» »

Protokol

Protokol

Temo vidijo: vsi
««
138 / 182
»»

Double_J ::

Shranjenega imaš enega. Imaš ti 100x shranjeno posamezno igro?
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Double_J ()

innerspace ::

Singularity or Bust

Spoiler_
Pogovor z robotom je nesluten, ob predpostavki, da ni zadeva zrezirana ali predeterminirana.
Kocine so mi sle pokonci, tbh.8-O
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

Okapi ::

Ko bodo Kitajci naredili protokol, bomo vsi preklinjali dan, ko so izumili čip.;)

O.

vostok_1 ::

Would agree with that, začuda.

Overall kitajci izjemno zaostajajo za humanističnimi ideali. So še mnogo preveč oldschool, da bi se bavili z takimi rečmi. Še posebej ker partija ima prste vmes. Upal bi se trdit, da je povprečen kitajec bolj greedy od povprečnega američana.

nevone ::

Predvsem je v tem videu povedano, da so Kitajci od projekta odstopili. Oni capljajo zadaj, vsaj uradno. Oni bodo najprej zmašinal bolj preproste stvari.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Zgodovina sprememb…

• spremenila: nevone ()

V dobrih starih časih je veljajo, da to kar običajni ljudje vemo o elektroniki (in podobnih tehnologijah), je vsaj deset let za tistim, kar ima na voljo ameriška vojska. Za ameriško vojsko to morda ne velja več, sem pa precej prepričan, da kitajska (in verjetno tudi ruska) vojska še vedno razvija marsikaj, kar je top secret. Sicer sem pa tudi za ameriško vojsko precej prepričan, da je kar nekaj let pred civilno sfero na področju šifriranja in dešifriranja (kar vključuje tudi zmogljivost strojne opreme).

O.

Če ne drugega si lahko hardversko privošči za 50 watsonov brez večjih skrbi. Softwersko sicer precej zaostaja vrjetno, ampak nikol neveš, če nimajo njegovi ustanovitelji popoldansko izmeno.

Jeronimo ::

O tem protokolu čitam že od prvega slo-techa - to je ene 14 let. Takrat je Thomas napovedoval nekje 10 let.

Jaz sem še tukaj, Thomasa na žalost ni več. Ni pa tudi Protokola. In ga za časa mojega življenja sigurno ne bo.

To je moja napoved.

:) LP
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

donfilipo ::

In ga za časa mojega življenja sigurno ne bo.

Kolk si pa star?

Also Thomas ima veliko moč basanja8-). Samo tako veliko pa spet ne. Protokol je samo ime, ki se sliši slovensko. Pa še to ni:). Sicer so si zadeve pred njim izmislili drugi. In v osnovi nekje takrat, ko se je Thomas (in jaz) rodil. Zadevi se reče transhumanizem širše, ...singularity, do katerega naj bi pripeljal razvoj sodobne tehnologije, preko nastanka SAI, (tudi več imen glede na fajmoštra:),...torej singularity pa zahteva neko ureditev programa, ki bi vodil to virtualno realnost, ki pa bi seveda po teh predvidevanjih, dejansko tudi postala edina. Sposobna različnih pogledov na realnost,...bolj dinamična kot je tale,...samo...no ja drugače občutljiva na zunanje različne vdore, ali teh poizkuse:))

Torej. Po eni strani nedvomno velike zasluge za: Boj pri Savici, po drugi strani morda vseeno prezgodaj izgubljen stik z realnostjo8-).
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: donfilipo ()

T-h-o-r ::

Še svoje inteligence ne razumemo, kako naj izumimo umetno ...
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Ja čudeži se dogajajo:)

Also: AI in to ozek in po večini dosti boljši od človekovih sposobnosti deluje na vedno več poljih. Problem je ker je štrikanje še vedno ročno po večini in za njim stoji 6 pletilj in 29 navijačev, ki bi radi potegnili max denarja:) To nekaterim uspe...drugim pa tudi manj.

Ni pa nobenega dvoma, da bomo kar kmalu razumeli principe delovanja in človeških možgan, kot tudi principe samoizboljšujočega se pletilnega stroja. Samo en genialen in len štrikač, mora biti primerno izzvan:))

Ok, zadeva bo bolj verjetno plod teamskega in načrtovanega znanstvenega dela.

Zgodovina sprememb…

Ja ta "ozka AI" ni nobena I

Pa je. Ni tisto kar bi ti rad in do tega še par let manjka, ...samo če 'naprskaš' skup cel šop teh narrow AI-jev, najdeš Jobsa na potenco in ta to uspe strpati v lično škatlico,...imaš pa kaj kmalu nekaj čudežnega. Ne manjka več tako presneto veliko!!!

Zgodovina sprememb…

Pa je. Ni tisto kar bi ti rad in do tega še par let manjka, ...samo če 'naprskaš' skup cel šop teh narrow AI-jev, najdeš Jobsa na potenco

Ne, Jobs smo še vedno mi. Te "AI" samo hitro predelajo vse, kar jim mi vstavimo, nikakor pa ne razmišljajo same po sebi.

To ne počno niti možganske celice. Šele ko jih pravilno zvežeš dobiš pravi rezultat.

No imaš AI-je, ki se danes že dejansko sami učijo, pa morda prevelike zalogaje glede na to da imajo kapaciteto možgan kobilice (Ben:) ali v najboljše primeru mačke (IBM:). Ko se to primerno sestavi s pravo računsko močjo, pridejo ven presrnetljivi rezultati, še veliko prej preden bomo pogruntali smisel vse redundance v človeških možganih.

Ven pride drugačno in s tem tudi potencialno veliko bolj nevarno misleče 'postrojenje'8-)

To ne počno niti možganske celice.

zato pa imamo problem, ker ne vemo, kako dela inteligenca; več kot očitno pa je, da združevanje procesorske moči v teraflope ne prinese samozavedanja

Ma smo žofofilsko že, ravno v tej temi. Pa bom še enkrat, ...če bo zdravje. Samo da predelam, (se že vleče:), najnovejše kar imajo Goertzel, Kurzweil, Judkowsky in ostali, ...pa potem. Se obvežem. Zaenkrat me je zjezilo ono: How the Grinch stole Christmas, v verziji kjer je Grinch žid in pripovedovalci štorije ne iz judovske meke:) ampak neki zadrti krščani antisemitskih prijemov, ki se hočejo znebiti vonja po nacijih8-) Jah tako pač je. AI je za ceh bolj>:D

Zgodovina sprememb…

Kul, ker itak ne bi bil sposoben kaj replicirat.

red wine press

@T-h-o-r

najvrjetneje ne bomo kr naredili pravi AI v enem kosu, ampak zgolj temelje. Kasneje pa se bo sam izboljševal. Danes je itak že orgomno sistemov, ki jih sami ustvarjalci več ne razumejo zaradi kompleksnosti. Procesorje že desetletja ne optimizirajo več ljudje.

Ja ta "ozka AI" ni nobena I
V bistvu gre za en zanimiv pojav, ki načeloma kaže na to, da sploh ne vemo, kaj je I. Namreč, še pred recimo 50 leti je bil šah razumljen kot en način merjenja inteligenci. Dober šahist je bil pametnejši od slabšega. Najboljši šahisti so bili svetovno znani zvezdniki, Capablanco, Talja, Fischerja, Kasparova... so poznali vsi, ne samo ljubitelji šaha. Potem pa so postajali šahovski programi čedalje zmogljivejši in šah nenadoma ni več bil merilo pameti, ampak samo še neka spretnost. A kdo ve, kdo je pred kratkim postal nov svetovni šahovski prvak?

Ali pa računanje. Včasih je bila sposobnost računanja merilo pameti (eno od mnogih), ko se je izkazalo, da znajo žepni računalniki računati 1000x hitreje od ljudi, je tudi računanje samo še neka spretnost in ne velja več kot merilo pameti.

Pamet že sto let merijo s testi IQ, ampak tudi to bo IMHO kmalu postalo vprašljivo, ker znanstveniki so že naredili program, ki ima IQ 150, izmerjen s standardnim "človeškim" testom. Ampak je menda vsakomur jasno, da v resnici ta program ni genialno pameten, čeprav mu test nameri IQ 150.

http://www.sciencedaily.com/releases/20...

Google translate prevaja čedalje bolje. Kaj bo, ko bo znal prevajati tako dobro kot slab človeški prevajalec? Pa potem kot povprečen človeški prevajalec? In slednjič bolje kot odličen človeški prevajalec? Bomo potem priznali programu pamet, ali bomo rekli, da je prevajanje pač samo še ena "spretnost", kot igranje šaha, računanje in reševanje testov IQ.

Kaj je torej v resnici pamet?

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Ne glede na teste, ki kar dobro merijo nekatere sposobnosti človeka, ki so del inteligence, ki se je znala (ob normalnem mentalnem zdravju in zadovoljenih potrebah in dovoljšnih ambicijah, realizirati ravno recimo v akademiji, ali znanosti, ....v jedru kar dobro vemo kaj je pamet. Tako nekako kot lepota. So tudi nesporazumi, ker se včasih pokvarjenost jemlje za pamet in spretnost:), ampak v jedru se kaj kmalu da doumeti, kdo dejansko je pameten. In tudi za ozki AI kaj kmalu vemo, ali je dober.

Zdaj da bomo iskali popolno definicijo?
Nima veze. Ti časi so po zaslugi recimo Witgensteina, mimo.

Bomo ostali na tem da bo AI čimbolje reševal IQ teste?
Jok. Ne samo pri tem. Kompletna paleta človekovih sposobnosti se bo naskočila in povozila (v kolikor se ni že:). Nekatere stvari so izpadle presenetljivo lahke, čeprav so veljale za srčiko človekovega 'geniusa', druge, kot ločiti vic od pravljice, ali mačko od psa, pa so nezlomljiv oreh zaenkrat za AI, ne pa za povprečnega otroka. Samo ne drži pa, da ne vemo kaj se išče. Vemo. Celo kako na več načinov. Z definicijami se pa ni treba ubadati-...preveč:)

Zgodovina sprememb…

Kako lahko na osnovi testa IQ rečemo, da je človek, ki na njem doseže 150 pik, zelo pameten (da ne rečem genij), računalnik, ki prav tako doseže 150 pik, je pa še vedno samo "neumen" računalnik.

O.

Podobno kot nek stroj, ki prevozi 42km v 15 minutah, ne sopiha in ne ve kaj je maraton, ...če pa že, pa niz drugih reči ne ve. IQ test je bil narejen, da 'lovi ven ljudi', ki imajo tisto odstopanje, ki smo mu pravili visoka inteligenca (in v jedru tiste s prenizko!)...ne pa žive, zavedne in 'opažujoče'..... Za to se pač uporablja druga spoznanja, ali teste. Živ človek rabi zaenkrat kakih 5 sekund:) Obstajajo pa seveda spet tudi omejeni testi, ki bodo spet dali nek 'kao' rezultat:| Touringov test recimo.

Zgodovina sprememb…

O tem protokolu čitam že od prvega slo-techa - to je ene 14 let. Takrat je Thomas napovedoval nekje 10 let.

To ne vem če je res. Je pa res in imam tudi dokumentirano, da on pričakuje Protokol okoli leta 2014.;)
Dve šivanki...

Je pa res in imam tudi dokumentirano, da on pričakuje Protokol okoli leta 2014.

Če smo natančni, on je že davno prej zaključil s protokolom. Ugotovil je da imamo neke čudne religije zelenih in da se led ne premika in da nismo vredni njegove svetle prisotnosti.

Ampak protokol je nedvomno njegova zasluga.

S tem da to ni niti AI, niti SAI niti preveč dober resen nauk o transhumanizmu, je pa kot basačina in prepir neverjetno uspešen. Torej protokol je maksimalno uspel. Kot tema, kot promotor.

Izvedba SAI, ali singularnost, je pa nekaj čisto drugega>:D

Ajde da vidimo kako smo napredovali brez muke:)

Naj mo nekdo pove kje se vidi, koliko je napredovala VR, jaz pa povem da tako imenovani chat boti šele sledijo sestopu iz velikega dr.Watsona:) v običajne škatlice. Te stopničke namreč že kar ene 10 let osebno čakam, pa nikamor:)

gzibret ::

Nekatere definicije inteligence pravijo, da je le-ta sposobnost generalizacije. Iz realnih primerov naredit splošen zakon. Primer... če stroj naučimo, kako se obnašat v določenih situacijah, potem pa se le-ta pravilno odloči v situacijah, za katere ga nismo eksplicitno naučili, potem ta stroj odraža neko stopnjo inteligence.

To sem sicer tukaj že napisal, ampak dolgo nazaj...
Vse je za neki dobr!

WarpedGone ::

Kaj je torej v resnici pamet?

Pamet je sposobnost prenašanja vzorcev iz znanega na neznano. To ni samo generalizacija ampak "reuse" abstraktnih prijemov na različnih nivojih abstrakcije.
Naredili smo že mnogo avtomatov, ki prekašajo nek vidik naših sposobnosti. A ker so še vedno čisto vsi narejeni totalno drugače kot mi, še noben od teh avtomatov ne dosega "naše" splošnosti. Dokler bodo "živeli" v svojih lastnih svetovih/peskovnikih, ne bodo primerljivi z nami.
Mi smo polni "mehkih" i.e. nenatančnih "strangeloops", ki lovijo resonanco s samimi sabo in dražljaji iz okolja. Brez našega okolja, mi ne moremo fukcionirati. Vsi poskusi AI, ki je izolirana od okolja bo zato vnaprej kastrirana v smislu "človečnosti". Bo le hiter avtomat, ki zna ful dobro sekat drva, zalivanja rož si pa ne zmore niti predstavljat.

Pot k pravi SAI je skozi human-augmentation. Čudežev ni, je le evolucija.
Zbogom in hvala za vse ribe

A je problem računalnik opremit s kamero in mikrofonom?

O.

Jap inteligenca nedvomno tudi je dojemanje vzorca in sposobnost na njem predvideti. To vidimo tako pri inteligenčnih testih:) 1...4...9....16.....x=:)) kot tudi v realnih situacijah. No poudariti velja, da je človeška inteligenca sposobna dojemati vzorce tudi v simbolih, ker jih dojame, medtem ko za nekatere druge reči niti nismo bolje opremljeni od zveri8-) Denimo pravilno zaznati in predvideti žrtev, ali plen in njegovo ravnanje. No pogojno seveda. S pomočjo tehnike, smo tudi tu že kot alieni za redno (in ne kulturno preko simbolov:) evoluirana bitja.

Dojemanje vzorcev, operacija s simboli, splošno predvidevanje na podlagi uvida v princip, ali vzorec in prilagajanje okolja sebi v ugodje po principu minimal pain za optimal pleasure. Zadeva jasno sploh ni tako enostavna, kot bi rad nekdo (ane Jeremy:) videl8-)

Merilo za inteligenco je nekako dozdaj bilo poudarjeno v veščinah, ki ponavadi odlikujejo znanstvenike, tako imenovane genije:)...ne čisto zanesljivo, ....ker se z IQ testi samimi ne meri duševno zdravje, stanje in motiviranost in še kaj. ...no seveda prav lahko pa bi tudi se8-) in bi bil problem rešen, ...ampak glede na goro šolanih psihologov tudi zakompliciran in testi (pravi:) še daljši in še bolj mučni.

Ljudsko pa se inteligenca meri tudi v povsem praktični veščini, pridobiti in zadržati, obrniti denar, kot enega absolutnih ključev za večino ugodja in veselih aktivnosti8-). Kot rečeno čeprav neuradno, je ta veščina kot 'pravi' pomen biti inteligenten, vedno bolj v veljavi, ...bolj je na oblasti denar. Problem je, ...ker se tu nikakor (niti v globljih principih...razen zgolj formalno!), NE loči med poštenim, ali nekoliko bolj trdim, grobim in lopovskim, mafijskim načinom pridobivanja premoženja. Pomeni etika gre lahko ob pomanjkanju že dresirane in etablirane noblesse...pade na DNO!!! Če to etablirano nobless imamo, ta sama pomede z jaro in neotesano luigi in alphonso novo gospodo8-)

Ja in kakšna je korelacija med testi in ljudsko inteligenco? Slaba. Če je nekdo res idiot (IQ manj od 30!), je skoraj nemogoče, da bi bil tudi ljudski genij, ...podobno baje velja za IQ-je daleč nad povprečjem, čeprav manj zakonito! Tisti, ki se gibljejo v mejah 'normale', pa so lahko ljudsko inteligentni ali pa tudi popolnoma nesposobni in butasti, čeravno testi kažejo rezultate nad recimo 1508-)

Samo kot primer, da razsvetlimo eno tako, (ali celo več:), misterijo okoli inteligence.

Zgodovina sprememb…

warped najprej napiše to

Pamet je sposobnost prenašanja vzorcev iz znanega na neznano.

pol pa hvali računalnike, ker so ful nadrkani v računanju in ničemer drugem (še)

WarpedGone ::

Zgoraj je dober prikaz, da je "inteligenca" zelo težek problem.
Tudi nekateri človeški primerki so zelo šibki.
Zbogom in hvala za vse ribe

trololo2 ::

Evo protokol (oz. vsaj ena varianta njega) going mainstream:

Transcendence 2014

ABX ::

Sicer ne vem kako konča ta film vendar mi gre na živce da je AI nekaj kar se moramo proti borit.

Zato Ghost in The Shell je masterpiece, ker AI ni problem, ampak rešitev.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

http://www.examiner.com/article/the-age...

Vse skupaj se mi sicer ne sliši ravno povsem novo in revolucionarno, ...samo to je po prebiranju literature okoli transhumanizma , ki redno prehaja v meje SF in futurizma, dobro. Pomeni, da gre vse nekako kot je v grobem predvideno:). Zaenkrat.

Zero0ne ::

Jeronimo je izjavil:

Jaz sem še tukaj, Thomasa na žalost ni več. Ni pa tudi Protokola. In ga za časa mojega življenja sigurno ne bo.

To je moja napoved.

:) LP

Če bi rad ostal up-to-date z najnovejšimi oznanili Thomasa:

http://protokol2020.wordpress.com/

http://lesswrong.com/user/Thomas/overvi...

http://www.moreright.net/
uname -o

Letos res ne bo singularnosti...

The most accurate simulation of the human brain to date has been carried out in a Japanese supercomputer, with a single second’s worth of activity from just one per cent of the complex organ taking one of the world’s most powerful supercomputers 40 minutes to calculate.

http://www.telegraph.co.uk/technology/1...
Dve šivanki...

Letos morda res ne, ampak v naši življenski dobi bodo zagotovo še zelo zanimive stvari prišle vn.

Čeprav bi lahko simulirali celotne možgane na tem računalniku. Za vsako sekundo, bi trajalo par dni.

A to ni uporabno ali kaj?
Dve šivanki...

Če bi moral računalnik učiti od začetka, potem niti ne. Človek se nauči za silo govoriti po recimo dveh letih. Če eno sekundo delovanja človeških možgan simuliraš v enem dnevu, potem bi se ta računalnik naučil govoriti v 100.000 letih.

Če bi lahko simuliral že pametne možgane, potem bi se pa verjetno splačalo počakati par mesecev na odgovor, ki bi nakazoval umetno inteligenco računalnika.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Fave ::

@donfilipo: Zakaj se tako posmehuješ Thomasu? Resno te to vprašam.
My mind's a hyper tool that fixes everything.

Medtem ko donfilipo odgovori - ker Thomas tako nazarensko naklada in bluzi.;)

Natanko tako! ......da olupim iz nakladanj tisto, kar je RES zelo pomembno in celo realistično. In stalno ga izzivam, da pride nazaj na bojno polje in se viteško bori, ker vem, ...ali vsaj slutim, da razen neke lažne užaljenosti, kar piha da bi prišel nazaj8-) No vsaj je.

Potem človek ugotovi čez čas, ...da resno sodelovanje na slo-tech zahteva kar veliko časa in energije in da seveda admini niso vedno zmožni prepoznati trolanja od celo genialnih idej.

Thomas in še kdo pod njegovim mentorstvom, jih je tu kar nekaj pustil. Poudarjam da ni to protokol, to ni njegova ideja, ...je pa zanimivo da tako zaslovi prevedena ideja. Druge. Nekatere neopažene.

Samo v družboslovju je pa ror. In to VELIK. In da je še slabše, nosi nikakva (Ayn Rand) ideološka očala! Zdaj tule bi se lahko pretihotapilo, (ker so v glavnem štromarji:), da je družboslovje kurac palac in neveda. Samo brez mojega posmehovanja in dokazovanja ne bo šlo8-) Ne bom pa prav več dolgo! Mi vseeno poleg veselja ki mi ga daje, tudi jemlje in čas in energijo kregati se s popolnimi tumblni v humanistiki in excelent štromarji:))

Morda si bo to še kdo TO zapomnil, da ko se Thomas vrne, da se ga okrca vnaprej, če bo kaj pomagalo8-)

Jaz ga poznam že 40 let.

Zgodovina sprememb…

Oki ::

Thomas vas vse pelje scat.
Ti Don se pa nehaj na Randovo spravljat in si raje preberi kaj o Hayeku in pravim zagovornikov prostega trga. Ki ga BTW tudi Okapi zelo podpira. Pravi kapitalistični desničar ali kot bi rekli nekateri "fašist". On je tako sposoben, da si sam išče delo na našem prostem trgu, ki ga "baje" ni nikjer na svetu.
En link o Hayeku, da se malo izobraziš:

Potem pa še link do Marxa, našega heroja, ki se je preselil v Anglijo in živel čistokrvno kapitalistično "grdo, grdo" življenje:

Thomas pa vas še vse pelje scat. Za rokico, če je treba. :))

Ti Don se pa nehaj na Randovo spravljat in si raje preberi kaj o Hayeku

Proklet runkl ...Thomas ni vedel kdo je Hayek in žena je na forumu trdila, da imajo v Avstriji avstrijsko šolo, ko sem jaz Hayeka že prebral. In zdaj so našli tebe da podpreš ideološko fronto.

Ma pejt....:)

Thomas in to vsak normalen ve (in celo sam prizna) NIMA BLAGE o ideologijah. Je pa podpisal nekako pogodbo s hudičem, ...oziroma sodeluje s čim večjo desnico kadarkoli se da, ker se mu zdi, da mu to omogoča hitrejšo realizacijo zanj edino pomembnega projekta. SAI.

Kar se scanja tiče se pa malo pazi!!!!

Zgodovina sprememb…

Oki ::

Za rokico, ja...

ABX ::

Thomas, kot vsi mi Slovenci, je preveč ekstremistično zagret v svojo idejo o resnici. Ampak, če na njega gledaš kot človeka, ki se po naravi moti, in vzameš določene zadeve ven, vidiš da ima marsikaj pametnega za povedat. Za mene, spada me redke ki je vredno poslušat, čeprav ni za vzet vsako besedo kot zlato resnico.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Fave ::

Poleg tega, da ima veliko pametnega za povedat, ima tudi veliko za pokazat. Critticall je mojstrovina prve vrste. Pa ni edina.
My mind's a hyper tool that fixes everything.

Thomasov prispevek softverski znanosti je vsekakor vreden omembe. Sam kaj ki ni toliko komercialist, drugače bi o njem najvrjetneje brali po časopisih in gledali po TVju.

Da se razumemo. Thomas je genij. Ampak ker sva skupaj rastla gor mu ne bom popuščal v vsem.
Crittical je dejansko lahko tudi SAI, če mu daš dovolj computning powra in čas. Kot je sam rekel ne rabiš nič drugega. Samo nekateri bodo dodali še kar nekaj veliko bolj komercialnih reči8-)

Drgač pa nobene rokce. Pa če crkneš:). Samo tega mu na koncu če poznaš zgodovino muk do uspeha niti ne gre zameriti. Alfa, lone wolf (skoraj:) in idejni tiran. Ampak saj so do nekje polovice 20.stoletja vsi premikači sveta tudi bili isti.
««
138 / 182
»»