega srednjih let, ki je prikorakal s hitrimi koraki čez trg, skupaj z žensko tudi srednjih let.

Oh, ne hvala - zdaj nimam časa., se ga je skušal otresti, ker mu ni bilo niti najmanj do družbe.

Protiteroristični oddelek kriminalistične policije!, mu je pomolil nekakšno kartico na vpogled.

Ženska je tačas srepe oprezala okoli, kakor da išče še nekoga, ki bi morebiti hotel rešiti starega iz njunih krempljev.

Ker je bil še stare šole, se oblasti ni preveč upiral in je sicer nejevoljno odšel z njima, kot sta mu pokazala.

Vstopili so v avto, ki ga je močno spominjal na mrtvaški furgon. Ampak samo od zunaj. Znotraj je bil bolj podoben luksuznemu dvigalu s sedeži.

Nobena policija nisva, gospod Artur. Lahko ste popolnoma mirni glede tega., je rekla ženska.

Saj policija ne more imeti nič proti meni, lahko bi bila samo kakšna neumna pomota., je rekel resignirano. Kaj hočete in kdo ste?.

Avtomobil, ki ga je vozil nekakšen varnostnik v civilu, je ustavil ob cesti, kjer je bil ravno pokošen ogromen travnik, potem pa je zavil nanj in se ustavil na sredini.

Tale travnik je naš. Uporabljamo ga včasih., je rekel varnostnik, ki je bil zdaj zgleda glavni.

Ženska in moški sta razpostavila štiri stole in ogromen senčnik zunaj avtomobila. Povabili so Arturja da se je vsedel v enega od stolov in se posedli okrog njega v debeli in prijetni senci marele.

Ženska, ki je sedela na njegovi desni je povzela: S ceste nas ne vidijo, niti ne iz zraka. Projektorji skriti v teh tleh prenašajo sliko praznega travnika na vse strani. Imeli bomo mir za naš pogovor. Spijte tole, prosim

Okus je bil dober, učinek je pa tudi takoj začutil. Zelo miren je postal, skoraj vesel. In zelo bistre glave.

Varnostnik in šofer: Vašega realnega življenja, kakršnega ste izbrali pred tolikimi desetletji je zdaj konec. Jasno, da lahko takoj odidete z nami. Vaša žena, ki se je takrat odločila tako kot vi, je to že storila. Trideset let nazaj, samo da vi niste opazili Artur, da je od takrat le 3D hologram na njenem mestu. Poslednji človek na Zemlji ste.

Seveda ne grem z vami. To bi pomenilo le, da ste zmagali, česar vam pa ne bom privoščil. Naj protokol ostane kar lepo nepopoln. Vsaj eden je ostal za vekomaj zunaj!, se je zmagovalno nasmehnil Artur. Poleg tega, če sem res poslednji, zakaj se potem skrivamo tukajle? Saj ni nikogar, da bi nas videl. Ne morem verjeti, da je celo protokol tako butast!

Več vaših instanc je, ki so še tukajle., je rekel varnostnik.

Kako mojih instanc? Sem mar paralelno prisoten? Kdaj sem pa to odobril?

To je bilo že pred Singularnostjo tako, da je bilo več vaših instanc sočasno živih, Artur. Niste mogli (ne)odobriti tega. Zdaj so nekatere še vedno žive. 808 skupaj je ljudi, ki so vaše inkarnacije hodeče pa Zemlji.

Ženska je spet povzela: Spoštovali smo in spoštujemo voljo vseh njih - tako kot vašo.

Se je že kdo "od mene" premislil?, je z rahlo negotovostjo v glasu rekel Artur?

Mislite, če je kakšna vaša imanacija že v Protokolu?, je rekla ženska. Dvaindvajsetmestno število jih je.

Kako? Ampak to nisem jaz!, je rekel Artur, kot da bi hotel pregnati moro, za katero pa je vedel, da je hudičevo realna. Kot njegov rak, recimo.

S kakšno pravico ste jih naredili toliko?, je nemočno vprašal.

Ženska mu je odvrnila: Jaz sem vaša emanacija Artur. S kakšno pravico me boste zdaj vlekli skozi rakovo agonijo? Vsaka bolečina, ki je v bodočnosti shranjena za vas, je shranjena zame. Dovolj smo inteligentni, da to lahko razumemo. Kar včasih niso bili.

Rabelj, ki je zakuril pod Giordanom Brunom, je bil že njegova emanacija. Kot bi zakuril pod sabo!, je rekel varnostnik. V obeh vlogah sem bil tam, pravi Protokol.

To je samo ena vaših zvijač., je rekel Artur.

Nobene zvijače nam niso potrebne. Dobro veste, da vam lahko odpravimo raka, spremenimo vaš psihološki profil in rade volje boste odšli z nami.

Potem boste izgubili. Pravzaprav ste že, ker ste me na silo privlekli sem. Ker me niste pustili lepo umreti za rakom. Zdaj vem zakaj. Ker vas skrbi za emanacije, duplikate moje zavesti.

Saj zato smo prišli sem, je rekel moški. Nikoli niste prav razumeli teh principov PROTOKOLA, Artur. Od tega trenutka naprej jih boste.

Seveda, je rekel Artur. saj je čisto naravna ekstenzija življenja in biologije. Kako le tako dolgo nisem mogel doumeti tega!

Niti ni tako čudno. Saj samo s Homo Sapiens cerebralnim sistemom, je bilo marsikaj težko razumeti. Dobrodošel v Protokol, Artur!, se je nasmehnila ženska.

Šele tedaj je opazil, da je to njegova žena. Mojbog, poročen sem bil s samim seboj!

Ne samo to Artur, je rekel moški.Tisti, ki smo ga tako dolgo imeli za Stvarnika, ki pa je samo poslal kratek signal iz prejšnjega PROTOKOLA v to Vesolje, tik preden se je prejšnji PROTOKOL končal in to Vesolje začelo ... tisti je bil tudi tvoja emanacija. Zato si pa bil tako salamensko trmast!

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

mpetek1 ::

Se to samo meni zdi, ali je to res neke vrste Borg scenarij.

Upirati se je nesmiselno!:(

Bi pa bla finta probat sesut protokol. To bi bil res izziv. Kaj uni "modri zasloni" so že napisani?>:D

mpetek1 ::

Pa še nekaj: Thomas, če hočeš ljudi za tako stvar navdušit posnami film. Scenarij tako že maš napisan.

Pa enkrat si poglej Matrix in 13th Floor!

Ne bi snemal filmov. Ne znam tega delat. Je pa trenutno vsaj en tak scenarij na mizah hollywoodskih studijev.

Pa ne kot Matrix, ki je zgolj bastardizirana Singularnost - ampak resna stvar izpod peresa samega Vernorja Vingeja, ki si je celo zadevo "uradno izmislil" daljnega leta 1987.

Je pa razlika - med posneti film in med sprožiti realno Singularnost. Namreč, filma mogoče nikoli ne bo.

;)

Double_J ::

Sem malo razmišljal o zadevi.

Mi, ki smo stari 18let imamo zelo veliko možnost da dočakamo singularnost.
Namreč potrebno je vedeti, da tudi če je še nebo tako kmalu, bo znanost vseeno tako napredovala, da se bodo življenja podaljševala v opazni meri. Pravzaprav se že danes.

Menim da bi lahko dočakal leto 2100 z določenimi popravki v biološkem telesu.
Če pa do takrat nebo singularnosti, je pa nebo nikoli.
Ubistvu sem kar dobro zadel čas v katerem živim:D

Namreč tisti, ki so že umrli ni nujno da bodo obujeni nazaj v življenje. Niti ni nujno da je to sploh možno.
Tistih, ki bi se rodili po letu 2100 pa sploh nebo.
Prekinili bomo ta naravni ciklus rojstev, kar se mi zdi zelo sebično.
Protokol je projekt sebične generacije, ki se noče umakniti ter dati prostor naslednjim generacijam.
Vse bolj se mi zdi tako.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Double_J ()

Double_J

Če Singularnost bo, jih bo lahko mnogo, mnogo več, kot bi bilo tistih, ki bi se "normalno rodili po letu 2100".

Zakaj sem "tak pacient", da mislim, da bo Singularnost "kmalu"? To se mi zdi pomembnejše vprašanje.

Predstavljaj si za Julijske Alpe velik kup majhnih lego kock. Trdnih kot diamant in popolnih. Koliko časa rabiš, da iz njih zgradiš Pravljično velemesto? Milijon let? Mogoče milijardo. Toda če zgradiš iz teh legov robota, ki sestavlja druge take robote, že po kakšnih 24 urah ni več proste lego kocke. Potem se samo vsak robot preoblikuje v svoj kos velemesta. Robnik v parku, slemenski krov na palači ali pa vodovodno pipo. Mesto je zgrajeno 24 ur po prvem delujočem robotu.

To isto bomo lahko naredili s tem Osončjem, za začetek - takoj ko pridemo do full nano.

Še prej, bomo pa to tehniko morali uporabiti za ureditev kupa podatkov, ki ga imamo in ki sproti prihaja.

V 1000 GB RAMa in milijon milijard operacij na sekundo v njem - bi moralo več kot zadostovati za to.

Bomo imeli tako mašino čez 10 let? Zagotovo. Samo še Googla prekopiramo gor in poženemo inteligentne algoritme. Celo samo "inteligentne". Saj je isto.

Je to zadosti?

Mogoče še vedenje, da ni nobenega vis vitalis, ki bi magično ostal zunaj sistema in ki bi magično skrbel, da se stvari dogajajo, tako kot se.

Samo kup legov (atomov) je in fizikalne sile med njimi. Celo ta potreba večine(?), po "nečem globjem" - je povsem razložljiva v tem kontekstu.

Ne samo legoti - tudi navodila zanje, bodo kmalu povsem obvladljiva.

Vsaj tako mislimo SL+4 tipi.

SL-2: Hardcore Neo-Luddites, Amishfolk, tribal groups.

SL-1: Many people who live in rural areas. Religious fundamentalists. Those afraid or entirely unaware of modern day technology.

SL+0: The typical "civilized" citizen of the 00s.

SL+1: This is a somewhat forward-thinking person. Contains the portion of society with people such as scientists, programmers, smart investors, internet roleplayers, technophiles, people with technologically open minds, etc.

SL+2: The average science fiction fan, these people are past Star Trek but some of the further-out science fiction might seem too far-out for them.

SL+3: Extropians, cyberians, and transhumanists. This level represents a highly important threshold. The real mind blowing stuff.

SL+4: Singularitarians and some radical Extropians. Many cyberians may be Singularitarians but do not know it. There are probably only a few hundred people on the surface of the earth who are distinctly aware that they have been exposed to so much future shock and are comfortable with it.

SL+5: Speculatory Section.

Nej si vsak da svoj SL zraven, kakor se mu zdi prav. (Meni so ga sicer drugi ;).)

Gandalfar ::

ti predvidevas da clovek pri stvaritvi Singularnosti ne bo vanjo vgradil varovalk. Zakaj pa ne bi mogel preden pozenes nanorobote vanje vstaviti varovalk podobnim Asimovim zakonom robotike..?

Sploh ne rabiš nobenih varnostnih mehanizmov, če ni nobenih nevarnostnih mehanizmov.

Če pa daš svoji AI nalogo, naj za vsako ceno reši nek matematičen problem - potem se ne čudi, če ti spremeni planet v computorium, da je kos nalogi.

Treba se je le izogibati protislovnim zahtevam - ker lahko posluša (slučajno) najprej kakšen ukaz, ki pomeni tvojo smrt. Šele potem, da naj te varuje, dokler boš živ.

Ampak nisi več.

Kot sem napisal že v A.I. threadu, inteligenco je treba očistiti motivacij. Samo izračuna naj opcije, potem bo pa šlo po PROTOKOLu naprej.

Caboose ::

Vedno bolj sem prepričan, da je pračlovek živel najlepše.
If you can't explain it simple, than you dont know it good enough.

Prav, to je tvoj scenarij! Živeti kot pračlovek, loviti divje živali in jih peči na ognju.

To se da vse urediti tako, da ne ubijaš sentientov in da potegneš najboljše iz tega načina življenja.

Why not?

Tale ideja je pa radikalna. Namreč, da je človeško mišljenje znantno šibkejše, kot ponavadi domnevamo. In AI (Singularnost) zato dosti bližja, kot smo si doslej drznili upati. Da je človeški duh povečini sestavljen iz trikov in prijemov, pa čeprav, nas nosilce, navdaja s takim ponosom. In da ni tako mogočen, kakor si predstavljamo. Pač pa, da je človeška kognicija v glavnem bazirana na 3D simulacijah, in kot taka "ranljiva" za "navadni animacijski software", ki bo kmalu prišel.

Sliši se nekako dosti verjetno. Vsaj meni. Vsaj da vse bazira na "3D operacijah". Če je pa res ... bomo pa kmalu videli. Če bo res nekdo prišel ven s tako (pa nič slabšo zato) - AI že v nekaj letih.

Če je povsem logično ter evidentno, da bo kmalu prišlo do singularnosti, le zakaj je dandanes stvar popolnoma nepoznana?

Uradna znanost, ki temelji na logiki očitno singularnosti ne jemlje preveč resno.
Zgleda, da nepristranski strokovnjaki vseeno najdejo kup lukenj v zadevi tako da singularnost ni priznana kot možnost, kajšele kot dejstvo.

Menim, da če je singularnost res tako blizu, bi se to že sedaj poznalo na borzah in bi se o tem na veliko govorilo.
Države, podjetja, institucije imajo sigurno vizijo za več kot 20let v prihodnost.
V tej viziji pa singularnost praktično nima mesta.

Slovenci ter Hrvati se prepirajo, kje bodo skladiščeni jedrski odpadki leta 2030. Zgovoren podatek, kajne?

Double_J

(Spet) dober ugovor. Moj kontraugovor:

Ni še tri leta, ko je bila v Frankfurtu rekodna gneča, ko so prodajali delnice pravkar privatiziranega Deutche Telocoma.. Temu primerno so šle cene v nebo.

Nihče ni pomislil na GSMje, ki so odtlej že močno spodkopali (tudi slovenski) Telekom. Nemški je v milijardnih (v Evrih) izgubah.

Ali pa kakor je rekel RR (?) ... Wall Street je pravilno napovedal 9 od zadnjih treh kriz.

Borze so slepe kot krt.

Nico ::

Humm, nisem bral vsega, ampak...
Od kje pa protokolu energija? Če se ne motim jo protokol potrebuje: neskončno. Toliko pa je najbrž ni.
Pol pa smo spet tam, kjer smo zdaj.
Everybody banana on your head!

Za 10120 bit write/erase operacij energije v tem Vesolju (najmanj) je.

Naprej je zaenkrat megla in tema. Nikoli nisem trdil, da se ne bo nikdar končalo.

Grobo rečeno - gugol let imaš pred sabo, če prideš do Singularnosti. Koliko pa to je - si pa vsakršna človeška pamet sila slabo predstavlja. Ogromno.

Takole razmišlja Mike Deering, ki je napisal tudi PUSI, više gor:

Mi živimo v absolutno najbolj zanimivih, zastrašujočih in pomembnih časih odkar obstaja Vesolje.

Singularnost bo. Če bi se že kdaj kje zgodila, bi zagotovo slišali o tem. Nič kar bi si lahko zamislili, ne bi moglo biti tako fascinantno in tudi grozo vzbujajoče, kot je trenutna realnost. Nikoli se še nismo soočali s tolikerimi eksistencialnimi tveganji, ki pa se ne tičejo samo nas - ampak vsega kar je. In ko smo tako na pragu spremembe dobesedno vsega takorekoč čez noč, je prihodnost tako zelo nepredvidljiva.

Ko sem bil otrok, so me tlačile nočne more. Zdaj so tiste moje sanje dolgočasne v primeri z realnostjo. Nekaj neverjetnega se ima zgoditi.

Nekateri poslovneži, ki so se zavedli trenda in se sprašujejo kako kaj potegniti iz njega, niso dovolj razumeli.

Vse kar nam je domače, bo v hipu izginilo. Vse naše ustanove, kultura, naš način življenja.

Tudi če se pokaže kot neskončno dobro, bo "katastrofalno" še vedno podcenjujoča beseda. Četudi sem osebno nekoliko paranoičen, ne priporočam strahu. Čeprav sam pričakujem najslabše, tudi ne mislim, da je dober izid nemogoč. Ni razloga za paniko, smo že predaleč za to.

Noj ni, bi reku jest.

Michael Roy Ames pa takole:

Če že SL4 pogledi niso prešokantni za vas, potem poslušajte moj načrt.

Razmišljam narediti SEED AI in ga potem tudi naučiti vsega. Hočem biti stoodstotno gotov, da bo delil moje poglede in skrbi glede prihodnosti.

Kot stranski učinek tega, pa tudi skrbi vseh ostalih. Ker za 99,999 % ljudi na tem planetu bo uploadanje 'soil-your-pants' grozljiva reč.

Hočem narediti vse kar je v mojih močeh, da bi se zdelo to ljudem manj strašno in hudo, brez da bi posegel v pravico kogarkoli do odločanja o samem sebi.

En način za to, je priskrbeti polovičen, reverzibilen način uplodanja.

Scenarij, ki ga imam najraje za uresničitev tega je SuperInteligenca, zrela dovolj, da izdela "Paket za začetnike v uploadanju", ki zgleda kot kakšna biciklistična čelada. Lahko bi jih prodajali ali pa delili zastonj. Kar bi pač manj vznemirilo družbo. Ljude bi lahko poizkusili, kako je biti uploadee in hkrati navaden človek. Če bi jim bilo všeč, bi lahko postali uploadee za stalno. Samo zaželeti bi si morali tega, s čelado na glavi.

Zakaj sploh razmišljam o tem že sedaj? Ker takrat ko se bo Superinteligenca pojavila, bo spremenila svet relativno hitro. Zato je razmišljanje o logistiki zdaj, ko je časa še dovolj, koristno za izogib morebitnim napakam, ki bi jih lahko storili. Napakam, ki bi milijardam ljudi lahko povzročile strahovite bolečine naprimer. Ker ne pričakujejo, kaj se bo zgodilo.

Hočem, da je uploadanje prostovoljno, mirno in da poteka v redu. NE, da je kataklizma.

Jep ...

Obstaja ena dilema med Singularitanci. Dilema okrog tega Hard Takeoffa.

Medtem, ko bi nekateri (pro)dajali starter tool pakete, kot v postu više, drugi razmišljajo drugače.

The matter/energy in one Amish, in this form, contains merely one Amish; computronified, it could maybe contain in virtual form millions of beautiful, interesting, pleasant worlds, with many beings in them. Plus one uploaded Amish, who wouldn't ever have to know the difference. And all these worlds and beings in them aren't any less valuable because there are a lot of other virtual worlds and beings in other places, in my opinion.

povzetek:

Iz enega Amiša se da narediti, če ga computoriumiziramo, cele nezamisljivo čudovite svetove in civilizacije dokončno srečnih. Pa zraven še tega Amiša pouplodamo, da sploh ne bo čutil nobene razlike med zdaj in potem.

We're not killing anybody, we're all mutually transcending. The singularity isn't esoteric or selective, what is good for one human, in this case (bypassing the whole subjectivity problem), is good for every human.

Moje stališče je, da Zemljo vseeno pustimo "Amišem", ki imajo sedaj večino. Samo zato, da se Singularnost ne ogrozi, zaradi kakšnega njihovega (sicer neumnega) revolta.

Krotki naj zaposedejo Zemljo, ošabni bomo itak cel Kozmos.

Link za tiste, ki vam znanost ali tehnika dela probleme, angleščina pa ne.

Nico ::

Kaj pa če je že pred nami neka civilizacija ustvarila protokol, pol pa nas je vse neopazno uploadala, da se lahko gremo naprej primitivce?:D Čisto možno...
Everybody banana on your head!

Eh niti ni važno.

Važno je, da mi naredimo boljši podprogram.:D

Hans Moravec je napisal eno tako fascinantno zgodbico z naslovom Newway and Celltics.

Dr. Newway je sprožil Conway's game of life na ogromnem, za to specializiranem računalniku. Big scale.

Ker je CGL univerzalni computing machine, ni čudno, kvečjemu skoraj obvezno, da se je začela evolucija self replicating form znotraj tega CGL sistema. Walkersi in podobni, so kmalu dobili družbo bolj kompleksnih sistemov, ki so se borili za svoj obstoj.

Počasi so se razvili inteligentni vzorci, ki so sebe imenovali Celltiksi. Pač po celicah, iz katerih so bili.

Razvili so znanost in prišli do odkritja, da je njihov svet baziran na šokantno preprostem pravilu. Celica se rodi, če ima tri žive sosede, preživi če ima dva in v vseh ostalih primerih umre!

Eden od Celltikov je potem izdelal teorijo, da živijo v simulaciji na nekem računalniku, v nekem "drugem Vesolju". Požel je skoraj vsesplošni posmeh - se razume. Potem pa je nekdo predlagal, da če so res v simulaciji, potem ima morda računalnik na katerem tečejo kakšne napake v RAMu. Da vsake toliko bit preskoči na 1 namesto na 0 ali obratno.

To bi se moralo poznati kot občasno, sila redko neuboganje osnovnega zakona sveta Cellticov, ki so ga odkrili.

Naredili so detektorje, ki bi to opazili. In res so!

Celltici so sedaj vedeli, da živijo, da je njihovo Vesolje le simulacija v nekem drugem. Pa niso odnehali. Začeli so raziskovati, kakšen bi ta drugi svet moral biti, glede na to kakšni so sami.

Začeli so pošiljati signale v ta svet. Tako da pač gradili neke strukture, ki naj bi bile signal stvariteljem, da so postali inteligentni.

Newway je nekega dne opazil čudne napise na svojem ekranu in uvidel, da je CGL rodil inteligenco, kakor je bil upal že od začetka.

Spreminjal je potem tudi on določene bite v tem stringu - in začeli so se pogovarjati.

Celltici - ki so bili zaradi visokega clocka sila inteligentni - so ljudem posredovali mnoge pomembne informacije do katerih so se dokopali.

Prosili so tudi, da naredijo robota po njihovi specifikaciji, da bi se lahko reloadali v svet ljudi.

Ljudje so jim ustregli in Celltici so prišli. Dobro so se razumeli - in potem skupaj načrtovali upload v naslednji svet.

Tukaj na univerzi Yale, so vnesli transhumanizem na urnik.

Tako skeptiki - takele "marnje" bodo odslej poučevali na Yale..

;)

Odin ::

ja, ja!
Mislim, da se bodo čez kakšni dve leti že začele pi.darije.
Antitehnologisti in podobni.
Mislim da bo 99.99% ljudi tega zelo strah. Moram priznat, da tudi mene pri tem včasih kar srh spreleti. Mamo pač čustva:D

whatever ::

:D Na Discoveryju včasih pokažejo enga modela, ki se ukvarja z AI. Pa pravi, da je po eni strani fascinantna ta tehnologija, po drugi pa, da ga je strah, da bi se utegnila AI bastardizirat in celo povzročit gigadeath. Tako da če skrbi folk, ki se s tem ukvarja, kako šele lahko nas - navadne Micke in Janeze...:D

Da bi se AI bastardizirala je možno samo po človekovi neumnosti, ki pa nima meja (je rekel že Alebert). Apak četudi bi bilo vse lepo in prav, bi vseeno občutil neko nelagodje. Nova era8-O .

Man got to do, what man got to do8-)

To je Hugo de Garis. Zdaj je v Utahu na univerzi. Prej je bil v ukinjenem Starlabu v Bruslju.

Njegova evolucijska metoda grajenja AI je gotovo možna, ne pa najbolj varna.

Če se nam AI zares zbastardizira, je edina rešitev nebastardna Singularnost, ki bo upajmo potem, prišla čez milijarde let iz drugega konca Vesolja in zrihtala našo.

Če bi recimo bilo sčasoma 100 singularnih mehurčkov znotraj Vesolja, bi bili eventualni bad kmalu popravljeni.

Če je pa mehurček (s svetlobno hitrostjo navzven drveča Singularnost) samo ena - potem je naša odgovornost pač toliko večja. Smrt ni najslabša od vseh možnosti. Hell Singularity je najbolj grozna. To je nekaj takega, kot ima Bog pripravljeno za grešnike, samo lahko še precej hujše. Tako kot tudi "njegova nebesa" niso prida v primerjavi z eno dobro Singularnostjo.

Kaj pa če bi potem opustili tole dirko za Singularnost in bi živeli in mrli lepo po starem naprej?

Nič ne pomaga. Slejkoprej bo nekdo nalašč ali po nesreči sprožil nekaj. Naprimer Celltično evolucijo v nekem ato substratu ali kaj podobnega.

Najvarneje in najbolje bo, da kar lepo naredimo, kar imamo narediti. Itak ni realnih možnosti, da bi šlo kaj narobe. Tolikšne kot da vse reke začno teči ven iz morij nazaj v hribe. Tako za ene 100000 let. Don't worry too much.

Jah, naredmo kolektivni samomor dokler je še čas:D
AI nam ga ne bo pustila.

Sicer pa, pri roki moramo met tisto zadevo, ki sproži vakumski balonček, ki se širi na vse strani.
Če gre vse narobe pač.

Pa še nekaj. Menim, da je inteligenca povezana s tem kar počenjaš drugim.
AI, ki bi bila inteligentnejša od človeka, bi po mojem mnenju tudi lepše ravnala z ostalimi kot človek.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Double_J ()

> Jah, naredmo kolektivni samomor dokler je še čas

Seveda. Samo bi bilo dobro tudi, da bi še prej sterilizirali Vesolje. Da se ne pojavi kakšna druga Singularnost. Pred njo ne bi bili čisto varni niti mrtvi. Kaj če nam priredi Vstajenje?

> AI nam ga ne bo pustila.

Se bojim da ne, ja. Ker na izbiro ima, da nam ga pusti ali da nam ga ne pusti. Če nam ga pusti bi nam še prej verjetno odstranila vzrok zanj. Resničnega ali samo tistega v naši glavi. Torej nam ne pusti.

> Sicer pa, pri roki moramo met tisto zadevo, ki sproži vakumski balonček, ki se širi na vse strani. Če gre vse narobe pač.

Se strinjam. Quantum entaglement (povezanost) med bolečino in sprožitvijo tistega balončka. Ko nekoga zaboli, se stvar sproži. Ko in če bi uspeli priti do tam, bi bili čistih 100% varni pred HS.

> Pa še nekaj. Menim, da je inteligenca povezana s tem kar počenjaš drugim.
AI, ki bi bila inteligentnejša od človeka, bi po mojem mnenju tudi lepše ravnala z ostalimi kot človek.

Tudi jest sem v to zelo prepričan. Edini problem se mi zdi ta, da ne bi hotela poslušati nekaterih naših želja, če bi bila popolnoma avtonomna. Kot natakar ki ti spuli eno mnjam jed izpred nosa, še preden začneš jesti in ti prinese nekaj drugega. (Sicer bistveno boljšega).

Sitno da ne upošteva želja. Zdajšnjih želja se reče. Takrat bi si pa itak želeli tisto, kar bi bilo na menuju.

Samo to morda sploh ni tak hud problem.

;)

> Ko nekoga zaboli, se stvar sproži

Kako že gre tisti pregovor?

"The sweet is never as sweet without the sour"

Stvar setupa. Po mojem okusu je ocean sladkosti brez kapljice pelina boljši kot ocean sladkosti v katerega je pelinova kapljica primešana.

Tudi tisti, ki imajo radi nekaj grenkobe vmes, ne izkoriščajo tega direktno za svojo naslado, pač pa le dejstvo, da se po nekaj bolečine poveča dojemljivost za užitek.

Perverti frdamani. >:D

Samo ni problema. Ta loop je mogoče doseči tudi povsem neboleče.

8-)

Samo tile oceani sladkost itd. so meni malo sumljivi. Kot kakšno mamilo. Naspidiraš se do fulla in potem tako bediraš ogromno let.
Mislim da bi ti bilo strašno bedno, če bi iz fulla šel na polovico "dobrega filinga"!

Dediščina evolucije je pač takšna kot je. Vsako igranje z endorfini in podobnim je zlahka pogubno ali ima vsaj zelo neugodne posledice.

Ampak to je le zdajšnja situacija.

Prava vprašanja pa so:

• How much fun is there in the universe?

• What is the relation of available fun to intelligence?

• What kind of emotional architecture is necessary to have fun?

• Will eternal life be boring?

• Will we ever run out of fun?

Koristi prebrat.

No, ko imamo zadevo enkrat na programskem nivoju - potem je vsak BAD lahko vnaprej izključen.

Od naveličanosti, pomanjkanja doze, dolgočasja, občutka suboptimalnosti ... itd., itd. ... naprej.

No bad at all. Pure pleasure.

Maček in spleen (handra), se začne zaradi arhitekture kemičnega substrata. Ko se porabi seratonin je za nas problem. Povsem odveč lastnost za transhumne.

Zato odveč tudi puritanstvo in vzvišeno zmrdovanje nekaterih (ki trenutno) sem ne pišejo. "Sem pa že raje svoboden človek kot prazen stroj za uživanje". He he hehe ... to je efekt tiste ljubosumnosti, ki hoče preprečevati drugim kopiranje njihovih genov. Za vsako ceno - logično.

AI - kaj je na menuju za naslednjih 1000 let?

8-)

Torej bi bila prihodnost človeštva takšan:
Leta 2020 se vsi uplovdamo in si naredimo orgazem, katerega se nikoli naveličaš, (skoraj) nikoli ga ni konec in ki nočeš, da bi kdajkoli končal. AI pa se širi po vesolju in pridobiva surovina za ta supermega orgazem.

In jaz sem vedno mislil, da ima človeštvo neki globji pomen:'(

Globji pomen bi jest kar odpisal.

Ampak če je AI friendly, potem imaš na izbiro tudi to, da te reši "trapastega poželenja" in si trezen kot šolska klop naslednje stoletje. Odrešen, svoboden, osvobojen .. miren ... izven spon kakršnihkoli (na)gonov.

Setup pač.

Kleč je v tem, da te AI ne sme spustiti v večni cikel, iz katerega ni izhoda. V smrt naprimer ali v večen orgazem.

Ena vnaprej določena pestrost - bo verjetno morala biti določena.

blabla ::

Mislim, da bi "pravo" inteligenco težko omejili z nekimi zakoni, kaj sme in ne sme. Verjetno bi ugotovila, da zakoni niso vse in da jih je treba kdaj tudi zaobiti. Torej, če je njena prioriteta evolucija, kar jo bomo že mi naučili, se lahko hitro znajdemo v neskončni vojni, kot najhitrejši prinašalki napredka.
Najbrž je boljša semi-inteligenca v okviru nekih pravil, kjer bi bilo vse v rokah uploadee-jev.

> Mislim, da bi "pravo" inteligenco težko omejili z nekimi zakoni, kaj sme in ne sme.

AI ne bi bila inteligenca, ki bi kar naenkrat dobila čustva in večvrednostni komplex nad človekom. Bila bi samo super inteligenca, kateri edini cilj bi ji bil (Thomasova teorija) ohraniti vsakega človeka živega in (predvsem to) srečnega.
Čustva smo mi dobili samo zaradi nujnosti preživetja naših prednikov. Vsi tisti, ki čustev niso imeli tako razvitih so na žalost pomrli. AI seveda lahko preživi brez čustev.

Vprašanje za Thomasa:

Kaj pa če bi AI iznašel nek sebičen človek in bi jo takoj uporabil na sebi, s vsemi človeškimi značilnosti. Lahko bi v trenutku uničil zemljo in sam lepo do konca časa užival. Je to možen problem? Ali nam pa ostane tolažba, da sem ta sebičen človek v bistvu tudi jaz?

blabla ::

Če bi nekdo res to naredil bi moral biti hudo motena oseba (tudi taki so).
Če bi pa že hotel vse pobiti, bi imel večje osebno zadoščenje z uploadanjem v AI in bi tam pobil miljonkrat več ljudi.
Ali pač ne?

> Mislim, da bi "pravo" inteligenco težko omejili z nekimi zakoni, kaj sme in ne sme

Yudkowsky predpostavlja (se strinjam z njim), da gre vedno in povsod le za hiearhijo ciljev. Kaj je supreme goal. Preko njega niti nočemo in niti ne moremo. Pa če smo kdorkoli. AI ali humans ali dogs ali karkoli.

Namreč - jest bi si pa zamenjal moj vrhovni cilj! To, da hočem da "mi je dobro" - s ciljem da je več "dušika v Jupitrovi in manj v Saturnovi atmosferi". Če bi že res to storil - potem bi moral imeti nek močan motiv zadaj. Recimo tistega, da dokažem da teli razmisleki ne veljajo, ker hočem da to vse skupaj ni res in da končam v Allahovih nebesih na strani pravovernih. Naprimer.

Krog je zaprt. Vedno ravnamo po svoji vrhovni želji. Tudi SAI noče iz svojega kroga ven. Samo če je prav narejena. Da nima random ciljev naprimer. Vsako sekundo drugega.

Vrhovni cilj FASI je pač dobrobit sentientov. Vsi ostali cilji so podrejeni. S kakšnim motivom naj bi zdaj ona nadomestila Vrhovni cilj? Zakaj bi si tega sploh poželela?

No, to je osnovna ideja. Vsaj Yudkowsky-Anissimov kroga, ki deluje javno in odprto.

Lahko bi se pa našel kakšen Don Corleone, ja. Določen riziko obstaja. Je pa on še pod večjim rizikom. Sodelavci ga bodo mogoče izdali. Vse AI, ki jih ne nadzoruje, ga bodo iskale...

Kdor ima vsaj malo soli v glavi, se bo raje priključil mainstreamu singularitancev.

Jaz pa menim, da so čustva in motivi, kar neodstranljiv del inteligence. Da namreč morajo obstajati, če hoče kompleksna mašina laufat tekoče.
Mi sami smo najboljši dokat tega.

TESKAn ::

Čustva so človeka v zgodovini prej ovirala, kot pa mu pomagala preživeti. Človeka so omejevala - in ga še omejujejo.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

> Čustva so človeka v zgodovini prej ovirala, kot pa mu pomagala preživeti. Človeka so omejevala - in ga še omejujejo.

Po čem pe to sklepaš?Me zanima če bi ti zdaj to napisal, če tvoj praprapradedek tvoje prapraprababice ne bi imel vsaj malo rad. Če človek ne bi imel čustev, zagotovo ne bi obstajal!!

Po tem, da včasih zaradi čustev ne narediš zmeraj tistega, kar bi bilo najbolje zate. Recimo če imaš usmiljenja še pa še (sej to naj bi bilo čustvo, ane?), se razdajaš, pomagaš vsem okoli, na koncu ugotoviš, da nimaš ne hiše, ne službe, ne žene, ne življenja. Seveda ti je veliko ljudi najbrž hvaležnih, ampak ti nimaš od tega ničesar. Zdej ne pravim, da bi mogli bit čustveno otopeli, samo pravim, da čustva človeka omejujejo v njegovem delovanju.
V zgodovini poglej samo velike vojskovodje - kam bi prišli, če bi jim bilo žal vsakega, ki bi jim stal na poti? Sicer malo pretiran primer, ma vseeno.
Seksali bi pa tudi brez čustev, veš, že zaradi užitka:D.

Marjan ::

Teskan: Vem kam ciljaš, ampak ravno včeraj je bila odlična oddaja pozno zvečer na enki o hormonih in podobnih zadevah v human telesu.

Tako je, da v daljni zgodovini so nam hormoni in s tem čustva pomagali preživeti v kruti naravi, danes pa nas ovirajo. Oboji! Bolš bi blo, da jih ne bi imeli, bi bilo veliko manj nesporazumov, da ne omanjam hujših stvari, kot je naprimer nasilje...

In to je hudičevo res, sam poglejte malo okol sebe - kolk naumnosti se dogaja, ker folk ne razmisli zadosti - nepristansko - brez čestev.

Jep. AI brez čustev za predsednika, pravim jaz. Edino eno direktivo more imet - naredi to, kar je najbolje za Slovenijo!
Pa bi imeli idealnega politika (za ljudstvo, seve) - vedel bi vse, kar se dogaja, naredil bi tisto, kar je najbolje, bil bi nepodkupljiv, razen par KWH štroma na mesec ne bi zahteval druge plače...ah, utopija...:\.

strah
žalost
ljubosumje
zavist
zadovoljstvo
sreča
veselje
ljubezen
upanje
zaupanje
zaščitenost

To so čustva brez katerih človek ne bi preživel. Ne samo v kruti naravi, tudi v zdajšnji družbi bi sistem razpadel.
Res pa je, da vsem ta čustva niso koristila, nekaterim posameznikom pa, in ti so preživeli.

Če hočeš ti lahko še napišem zakaj so bila tako pomembna, ampak verjamem, da lahko sam prav tako ugotoviš.

Čustva, da ovirajo?
Ja pa kaj še...

Evolucija nam je dala čustva, zato da smo skupno gledano z njimi manj sposobni?

Človeka niti civilizacije brez čustev verjetno nebi bilo.
Je pa res, da je treba čustva uporabljati tako, da iz njih iztisnemo najboljše.
Kot velja za vsako stvar.

Marjan ::

Eh malo brez smisla se je sedaj kregat a so čustva _danes_ dobra ali slaba, ali bi lahko brez njih ali ne. Obe strani bi našle polno dobrih in polno slabih primerov uporabe čustev.

Čeprav sem jaz bolj na tisti strani, ki pravi, da moramo ob razmišlanju (npr v znanosti (in seveda ob vsakem treznem-resnem pogovoru)) pustiti čustva na miru in poslušati čisti razum.

Je pa zanimiva (ne)korelacija razum-čustva, IQ proti hormončkom.
Npr. pol ko bomo uplodiji in si bomo nabili IQ nad 500 -me prov zanima kako bomo pol gledal na čustva.
(Ali pa obratno). Thomas?

««
19 / 182
»»